Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak brak skoro grzeje kablami z COP=1?

Mój tok rozumowania jest taki: ogrzewam kablami i to jest główne źródło ciepła. Zdarza się sytuacja awaryjna w stylu porywisty wiatr, nagły spadek temperatury na zewnątrz a ja akurat siedzę w domu. Mogę podkręcić temperaturę w kablach, ale reakcja, jak w każdym ogrzewaniu podłogowym, potrwa.

Mam więc dwa rozwiązania: napalić w kominku albo włączyć klimatyzator.

Nie wiem czy Lobo ma kominek.;)

Inwerter tylko czasami mniej dmucha, ale niczym wiecej sie to nie rozni - z poziomu "komfortu".

Różni. Inwerter utrzymuje w miarę stabilną temperaturę nawiewu. On-off bucha co chwile ciepłem. To jest mocno niekomfortowe. Stały napływ ciepłego powietrza z minimalnym wydatkiem (miloszenko tak grzeje) jest praktycznie niewyczuwalny jak również niesłyszalny.

Różni. Inwerter utrzymuje w miarę stabilną temperaturę nawiewu. On-off bucha co chwile ciepłem. To jest mocno niekomfortowe. Stały napływ ciepłego powietrza z minimalnym wydatkiem (miloszenko tak grzeje) jest praktycznie niewyczuwalny jak również niesłyszalny.

Ja mam w firmie on-off'y a w domu inwertery. Widze, ze opisujesz smaki ktorych nie znasz. ;)

Miloszenko jedna klima caly dom ogrzewa - jak by mieszkal w kominie. Wszedzie ma cieplo. Jak jego wrazenia z uzytkowania sa pewnie rownie wiarygodne.

PO ILOŚCI SPALONEGO DREWNA przez Loba to widać że jednak ciut w kominku pali

myślę że w styczniu rozpalał z 3-5 razy

takie świeczki zupełnie nie są

oj tam kazdego slowka sie czepiacie , toz to bylo z przymrozeniem oka ;)

pal w kominku , nagrzewa sie lub przegrzewa sie pomieszczenie i podloga zimna (brak komfortu)

i tu widac priorytrty u Marcina - owszem kominek od swieta dla popatrzenia na ogien , sluchanie trzaskajacego drzewa itp

ale priorytetem jest ciepla podloga

to samo z klima - cos tam grzeje , ale kable sa nr 1