Wivaldi 25.01.2015 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 No chyba, bo innego wytłumaczenia nie ma. Jest, to M.A.G.-a stopka, a nawet stopa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 25.01.2015 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Pisz, bo się nie domyślam!? co srebrna folia do kitu, czy styro na płycie:D? Z tego co kojarzę to Adam MK ten od perlitu;) Tak, to Mistrz od perlitu. Chodzi mi o tę folię, czemu ma ona służyć pod styropianem, podziurawiona buciorami i nierównościami chudziaka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.01.2015 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Temp. na zewnątrz;) Ale projektowane obciazenie cieplne budynku liczysz chyba dla standardowej temperatury zaleznej od strefy klimatycznej? Czy cos pokrecilem? Jest, to M.A.G.-a stopka, a nawet stopa. Podkrec jasnosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 25.01.2015 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Podkrec jasnosc. Izodomy, GWC, ściany 0,1 WM itd. Ja myślę że nawet samo oddychanie i pierdzenie ogrzało by taki dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 25.01.2015 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Ale projektowane obciazenie cieplne budynku liczysz chyba dla standardowej temperatury zaleznej od strefy klimatycznej? Czy cos pokrecilem? Projektowane tak, ale chyba mu chodziło że aktualna tem. znacznie odbiega od proj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.01.2015 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 No to jakim cudem? a ty jakim cudem mieścisz się tylko w tanim...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.01.2015 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 (edytowane) a ty jakim cudem mieścisz się tylko w tanim...? Skoro taniej taryfy jest ok.10h to trzeba zwiększyć moc grzewczą,żeby przez te 10h nadrobić pozostałe 14h w stosunku do obciązenia cieplnego także ponizsze twierdzenie: Moje grzeją tylko w taniej mimo że nie mam przewymiarowanej instalacji. Nie jest zgodne z prawdą przy temp.zewnętrznej jak dla wyliczenia obciązenia. Jedyne wytłumaczenie to wyższa temperatura na zewnątrz niż ta dla której był robiony dobór mocy grzewczej. Edytowane 25 Stycznia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.01.2015 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Zawsze mnie zastanawia, jaka droga dochodzi sie do takich wnioskow. Oszczednosci beda, ale tylko i wylacznie z tytulu mniejszych strat na przesyle goracej wody z zasobnika do punktu biorczego. to jest akurat mało dla ciebie znany temat bo twoje CWU ledwo przekracza 40*... zupełnie inna sytuacja występuje jak do wanny puszczasz 60* a potem dolewasz zimnej co by była chłodniejsza, łatwo przeholować w drugą stronę i znowu trzeba trochę dolać tej cieplejszej, ogólnie to wylewasz trochę więcej wody niż było potrzeba... oczywiście można tak z grubsza wymieszać wstępnie ale po nalaniu i tak na ogół jeszcze się coś dolewa ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.01.2015 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Skoro taniej taryfy jest ok.10h to trzeba zwiększyć moc grzewczą,żeby przez te 10h nadrobić pozostałe 14h w stosunku do obciązenia cieplnego także ponizsze twierdzenie: Nie jest zgodne z prawdą przy temp.zewnętrznej jak dla wyliczenia obciązenia. Jedyne wytłumaczenie to wyższa temperatura na zewnątrz niż ta dla której był robiony dobór mocy grzewczej. jaką masz moc "klamota" i ile godzin na dobę on grzeje...? jakie masz obciążenie...? porównaj sobie to może cię to oświeci ... moje kable grzeją średnio ok. 5 godzin na dobę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1964as 25.01.2015 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Projektowane tak, ale chyba mu chodziło że aktualna tem. znacznie odbiega od proj. Dokładnie i podczas aktualnych temp. kable ma przewymiarowane jak przyjdzie temp.projektowa to będą chodziły non stop;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.01.2015 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Dokładnie i podczas aktualnych temp. kable ma przewymiarowane jak przyjdzie temp.projektowa to będą chodziły non stop;) czyli z pięć dni w roku... no ale zawsze można było zainstalować 15KW co by przy -35* miały jeszcze zapas dla taniej energii ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.01.2015 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 moje kable grzeją średnio ok. 5 godzin na dobę... Przy -20 oC (lub innej temp. obliczeniowej wynikającej ze strefy klmatycznej)? czy tez przy innej? jezeli tak to przy jakiej, ile masz przewymiarowaną moc kabli dla -20 oC? Projektowe obciązenie cieplne zawsze odnosimy do temp obliczeniowej, dla innych temp to obciązenie trzeba przeliczyć. Przewymiarowanie mocy kabli powinno sie odnosic do projektowego obciązenia cieplnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.01.2015 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Przy -20 oC (lub innej temp. obliczeniowej wynikającej ze strefy klmatycznej)? czy tez przy innej? jezeli tak to przy jakiej, ile masz przewymiarowaną moc kabli dla -20 oC? Projektowe obciązenie cieplne zawsze odnosimy do temp obliczeniowej, dla innych temp to obciązenie trzeba przeliczyć. Przewymiarowanie mocy kabli powinno sie odnosic do projektowego obciązenia cieplnego. napisałem wyraźnie ...średnio jak jest -20* to i 10 godzin działają... teraz nasuwa się pytanie ...ile jest takich dni w sezonie aby trzeba było przewymiarować instalacje dwukrotnie a co za tym idzie w parze to raczej wiadomo...( mocniejsze przyłącze, dodatkowe styczniki dla części obwodów itd...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.01.2015 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 moje kable grzeją średnio ok. 5 godzin na dobę... Ale co, chwalisz się, czy pokazujesz jak gówniano dobrałeś moc kabli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 25.01.2015 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 czyli z pięć dni w roku... no ale zawsze można było zainstalować 15KW co by przy -35* miały jeszcze zapas dla taniej energii ... Przez 5 dni bedą pracowały non stop, czyli przez 10 godzin taniej taryfy i 14 drogiej. Przy wyższych temperaturach kable będą pracowały 10 godzin w taniej i proporcjonalnie krócej w drogiej. Czy warto dołożyć parę złotych w większą moc kabli? To każdy musi sobie sam przeliczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.01.2015 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 napisałem wyraźnie ...średnio Średnio... Znaczy się, ka ja jem mięso a ty ryż, to średnio razem jemy gołąbki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.01.2015 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 napisałem wyraźnie ...średnio jak jest -20* to i 10 godzin działają... teraz nasuwa się pytanie ...ile jest takich dni w sezonie aby trzeba było przewymiarować instalacje dwukrotnie a co za tym idzie w parze to raczej wiadomo...( mocniejsze przyłącze, dodatkowe styczniki dla części obwodów itd...) Srednio to niewiele mówi, a juz na pewno nie mozna wnioskowac ze dla -20 oC bedzie to 10 godz. Kwestia ile i czy w ogóle przewymiarowywac to inna kwestia i wynika ona jedynie ze stopnia wykorzystania II taryfy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 25.01.2015 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 to jest akurat mało dla ciebie znany temat bo twoje CWU ledwo przekracza 40*... zupełnie inna sytuacja występuje jak do wanny puszczasz 60* a potem dolewasz zimnej co by była chłodniejsza, łatwo przeholować w drugą stronę i znowu trzeba trochę dolać tej cieplejszej, ogólnie to wylewasz trochę więcej wody niż było potrzeba... oczywiście można tak z grubsza wymieszać wstępnie ale po nalaniu i tak na ogół jeszcze się coś dolewa ... Dokładnie, zwłaszcza jak się ma 3 kobiety.. po prostu dłużej im zejdzie z wylaniem cieplej wody.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.01.2015 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Izodomy, GWC, ściany 0,1 WM itd. Ja myślę że nawet samo oddychanie i pierdzenie ogrzało by taki dom. No to jak mozna nazwac 6kW kabli w takim domu? Bo na pewno nie nieprzewymiarowanymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.01.2015 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 a ty jakim cudem mieścisz się tylko w tanim...? Po mam PRZEWYMIAROWNA moc zrodla ciepla. Proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts