Wivaldi 24.01.2015 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 (edytowane) A czy elektryk może wystawić fakturę z 8%VAT również na instalację grzewczą (kable), wiadomo szukam najlepszej oferty na kable, kupuje elektryk i wystawia F-vat 8% wraz z montażem? Tak, pod warunkiem że on jest też dystrybutorem, sprzedawcą kabli. Jeżeli kupuje w innej firmie to płaci 23% i czeka na zwrot VAT-u I tu jest pytanie czy będzie sponsorował tę nadwyżkę VAT-u do zapłacenie czy trzeba będzie pokryć samemu.. Edytowane 24 Stycznia 2015 przez Wivaldi To nic nie znaczy, to o niczym nie świadczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 24.01.2015 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 Tak, pod warunkiem że on jest też dystrybutorem, sprzedawcą kabli. Jeżeli kupuje w innej firmie to płaci 23% i czeka na zwrot VAT-u I tu jest pytanie czy będzie sponsorował tę nadwyżkę VAT-u do zapłacenie czy trzeba będzie pokryć samemu.. Jaką nadwyżkę? Policz dobrze. Jemu to też się opłaca.. 15% jest się na tym na plus bo jeszcze przecież za robociznę fakturę wystawia.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.01.2015 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 R&K, zadałem ci pytanie, czy jesteś nadal moderatorem? Zadałem a ono po chwili zniknęło. Zazwyczaj gdy się pojawiasz część postów znika. Jesteś czy nie jesteś moderatorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 24.01.2015 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 jezeli chodzi o podgrzewacz pojemnosciowy mam galmet elektronik pro. ustawiasz kiedy ma grzac (czyli 2 taryfa), jaka temperatura, jakie dni tygodnia, czy ma przegrzewac (legionella) i na jaki czas i wszystko fajnie hula. na mieszkanie puszczam wode przez mieszacz termostatyczny na ktorym ustawiasz sobie temperature jaka Cie interesuje - ja mam taka by pod prysznicem woda puszczona na max temperature nie parzyla mnie/dzieci , zona zazwyczaj nieco chlodniejsza ustawia dzięki Panowie. R&K - pamiętasz może jaki to model zaworu? wolałbym korzystać ze sprawdzonych rozwiązań, poza tym zastanawiam się czy kupić coś renomowanego producenta czy kierować się bardziej ceną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.01.2015 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 Jako "instalatorzyna" powinienes wiedziec, ze to jest kWh. aż tyle to nie muszę wiedzieć... wystarczy aby zadziałało to co robię ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.01.2015 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 dzięki Panowie. R&K - pamiętasz może jaki to model zaworu? wolałbym korzystać ze sprawdzonych rozwiązań, poza tym zastanawiam się czy kupić coś renomowanego producenta czy kierować się bardziej ceną. ja u siebie mam takiego "cudaka" i od kilku lat działa bez problemu ... http://allegro.pl/termostatyczny-zawor-mieszajacy-tm50-zlaczki-i5002217561.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 25.01.2015 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Zapytam co daje ten zawor ? Oprocz tego ze miesza wodę jest jakaś oszczędność ciepłej wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 25.01.2015 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 mam bardzo podobny, daje dwie rzeczy:1. ustawia na wyjściu zadaną temperaturę - dzięki czemu moje dzieci (i reszta rodziny) nie puszczą sobie na głowę 60-65* wody co skutkować będzie bolesnym oparzeniem - nawet przypadkiem np. pod prysznicem przekręcając zawór.. ustawiona jest maksymalna temperatura którą wszyscy akceptująto był powód zakupu i montażu zaworu..2. miesza wodę już przy zbiorniku i nie da się go z gorącej tak szybko opróżnić - jak np. puszczając na maksa do wanny gorącą i dolewając zimnej i potem znowu gorącej.. imho lepiej gospodaruje się gorącą wodą (ale to mniej ważny powód) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 25.01.2015 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Będę zlecał zrobienie OZC, czy jest sens robić również projekt ogrzewania podłogowego (kable)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 25.01.2015 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Nie ma sensu. Dobierz tylko moc kabli do każdego grzanego pomieszczenia pamiętając że tą samą moc możesz osiągnąć różną długością kabla co ma znaczenie dla rozstawu (elektra ma kable 10W, 17W i 25W/m2). Im wyźsza moc jednostkowa tym wiekszy rozstaw. Im mniejsza moc jadnostkowa tym rozstaw sie zagęszcza. U mnie są kable 17W i max rrozstaw mam 22, 5cm.Papier wszystko przyjmie a w praktyce uklad pewnie wyszedł by Ci i tak nieco inny . Przy krotkim kablu jeszcze uda Ci sie trzymac projektu ale przy kablu majacym 105mb juz nie i albo Ci zostanie albo braknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 25.01.2015 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Będę zlecał zrobienie OZC, czy jest sens robić również projekt ogrzewania podłogowego (kable)? Zrobiłem OZC mam 26,8 kWh/m3 na rok. Projekt jest potrzebny, nie można tak ważnej instalacji robić "na pałę":) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 25.01.2015 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 (edytowane) Zrobiłem OZC mam 26,8 kWh/m3 na rok. Projekt jest potrzebny, nie można tak ważnej instalacji robić "na pałę":) Przy jakiej temperaturze wewnątrz? Ile ma największe pomieszczenie m2, jaka długość w tym przypadku kabla? Edytowane 25 Stycznia 2015 przez Hanss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 25.01.2015 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Hmmm jakoś nie uwazam zeby moja podłogówka była ułoźona na pałę niezły wynik OZC. przypomnij jaką masz pow. domu. Ok. 100m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 25.01.2015 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Nie ma sensu. Dobierz tylko moc kabli do każdego grzanego pomieszczenia pamiętając że tą samą moc możesz osiągnąć różną długością kabla co ma znaczenie dla rozstawu (elektra ma kable 10W, 17W i 25W/m2). Im wyźsza moc jednostkowa tym wiekszy rozstaw. Im mniejsza moc jadnostkowa tym rozstaw sie zagęszcza. U mnie są kable 17W i max rrozstaw mam 22, 5cm.Papier wszystko przyjmie a w praktyce uklad pewnie wyszedł by Ci i tak nieco inny . Przy krotkim kablu jeszcze uda Ci sie trzymac projektu ale przy kablu majacym 105mb juz nie i albo Ci zostanie albo braknie A o ile należy zwiększyć całkowitą moc kabla jeżeli ma być grzane tylko w taniej taryfie? Ktoś kiedyś pisał o ile procent? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 25.01.2015 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Mój kabel najdłuższy miał coś koło tego, wyszło idealnie za drugim podejściem - przymiarka wystarczyła i jest ok, moim zdaniem lepiej gęściej ułożyć słabsze niż odwrotnie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 25.01.2015 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Moje grzeją tylko w taniej mimo że nie mam przewymiarowanej instalacji. spotkałem się natomiast z opinią ze należy kable przewymiarować dwukrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 25.01.2015 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 (edytowane) A o ile należy zwiększyć całkowitą moc kabla jeżeli ma być grzane tylko w taniej taryfie? Ktoś kiedyś pisał o ile procent? Ja u siebie dałem jakieś 10% (z typoszeregu wybierałem) - wystarcza w zupełności, jeszcze zapas jest bo zamiast brać 70kWh na dobę - tyle by brało przez 10h grzejąc cały czas- teraz mam zużycie dobowe 40kWh.. Edytowane 25 Stycznia 2015 przez _artur_ poprawka % -sprawdzilem w dokumentacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 25.01.2015 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Zrobiłem OZC mam 26,8 kWh/m3 na rok. Projekt jest potrzebny, nie można tak ważnej instalacji robić "na pałę":) ale to jest zapotrzebowanie a nie obciążenie. dobiera się system grzewczy na podstawie obciążenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 25.01.2015 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Ja mam dwa takie w salonie i tez zrobiliśmy jedną przemiarkę i montowaliśmy na gotowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 25.01.2015 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Hmmm jakoś nie uważam żeby moja podłogówka była ułożona na pałę niezły wynik OZC. przypomnij jaką masz pow. domu. Ok. 100m2? Mówiąc "projekt" nie myślę koniecznie o technicznym rysunku. Myślę że narysowałeś sobie układ kabli i ich miejsca położenia. Niezłe OZC - to taki "myk" Przeczytaj dobrze. Pow. 176 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts