Barth3z 23.01.2015 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 (edytowane) Moje obciążenie domu to 2,5kW. Z przykładowej oferty - http://www.into.pl/oferta-allegro.html podłogówka wychodzi mi w cenie poniżej 3k netto (instalacja własna). Do tego można dorzucić splita inwerterowego ze sterowaniem po wifi za 1900zł netto (np. Samsung Classic+) i mamy c.o. z COP>1 w łącznej kwocie poniżej 5k. Do cwu bojler i mieścimy się poniżej 6k. Edytowane 23 Stycznia 2015 przez Barth3z chodzi oczywiście o kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arozaur 23.01.2015 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Co sądzicie o piecu https://www.technika-grzewcza-sklep.pl/sklep/produkt/elterm-kociol-general-9-kw-elektryczno-wodny-230-400-v-kod-0108009.html modulacja 1/6 , dwie pompy obiegowe, naczynie 8l , rozbudowane sterowanie między innymi pogodowe, pokojowe, podłogowe. Programowanie stref czasowych co do minuty. Myślę że przy mojej grzanej płycie 9kW spokojnie spełnił by się w grzaniu CO i CWU 100% w taniej taryfie. Kurcze z drugiej strony ciężko znaleźć jakieś opinie ogrzewających kospelem lub eltermem. Ja grzeję kospelem 2 sezon narazie jest ok. jak już kupujesz to możesz troche zaoszczędzić kupując model bez wbudowanego naczynia wzbiorczego. Te które montują fabrycznie są obliczone dla grzejników i będą za małe na duża ilość rurek podłogówki a przynajmniej w kospelu są wersje z naczyniem i bez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arozaur 23.01.2015 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Ogrzewam Kospelem. Wszystko cacy z jedną uwagą: 2 razy na gwarancji wysiadł czujnik ciśnienia. Kosztuje on 70 zł, więc z przyszłą ew. wymianą nie będzie tragedii. Też miałem kłopoty z czujnikiem ciśnienia kupiłem używkę i po jakimś czasie pokazywał coraz mniejsze ciśnienie (w porównaniu do manometru). wykręciłem czujnik przeczyściłem z nalotu kamienia i działa ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arozaur 23.01.2015 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 (edytowane) Rano ten piec z linku kosztował 2600 brutto po moim telefonie z zapytaniem o pompy obiegowe cena wzrosła do 3000 brutto ha ha są żałośni. Z rozmowy z serwisem dowiedziałem się że w standardzie są pompy Wilo lub Grundfos 25-40 na życzenie 25-55 (dopłata 100 zł) czy taka pompa ogarnie instalację 1200mb rurek fi 16 , rozdzielacze 2x9 pętle 60-80 metrów (w systemie ok 120 wody) ? Ja mam standardowego kospela 8kW a w nim Grundfos 15 - 60 chodzi u mnie bez problemu na 2 biegu uzyskując przepływ 13l/min mam ponad 1400 m rurek fi 16 Edytowane 23 Stycznia 2015 przez arozaur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 23.01.2015 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Ja mam standardowego kospela 8kW a w nim Grundfos 15 - 60 chodzi u mnie bez problemu na 2 biegu uzyskując przepływ 13l/min mam ponad 1400 m rurek fi 16[/ QUOTE] Ta pompa to standard w kospel czy wymieniłeś jak z kosztami i CWU ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arozaur 23.01.2015 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 (edytowane) Ta pompa to standard w kospel czy wymieniłeś jak z kosztami i CWU ? Nie wiem czy we wszystkich takie montują ale u mnie taka jest w standardzie. Woda chodzi też z kospela przez zawór trójdrożny którym steruje kospelJak bym to robił teraz to chyba zrobiłbym teraz grzanie CWU bezposrednio grzałką do zbiornika byłoby prościej i taniej.Jeśli chodzi o koszty to to specjalnie dziś sprawdzilem u mnie od początku sezonu grzewczego czyli od 22.10.2014 do dziś czyli 94 dni 3755kW na CO i CWU w (tym na CWU ok, 750 kW 4 osoby ) Mam też kominek odpalony w tym czasie 9 razy Edytowane 23 Stycznia 2015 przez arozaur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.01.2015 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Jeśli chodzi o koszty to to specjalnie dziś sprawdzilem u mnie od początku sezonu grzewczego czyli od 22.10.2014 do dziś czyli 94 dni 3755kW na CO i CWU w (tym na CWU ok, 750 kW 4 osoby ) Mam też kominek odpalony w tym czasie 9 razy pisz kwh bo zaraz jakiś "pompiarzyna" od nieuków wyzwie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 23.01.2015 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 myślę właśnie nad pogrzewaczem CWU, chyba będzie to galmet lux 140 L, wiem że ktoś tu ma taki albo podobny. rozumiem, że sterowanie tym w strefach czasowych trzeba załatwić osobnym urządzeniem? poza tym - czy jest sens instalowania zaworu mieszającego na wyjściu? jeśli tak, to jakiego? jakoś sterowanego jak zawór do podłogówki? wydaje mi się, że będzie to jakaś oszczędność energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.01.2015 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 pisz kwh bo zaraz jakiś "pompiarzyna" od nieuków wyzwie... Jako "instalatorzyna" powinienes wiedziec, ze to jest kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arozaur 23.01.2015 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 pisz kwh bo zaraz jakiś "pompiarzyna" od nieuków wyzwie... hehe masz rację na szybko 3 posty pisałem i wstyd się przyznać bo elektrykiem z zawodu jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 23.01.2015 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Dostałem pierwszą ofertę zapytanie złożyłem o monoblock 5kW i split 7kW zasugerowałem do 5kW glikol i podałem obliczenia OZC jednostka zewnętrzna 8m od kotłowni instalacja przez ocieplenie na poddaszu. Z ciekawostek na paru francuskich stronach znalazłem monoblock za 2800€ brutto czyli 11.800zł+wysyłka. Taka była odpowiedź "Witam dwie wyceny na pompę 5KW monoblok oraz 7KW Split w załącznikach. Ogólnie w naszym klimacie bardziej polecane są pompy w technologii Split. Po pierwsze woda w monoblokach może zamarznąć (można całość układu zalać glikolem lub zrobic krótki obieg pomiędzy pompą i wymiennikiem na glikolu a w środku z drugiej strony wymiennika może być woda, dochodzi koszt wymiennika, dodatkowej pompy obiegowej plus straty na wymienniku) Pompa 5KW monoblok jest mocniejszą jednostką niż 7 KW Split. Poniżej pokrycie energii przez pompę 5 KW monoblok w przypadku Pana budynku: http://i.imgur.com/F13qffn.jpg Pokrycie split 7kW http://i.imgur.com/0AQb9v3.jpg Pompa Split jako jedyne źródło ciepła wystarczy do ok -14 stopni, pompa 5KW monoblok wystarczy do -20 i więcej. Monoblok ma minimalne lepszy COP. Którą mogę Panu polecić? Szczerze monobloków montowaliśmy stosunkowo mało do splitów, jedne i drugie klienci chwalą. Trzeba mieć również na uwadze fakt, iż w splitach większość wrażliwej elektroniki jest w środku budynku, w monoblokach całość jest narażone na niekorzystne warunki atmosferyczne i to może znacząco wpłynąć na żywotność pompy. Koszty eksploatacyjne powinny być porównywalne. Wyceny wraz z raportami z programu doborowego pomp ciepła Panasonica w załącznikach. Wyceny http://i.imgur.com/86ThLZo.jpg http://i.imgur.com/9VbA65O.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 23.01.2015 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Ja mam standardowego kospela 8kW a w nim Grundfos 15 - 60 chodzi u mnie bez problemu na 2 biegu uzyskując przepływ 13l/min mam ponad 1400 m rurek fi 16 też mam Kospela 8kW ale ustawiłem 3 bieg, żeby dT było niższe, przepływ ponad 17 l/min jakie u ciebie jest dT ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.01.2015 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 jakie u ciebie jest dT ? 8,8K. Przeciez to prosta matematyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 23.01.2015 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Dostałem pierwszą ofertę zapytanie złożyłem o monoblock 5kW i split 7kW zasugerowałem do 5kW glikol i podałem obliczenia OZC jednostka zewnętrzna 8m od kotłowni instalacja przez ocieplenie na poddaszu. Moja oferta na Panasonic 9kW była 3800 droższa. Ale Ty masz ofertę na grzanie 144 m, a ja na 176. Idąc tropem myślenia Arturo, PC 7 kW jest do Twojego domu za duża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.01.2015 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Moja oferta na Panasonic 9kW była 3800 droższa. Ale Ty masz ofertę na grzanie 144 m, a ja na 176. Idąc tropem myślenia Arturo, PC 7 kW jest do Twojego domu za duża. No i tu wychodzi Twoje blade pojęcie o pompach T-CAP z Twojej wyceny przy -15st.C dalej posiada moc 9kW a ten 7kW od kwasniaka ma chyba ze 4kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 23.01.2015 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 No i tu wychodzi Twoje blade pojęcie o pompach T-CAP z Twojej wyceny przy -15st.C dalej posiada moc 9kW a ten 7kW od kwasniaka ma chyba ze 4kW. Czyli wychodzi na to że jego bardziej orżnęli ? Bo różnica niecałe 4 k jest w tej sytuacji pomijalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.01.2015 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 (edytowane) Czyli wychodzi na to że jego bardziej orżnęli ? Bo różnica niecałe 4 k jest w tej sytuacji pomijalna. Na czym go orżnęli ? Idąc tropem myślenia Arturo, PC 7 kW jest do Twojego domu za duża. No jest za duża,bo miała być taka jak w umowie czyli zwykła 8kW Atlanica czyli 5,6kW przy -15st.C. I taka by stykła w zupełności,7kW Panasa równiez. Edytowane 23 Stycznia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 23.01.2015 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 (edytowane) Jest druga oferta PANASONIC AQUAREA WH-UD07FE WH-SDC07F3E5 przy -15 moc 4.6kW+3 kW grzałka zasobnik 200l Galmet Vulcano całość z montażem 22.700zł. Cieawe ile można jeszcze wynegocjować. Firma zachodniopomorskie. Montaż 2100 zł. nettoGoła pompa 14600 netto Czyli licząc dofinansowanie 40% za ok 13.000zł można ją kupić oczywiście plus ogrzewanie podłogowe. Ja liczyłem inwestycje w piec elektryczny to może w 8.000 bym się zmieścił. Na szczęście mam jeszcze trochę czasu na zastanowienie się. W mazowieckim program rusza w marcu muszę dowiedzieć się co potrzeba do złożenia wniosku. Edytowane 23 Stycznia 2015 przez kwasniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.01.2015 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Jako że to mój pierwszy post to przywitam się pięknie:) Pytanie brzmi - co bardziej się opłaca? W dzień jest np +10 C i pompa PW pracuje z max COP np 4,8 ale na droższym prądzie W nocy temp spada do -10 C, COP też spada ale spada też cena prądu Jak na dachu są PV nie ma o czym mówić ale jak nie ma? Lepiej żeby pracowała w dzień czy w nocy? Liczył to ktoś? Nie ten dział,bo cię wygonią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1964as 23.01.2015 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Pod jednym warunkiem,że układa się je samodzielnie. Jeśli to robi firma są droższe niż wodna podlogowka np.z eltermem też przez firmę. Ty to poważnie piszesz i wiesz co piszesz,czy piszesz tylko po to by pisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts