imrahil 01.04.2015 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 marzec - 247 kWh. cały sezon 3191 kWh. grzane do 16*C, na budowie ktoś jest średnio raz w tygodniu na kilka godzin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 01.04.2015 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 to znaczy że masz dopiero teraz ciepło w domu ...? jakoś nie bardzo pojmuję jak można zużyć dużo więcej na ogrzewanie niż zwykle, no chyba że wcześniej to się miało zimno a teraz jest normalnie ... jednej rzeczy nie rozumiem. skoro była promocja w Duonie, to po co podwyższać temperaturę, skoro do tej pory było komfortowo? wszyscy mowili jak to jest komfortowo majac 22-23 - wiec podnioslem a poniewaz nie bylo to dla mnie komfortowe wrocilem juz na zawsze do 21 *C i nie probojcie mi wmowic ze jestem sknera lub ze oszczedzam 1* to 8 chyba procent = koszt podniesnienia wiec o 1*C u mnie w skali sezonu to ok 60 zl - kazdego stac!!!! mi to poprostu nie odpowiada - a promocja byla dobrym momemtem by sie za darmo o tym przekonac 1 sezon 5291,8 2 sezon 3913,2 3 sezon zakonczy sie ok 4200-4300 (wiec realnie wyszloby tyle samo co rok temu gdyby nie tak promocja i 2 miesiace podniesiona temp o 1,5*C) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 01.04.2015 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 marzec NCO: kable 428kWh, klima 12kWh, kominek 0mpCWU: 248kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 01.04.2015 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 i nie probojcie mi wmowic ze jestem sknera lub ze oszczedzam 1* to 8 chyba procent = koszt podniesnienia wiec o 1*C u mnie w skali sezonu to ok 60 zl - każdego stać!!!! No nie wiem. Z tego co czytam, są tacy co inwestują tysiące złotych, żeby taką kwotę zaoszczędzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 01.04.2015 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 marzec CWU: 248kWh Nie mało jak na wodę, tym bardziej że niektórzy Ci zarzucają że dla oszczędności kąpiesz się w morzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 01.04.2015 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 troche poszło na "zabiegi" przy bojlerze, tzn dwa razy płukałem wodę do do temp wody zasilania, potem grzałem przez cała noc do 70C, generalnie bez sensu bo potem doczytalem ze i tak musze zmienic anode, co wiaze sie z całkowitym spuszczeniem wody wiec troche kWh poszło na marne. teraz zużycie jest wieksze drugie dziecko. suma NCO_CWU <2000PLN rok, wiec nie ma krzywdy. Tak na marginesie. czasu mam mało, a coraz bardziej zastanawiam się nad FV. W skrócie jaka moc najbardziej się opłaca? Macie rozeznanie jaki jest koszt np 5KW albo 10KW, na gotowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 01.04.2015 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Tak na marginesie. czasu mam mało, a coraz bardziej zastanawiam się nad FV. W skrócie jaka moc najbardziej się opłaca? Macie rozeznanie jaki jest koszt np 5KW albo 10KW, na gotowo. Ja się nie zastanawiam "czy" tylko kiedy będę mógł to sfinansować. Z moich "studiów" nad tą kwestią wynika że najlepiej założyć tyle paneli ile zużywa się prądu. W takim przypadku najlepiej się to bilansuje. Oddawanie do sieci jest równie nieopłacalne co akumulowanie pozyskanej energii. Na taka decyzję wpłynął tez fakt propozycji ze strony hydraulika - solary do CWU za 12 tysięcy z montażem. Od firmy dostałem ofertę na PV 3 kW na 16,8 tysiąca z montażem. Może to drożej ale prąd z paneli zużyję wszędzie, nie tylko do grzania CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 01.04.2015 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Ja się nie zastanawiam "czy" tylko kiedy będę mógł to sfinansować. Z moich "studiów" nad tą kwestią wynika że najlepiej założyć tyle paneli ile zużywa się prądu. W takim przypadku najlepiej się to bilansuje. Oddawanie do sieci jest równie nieopłacalne co akumulowanie pozyskanej energii. Na taka decyzję wpłynął tez fakt propozycji ze strony hydraulika - solary do CWU za 12 tysięcy z montażem. Od firmy dostałem ofertę na PV 3 kW na 16,8 tysiąca z montażem. Może to drożej ale prąd z paneli zużyję wszędzie, nie tylko do grzania CWU. szwagier dzisiaj dostał dwie oferty na 5KW, kwota 37tyś, ale po dofinansowaniu wychodzi 180rat po 135zł co daje ok 24tyś, albo 6KW 44tyś po dofinansowaniu 180 rat po 160zł, co daje 29tys. Nie wiem czy to dobre czy złe oferty. szczegółów technicznych nie znam. Ja zużywam rocznie ok 10-11tyś kWh, ale większość zimą, więc lepiej dać taka moc żeby była w 100% zużywana na potrzeby własne latem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.04.2015 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Rozliczenia mają być co pół roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 01.04.2015 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Rozliczenia mają być co pół roku. też coś tak słyszałem. Muszę zgłębić temat. A jak z taryfą musi być G11? Generalnie żeby nie spamować to możecie coś podlinkować, jak dyskusja toczy się gdzie indziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.04.2015 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Na razie jest bardzo dużo niewiadomych. http://www.wnp.pl/wiadomosci/obecny-model-rozliczen-nie-pasuje-do-rozwiazan-prosumenckich,247406_1_0_0.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 01.04.2015 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 też coś tak słyszałem. Muszę zgłębić temat. A jak z taryfą musi być G11? Generalnie żeby nie spamować to możecie coś podlinkować, jak dyskusja toczy się gdzie indziej. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164927-Ma-kto%C5%9B-panele-fotowoltaiczne-Prosz%C4%99-o-opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.04.2015 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 http://www.wnp.pl/wiadomosci/247549.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 04.04.2015 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 Mam pytanie do sterujących wodną podłogówką - jak tym sterujecie? Rurki w płycie już mam, Kospela kupię niebawem. Docelowo chcę grzać oczywiście w taniej taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 04.04.2015 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 posiadaczem nie jestem ale pompka obiegowa to chyba jedyny sposób.. a żeby w taniej taryfie grzać? to buforek odpowiedni - tak z 500-1000l i starczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 04.04.2015 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 posiadaczem nie jestem ale pompka obiegowa to chyba jedyny sposób.. a żeby w taniej taryfie grzać? to buforek odpowiedni - tak z 500-1000l i starczy Bufor przy płycie fundamentowej nie ma raczej sensu. Gdzieś czytałem jak pisał Henok, że przy płycie najlepiej regulator Euroster http://www.euroster.pl/produkty/regulatory/euroster-2006/310. Temperaturę w dzień ustawia się np. na 20 stopni, a w nocy na 21 i to załatwia ogrzewanie tylko w taniej taryfie. Chciałbym wiedzieć, jak jest to rozwiązane u innych. Będę miał całą automatykę na sterowniku PLC, ale budowa w toku i póki co to PLC będzie sterować głównie światłami. Jak będę już mieszkał, to przyjdzie czas na bardziej zaawansowane zastosowanie, ale na razie nie mam czasu nad tym myśleć. Szukam więc sprawdzonego rozwiązania, które załatwi sterowanie wodną podłogówką zasilaną z Kospela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 04.04.2015 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 to po co Ci teraz te 21 stopni? tez mam plyte fundamentową, nieodciętą od wylewki, i sterowanie plc, grzeję co prawda kablami ale rzeczywicie mozesz mieć rację.. to nie ma się co przejmować tylko zapiąć jak piszesz eurostera 2000 czy cokolwiek takiego, żeby dało się tylko ustawić dwa kryteria - pierwsze i najwazniejsze to tania taryfa a drugie to włączenie grzania temperaturowo.. jak masz już plc to chyba bym sie nie bawił w eurowtery tylko doklepał te parę linii kodu.. jakiego kospela masz zamiar założyć? rurki masz w płycie czy w wylewce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 04.04.2015 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 Teraz to oczywiście nie potrzebuję takiej temperatury, bo dom nie nadaje się jeszcze do zamieszkania . To był tylko przykład. Rurki mam w płycie wiązane do dolnego zbrojenia, wylewki nie będzie, tyko na płytę jakieś wykończenie i to wszystko. Co do Kospela to zastanawiam się nad EKCO.L2p lub EKCO.Mz. Ten drugi ma automatykę pogodową, ale nie wiem czy jest ona potrzebna, więc chyba wezmę ten pierwszy. Wklepać kilka linijek kody nie jest trudno, ale mam problem z hardware'm, tzn, nie mam jeszcze pomysłu jak do PLC zapiąć odczyt temperatur z DS18B20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 04.04.2015 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 (edytowane) jak chcesz w taniej taryfie to sterowanie krzywą grzewczą nie ma sensu a tak działa pogodówka.. jaki plc masz? ja do swojego czujki ds18b20 mam wpięte przez moduł ada401 firmy celmar (1wire na modbus), podobny konwerter robi firma solidchip czy jako tak.. podpięte mam to przez rs485 do plc i odczytuję modbusem. duzo masz tych czujek? u mnie przekroczylem niestety sumaryczną długość magistrali 1wire i jak dołożyłem dodatkowe czujki to musialem drugi moduł dodać, tyle że mam każdy czujnik oddzielnie do rozdzielni poprowadzony.. Edytowane 4 Kwietnia 2015 przez _artur_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 04.04.2015 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 PLC Wago 750-880, kupiony, ale jeszcze nie podpięty. Za jakieś dwa tygodnie będę rozszywał szafę rozdzielczą. Żeby podpiąć tą ADA401 do PLC potrzebuję kupić moduł rs 485 za ponad 1000 zł, a chciałem tego uniknąć. Z drugiej strony chyba i tak mnie to czeka w przyszłości . Nie wiem ile będę miał czujek, ale raczej dużo . Modbusa na razie nie ogarniam i tak jak napisałem wcześniej, póki co nie mam czasu na naukę, bo jest masa innej roboty na budowie. Dom wykańczam samodzielnie. Jak już zamieszkam, to będę miał więcej czasu i zacznę robić zaawansowaną automatykę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts