Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja u siebie dałem jakieś 10% (z typoszeregu wybierałem) - wystarcza w zupełności, jeszcze zapas jest bo zamiast brać 70kWh na dobę - tyle by brało przez 10h grzejąc cały czas- teraz mam zużycie dobowe 40kWh..

EDIT: zrozumiałem o co chodzi :D

Edytowane przez imrahil

typoszerg czyli przykładowo 18W/mb 105m 1880W a następne 18W/mb 118m 2135W?
tak ale ja patrzyłem tez na zyski bytowe i umiejscowienie pomieszczenia w domu. I tak np. w biurze nie przekraczalem mocy bo to pomieszczenie w ktorym spedzamy wiekszą czesc dnia niestety. Sypialnia z zalozenia ma miec niższą temp. wiec tam kable tez są jak za OZC. Pokoje na pietrze są natomiast nieco ponizej wyliczeń bo ja akurat mam je jakby w ogromnej strefie otwartej :) suma summarum salon jest przewymiarowany, wiatrołap i łazienki. Dokładnie w taki sposob jak piszesz.

Dziękuję za rozjaśnienie:)

Tak na marginesie:

mam 24cm XPSa, czarna folia budowlana 0,5mm, płyta 25cm....taka kolejność

na to chcę dać jeszcze 8-10cm styro 031 i 8-10cm wylewki...

moje zapytanie czy tak będzie dobrze:

- na płytę folia czarna

- styro

- srebrna folia

- wylewka

Witam, lada dzień zaczynam budowę i zdecydowałem się na ogrzewanie kablami, tylko mam jedno szybkie pytanie czy posadzki anhydrytowe nadają się do akumulacji czy lepiej wylać zwykłe z miksokreta. Z góry dzięki za odpowiedz. :)

Podobno zwykłe lepsze, tak było 6miesięcy temu jak tutaj pytałem, chyba nic się nie zmieniło:cool: Dłużej oddają ciepło.

Edytowane przez Hanss

2. miesza wodę już przy zbiorniku i nie da się go z gorącej tak szybko opróżnić - jak np. puszczając na maksa do wanny gorącą i dolewając zimnej i potem znowu gorącej.. imho lepiej gospodaruje się gorącą wodą (ale to mniej ważny powód)

Zawsze mnie zastanawia, jaka droga dochodzi sie do takich wnioskow. ;)

Oszczednosci beda, ale tylko i wylacznie z tytulu mniejszych strat na przesyle goracej wody z zasobnika do punktu biorczego.