Wivaldi 12.03.2015 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Jeżeli chodzi o kable, to czy jakościowo jest różnica między producentami: Devi, Elektra, Warmup, itd.? Czy brać Devi, dopłacić, a mieć spokojną głowę, że wybrało się najlepiej:) ...a tak na marginesie mam w projekcie 20cm styro, a chciałbym dać 22cm, co za tym idzie szerokość i długość domu zwiększy się o 4cm....coś się stanie, czy nie zawracać sobie tymi paroma centymetrami głowy:confused: Jeżeli Cię to pocieszy to nie tylko Ty masz dylemat jaką markę kabli wybrać. 22 cm to grubość niestandardowa, będzie drożej po większy odpad jest, za który ktoś musi zapłacić i nie jest to producent ? Więc albo 20 albo 25. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 12.03.2015 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Podobno nie ma żadnej różnicy ... Tu znalazłem jeszcze inne http://www.into.pl/ogrzewanie/index.html#cennik Tu na tym wątku ma takie kable ktoś zamontowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 12.03.2015 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Tu na tym wątku ma takie kable ktoś zamontowane. kszhu. To są niby kable Elektry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
head67 13.03.2015 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Jeżeli chodzi o kable, to czy jakościowo jest różnica między producentami: Devi, Elektra, Warmup, itd.? Czy brać Devi, dopłacić, a mieć spokojną głowę, że wybrało się najlepiej:) ja brałem devi a później dokupiłem jeden kabelek do gospodarczego taki tani pomarańczowy był prawie o połowę cieńszy od devi lepiej sprawdzić grubość izolacji kabla żeby nie było problemów przy wylewkach wiadomo ekipa chodzi po nich i parę razy zdarzyło się przejechać po kablu podczas rozrzucania betonu Jeżeli Cię to pocieszy to nie tylko Ty masz dylemat jaką markę kabli wybrać. 22 cm to grubość niestandardowa, będzie drożej po większy odpad jest, za który ktoś musi zapłacić i nie jest to producent ? Więc albo 20 albo 25. To nie tak ja tez z jednej strony mam 22 płacisz za m3 a nie za wymiar tną tak jak zamówisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 13.03.2015 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 ja do wylewek brałem kable elektra VCD - gruba izolacja, te cienkie są do warstwy kleju a nie do wylewki.. od razu trzeba zamawiać na konkretną moc i długość bo nie można ich ciąć.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 13.03.2015 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Ja mam Elektrę Wylewka 9 cm pod wylewką 2x5cm styropianu pod tym płyta fundamentowa A pod płytą hmm, już nie pamiętam ale chyba 12 cm styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 13.03.2015 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 ja do wylewek brałem kable elektra VCD - gruba izolacja, te cienkie są do warstwy kleju a nie do wylewki.. od razu trzeba zamawiać na konkretną moc i długość bo nie można ich ciąć.. :yes: mogę tylko potwierdzić że VCD wydają się bardzo solidne. U mnie sporo się po nich chodziło nawet przed zalaniem i żaden nie został uszkodzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 13.03.2015 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 To nie tak ja tez z jednej strony mam 22 płacisz za m3 a nie za wymiar tną tak jak zamówisz Oczywiście że utną jaka grubość chcesz, ale tną z takiej wielkiej płyty 1 metr grubości i 3 długości i najtaniej wychodzi jak z tej bryły nie ma odpadu. Jak podzielisz 3 metry na 25 cm to odpadu nie ma jak na 22 cm to jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 13.03.2015 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Ja mam Elektrę Wylewka 9 cm pod wylewką 2x5cm styropianu pod tym płyta fundamentowa A pod płytą hmm, już nie pamiętam ale chyba 12 cm styro. A czy dobrzę widzę, że masz na kablach ułożoną jeszcze jedną warstwę siatki? A czy pomiędzy płytą fundamentową, a górną warstwą styro 2x5cm również masz czarną folię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 13.03.2015 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Oczywiście że utną jaka grubość chcesz, ale tną z takiej wielkiej płyty 1 metr grubości i 3 długości i najtaniej wychodzi jak z tej bryły nie ma odpadu. Jak podzielisz 3 metry na 25 cm to odpadu nie ma jak na 22 cm to jest. No tak, ten "odpad" to powiedzmy 3cm. - czyli również grubość, którą sprzedają dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 13.03.2015 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 No tak, ten "odpad" to powiedzmy 3cm. - czyli również grubość, którą sprzedają dalej. Hanss, jeżeli naprawdę myślisz że firma nie policzy przy indywidualnym zamówieniu za ten odpad, który być może wykorzysta, to jesteś naprawdę wielkim optymistą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 13.03.2015 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 pod wylewką 2x5cm styropianu A pod płytą hmm, już nie pamiętam ale chyba 12 cm styro. A jaki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 13.03.2015 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 A jaki ? ta taki po obwodzie i pod ścianami nośnymi XPS a reszta zwykły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 13.03.2015 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 A czy dobrzę widzę, że masz na kablach ułożoną jeszcze jedną warstwę siatki? A czy pomiędzy płytą fundamentową, a górną warstwą styro 2x5cm również masz czarną folię? Tak dobrze widzisz ta pierwsza służyła wyłącznie do przytwierdzenia i ułożenia kabelków i sam ja sobie kupiłem Tą drugą przywiozła ekipa od wylewek. Ze względu na większą niż zwykle grubość wylewki panowie stwierdzili ze trzeba. Ta moja to taka zwykła najcieńsza siateczka, a ta ich to już grubsze druty. jak wysypali wstępnie w całym pomieszczeniu wylewkę to dźwigali te siatki tak aby się wylewka wsypała pod druty żeby nie leżały na samym dnie. Pomiędzy płyta a górnym styro równie zmam folię. generalnie folia jest między piaskiem a styropianem pod płytą, dalej między płytą a styropianem pod wylewkę, następnie między styropianem wylewki a wylewką, a na końcu między wylewką a panelami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 13.03.2015 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Niech Twój zegar uruchomi ogrzewanie w droższej taryfie np; na 5min/dobę - potrafisz policzyć ile dołożysz? Wtedy pomyśl czy warto. Warto? U mnie od początku tego sezonu grzeją dwie grzałki 12 kW. od 13 do 15 regeneruję bufor pełną mocą. 5 minut wcześniej to 2 kWh w droższej . W ciągu dnia to już 2 kWh * 0,50 PLN = 1 zł/dzień w plecy. Za sezon uzbiera się całkiem sporo.Wieczorem czas taryfy jest dłuższy, więc mogę z "opóźnieniem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 14.03.2015 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Warto? U mnie od początku tego sezonu grzeją dwie grzałki 12 kW. od 13 do 15 regeneruję bufor pełną mocą. 5 minut wcześniej to 2 kWh w droższej . W ciągu dnia to już 2 kWh * 0,50 PLN = 1 zł/dzień w plecy. Za sezon uzbiera się całkiem sporo.Wieczorem czas taryfy jest dłuższy, więc mogę z "opóźnieniem" Nie w wnikając czy warto czy nie, wydaje mi się że w wyliczeniach powinieneś uwzględnić, że tańsza taryfa nie jest za darmo tylko tez za nią płacisz. Czyli nie 0,50 PLN tylko tylko 0,25 PLN*2kWh no chyba, że to 0,50 już to uwzględnia i drogą taryfę masz po 1 zł za kWh...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 14.03.2015 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 i tak ta dyskusja nie prowadzi do niczego bo producent zapewne znając problem powinien wprowadzi zmiany w programie i tyle, a nie żeby trzeba było kombinować jak oszukać system.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 14.03.2015 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Czy pod kable styropian lepiej układać frezowany czy może być prosty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 14.03.2015 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Czy pod kable styropian lepiej układać frezowany czy może być prosty? To zależy czy kable będziesz kładł wertykalnie czy horyzontalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 14.03.2015 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 (edytowane) u mnie od 01-10 do dziś 5700 kWh (164 dni) ### Przerywnik ### znalazłem ciekawy sposób na spędzanie wolnego czasu autentyczne fotki w technice ETTR - wyszedłem przed dom i zacząłem "pstrykać" http://www.spidersweb.pl/2014/05/jak-zrobic-zdjecia-nocnego-nieba.html Edytowane 14 Marca 2015 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts