Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja mam rurki i chwale, kumpel ma kable w ,,szkieletorku'' 110m2 i tez jest ,,happy'' bylem ,widzialem, ,,pomacalem'';) i sadzac po rachunkach, jest OKa

No własnie, masz, jesteś zadowolony, nikogo nie namawiasz żeby wydał 30 k na system grzewczy, nikomu nie starasz się udowodnić że popełnia błąd instalując inne niż Ty ogrzewanie. Nic tylko "zalajkować"

Gość Arturo72
No własnie, masz, jesteś zadowolony, nikogo nie namawiasz żeby wydał 30 k na system grzewczy, nikomu nie starasz się udowodnić że popełnia błąd instalując inne niż Ty ogrzewanie. Nic tylko "zalajkować"

Raczej narazie ty sam siebie próbujesz przekonać na siłę,porównujesz nie porównywalne,porównujesz 13000kWh do 4000kWh zamiast do 13000kWh.

6

Jaka całość ? :o

A rurki, rozdzielacze, pompy obiegowe, zawory, to dostaje się gratis ?

Podaj cenę za KOMPLETNĄ instalacja co będzie grzała. Sama PC nie grzeje.

Dobra dolicz 2700 zł kosztowało mnie położenie na 145m2 podłogówki pex kan-therm 1200mb + dwa rozdzielacze 9 obwodów capricorn 1100zł.

Razem 22400zł CO i CWU

W cenie montażu jest kompletna instalacja z materiałem.

Ktoś tu pisał o dofinansowaniu 40% do pomp, nie ma czegoś takiego na ten rok jest 25% kosztów urządzenia.

Edytowane przez kwasniak

Ale pieprzycie za przeproszeniem :)

Na tym całym forum chyba tylko j-j miał mniejsze rachunki przy grzaniu COP1 ode mnie, no ale on wybudował bunkier w lesie i do tego kąpał się na mieście. Reszta ma rachunki mniej lub bardziej wyższe. A przecież mój dom to przysłowiowy durszlak. Wielkie drzwi bez wiatrołapu, duże okna z każdej strony i 15cm na scianach zwykłego styro.

Ale do czego dążę.

Każdy chce mieć rachunki za CO i CWU jak najmniejsze. A może warto pomyśleć od razu żeby wcale ich nie mieć? W takim razie czy inwestując w PC nie zaoszczędzimy grubych pieniędzy na fotovoltaice? Przecież przy kablach często może nam dachu zabraknąć!

Myślmy o tym jako o całości :yes:

A może warto pomyśleć od razu żeby wcale ich nie mieć? W takim razie czy inwestując w PC nie zaoszczędzimy grubych pieniędzy na fotovoltaice? Przecież przy kablach często może nam dachu zabraknąć!

Myślmy o tym jako o całości :yes:

To jest słuszne stwierdzenie tylko wtedy, gdy chcesz być samowystarczalny, czyli dla instalacji off-gridowej z bateriami. Przy podłączonej instalacji do sieci wielkość instalacji PV nie ma znaczenia dla systemu grzewczego. Wielkość instalacji PV ma być dobierana do całkowitego zużycia prądu, a nie tylko do ogrzewania, które de facto najmniej korzysta z PV, bo sprawność fotowoltaiki w okresie grzewczym jest mizerna.

To jest słuszne stwierdzenie tylko wtedy, gdy chcesz być samowystarczalny, czyli dla instalacji off-gridowej z bateriami. Przy podłączonej instalacji do sieci wielkość instalacji PV nie ma znaczenia dla systemu grzewczego. Wielkość instalacji PV ma być dobierana do całkowitego zużycia prądu, a nie tylko do ogrzewania, które de facto najmniej korzysta z PV, bo sprawność fotowoltaiki w okresie grzewczym jest mizerna.

Mówię o tym żeby wyjść na przysłowiowe zero :)

x min.3 ? = 24-30tys.zl ?

Już się poprawiam, co nagle to po diable.

20 000 kWh x 2,5 ( cop) = 50 000kWh x 0,18 zł/kWh * = 9 000 zł

* - cena przy założeniu 100% w nocnej taryfie wyliczona przez R&K

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewaj%C4%85cy-elektryczno%C5%9Bci%C4%85-z-COP-1-WYST%C4%84P-!!!&p=6724839#post6724839

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewaj%C4%85cy-elektryczno%C5%9Bci%C4%85-z-COP-1-WYST%C4%84P-!!!&p=6724839#post6724839

Poczekaj poczekaj. Po pierwsze mam gruntową PC, a więc COP>3, po drugie od kiedy R&K ma taką stawkę za kWh?

Ja do tej pory miałem 32gr i 70gr.

Teraz to policz :)

Wstaw cene 10gr/kWh. Bedzie sie latwiej liczylo, a wartosc merytoryczna rachunkow sie nie zmieni.

Mówię o tym żeby wyjść na przysłowiowe zero :)

OK, należy zatem dołożyć kilka paneli więcej i zakupić nieco większy inwerter. Jeśli ktoś planuje w przyszłości instalację PV to kable (jak i bojler czy przepływowy ogrzewacz wody) działają "in minus" i należy te kilka paneli doliczać do kosztów instalacji. W takiej sytuacji zaciera się granica w kosztach inwestycyjnych a na eksploatacji zyskują pompiarze.

A jeśli ktoś przemyślał tą sprawę przed budową i uwzględnił w projekcie to przy skorzystaniu z dofinansowania z nfosigw chyba nie ma lepszej alternatywy.