Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja mam w firmie on-off'y a w domu inwertery. Widze, ze opisujesz smaki ktorych nie znasz. ;)

Miloszenko jedna klima caly dom ogrzewa - jak by mieszkal w kominie. Wszedzie ma cieplo. Jak jego wrazenia z uzytkowania sa pewnie rownie wiarygodne.

Pokaz mi ten post w ktorym pisze, iz grzeje wszystko tylko klima.

40% podlogowki jest wlaczone. Co do wiarygodnosci to zapraszam do siebie, nie mam nic do ukrycia, niczego nikomu nie wciskam tylko dziele sie swoimi choc oczywiscie subiektywnymi spostrzezeniami.

oj tam kazdego slowka sie czepiacie , toz to bylo z przymrozeniem oka ;)

pal w kominku , nagrzewa sie lub przegrzewa sie pomieszczenie i podloga zimna (brak komfortu)

i tu widac priorytrty u Marcina - owszem kominek od swieta dla popatrzenia na ogien , sluchanie trzaskajacego drzewa itp

ale priorytetem jest ciepla podloga

to samo z klima - cos tam grzeje , ale kable sa nr 1

Popieram.

Tam gdzie sa plytki to niestety dla latajacych na boso wyboru nie ma.

Jesli na podlodze drewno lub panele wtedy temp. podlogi nie jest tak istotna.

Pokaz mi ten post w ktorym pisze, iz grzeje wszystko tylko klima.

Nie potrafiles mi wyjasnic, jak cieplo z klimy "dociera do nawet najdalszych pomieszczen na parterze", dlatego sugerowalem, ze musisz mieszkac w kominie. Postow szukal nie bede, bo to igla w stogu siana, ale na pewno pamietasz ta sytuacje. :)

Nie potrafiles mi wyjasnic, jak cieplo z klimy "dociera do nawet najdalszych pomieszczen na parterze", dlatego sugerowalem, ze musisz mieszkac w kominie. Postow szukal nie bede, bo to igla w stogu siana, ale na pewno pamietasz ta sytuacje. :)

A Ty potrafisz wytlumaczyc co przy otwartych drzwiach mialoby to powietrze po drodze zatrzymac?

W jaki sposob te 600-700m3 powietrza ma sie zatrzymac na salonie?

A Ty potrafisz wytlumaczyc co przy otwartych drzwiach mialoby to powietrze po drodze zatrzymac?

W jaki sposob te 600-700m3 powietrza ma sie zatrzymac na salonie?

A jakiez to sily powoduja, ze to powietrze trzeba zatrzymywac? Ono samo z siebie sie w poziomie nie porusza. Co najwyzej do gory - jak w kominie. ;)

A jakiez to sily powoduja, ze to powietrze trzeba zatrzymywac? Ono samo z siebie sie w poziomie nie porusza. Co najwyzej do gory - jak w kominie. ;)

Pyxi, Ty na serio ne rozumiesz?

Jesli w krotkim czasie dostarczamy wiecej podgrzanego powietrza niz jest w stanie wyleciec wentylacja/nieszczelnosciami, to co sie z tym nagrzanym powietrzem dzieje? CIsnienie urosnie i dom rozsadzi? No pomysl chwile...

Oferta na montaż CO podłogowego, cały czas do tego samego domu:

W metrach materiał 65 zł brutto, robocizna 32 zł brutto

Materiały 11250 brutto plus robocizna 5640 brutto co daje na

razem 16890 zł.

Razem z tak bardzo polecanym źródłem (PC) daje nam kwotę 45k.

Miód - malina.:D

Wychodzi tak: kable za 10k plus PV za 15k razem 25 i rachunki na poziomie PC lub niżej.

Edytowane przez Wivaldi
Literówka.

Pyxi, Ty na serio ne rozumiesz?

Jesli w krotkim czasie dostarczamy wiecej podgrzanego powietrza niz jest w stanie wyleciec wentylacja/nieszczelnosciami, to co sie z tym nagrzanym powietrzem dzieje? CIsnienie urosnie i dom rozsadzi? No pomysl chwile...

No wlasnie "mysle" i patrzac na wzor Gay-Lussaca dla przemiany izobarycznej wychodzi mi, ze jak podgrzejesz w salonie powietrze z 20 do 26*C to jego objetosc wzrosnie "az" o 2%, wiec zkladajac salon 40m2 i wysokosci 2,5m daje to nam ogorma ilosc 2m3 nagrzanego powietrza. Taka ilosc musi po domu rozprowadzic zaiste ogromne ilosci energii nagrzewajac najdalsze jego zakatki.

Skoncz miloszenko pie...ic jak potluczony. :)

No wlasnie "mysle" i patrzac na wzor Gay-Lussaca dla przemiany izobarycznej wychodzi mi, ze jak podgrzejesz w salonie powietrze z 20 do 26*C to jego objetosc wzrosnie "az" o 2%, wiec zkladajac salon 40m2 i wysokosci 2,5m daje to nam ogorma ilosc 2m3 nagrzanego powietrza. Taka ilosc musi po domu rozprowadzic zaiste ogromne ilosci energii nagrzewajac najdalsze jego zakatki.

Skoncz miloszenko pie...ic jak potluczony. :)

Odnosze wrazenie, ze ten jeden wzor nie obrazuje tych przemian, wiec albo wszystkie dallasy ktore mam i kalibrowany termometr klamia albo niestety nie ogarniasz tematu...

A moze bys jakiegos prostego dodawania czy odejmowania sprobowal?

Jesli w ciagu godziny wdmuchamy 700m3 powietrza o temp 40 stopni pobierajac 20, to ile stopni bedzie w salonie, gabinecie i sypialni?

Oferta na montaż CO podłogowego, cały czas do tego samego domu:

W metrach materiał 65 zł brutto, robocizna 32 zł brutto

Materiały 11250 brutto plus robocizna 5640 brutto co daje na

razem 16890 zł.

Razem z tak bardzo polecanym źródłem (PC) daje nam kwotę 45k.

Miód - malina.:D

Wychodzi tak: kable za 10k plus PV za 15k razem 25 i rachunki na poziomie PC lub niżej.

czyli chcieli Cię zrobić w bambuko podobnie jak firma od kabli za 140 PLN/m2 :)

Odnosze wrazenie, ze ten jeden wzor nie obrazuje tych przemian, wiec albo wszystkie dallasy ktore mam i kalibrowany termometr klamia albo niestety nie ogarniasz tematu...

Jesli w ciagu godziny wdmuchamy 700m3 powietrza o temp 40 stopni pobierajac 20, to ile stopni bedzie w salonie, gabinecie i sypialni?

gdybyś wdmuchał do domu, to może, ale tego powietrza nie pobierasz z zewnątrz?

sorry, ale właśnie jestem w około 30 m2 mieszkanku. w sypialni grzeje klima. w kuchnio-salonie już nie bardzo to czuć, dobrze że jest mały elektryczny konwektorek. w łazience w ogóle nie czuć, przed kąpielą odpalam tam taką wiszącą farelkę.

czyli chcieli Cię zrobić w bambuko podobnie jak firma od kabli za 140 PLN/m2 :)

Dlaczego w bambuko ?

Wychodzi 52 netto za materiały i 29 zł netto za robociznę - to 81 zł.

Nawet Arturo pisał o 70 zł, a u niego wszystko jest tanie.

To żaden kosmos jak czytałem tu na forum i w muratorze o cenach między 70 a 120 zł.

Przy wyborze oferty należy odrzucić najtańsze i najdroższe czyli paproków i krojczych.

Aaa, czyli Ty z zewnatrz powietrze wdmuchujesz klima i dopiero nagrzewasz?

A moze bys skonczyl pierdzielic?

Robisz kurs w szkole przetrwania ? :D

coś takiego. mieszkam obecnie na Lazurowym Wybrzeżu (taka delegacja :)). dla systemu grzewczego teraz tutaj panują niemalże ekstremalne warunki ;).

czasem czuć tutaj, że ludzie grzeją drewnem, ale smogu brak, jak pada deszcz, to autko się robi czyste. gorzej z zapyleniem jest w lecie, kiedy nawiewa piasek z Afryki ;)

Pyxis jeden użytkownik PC tez pali w kominku nie dla ciepełka tylko dla klimatu ;)

Kominek dobra sprawa ale niema co pajacować że sie pali tylko dlatego żeby patrzeć na ogień ;)

Nie zgodzę się z tym! Ja palę dla tego właśnie żeby sobie posiedzieć dla odmiany od czasu do czasu z książką lub jonnym walkerem przy ogniu zamiast z chipsami przy piwku i tv.....choć uważam że oba te sposoby wieczornej rekreacji są potrzebne.

Nie zgodzę się z tym! Ja palę dla tego właśnie żeby sobie posiedzieć dla odmiany od czasu do czasu z książką lub jonnym walkerem przy ogniu zamiast z chipsami przy piwku i tv.....choć uważam że oba te sposoby wieczornej rekreacji są potrzebne.

potrzebujesz napalić w kominku, żeby poczytać książkę? czytasz tylko w zimie? ;)