MasterCheat 06.03.2015 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 (edytowane) U mnie w tym sezonie na razie jest 2129,44 kWh (liczę 100% w taryfie nocnej) + około 1 metr drzewa. 70 m2 no i małe podsumowanie od początku zamieszkiwania na obrazku:) ostatnia linijka jeszcze nie potwierdzona bo czekam na rachunek za ostatnie 2 miesiące. ps. w bytowym jest gotowanie (kuchenka indukcyjna) i ciepła woda z pompy Ariston 110 l split. ps.2 cena za kW jest z podzielenia wartości danego rachunku przez liczbę kW. Czyli uśrednione brutto Jak widać II taryfa opłaca się też latem. bo normalnie bez taryf to kw kosztuje 60 gr. Edytowane 6 Marca 2015 przez MasterCheat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 06.03.2015 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 U mnie w tym sezonie na razie jest 2129,44 kWh (liczę 100% w taryfie nocnej) + około 1 metr drzewa. 70 m2 no i małe podsumowanie od początku zamieszkiwania na obrazku:) ostatnia linijka jeszcze nie potwierdzona bo czekam na rachunek za ostatnie 2 miesiące. ps. w bytowym jest gotowanie (kuchenka indukcyjna) i ciepła woda z pompy Ariston 110 l split. Jak sie ten Ariston sprawdza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 06.03.2015 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Jak sie ten Ariston sprawdza? też jestem ciekaw. przecież to mała pojemność jak na zasobnik niskotemperaturowy grzany w taniej taryfie. pozostaje dogrzewanie CWU w drogiej? COP też raczej średni, może w lecie OK, ale przy mrozach chyba nie działa a przy temperaturach 0-5*C pewnie COP kiepski, do tego nie mieści się w taniej taryfie? jest w ogóle sens w takie coś inwestować? przecież bojler grzany do wyższych temperatur przez cały rok mieści się w taniej taryfie i jest chyba wielokrotnie tańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 06.03.2015 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Ja mam taka sama pompe do cwu tylko ze monoblock. Kanaly powietrzne wyprowadzone na strych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 06.03.2015 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Od 15 lipca 2013 gdy zostala uruchomiona pracowala do dzis w trybie pompy ciepla 1945h x250w (bo tyle bierze pradu na godzine) i 365h w trybie grzalki 1200w mieszkamy we dwoje. Czy duzo czy mało to raczej kazdy musi sam ocenić. Pompa ma mozliwosc ustawiania programow kiedy ma sie wlaczac itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 06.03.2015 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Ja jestem zadowolony. Jedyna na co mogę narzekać to hałas tworzący się z drgań. Ale to moja wina bo zamontowałem ją na ścianie, a że mam dom szkieletowy to ściana działa jak pudło rezonansowe... mogłem zamontować na gruncie odseparowaną od budynku... No i może mogła by mieć te 150 litrów bo niestety ja się 4 osoby chcą wykąpać to wody nie starczy. Ale to tez kwestia tego, że nie mam jeszcze natrysku i w grę wchodzi tylko wanna Nie kupowałem ją z zamiarem korzystania w taryfach. Grzeje wtedy kiedy jej się chce. Nie jest o-pomiarowana bo nie mam licznika na nią osobnego. miałem przez jakiś czas licznik do gniazdka ale zdechł ze starości. Wtedy kiedy chodził ten licznik to brała średnio na dobę 3,53 kWh było to w okresie o 01.12.2013-02.042014. próbowałem liczyć jakiś cop, ale to było bardzo mocno przybliżone i wyszło w okolicach 2,4. koszt ogrzewania wody w zimę wyszedł w przybliżeniu 40 zł/miesiąc. wiec w lato liczę około 30 w poprzednim mieszkaniu miałem bojler elektryczny 150 l i co by nie robić to co miesiąc trzeba było te 150-160 zł wydać... chodzi sobie już 1,5 roku. jak pociągnie drugie tyle (czyli w sumie 3 lata) to się zwróci. a dalej to już tylko do przodu. a wodę grzeje do 55C w trybie pompy. ale można podkręcić do 65C i wtedy dogrzewa prądem. w zimę hula do -5C więc w tym roku zatrzymywała się tylko w jednym miesiącu co widać w moich wydatkach gdzie bytowe wskoczyło na 200 zł/miesiąc (normalnie mam około 175). ostatnio zapiąłem ciepła wodę z pompy do zmywarki. i chcę to samo zrobić z pralką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 06.03.2015 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 MasterCheat W ustawieniach jest licznik ktorego nie mozna skasowac i pokazuje ile godzin pracowala. HP h i He h sie nazywa jakos tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 06.03.2015 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 (edytowane) No i może mogła by mieć te 150 litrów bo niestety ja się 4 osoby chcą wykąpać to wody nie starczy. Ale to tez kwestia tego, że nie mam jeszcze natrysku i w grę wchodzi tylko wanna ??? Do jakiej temperatury grzejesz cwu ? Ja mam 300l grzane do 46st.C i starcza na styk,grzane dwa razy na dobę do 6.00 i dogrzewany w widełkach popołudniowych. Nie kupowałem ją z zamiarem korzystania w taryfach. Grzeje wtedy kiedy jej się chce. Nie jest o-pomiarowana bo nie mam licznika na nią osobnego. miałem przez jakiś czas licznik do gniazdka ale zdechł ze starości. Wtedy kiedy chodził ten licznik to brała średnio na dobę 3,53 kWh było to w okresie o 01.12.2013-02.042014. próbowałem liczyć jakiś cop, ale to było bardzo mocno przybliżone i wyszło w okolicach 2,4. koszt ogrzewania wody w zimę wyszedł w przybliżeniu 40 zł/miesiąc. wiec w lato liczę około 30 Nie doczytałem,już wszystko jasne. Edytowane 6 Marca 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 09.03.2015 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 napisz cos o domu - parterowka/piętrowy.. z czego, jak ocieplony itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 09.03.2015 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Pytanie do "kablarzy" praktykujących: Czy ma sens ekonomiczny tudzież pro-komfortowy zastosowanie sterowania pogodowego do ogrzewania akumulacyjnego kablami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 09.03.2015 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 zastanawiam się intensywnie i wychodzi mi że nie bo tam regulujesz temperaturę wody w rurkach a tu masz stałą temperaturę, mozesz tylko czasem sterować.. a juz grzanie akumulacyjnie to zupełnia inna bajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 10.03.2015 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Pytanie do "kablarzy" praktykujących: Czy ma sens ekonomiczny tudzież pro-komfortowy zastosowanie sterowania pogodowego do ogrzewania akumulacyjnego kablami ? Chyba nie ma to sensu, tak jak kolega napisał - pogodówka się przydaje do sterowania mocą źródła ciepła (pieca), żeby dopasować jakoś tę moc do aktualnego sumarycznego zapotrzebowania, tym samym ograniczyć straty paliwa, bo jak wyprodukujesz mocy za dużo to energia ucieka przez komin, a jak za mało, to nie dogrzejesz. Przy kablach nie masz strat paliwa, problem nie występuje. Moc źródła ciepła jest sterowana wprost przez regulator temperatury. No chyba, że chcesz akumulację ładować z wyprzedzeniem przed zimnym porankiem albo podobne manewry robić - moim zdaniem, przerost formy nad treścią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 10.03.2015 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Pokretne tłumaczenie ale niech i tak będzie U mnie nie ma strat przez komin a pogodowka se fajnie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.03.2015 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 U mnie nie ma strat przez komin jesteś tego pewien...??? aby nie było strat kominowych trzeba nie mieć komina... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 10.03.2015 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 (edytowane) No chyba, że chcesz akumulację ładować z wyprzedzeniem przed zimnym porankiem albo podobne manewry robić - moim zdaniem, przerost formy nad treścią. Ja nie chcę przerostu formy nad treścią ale instalator pisze tak: .System ogrzewania podłogowego akumulacyjnego bazuje na zużywaniu tylko tańszej energii dostępnej w godzinach 13-15 i 22-6 - czyli przez 10 godzin na dobę mamy dostępne zasilanie w energię , a ciepło oddawane jest przez całą dobę. Do sterowania takim systemem konieczny jest sterownik , który potrafi wyliczyć sobie potrzebne zapasy ciepła , które ma zgromadzić podłoga na dodatek uwzględniając zmiany pogody . Edytowane 11 Marca 2015 przez Wivaldi Ciemno, prawie noc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.03.2015 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Ja nie chcę przerostu formy nad treścią ale instalator pisze tak: .Zaproponowany Panu system ogrzewania podłogowego akumulacyjnego bazuje na zużywaniu tylko tańszej energii dostępnej w godzinach 13-15 i 22-6 - czyli przez 10 godzin na dobę mamy dostępne zasilanie w energię , a ciepło oddawane jest przez całą dobę. Do sterowania takim systemem konieczny jest sterownik , który potrafi wyliczyć sobie potrzebne zapasy ciepła , które ma zgromadzić podłoga na dodatek uwzględniając zmiany pogody . Takim sterownikiem nie jest Devireg Touch - prosty sterownik z programatorem który posiada tylko 4 strefy grzania a nie 5 , na dodatek nie pokrywające się ze strefami tańszego prądu / ogrzewanie komfortowe od 6-8 i od 16-23 / oraz nie mający możliwości ani funkcji pracy z czujnikiem pogodowym , zewnętrznym. My montujemy zestaw sterowania "Fuzzy Logic" podłogowymi systemami ogrzewania akumulacyjnego Siemens LOGO/AM z pomiarem temperatury zewnętrznej i osobną regulacja / pomiarem temperatury w każdym pomieszczeniu. Mogę zrobić Panu ogrzewanie na termostatach Devireg Touch - ogrzewanie w normalnej taryfie - koszt zainstalowania trochę wyższy od tego który Panu podałem w dotychczasowej ofercie , moc zainstalowana ok.30 % niższa , koszt eksploatacji dwa razy wyższy. że też ludzie "łykają " taką sieczkę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 10.03.2015 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 (edytowane) że też ludzie "łykają " taką sieczkę ... No własnie nie "łykam" jak młody pelikan, bo jestem już stary pelikan i wszystkiego nie "żrę" Wiem że Ci co znam (M.A.G., Piekar, Lobo, Artur, Ty, Mieczysław, R&K) maja tylko termostaty i dlatego szczęka mi opadła na tę argumentację. Edytowane 10 Marca 2015 przez Wivaldi Skleroza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 10.03.2015 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 No własnie nie "łykam" jak młody pelikan, bo jestem już stary pelikan i wszystkiego nie "żrę" Wiem że Ci co znam (Lobo, Artur, Ty, Mieczysław, R&K) maja tylko termostaty i dlatego szczęka mi opadła na tę argumentację. Aaaa o mnie zapomniałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 10.03.2015 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Aaaa o mnie zapomniałeś? Oczywiście że nie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 10.03.2015 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Oczywiście że nie! mhmhrhr.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts