Jacekss 25.01.2015 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 (edytowane) Witam, lada dzień zaczynam budowę i zdecydowałem się na ogrzewanie kablami, tylko mam jedno szybkie pytanie czy posadzki anhydrytowe nadają się do akumulacji czy lepiej wylać zwykłe z miksokreta. Z góry dzięki za odpowiedz. jak zależy ci na grubości bo nie masz za dużo miejsca .. to warto wybrać anhydryt, jak masz miejsce i spokojnie możesz zrobić wylewkę 7cm i więcej to rób zwykłą a czy anhydryt nadaje się do akumulacji, pewnie, fakt że trochę szybciej oddaje ciepło niż posadzka cementowa, ale jak dasz odpowiednią grubość to i akumulować będzie lepiej. tylko czy to się opłaca? anhydryt wybiera się ze względu na możliwość zastosowania mniejszej grubości wylewki i niższą rozszerzalność cieplną (brak dylatacji) Edytowane 25 Stycznia 2015 przez Jacekss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 25.01.2015 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Sprawdz i wtedy sie wypowiesz. Mój dom (parterowy) ma obciążenie cieplne 18,5W/m2, a zapotrzebowanie 10kWh/m2/rok. Inny dom (z poddaszem użytkowym) ma obciążenie cieplne 10W/m2, a zapotrzebowanie 15kWh/m2/rok. Jak widzisz powiązanie jednego z drugim ciężko nazwać nawet zgrubnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.01.2015 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Inny dom (z poddaszem użytkowym) ma obciążenie cieplne 10W/m2, a zapotrzebowanie 15kWh/m2/rok. Takie domy to tylko u TB, mówmy o domach realnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 25.01.2015 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Takie domy to tylko u TB, mówmy o domach realnych. Nie, są takie, choćby ten: http://passivhausprojekte.de/index.php#d_1632 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.01.2015 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 (edytowane) Mój dom (parterowy) ma obciążenie cieplne 18,5W/m2, a zapotrzebowanie 10kWh/m2/rok. Inny dom (z poddaszem użytkowym) ma obciążenie cieplne 10W/m2, a zapotrzebowanie 15kWh/m2/rok. Jak widzisz powiązanie jednego z drugim ciężko nazwać nawet zgrubnym. Po pierwsze podajesz domy o fantastycznych parametrach (pewnie jakies promile budowanych domow), a po drugie gdzie podales powierzchnie tych domow. Bez tego nie mozna policzyc i sprawdzic. PS. Nie dojrzalem, ze odniosles obie wartosci do m2. OK. To sa domy w ktorych ogromne znaczenie maja zyski bytowe i takie szacowanie ktore podalem niesie ogromny blad. Przy domu "typowym" (50-70kWh/(m2 rok)) dostaniesz w miare przyblizona wartosc. Edytowane 25 Stycznia 2015 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.01.2015 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Nie, są takie, choćby ten: http://passivhausprojekte.de/index.php#d_1632 Te dom jest usytowany w dosc specyficznej lokalizacji (okolice Hamburga) nie wiem jaka tam jest strefa klimatyczna ale ten dom nie był liczony dla -20 oC, prowdopodobnie było to -10 lub -12 oC, amoze nawet wyzsza temp, nie mam danych dotyczący Niemiec. Mówmy o budynkach dla polskich stref klimatycznych, jezeli miało by byc 10 W/m2 to wsp. zapotrzebowania na ciepło byłby mniejszy niz 10 kWh/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 25.01.2015 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Mówmy o budynkach dla polskich stref klimatycznych, jezeli miało by byc 10 W/m2 to wsp. zapotrzebowania na ciepło byłby mniejszy niz 10 kWh/m2. Niekoniecznie. Obciążenie nie uwzględnia zysków, dlatego przy domach które nie mają okien wyeksponowanych na południe może być niższe od zapotrzebowania. Przykładowy dom z Polski: http://passivhausprojekte.de/index.php#d_2916 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.01.2015 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Niekoniecznie. Obciążenie nie uwzględnia zysków, dlatego przy domach które nie mają okien wyeksponowanych na południe może być niższe od zapotrzebowania. Przykładowy dom z Polski: http://passivhausprojekte.de/index.php#d_2916 Dla tego domu 13 W/m2 , jeszcze troche brakuje do 10 W/m2, lokalizacja pomorskie (tamten nad morzem i ten tez w poblizu morza) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.01.2015 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 Jakbyście mieli jakieś zdjęcia to wrzućcie http://forum.muratordom.pl/showthread.php?234410-Pochwalcie-si%C4%99-swoimi-filtrami-wentylacji-mechanicznej&highlight=pochwalcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 26.01.2015 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 czyli z pięć dni w roku... no ale zawsze można było zainstalować 15KW co by przy -35* miały jeszcze zapas dla taniej energii ... W 100 % POPIERAM Jaśka środek Polski jakby wziąść średnią z ostatnich 10 lat to minus 20 to nawet nie 10 h rocznie. tak przy okazji - polecam obliczenia asolta - raczej są liczone z dość dużym zapasem niż na styk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.01.2015 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 tak przy okazji - polecam obliczenia asolta - raczej są liczone z dość dużym zapasem niż na styk To według ciebie dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 26.01.2015 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 lepiej że zawyża straty niż zaniża ja jestem z jego rob zadowol.tak samo jak z podpowiedzi pyxisa , liwka czy jasia szkoda że nie trafiłem tu przed swoją budową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.01.2015 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 A ja uważam, że wyliczenia powinny być rzetelne. Najwyżej powinno się dodać jakiś zapas ze względu na margines błędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.01.2015 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 Wymagasz rzeczy niemozliwych. Wynik nigdy nie bedzie bardzo dokladny, bo i parametry materialow losowo odbiegaja od tego, co deklaruja producenci i jakosc wykonawstwa robot jest bardzo rozna. Rzadko oba lub chociazby jeden z tych te parametrow sa lepsze od zakladanych w obliczeniach, wiec i w praktyce bedzie raczej wiecej niz na papierze. Ile wiecej mozna tylko zgadywac, ale poprawke trzeba wziac wlasnie w te strone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 26.01.2015 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 A ja uważam, że wyliczenia powinny być rzetelne. Najwyżej powinno się dodać jakiś zapas ze względu na margines błędu. Obliczenia są wykonywane scisle wg metodyki podanej w rozporządzeniu MI dotyczącej wykonywania swiadectw energetycznych. Jezeli są jakies pretensje to trzeba sie zwrócicdo twórców tej metodyki. Ja nie jestem władny tego zrobić. Podobnie jest z przepisami drogowymi, trzeba sie do nich stosowac, chocby były niektóre do zmiany. Faktem jest ze wartosc projektowego obciązenia cieplnego jest zawyżana, natomiast zapotrzebowanie na ciepło jest na styk lub jest niedoszacowane 5-10%. Wiem ze pretensje sa na początku do liczącego, ale nie tylko on jest "winny", czasem winna jest pogoda która nie chce byc na poziomie sredniej wieloletniej, czasami wymiana powietrza nie jest równa normowej. Zgadzam sie z tym ze obliczenia powinny byc rzetelne, zawsze staram sie aby były rzetelne. Dodawać zapasu nie chce i nie widzę takiej potrzeby, twórcy metodyki obliczen juz o to zadbali, ale raczej nieswiadomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 26.01.2015 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 Wymagasz rzeczy niemozliwych. To specjalnie dla Ciebie PIX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.01.2015 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 Dziškujš za tš jakše puczajšcš piosenkš. Bšdš pisaš juš tylko z PL literkami. Obiejujš. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.01.2015 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 Powtórzę bo pewnie przeoczyłeś. R&K, zadałem ci pytanie, czy jesteś nadal moderatorem? Zadałem a ono po chwili zniknęło. Zazwyczaj gdy się pojawiasz część postów znika. Jesteś czy nie jesteś moderatorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 27.01.2015 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Powtórzę bo pewnie przeoczyłeś. Nie jestem moderatorem - nie mam nic z tym wspolnego nie zagladalem kilka dni to i nie zauwazylem pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.01.2015 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Nie jestem moderatorem - nie mam nic z tym wspolnego nie zagladalem kilka dni to i nie zauwazylem pytania Ale jak się tylko pojawisz to posty znikają. Możesz nam wytłumaczyć w jaki sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts