makow11 30.05.2011 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Pytanie do osób ,które podpisywały umowę ,bądź będą to robić ,z Enea .Czy wam też mówią ,że można podpisać umowę na 12Kw lub na 16KW ? Nic pomiędzy ,czyli nie możecie wnioskować o np.13KW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 30.05.2011 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Pytanie do osób ,które podpisywały umowę ,bądź będą to robić ,z Enea . Czy wam też mówią ,że można podpisać umowę na 12Kw lub na 16KW ? Nic pomiędzy ,czyli nie możecie wnioskować o np.13KW To wynika z typoszeregu bezpieczników 6,10,16,20,25,32 A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyanna 30.05.2011 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Nie wiem, czy to aby na pewno dobry temat, (jak trzeba, to się zdeletuję stąd ) ale może ktoś tu światły i oczytany mi poradzi: czy podłogówkę elektryczną montuje się w łazienkach również i pod prysznicem bezbrodzikowym? Czy to bezpieczne i realne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makow11 30.05.2011 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 (edytowane) To wynika z typoszeregu bezpieczników 6,10,16,20,25,32 A To wiem ,mnie chodzi o brak możliwości wyboru pomiędzy 12 - 16KW. U innych operatorów możesz sobie brać kolejno - 13,14,15 KW. ENEA mi proponuje albo 12KW i zabezpieczenie 20A ,albo 16KW i 25A. Ja chcę 13KW i mi odmawiają. Jak to jest u was z ENEĄ? Edytowane 30 Maja 2011 przez makow11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
head67 30.05.2011 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Nie wiem, czy to aby na pewno dobry temat, (jak trzeba, to się zdeletuję stąd ) ale może ktoś tu światły i oczytany mi poradzi: czy podłogówkę elektryczną montuje się w łazienkach również i pod prysznicem bezbrodzikowym? Czy to bezpieczne i realne? omijasz te strefy typu brodziki kibelki szafki gdzie będzie jakaś zabudowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyanna 30.05.2011 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 omijasz te strefy typu brodziki kibelki szafki gdzie będzie jakaś zabudowa Nawet, jeśli brodzika nie będzie, tylko płytki, jak w reszcie łazienki? Bo w wypadku posiadania brodzika to już wiem, że mam ominąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 30.05.2011 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Nie wiem, czy to aby na pewno dobry temat, (jak trzeba, to się zdeletuję stąd ) ale może ktoś tu światły i oczytany mi poradzi: czy podłogówkę elektryczną montuje się w łazienkach również i pod prysznicem bezbrodzikowym? Czy to bezpieczne i realne? Ja tak mam. Ten obwód zabezpieczasz dodatkową różnicówką dI=30mA i bezpieczeństwo zapewnione. Choć nie wiem co musiałoby się stać żeby było tam przebicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avatar25 31.05.2011 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 To wiem ,mnie chodzi o brak możliwości wyboru pomiędzy 12 - 16KW. U innych operatorów możesz sobie brać kolejno - 13,14,15 KW. ENEA mi proponuje albo 12KW i zabezpieczenie 20A ,albo 16KW i 25A. Ja chcę 13KW i mi odmawiają. Jak to jest u was z ENEĄ? Do czego Panu 13KW? Kluczowy jest bezpiecznik więc nawet jakby Pan zapłacił za 15KW to i tak by Pan miał bezpiecznik 20A co znaczy, że działało by jak przy 12KW i mogłoby wywalać po przekroczeniu 12KW. Dlatego trzeba patrzeć na bezpiecznik a nie na moc. Dziwne, że nie chcą się zgodzić, w końcu więcej by zarobili, a Pan i tak by miał tak na prawdę 12KW i gdyby były problemy musiałby Pan dokupić 1KW do 16KW żeby podnieść zabezpieczenie do 25A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makow11 31.05.2011 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 U innych operatorów od 13KW dają zabezpieczenie 25A, osoby ogrzewające prądem twierdzą ,że 13KW - 25A przy dobrym rozplanowaniu w zupełności starczy. Więc nie uśmiecha mi się płacenie za dodatkowy przydział. Kto podpisywał niedawno umowę z Enea niech się odezwie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arielag 31.05.2011 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Ja tak mam. Ten obwód zabezpieczasz dodatkową różnicówką dI=30mA i bezpieczeństwo zapewnione. Choć nie wiem co musiałoby się stać żeby było tam przebicie? A jaki daliście/dajecie odpływ? W ścianie czy w podłodze? Czy trzeba zrobić spadek w kierunku tekiego odpływu? No i ogrzewanie można na całej powierzchni przeznaczonej jako strefa prysznicowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avatar25 31.05.2011 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 U innych operatorów od 13KW dają zabezpieczenie 25A, osoby ogrzewające prądem twierdzą ,że 13KW - 25A przy dobrym rozplanowaniu w zupełności starczy. Więc nie uśmiecha mi się płacenie za dodatkowy przydział. Kto podpisywał niedawno umowę z Enea niech się odezwie:) W Enei 25A jest od 16KW. http://www.operator.enea.pl/index.php?page_id=332 i nie założą 25A jeśli kupi Pan 13KW. Ja podłączałem ostatnio 20KW - 32A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TlumaczRosyjskiego 31.05.2011 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Witam, Projekt domu (właściwie piętra) jest prawie skończony, a ja nadal nie mam pomysłu czym ogrzewać. 115m2, 300m3 Ściany (kanadyjczyk) 15+15cm wełny 0,033+0,035 Okna veka alphaline 3szybowe strop+dach - 60-70cm wełny razem 0,035 reku bartosz/jan-gaz+ gwc ceramiczny podłoga - ogrzewana przez rodziców ) (mieszkają na parterze). Czyli teoretycznie bardzo ciepły dom, z tym że mam jedno okno 2x2,5 na półn-zach, ale na to nie mam wpływu. A teraz problem - podłogówka nie wchodzi w grę z przyczyn technicznych, bufor tak samo. Czy w takim przypadku jest sens myśleć o ogrzewaniu prądem? Jak cena/jakość rozwiązać problem z cwu? Jakie grzejniki kupić? Mam gaz, tyle, że nie bardzo podoba mi się 60zł/mies (minus prawie 120kWh)płacić tylko za to, że go mam, szczególnie latem. Będę wdzięczny za wszystkie rady. Pozdrawiam, Konstanty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 31.05.2011 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Może jednak gaz .Bo PC też nie w takim wypadku. Im więcej gazu tym mniejszy wpływ opłaty stałej ,ale to prawda ,że oszczędzanie się opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.06.2011 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Ważny kalkulatorhttp://maszwybor.ure.gov.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makow11 01.06.2011 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 To jest jakiś trop ,dzięki Liwko ( "Liwko, Liwko skocz po piwko") Czy ktoś podpisywał lub zmieniał operatr na innego niż lokalny? Jak to wychodzi cenowo - przesył itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.06.2011 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Raczej tutaj takiego nie znajdziesz. Podobno, podobno nie idzie zmienić godzin taryf. Jak przechodzisz do innego, godziny zostają a zmieniają się stawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 02.06.2011 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 U mnie wyszło że moge zaoszczędzić 135zł przy zmianie dostawcy, a daniej wyszło u niejakiego "dostawcy energii dla firm", nie wiem co to jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.06.2011 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 Minął rok odkąd mam licznik dwutaryfowy i po odjęciu kWh pracy pompy wychodzi na to, że zużycie dla reszty domu wynosi 53% w II taryfie. Czyli około 20% taniej niż w G11:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygada RR 08.06.2011 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Pytanie do Praktyków Chodzi o instalację ogrzewania podłogowego akumulacyjnego elektrycznego oczywiście , czy możecie podać poszczególne warstw w podłodze np. styropian 15 cm, folia, 3cm betonu kable i beton czy ktoś dodawał folię aluminiową co sądzicie żeby dodać to http://allegro.pl/super-termoizolacja-alu-pianka-alu-super-izolacja-i1657794785.html Jakie kable polecacie i czy warto inwestować w drogie kable ???? Jaką moc kabli polecacie do domu 100m2 w miarę dobrze ocieplonego Czy ułożenie kabli ma znaczenie ??? np.pod oknem jakie sterowanie polecacie Czy warto zrobić ze styropianu wzdłuż ścian brzegi wystające ok 5 cm nad warstwę styropianu ?? Proszę wszystkich o odpowiedzi ponieważ niedługo chce położyć takie ogrzewanie, jeśli macie jakieś sugestię proszę o wszystkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 08.06.2011 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Czyli około 20% taniej niż w G11:) U mnie za ostatni rok wyszło bardzo podobnie - za cały rok zapłaciłem ~3230zł w taryfie G12. W taryfie G11 zapłaciłbym ok. 650zł więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts