Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

OK - nie wiem , nie pamietam , myslalem ze mozna zmienic nie majac "promocyjnego kaganca"

ale jesli jest sie na etapie budowy to spokojnie mozna o tym pomyslec wczesniej i tak to zrobic by nie byc na budowlanej tylko domowej plaskiej, a po roku przejsc na g12

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja od dzisiaj w DUONie.. załapałem sie na promocję że do końca czerwca mam w duonie prąd za 0zł, tylko przesył..

wczoraj i dzisiaj zdjęcia licznika zrobiłem..

od początku sezonu do dzisiaj na CO poszło mi 4900kWh, na CWU 750 kWh.. przy okazji dzisiaj przeprogramowałem sterownik na grzanie wg temperatur w pomieszczeniach, zobaczymy jak to będzie wychodzić, ale mam wrażenie że słabo bo już córka przyszła żeby jej w pokoju "przyzimnić"..

no ale zobaczymy jak będzie..

.. przy okazji dzisiaj przeprogramowałem sterownik na grzanie wg temperatur w pomieszczeniach, zobaczymy jak to będzie wychodzić, ale mam wrażenie że słabo bo już córka przyszła żeby jej w pokoju "przyzimnić"..

Dlaczego zmieniłeś regulację ogrzewania z posadzki n a powietrze w pomieszczeniach?

Jakiego sterownika używałeś do sterowania temperaturą posadzki?

przy okazji dzisiaj przeprogramowałem sterownik na grzanie wg temperatur w pomieszczeniach, zobaczymy jak to będzie wychodzić, ale mam wrażenie że słabo bo już córka przyszła żeby jej w pokoju "przyzimnić"..

Czytałem że Lobo trenował grzanie wg temperatury pomieszczeń ale wypraktykował że najlepiej jest utrzymywać grzanie wg temperatury podłogi.:yes:

Dlaczego zmieniłeś regulację ogrzewania z posadzki n a powietrze w pomieszczeniach?

Jakiego sterownika używałeś do sterowania temperaturą posadzki?

bo mam duszę eksperymentatora :D i jestem ciekawy.. a najlepiej się sprawdza na własnej dupie i za własną kasę..

a sterownika używałem dokladnie tego samego - kryteria mu tylko lekko zmienilem, szczegóły tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?218088-quot-Tak-si%C4%99-dom%C3%B3w-nie-buduje-!!-quot-czyli-parter%C3%B3wka-ze-strychem-w-podkieleckiej-wiosce-)&p=6668055&viewfull=1#post6668055

Czytałem że Lobo trenował grzanie wg temperatury pomieszczeń ale wypraktykował że najlepiej jest utrzymywać grzanie wg temperatury podłogi.:yes:

wiem, ale ciekawy jestem, na razie po paru godzinach i nagrzaniu łazienki do ponad 23 stopni uslyszałem jedynie narzekanie że spokojnie nie da sie na kiblu posiedzieć bo za gorąco.. i moje odczucie jest podobne.. ale twardym trza byc, nie miętkim.. żona właśnie stwierdziła że gdzie indziej też za ciepło, skoro bez szlafroka po kąpieli siedzi..

Ile trwala procedura od momentu zgloszenia w Duonie?

ponad dwa miesiace.. jak podpisane kwity wyślesz to przez 3 tygodnie nic nie robią - bo możesz odstąpić od umowy. potem wysyłają do twojedo dotychczasowego dostawczy zapytanie o terminy wypowiedzenia itp. a potem wypowiadają umowę - najczęściej masz miesieczny termin wypowiedzenia.. u mnie złożyłem kwity około 20 listopada a w duonie od 1 lutego..

ponad dwa miesiace.. jak podpisane kwity wyślesz to przez 3 tygodnie nic nie robią - bo możesz odstąpić od umowy. potem wysyłają do twojedo dotychczasowego dostawczy zapytanie o terminy wypowiedzenia itp. a potem wypowiadają umowę - najczęściej masz miesieczny termin wypowiedzenia.. u mnie złożyłem kwity około 20 listopada a w duonie od 1 lutego..

OK. Czyli czekam na promocje w polowie roku, bo to finansowo bedzie sie u mnie bardziej kalkulowalo, niz startowanie teraz.

Dzieki za info.

Eeee.. To proste, trochę internetu, długie godziny przy sterowniku i jakoś dałem radę.. A co do kryteriów to co masz na myśli? Bo to proste - grzeję posadzkę do jakiejś ustawionej temperatury i wyłączam jak się nagrzeje, spadnie to znów włączam (hisrereza +- 0.2*) . wszystko w taniej taryfie, parę stron wcześniej chyba zrzut ekranu pokazywałem i pisałem jak to wygląda od strony sterowania temp. posadzki..

Jasiu nie będę się pastwił nad twoim co

Ale cwu jakieś duże jak na ciebie

Reku w kanalizie ci wybiło?

U mnie w tym sezonie jednak idzie mniej prądu na co jakieś15%

jak na razie to JA płacę za swoje CO więc się nie nakręcaj...;)

a z CWU to zgadłeś bo ostatnimi czasy zauważyłem że woda wolniej spływa więc pewnie to jest powodem tego delikatnego zwiększenia zużycia względem ubiegłego sezonu...:p

ale luzik już przeczyszczone tak więc głowa spokojna...:popcorn:

Eeee.. To proste, trochę internetu, długie godziny przy sterowniku i jakoś dałem radę.. A co do kryteriów to co masz na myśli? Bo to proste - grzeję posadzkę do jakiejś ustawionej temperatury i wyłączam jak się nagrzeje, spadnie to znów włączam (hisrereza +- 0.2*) . wszystko w taniej taryfie, parę stron wcześniej chyba zrzut ekranu pokazywałem i pisałem jak to wygląda od strony sterowania temp. posadzki..

Dzięki za informacje!

Szukam jakiegoś prostszego sterownika niż Twoje sterowanie, który pozwoli na ustawienie histerezy dla posadzki +/-0,2C i dodatkowo będzie miał regulację temp. pomieszczenia. Wszystkie jakie znalazłem miały minimalną histerezę dla posadzki +/-0,5C :bash:

styczeń - 824 kWh, temperatura zadana 16*C. wyraźnie dało się odczuć, że było więcej słońca niż w grudniu i że pod koniec grudnia zatkałem w końcu wyjście na nieogrzewane poddasze. cały sezon (01.02.2015) 2336 kWh. w Duon (i obecnych cen dystrybucji) daje to 435 zł. mam opłacone rachunki w Duon wg prognozy do końca lutego. ostatnio pojawiła się opcja comiesięcznego podawania stanu licznika, aktywowałem ją i wraz z nowym okresem rozliczeniowym powinienem płacić wg rzeczywistego zużycia a nie prognozy