Pyxis 25.01.2015 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 zupełnie inna sytuacja występuje jak do wanny puszczasz 60* a potem dolewasz zimnej co by była chłodniejsza, łatwo przeholować w drugą stronę i znowu trzeba trochę dolać tej cieplejszej, ogólnie to wylewasz trochę więcej wody niż było potrzeba... oczywiście można tak z grubsza wymieszać wstępnie ale po nalaniu i tak na ogół jeszcze się coś dolewa ... Nie rob z ludzi debili jasko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.01.2015 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Srednio to niewiele mówi, a juz na pewno nie mozna wnioskowac ze dla -20 oC bedzie to 10 godz. no fakt... kilka lat obserwacji i zapisków niewiele mówi o mojej chałupie... pewniejsze są wyliczenia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.01.2015 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Nie rob z ludzi debili jasko. życie chłopie ..., życie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.01.2015 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Po mam PRZEWYMIAROWNA moc zrodla ciepla. Proste. a M.A.G to niby nie...? przyjrzyj się stopce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 25.01.2015 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 waśnie - jak to jest z tym projektowanym obciążeniem cieplnym.. powoedzmy że w ozc mam 5kW obciążenie - to znaczy że jak dam 5kW kabli to grzejąc całą dobę w najbardziej niekorzystnych warunkach będę miał tą założoną temperaturę? czy z tego jakoś można przejść na wyliczone roczne zużycie energii na CO? znam strefę klimatyczną itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.01.2015 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Ale co, chwalisz się, czy pokazujesz jak gówniano dobrałeś moc kabli? dobranie było dość "na oko" ale jest OK... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.01.2015 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 a M.A.G to niby nie...? przyjrzyj się stopce... Ty koowa czytasz, czy sylabizujesz? A dlaczego ten temat zostal poruszony? Bo kolega MAG napisal: Moje grzeją tylko w taniej mimo że nie mam przewymiarowanej instalacji.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.01.2015 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 waśnie - jak to jest z tym projektowanym obciążeniem cieplnym.. powoedzmy że w ozc mam 5kW obciążenie - to znaczy że jak dam 5kW kabli to grzejąc całą dobę w najbardziej niekorzystnych warunkach będę miał tą założoną temperaturę? czy z tego jakoś można przejść na wyliczone roczne zużycie energii na CO? znam strefę klimatyczną itp. To moc jaka potrzebujesz dostarczyc w sposob ciagly do obiektu, przy zalozonej roznicy temperatur wen i zewn. Mozesz zgrubnie oszacowac mnozac POC razy 1800h (wzor empiryczny ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.01.2015 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 (edytowane) no fakt... kilka lat obserwacji i zapisków niewiele mówi o mojej chałupie... pewniejsze są wyliczenia ... Ja mam wieloletnie zapiski obserwacje dotyczące Twojej chałupy (bo mi je udostępniłes, chociaz nie pamietam kiedy), przepraszam ze z nich nie skorzystałem i głupio zapytałem, ale tak po prostu o nich zapomniałem. Jasiek nie przesadzaj nie znam Twojej chałupy, nie jestem jasnowidzem, mam zgadywać? Edytowane 25 Stycznia 2015 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.01.2015 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Ja mam wieloletnie zapiski obserwacje dotyczące Twojej chałupy (bo mi je udostępniłes, chociaz nie pamietam kiedy), przepraszam ze z nich nie skorzystałem i głupio zapytałem, ale tak po prostu o nich zapomniałem. ...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.01.2015 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 (edytowane) ...??? Dlaczego sie dziwisz, mam wątpliwosci odnosnie przewymiarowania twoich kabli przy -20 oC, Ty wyjezdzasz ze swoimi obserwacjami, kórych ja nie znam,a wg Ciebie powinenem znac. W czym problem? Edytowane 25 Stycznia 2015 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 25.01.2015 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 No to jak mozna nazwac 6kW kabli w takim domu? Bo na pewno nie nieprzewymiarowanymi. Myślę że to ogrzewanie awaryjne na minus 20* C;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.01.2015 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Dlaczego sie dziwisz, mam wątpliwosci odnosnie przewymiarowania twoich kabli przy -20 oC, Ty wyjezdzasz ze swoimi obserwacjami, kórych ja nie znam. W czym problem? ale ja nie wiem czy one są przewymiarowane czy jakie ... mają łącznie 10,6 kW i tyle, przy -20* chałupa potrzebuje ok. 100kWh na dobę aby utrzymać się w przedziale 22-23* , jak by działały na okrągło to zużycie byłoby na poziomie 250 kWh... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 25.01.2015 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Mozesz zgrubnie oszacowac mnozac POC razy 1800h (wzor empiryczny ). Kiedyś opieprzyłeś mnie za liczenie średniej, a teraz sam takie głupoty piszesz ?? Chyba, że te uśmieszki na końcu zdania oznaczają żart. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 25.01.2015 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Moje grzeją tylko w taniej mimo że nie mam przewymiarowanej instalacji. spotkałem się natomiast z opinią ze należy kable przewymiarować dwukrotnie. ale było jeszcze daleko do temperatur obliczeniowych utrzymujących się przez dłuższy czas. krótsze okresy załatwia ciepło akumulowane w płycie i ścianach. poza tym nie grzejesz do 21-22*C. przy temperaturze około 0*C duży udział mają co prawda zyski bytowe i słońce, ale przy mocno ujemnych temperaturach ogrzewanie musi jednak mocniej popracować w stosunku do zysków bytowych. kable pewnie faktycznie nie są przewymiarowane, jeśli spojrzeć na dosyć mocno rozczłonkowaną bryłę Twojego domu, bo chyba nie samo U przegród się liczy, ale także ich powierzchnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 25.01.2015 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 ale ja nie wiem czy one są przewymiarowane czy jakie ... mają łącznie 10,6 kW i tyle, przy -20* chałupa potrzebuje ok. 100kWh na dobę aby utrzymać się w przedziale 22-23* , jak by działały na okrągło to zużycie byłoby na poziomie 250 kWh... A Ty jeszcze chcesz chałupę docieplać ? Wtedy to dopiero będziesz miał przewymiarowane kable. Ale za to będziesz przygotowany na epokę lodowcową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.01.2015 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 ale ja nie wiem czy one są przewymiarowane czy jakie ... mają łącznie 10,6 kW i tyle, przy -20* chałupa potrzebuje ok. 100kWh na dobę aby utrzymać się w przedziale 22-23* , jak by działały na okrągło to zużycie byłoby na poziomie 250 kWh... No to jakie sa? Na styk, niedowymiarowane, czy przewymiarowane. Zgadnij. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.01.2015 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Kiedyś opieprzyłeś mnie za liczenie średniej, a teraz sam takie głupoty piszesz ?? Chyba, że te uśmieszki na końcu zdania oznaczają żart. Sprawdz i wtedy sie wypowiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.01.2015 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Mozesz zgrubnie oszacowac mnozac POC razy 1800h (wzor empiryczny ). Ta zgrubnosc oznacza błedy nawet 50% a czasem choc rzadko i wiecej, na pewno na podstawie takiego szcunku nie powinno sie dobierac zródła grzewczego, w przypadku domu Barheza to bład jest rzedu 200%, to po co taki "wzór" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.01.2015 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 No to jakie sa? Na styk, niedowymiarowane, czy przewymiarowane. Zgadnij. jak dla mnie to w sam raz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts