_artur_ 20.02.2015 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 pod warunkiem że bedzie jak piszesz.. bo będzie tak ze zestaw który teraz kosztuje 15tys. nagle zacznie kosztować 25 i po dotacjach zaplacisz 15.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 20.02.2015 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 pod warunkiem że bedzie jak piszesz.. bo będzie tak ze zestaw który teraz kosztuje 15tys. nagle zacznie kosztować 25 i po dotacjach zaplacisz 15.. Dotacje są od 2014 a cena 15 tys. za 3 kW, jest obecnie dostępna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 20.02.2015 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 wszędzie piszą coś o około 200 tys. sztuk, wynika to chyba z ograniczenia łącznej mocy tych instalacji Cieszymy się, że parlamentarzyści, ponad podziałami partyjnymi, stanęli po stronie obywateli i umożliwili co najmniej 200 tysiącom rodzin inwestycje w przydomowe mikroelektrownie - komentuje Anna Ogniewska, ekspertka Greenpeace ds. energetyki odnawialnej. http://energetyka.wnp.pl/sejm-przyjal-ustawe-o-oze-i-odrzucil-poprawki-senatu,244927_1_0_1.html Myślę, że w artykule chodzi o odwołanie do jakichś szacunków mówiących o tym, że instalacjami jest zainteresowanych ok 200-300 tys. rodzin - gdzieś widziałem właśnie takie szacunki, jeszcze przed uchwaleniem ustawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 20.02.2015 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 (edytowane) Dziś dano dobry sygnał gospodarstwom domowym. Już niedługo taryfy G zostaną uwolnione i zakłady energetyczne będa mogły robić co tylko będą chciały i moim zdaniem te 0,75gr/kwh odbiorą sobie z nawiązką podnosząc ceny energii. Pocieszeniem jest to, że ogólna liczba oraz rozmiar instalacji to rozmiar mikro i nie powinno w żadnym stopniu wpłynąć na cenę energii elektrycznej. Dlaczego sprzedając zakładowi energetycznemu nadmiar wyprodukowanej energii w godzinach szczytu mamy otrzymać za to 16gr/kwh, skoro po chwili ten zakład energetyczny sprzeda Twój prąd Twojemu sąsiadowi za 70gr/kwh? Sąsiad zapłaci również za przesył z Twojej posesji do swojej za niebagatelną kwotę.Mikroinstalacje zmniejszą straty zakładów energetycznych na przesyle w godzinach szczytu, szczególnie w warunkach letnich i co najważniejsze zmniejszą tę ogromną amplitudę szczytu południowego i popołudniowego.A czy śpioch nie musi jeszcze tego popchnąć?Przeszła bardzo dobra ustawa. Edytowane 21 Lutego 2015 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 21.02.2015 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Śpioch musi to podpisać, a jeśli tego nie zrobi, to będzie to jego ostatnia kadencja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 21.02.2015 01:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Więc być może już niedługo budowa małej domowej instalacji, która będzie spłacała się tym co w tej chwili oddajemy zakładom energetycznym.Instalacja o mocy 1KW praktycznie nie powinna mieć żadnych nadwyżek energii. Normalnie funkcjonujące kilkuosobowe gospodarstwo domowe zużywa co najmniej 10kwh energii elektrycznej dziennie, co daje 10h dziennie pracy instalacji na mocy nominalnej. Aby otrzymywać środki za sprzedaż energii trzeba zainwestować w instalację wielkości minimum 1,5KW, a więc 10 paneli o mocy 150W, których powierzchnia będzie wynosiła 20m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 21.02.2015 01:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Ja myślałem o co najmniej 5 kWp, koszt ok. 25 tys. z tego 10 tys. zwraca Państwo, przy założeniu że wszystko w domu mam na prąd, 4000 kWh rocznie jestem w stanie wykorzystać razy 40 groszy, plus 500 kWh które odsprzedaje po 70 gr. daje mi prawie 2000 zł rocznie zysku, po 7 latach zwraca mi się koszt instalacji, przez kolejne mam darmowy prąd przez cały rok i jeszcze jakieś złotówki "na waciki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 21.02.2015 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Nie wierzę że to przejdzie - nie tylko żyrandola pilnują . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 21.02.2015 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Mikroinstalacje zmniejszą straty zakładów energetycznych na przesyle w godzinach szczytu i zmniejszą wpływy z tytułu zmiennej opłaty dystrybucyjnej, w związku z czym PGE już gdzieś zapowiedział, że będzie trzeba gdzieś to nadrobić, bo sieć sama się nie utrzyma i nie rozbuduje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 21.02.2015 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Myślę, że w artykule chodzi o odwołanie do jakichś szacunków mówiących o tym, że instalacjami jest zainteresowanych ok 200-300 tys. rodzin - gdzieś widziałem właśnie takie szacunki, jeszcze przed uchwaleniem ustawy. http://wyborcza.biz/biznes/1,100897,17461539,Zielone_swiatlo_dla_przydomowych_elektrowni.html?biznes=katowice#BoxBizLink Taryfy mają obowiązywać do momentu, aż łączna moc z instalacji do 3 kW przekroczy 300 MW, zaś z instalacji od 3 do 10 kW przekroczy 500 MW. Dzięki temu uniknie się pułapki, w jaką wpadły swego czasu Czechy, gdy wysokie taryfy dla elektrowni słonecznych okazały się bardzo kosztowne dla budżetu i gospodarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 21.02.2015 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Nie jest tak, że w tej samej ustawie zapisane jest zablokowanie innego dofinansowania w momencie skorzystania z taryf gwarantowanych? Czyli albo Prosument z NFOŚ albo odsprzedaż za 75 gr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 21.02.2015 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Wiedziałem, że to by było zbyt piękne, żeby było prawdziwe, co nie zmienia faktu, że prosument i 5 kW, za 15 tys. daje zwrot i darmowy prąd po 6-7 latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.02.2015 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Dotacje są od 2014 a cena 15 tys. za 3 kW, jest obecnie dostępna. ciekawe przez ile godzin w roku taki zestaw "robi" te 3 kW ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 21.02.2015 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 ciekawe przez ile godzin w roku taki zestaw "robi" te 3 kW ...? Jasiek, jest cala masa instalacji z pelny monitoringiem, RWXW podawal lika, chyba ma tez w stopce. Jesli wiekszosc osob z 1 kWp wyciaga 1000 kWh, na to pewnie sklada sie znacznie wiecej niz te 1000 godzin, ale to juz w konkretnych wypadkach mozna poczytac z pomiarow. Jak do tej pory ani opcja "kable" ani opcja "PC" nie umozliwialy obnizenie zuzycia pradu bytowego, ogniwa mozna miec taniej niz PC, a obnizyc nimi CO/CWU oraz prad uzytkowy... Jesli mialbym na celu niskie koszty utrzymania domu to najlepiej: - budowac dom 3-litrowy o pow. 100m2 - 200 tys - wode grzac pradem plus Twojze syfon - 3 tys - podlogi grzac kablami i w okresach przejsciowych dogrzewac dom klima 6 tys - ogniwa o mocy przynajmniej 2xprad bytowy - 15 tys I za 225 tys zl mamy dom kosztujacy rocznie mniej niz 1500 zl za caly prad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 21.02.2015 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 - budowac dom 3-litrowy o pow. 100m2 - 200 tys Z czego będzie ten dom i kto będzie budował ? 3 litrowy, za 200 tysięcy ? A działka za darmo czy w cenie domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 21.02.2015 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Z czego będzie ten dom i kto będzie budował ? 3 litrowy, za 200 tysięcy ? A działka za darmo czy w cenie domu ? trzylitrowość (zapewne wykończona przyzwoitymi materiałami) to tak jak kotłownia i komin u ekogroszków. po prostu jest w cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 22.02.2015 05:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Spokojnie, da sie! Ja ZX35chce w 200tys zmiescic, mowie o stanie deweloperskim, ale on ma 115m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dom w kalateach 2 22.02.2015 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Witam wszystkich ogrzewających prądem!!! niesiony optymizmem związanym z ustawą prosumencką , zamarzyło mi się w nowym domu (budowa 2015) wykonać ogrzewanie elektryczne + panele słoneczne. Jednak po przeczytaniu kilkudziesięciu stron tego wątku nie znalazłem żadnych dokładniejszych informacji. Bardzo proszę o konkretne linki odnośnie ogrzewania elektrycznego. Z góry dziękuję. p.s. jestem z okolic Krakowa - Michałowice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.02.2015 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Spokojnie, da sie! Ja ZX35chce w 200tys zmiescic, mowie o stanie deweloperskim, ale on ma 115m2 może najpierw wybuduj i dopiero podlicz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 23.02.2015 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 może ktoś by chciał nabyć 9 kontrolerów przydatnych przy montażu kabli grzejnych to zapraszam http://i.imgur.com/hoJIiMB.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts