Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

u mnie od 01-10 do dziś 5700 kWh (164 dni)

znalazłem ciekawszy sposób na spędzanie wolnego czasu :)

autentyczne fotki w technice ETTR - wyszedłem przed dom i zacząłem "pstrykać"

http://www.spidersweb.pl/2014/05/jak-zrobic-zdjecia-nocnego-nieba.html

Kurcze czego to nie wymyślą.

Zwykłe robienie zdjęć gwiazd + lightroom, a tu jakieś dziwne nazwy :)

kto by pomyślał, że 3 tygodnie temu akurat tak samo robiłem zdjęcia i nie wiedziałem, że robię jakieś ETTR czy cuś... ;)

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

:) porównałem to z Stellarium i szok dokładnie ten sam układ :) kto tych gwiazd (słońc) tam tyle upchnął :D

a TIMELAPSE

https://www.youtube.com/watch?v=8gD_9WPPFb4

rewelka

Dopiero jak się ogląda takie timelaps z gwiazdami, człowiek zdaje sobie sprawę, że siedzi na kawałku skały, która sobie krąży w kosmosie ;)

Nie w wnikając czy warto czy nie, wydaje mi się że w wyliczeniach powinieneś uwzględnić, że tańsza taryfa nie jest za darmo tylko tez za nią płacisz.

Czyli nie 0,50 PLN tylko tylko 0,25 PLN*2kWh

no chyba, że to 0,50 już to uwzględnia i drogą taryfę masz po 1 zł za kWh...?

No własnie uwzględniłem. ok 0,75 PLN droższa, 0, 21 PLN tańsza (nie pamiętam dokładnie).

W poprzednim sezonie, zegar na liczniku energetyki różnił się o 15 minut od mojego. Kilka miesięcy tak się poładowałem w I taryfie To już wcale nie takie drobne, zwłaszcza biorąc pod uwagę że okienko na ładowanie jest dwa razy na dobę

Edytowane przez Przewas

Prośba do znawców:

mam nie zalany jeszcze chudziakiem fundament - roboty zaczynamy za ok 3 tygodnie'

docelowo dom mają ogrzewać kable grzejne i kominek jako zapas - pytanie: jak przygotować najlepiej podłogę pod kable? czy chudziakiem zalać styropian i potem znowu kłaść jego kolejną warstwę? czy wystarczy styro na chudziak i potem wylewka i na to kable? jaka kolejność będzie najlepsza?

z góry dziękuję za podpowiedzi i sugestie :)

Prośba do znawców:

mam nie zalany jeszcze chudziakiem fundament - roboty zaczynamy za ok 3 tygodnie'

docelowo dom mają ogrzewać kable grzejne i kominek jako zapas - pytanie: jak przygotować najlepiej podłogę pod kable? czy chudziakiem zalać styropian i potem znowu kłaść jego kolejną warstwę? czy wystarczy styro na chudziak i potem wylewka i na to kable? jaka kolejność będzie najlepsza?

z góry dziękuję za podpowiedzi i sugestie :)

na chudziaka styropian, potem folia, siatka do zbrojenia posadzek, do siatki przyczepić kable a na wszystko wylewka...:)

To i ja sie spytam. Kol. imrahil, 3,2kW to PCi? coś wiecej o domu zdradzisz?

A tak przy okazji, może ktoś jest zainteresowany 30-40m3 regranulatu styropianu? Oddam w zamian zestawu klocków LEGO dla syna:-)

Edytowane przez Lobo_M

Przewas masz 10 kW PV na dachu?

Tak, w amorficznych

w ogóle spory dom :D

Remontowałem starą chałupę i tak jakoś wyszło ;)

grzejesz to tylko prądem? 30 kW w grzałkach, jest moc :D

Tak. bufor 1000l i trzy grzałki. Najczęściej używam tylko 12kW. Jak jest chłodniej albo dogrzewam dom po urlopie, włączam drugą 12kW. A 6kW to w zasadzie 3x2kW i w nią + w zbiornik CWU zrzucam nadwyżkę z fotowoltaiki

Czy jest jakieś racjonalne wytłumaczenie takich różnic ?

Czy energetyka korzysta z innej czasoprzestrzeni ?

akurat zakłady energetyczne mają dość dużą swobodę w ustawieniach tych zegarów i nie muszą pilnować aby chodziły co do minuty, nawet w umowie masz napisane że wskazania mogą rozbiegać się do jednej godziny i jakiekolwiek pretensje możesz mieć dopiero jak ta niedokładność będzie większa...

kiedyś osobiście przerabiałem ten temat jak zgłosiłem do zakładu że mój zegar źle działa, panowie przyjechali , zajrzeli i pokazali mi na umowie że... "zawracam im gitarę" bezpodstawnie bo wszystko jest OK...

ale skoro już przyjechali to zrobili korektę...( jak się okazuje to przez trzy lata od tej wizyty jest już 12 min. rozbieżności ...:bash:)

To i ja sie spytam. Kol. imrahil, 3,2kW to PCi? coś wiecej o domu zdradzisz?

A tak przy okazji, może ktoś jest zainteresowany 30-40m3 regranulatu styropianu? Oddam w zamian zestawu klocków LEGO dla syna:-)

mieszkalbym blizej bralbym w ciemno - koszt transportu ze wzgledu na odleglosc bedzie spory :(