MasterCheat 14.03.2015 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 u mnie od 01-10 do dziś 5700 kWh (164 dni) znalazłem ciekawszy sposób na spędzanie wolnego czasu autentyczne fotki w technice ETTR - wyszedłem przed dom i zacząłem "pstrykać" http://www.spidersweb.pl/2014/05/jak-zrobic-zdjecia-nocnego-nieba.html Kurcze czego to nie wymyślą. Zwykłe robienie zdjęć gwiazd + lightroom, a tu jakieś dziwne nazwy kto by pomyślał, że 3 tygodnie temu akurat tak samo robiłem zdjęcia i nie wiedziałem, że robię jakieś ETTR czy cuś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 14.03.2015 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 porównałem to z Stellarium i szok dokładnie ten sam układ kto tych gwiazd (słońc) tam tyle upchnął a TIMELAPSE https://www.youtube.com/watch?v=8gD_9WPPFb4 rewelka Dopiero jak się ogląda takie timelaps z gwiazdami, człowiek zdaje sobie sprawę, że siedzi na kawałku skały, która sobie krąży w kosmosie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 15.03.2015 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 (edytowane) Nie w wnikając czy warto czy nie, wydaje mi się że w wyliczeniach powinieneś uwzględnić, że tańsza taryfa nie jest za darmo tylko tez za nią płacisz. Czyli nie 0,50 PLN tylko tylko 0,25 PLN*2kWh no chyba, że to 0,50 już to uwzględnia i drogą taryfę masz po 1 zł za kWh...? No własnie uwzględniłem. ok 0,75 PLN droższa, 0, 21 PLN tańsza (nie pamiętam dokładnie). W poprzednim sezonie, zegar na liczniku energetyki różnił się o 15 minut od mojego. Kilka miesięcy tak się poładowałem w I taryfie To już wcale nie takie drobne, zwłaszcza biorąc pod uwagę że okienko na ładowanie jest dwa razy na dobę Edytowane 15 Marca 2015 przez Przewas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 15.03.2015 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 W poprzednim sezonie, zegar na liczniku energetyki różnił się o 15 minut od mojego. A jak z tym czasem u innych użytkowników G12? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Mik 15.03.2015 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Prośba do znawców: mam nie zalany jeszcze chudziakiem fundament - roboty zaczynamy za ok 3 tygodnie' docelowo dom mają ogrzewać kable grzejne i kominek jako zapas - pytanie: jak przygotować najlepiej podłogę pod kable? czy chudziakiem zalać styropian i potem znowu kłaść jego kolejną warstwę? czy wystarczy styro na chudziak i potem wylewka i na to kable? jaka kolejność będzie najlepsza? z góry dziękuję za podpowiedzi i sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.03.2015 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 A jak z tym czasem u innych użytkowników G12? u mnie rozbiega się o 12 minut, mam ustawioną taką sama godzinę na sterownikach jak na tym zegarze ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.03.2015 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Prośba do znawców: mam nie zalany jeszcze chudziakiem fundament - roboty zaczynamy za ok 3 tygodnie' docelowo dom mają ogrzewać kable grzejne i kominek jako zapas - pytanie: jak przygotować najlepiej podłogę pod kable? czy chudziakiem zalać styropian i potem znowu kłaść jego kolejną warstwę? czy wystarczy styro na chudziak i potem wylewka i na to kable? jaka kolejność będzie najlepsza? z góry dziękuję za podpowiedzi i sugestie na chudziaka styropian, potem folia, siatka do zbrojenia posadzek, do siatki przyczepić kable a na wszystko wylewka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Mik 15.03.2015 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 jaką ilość tego styropianu proponujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 15.03.2015 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 u mnie rozbiega się o 12 minut, mam ustawioną taką sama godzinę na sterownikach jak na tym zegarze ... Czy jest jakieś racjonalne wytłumaczenie takich różnic ? Czy energetyka korzysta z innej czasoprzestrzeni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 15.03.2015 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Myślę, że po prostu zegar w tych licznikach jest zbyt mało dokładny i z czasem zbiera się różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 15.03.2015 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Przewas masz 10 kW PV na dachu? w ogóle spory dom grzejesz to tylko prądem? 30 kW w grzałkach, jest moc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 15.03.2015 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 (edytowane) To i ja sie spytam. Kol. imrahil, 3,2kW to PCi? coś wiecej o domu zdradzisz? A tak przy okazji, może ktoś jest zainteresowany 30-40m3 regranulatu styropianu? Oddam w zamian zestawu klocków LEGO dla syna:-) Edytowane 15 Marca 2015 przez Lobo_M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 15.03.2015 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 To i ja sie spytam. Kol. imrahil, 3,2kW to PCi? coś wiecej o domu zdradzisz? 3,2 kW to obciążenie -20*/20*C, 123 m2 grzane grzałką 6 kW + bojler. jeszcze nie mieszkam, ale już ogrzewam przy wykończeniu do 16*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 15.03.2015 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Przewas masz 10 kW PV na dachu? Tak, w amorficznych w ogóle spory dom Remontowałem starą chałupę i tak jakoś wyszło grzejesz to tylko prądem? 30 kW w grzałkach, jest moc Tak. bufor 1000l i trzy grzałki. Najczęściej używam tylko 12kW. Jak jest chłodniej albo dogrzewam dom po urlopie, włączam drugą 12kW. A 6kW to w zasadzie 3x2kW i w nią + w zbiornik CWU zrzucam nadwyżkę z fotowoltaiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.03.2015 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Czy jest jakieś racjonalne wytłumaczenie takich różnic ? Czy energetyka korzysta z innej czasoprzestrzeni ? akurat zakłady energetyczne mają dość dużą swobodę w ustawieniach tych zegarów i nie muszą pilnować aby chodziły co do minuty, nawet w umowie masz napisane że wskazania mogą rozbiegać się do jednej godziny i jakiekolwiek pretensje możesz mieć dopiero jak ta niedokładność będzie większa... kiedyś osobiście przerabiałem ten temat jak zgłosiłem do zakładu że mój zegar źle działa, panowie przyjechali , zajrzeli i pokazali mi na umowie że... "zawracam im gitarę" bezpodstawnie bo wszystko jest OK... ale skoro już przyjechali to zrobili korektę...( jak się okazuje to przez trzy lata od tej wizyty jest już 12 min. rozbieżności ...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 15.03.2015 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 To i ja sie spytam. Kol. imrahil, 3,2kW to PCi? coś wiecej o domu zdradzisz? A tak przy okazji, może ktoś jest zainteresowany 30-40m3 regranulatu styropianu? Oddam w zamian zestawu klocków LEGO dla syna:-) mieszkalbym blizej bralbym w ciemno - koszt transportu ze wzgledu na odleglosc bedzie spory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zybel 15.03.2015 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 To i ja sie spytam. Kol. imrahil, 3,2kW to PCi? coś wiecej o domu zdradzisz? A tak przy okazji, może ktoś jest zainteresowany 30-40m3 regranulatu styropianu? Oddam w zamian zestawu klocków LEGO dla syna:-) a skąd to jest do odebrania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 15.03.2015 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 a skąd to jest do odebrania? Z okolic Ustki, na początku maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 15.03.2015 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 A jak z tym czasem u innych użytkowników G12? Co roku licznik rozjeżdża się o kilka minut - obecnie jest ok. 15min. różnicy. Wszystkie zegary w domu mamy ustawione zgodnie z tym licznikowym - przynajmniej człowiek do pracy się nie spóźni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 15.03.2015 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 u mnie od grudnia się rozjechało o 12 min. względem programatora czasowego grzałki (ma baterię, także niegroźne mu wyłączenie zasilania) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts