Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Arturo72
Ty to poważnie piszesz i wiesz co piszesz,czy piszesz tylko po to by pisać:bash:

Zatem wiem co pisze:

Pierwsza oferta to 140 zł za metr kwadratowy z kablami, sterownikami i montażem.:o

Kable DEVI, sterownik Simens czujkami pogodowymi.

Czujesz bluesa ? 140zł/m2 ułożenie kabli na gotowo ?

Ja miałem ofertę na kable Elektry za 120zl/m2,jakieś 5 lat temu pisalem o tym...

Gdzie te "tanie" kable ???

Edytowane przez Arturo72

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zatem wiem co pisze:

Czujesz bluesa ? 140zł/m2 ułożenie kabli na gotowo ?

Ja miałem ofertę na kable Elektry za 120zl/m2,jakieś 5 lat temu pisalem o tym...

Gdzie te "tanie" kable ???

A Ja się pytam ile w tych 140zł/m2 - materiał, a ile za robociznę?

Dostałem pierwszą ofertę zapytanie złożyłem o monoblock 5kW i split 7kW zasugerowałem do 5kW glikol i podałem obliczenia OZC jednostka zewnętrzna 8m od kotłowni instalacja przez ocieplenie na poddaszu.

Nie chcę kolegę wprowadzić w błąd ale dla mnie pompa ciepła, kocioł gazowy, kocioł olejowy czy kocioł węglowy to urządzenie grzewcze, zgadza się ?

Radzę dopytać w skarbówce czy kolega w ogóle może myśleć o zakupie na 8% bo takie ceny kolega podaje w tych ofertach.

Proszę powiedzieć że urządzenie będzie 8m poza obrysem budynku mieszkalnego.

Nie chcę kolegę wprowadzić w błąd ale dla mnie pompa ciepła, kocioł gazowy, kocioł olejowy czy kocioł węglowy to urządzenie grzewcze, zgadza się ?

Radzę dopytać w skarbówce czy kolega w ogóle może myśleć o zakupie na 8% bo takie ceny kolega podaje w tych ofertach.

Proszę powiedzieć że urządzenie będzie 8m poza obrysem budynku mieszkalnego.

Urządzenie "będzie" na ścianie garażu pod okapem żeby mniej instalacji miało kontakt z powietrzem. Od tej ściany do kotłowni jest około 8 metrów.

Tak czy inaczej na razie zostaję przy piecu elektrycznym. A jeżeli udało by się dostać dofinansowanie to raczej będzie pompa PW.

Edytowane przez kwasniak

Ale wspominałeś, że sam dostałeś ofertę z kablami Elektry na 120zł/m2....dlatego z ciekawości się pytam, może Wivaldi również odpowie?

Zaznaczam że oferta kabli DEVI za 20 k, była na grzanie 176 m.

Kable 20 kW, siedem termostatów,10 czujników podłogowych, czujnik i sterownik pogodowy.

Z moich wyliczeń ( ceny ze strony DEVI) wychodzi mi że materiały kosztowały 16,5 k i robocizna 3,5 k, oczywiście wszystko z 8% VAT

Dodam, że identyczną ofertę z kablami Elektra dostałem za 14 k. Materiały 11 k plus montaż 3 k, wszystko brutto.

Można oczywiście zmniejszyć ilość kabli, można rozłożyć je samemu i wtedy wyjdzie w okolicach 10 k.( przy powierzchni 176 m)

Można wtedy porównywać do rozłożonych samodzielnie rurek i samodzielnego montażu PC. Wątpię że zejdzie się do poziomu 10 k.

No chyba że u Arturo.

myślę właśnie nad pogrzewaczem CWU, chyba będzie to galmet lux 140 L, wiem że ktoś tu ma taki albo podobny. rozumiem, że sterowanie tym w strefach czasowych trzeba załatwić osobnym urządzeniem? poza tym - czy jest sens instalowania zaworu mieszającego na wyjściu? jeśli tak, to jakiego? jakoś sterowanego jak zawór do podłogówki? wydaje mi się, że będzie to jakaś oszczędność energii.

jezeli chodzi o podgrzewacz pojemnosciowy mam galmet elektronik pro. ustawiasz kiedy ma grzac (czyli 2 taryfa), jaka temperatura, jakie dni tygodnia, czy ma przegrzewac (legionella) i na jaki czas i wszystko fajnie hula.

ja mam 140 LUX'a - jedyne co mozna na nim ustawic to 1 zakres temperatur - staly na cała dobre - w sumie to nie ma takiej potrzeby bu ustawiać więcej zakresów - bo po porannym prysznicu tem w zasobniku spada i zalacza sie dopiero o 13-15 - wiec w nie ustawian nizszych temperatur na godziny kiedy w domu nas nie ma

pierwotnie sterowalem nim tanim chinskim zegarem czasowym wpietym do gniazdka ale mial przeklamania ok 20-30 min na miesiac

od tego sezonu mam zegar w tablicy ktory narazie steruje CWU (ogranicza tylko do godzin w taniej taryfie = 100% tania taryfa) ale docelowo tez bedzie ograniczal przez stycznik prace sterownikow do kabli - bo jak juz nie raz pisalem Auratony do kabli srednio sie nadaja

przy g12w na sb i nd mam osobne ustawienia i 24h mam pelny zasobnik wody nagrzanej do 65* - wczesniej grzalem do 55

na mieszkanie puszczam wode przez mieszacz termostatyczny na ktorym ustawiasz sobie temperature jaka Cie interesuje - ja mam taka by pod prysznicem woda puszczona na max temperature nie parzyla mnie/dzieci , zona zazwyczaj nieco chlodniejsza ustawia

Edytowane przez R&K

Gość Arturo72
Hehe, widzę dalej głupoty ciągniecie. Uzbrojenie kotłowni to nie tylko pompka i naczynko wyrównawcze. Liwko ma za 7 tys. CO, arturo za darmo.

Z kospela,elterma czy pompy ciepla wychodzą 2(dwie) rurki pp bezpośrednio do rozdzielacza,w międzyczasie są dwa zawory zamykajace i zawór trojdrozny do cwu.U mnie to jest odległość ok.1,5m.

O jakie dalsze uzbrojenie kotłowni Ci chodzi ?

To nie kocioł na ekosyf to cywilizowane urządzenia.

Edytowane przez Arturo72