_artur_ 06.04.2015 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 W porównaniu do ciepłego montażu na taśmach Illbrucka - 4500PLN, do systemu MOWO 9500PLN.....tak się zastanawiam czy jest sens dopłacać....nie wiem jak to obliczyć, czy coś przez długie lata użytkowania się skorzysta - jakieś kWh??? Okien mam 30m2, 67mb.... To zrób jak ja to opisałem a potwierdził że to dię da i to działa Barth3z.. Robota na 3-4 godziny, styrodur, pianka, coś do cięcia (ja docinałem na gorąco maszynką z khantalem) ale piła też się nada i drabina.. Montażyści zamontują tradycyjnie tylko zamiast w murze to w XPSie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 06.04.2015 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 (edytowane) W porównaniu do ciepłego montażu na taśmach Illbrucka - 4500PLN, do systemu MOWO 9500PLN.....tak się zastanawiam czy jest sens dopłacać....nie wiem jak to obliczyć, czy coś przez długie lata użytkowania się skorzysta - jakieś kWh??? Okien mam 30m2, 67mb.... No to już sam musisz podjąć decyzję. Zwróć tylko uwagę, żeby okna nie były osadzone za głęboko w ociepleniu, bo to raczej nie za dobrze wygląda. Jeśli zamierzasz grzać czystym prądem (bo o tym tu mowa), to skup się na szczelności budynku. Mowo to najbardziej szczelny z gotowych systemów. Edytowane 6 Kwietnia 2015 przez Horher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 06.04.2015 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 .. odnośnie okien ja w otworze okiennym powycinałem ranty 5na 6 cm i w to wkleiłem XPS - czyli tak naprawdę zamontowałem okna w ociepleniu. Do tego kupiłem folie na montaż warstwowy za 300pln i 3 pianki - sam zamontowałem okna z obrobką przez 4 dni i zaoszczędziłem 5000 pln. Jakieś montaże MOWO nie są uzasadnione ekonomicznie, chyba ze porównujesz do montażu zrobionego przez partacza... i przede wszystkim jak SAM zamontujesz to będziesz miał szczelny montaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 06.04.2015 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 No właśnie, z tymi wyliczeniami bywa różnie.. A ile u Ciebie wyszło na m2 bo w stopce nie masz co to za parametr z OZC 5kW bo tam jest tego sporo.. jeszze pytanie do tych co liczyli/liczą Ozc - czy w przypadku plyty liczy się np. piasek zagęszczony pod płytą, też ma opór cieplny, jak ktoś daje szkło piankowe to chyba też.. Projektowe obciążenie cieplne liczone przez Asolta wyszło 4835W dla 22/-22C, ale dlq 30cm styropianu na stropie a mam 40cm, okna liczone dla Uw=1, mam ok. 0,87 ale ucieka mi sporo dokoła okien tylko na dole mam ciepłe parapety.na m2 wychodzi około 33W, a zapotrzebowanie na energię grzewczą na rok to około 10000kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 06.04.2015 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 .. odnośnie okien ja w otworze okiennym powycinałem ranty 5na 6 cm i w to wkleiłem XPS - czyli tak naprawdę zamontowałem okna w ociepleniu. Do tego kupiłem folie na montaż warstwowy za 300pln i 3 pianki - sam zamontowałem okna z obrobką przez 4 dni i zaoszczędziłem 5000 pln. Jakieś montaże MOWO nie są uzasadnione ekonomicznie, chyba ze porównujesz do montażu zrobionego przez partacza ... i przede wszystkim jak SAM zamontujesz to będziesz miał szczelny montaz Absolutnie, pod żadnym pozorem, nie neguję własnej inwencji twórczej. Jakbym montował okna w warstwie muru, to pewnie postąpił bym podobnie. Jednak u mnie będzie 30 cm ocieplenia i zbyt głęboko osadzone okna mi się po prostu nie podobają. Musiałem/chciałem wstawić je w warstwie ocieplenia i z dostępnych systemów wybrałem MOWO, który najbardziej mi się spodobał. Poza tym gdybym szukał wszędzie uzasadnień ekonomicznych, nie budował bym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 06.04.2015 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 no tylko to movo kosztuje krocie.. a ten patent który zoastosował Barth3z sporo mniej, jak pisałem wyżej - teraz zrobiłbym identycznie.. takie "movo dla ubogich" chociaż to chyba złe określenie, bardziej movo domowej roboty.. domovo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 07.04.2015 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 movo domowej roboty.. domovo extra nazwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 11.04.2015 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 Widzę że wątek trochę śpi więc zadam kilka pytań OT bo lada moment zaczynam adaptację poddasza, które to nigdy nie miało być użytkowym:-(Jaką wełnę polecacie do ocieplenia skosów? mineralna? skalna? pytań będzie więcej;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 11.04.2015 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 Widzę że wątek trochę śpi więc zadam kilka pytań OT bo lada moment zaczynam adaptację poddasza, które to nigdy nie miało być użytkowym:-( Jaką wełnę polecacie do ocieplenia skosów? mineralna? skalna? pytań będzie więcej;-) Drzewna:) np.: http://www.steico.com/index.php?id=54&L=3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 11.04.2015 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 robiłem isoverem ale teraz zrobiłbym styropianem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 11.04.2015 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 odpowiem w moim dzienniku, żeby jednak tu nie zaśmiecać.Jak ktoś chętny do pomocy to zapraszam, na pogawędkę, bo szczerze to po kilku latach trochę "wypadłem z obiegu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 11.04.2015 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 robiłem isoverem ale teraz zrobiłbym styropianem A z czego to wynika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 11.04.2015 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 A z czego to wynika? bo nie musialbym się przejmować punktem rosy i skroplinami na membranie i możliwosci że szlag trafi wełnę jak by coś przeciekalo.. i temat układania oczywiście - czyli pylenie, drapanie i cała ta "przyjemność, bez sznurowania i paroizolacji pod gk.. to tak na szybko.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Zygfryd_ 11.04.2015 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 To może i ja się tutaj podepnę W projekcie mam właśnie styro między krokwie. Czy trzeba się obawiać że styro upakowany szczelnie zablokuje możliwość dalszego wysychania więźby? Czy po jednej zimie w stanie surowym otwartym mogę przyjąć że więźba już jest sucha ... Jaki rodzaj tego styropianu należy stosować: z oznaczeniem dach-podłoga wystarczy? Gdzieś mi się obiło o uszy, że te styropiany na dach mają jakieś specjalne nacięcia (chyba Termorganika). Jak ktoś coś takiego robił to chętnie przeczytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karamba1 12.04.2015 01:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 (edytowane) To może i ja się tutaj podepnę W projekcie mam właśnie styro między krokwie. Czy trzeba się obawiać że styro upakowany szczelnie zablokuje możliwość dalszego wysychania więźby? Czy po jednej zimie w stanie surowym otwartym mogę przyjąć że więźba już jest sucha ... Jaki rodzaj tego styropianu należy stosować: z oznaczeniem dach-podłoga wystarczy? Gdzieś mi się obiło o uszy, że te styropiany na dach mają jakieś specjalne nacięcia (chyba Termorganika). Jak ktoś coś takiego robił to chętnie przeczytam. Przeczytałbyś chętnie,ja również chętnie bym podpowiedział ale nie na tym forum. Niestety,od jakiegoś czasu forum Murator nie jest forum dla inwestorów a stało się forum typowo komercyjne,dzięki rownież nawiedzonym Moderatorom,zmieniającym tytuły wątków jak popadnie. Mam styropian szczelnie opatulony wokół drewnianych belek stropowych od dwóch lat ale nie mogę ci przekazać swoich wrażeń z użytkowania z tego właśnie względu,ze za chwilę jakiś nawiedzony Mod za pomoc inwestorowi mnie zablokuje Edytowane 12 Kwietnia 2015 przez karamba1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 12.04.2015 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 Zygfryd - po jednej zimie jak hulał wiatr to drewno będzie już wyschnięte, od góry krokwie też będziesz miał w styropianie?na forum sprawdz dziennik Lumiere - kojarze ze tak ma zrobione.. Karamba1 - czy nie jesteś kolejnym wcieleniem Arturo72 czasem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 12.04.2015 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 Arturo nie ma styropianu na skosach. Jaka jest cena tej termoorganiki? Noi i czy przy styro nie ma więcej odpadów? Czy przy styro KG też jest na wieszakach i ruszcie czy bezpośrednio do styropianu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 12.04.2015 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 Arturo nie ma styropianu na skosach. Jaka jest cena tej termoorganiki? Noi i czy przy styro nie ma więcej odpadów? Czy przy styro KG też jest na wieszakach i ruszcie czy bezpośrednio do styropianu? a skąd wiesz co on ma i czy to nie jest jakas kolejna jego osobowość.. no na wieszakach, inaczej to bez sensu bo spadnie, ale niektórzy robią na styropian normalnie siatke i klej, wyszpachlują i jest jak z plyty.. a co do odpadow to można zamówić inny rozmiar między krokwie, albo kupic drut oporowy (tzw. kantal, khantal) i tym ciąć.. ja mam taką maszynkę zmajstrowaną przez kolegę i spokojnie na plasterki można płytę pociąć.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 12.04.2015 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 inny rozmiar nie wchodzi w grę bo znając życie krokwie maja rozstaw +- 1cm. Na prawdę w docinanie mi sie nie chce bawić. Myslę jeszcze o tej wełnie drzewnej, ale cena rozbraja, a lambda nie zachęca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Zygfryd_ 12.04.2015 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 Zygfryd - po jednej zimie jak hulał wiatr to drewno będzie już wyschnięte, od góry krokwie też będziesz miał w styropianie? na forum sprawdz dziennik Lumiere - kojarze ze tak ma zrobione.. Karamba1 - czy nie jesteś kolejnym wcieleniem Arturo72 czasem? Od góry na krokwiach mam membranę. Wtedy dochodzi się do samej membrany czy trzeba zostawić jakąś szczelinę? Inna sprawa że membrana nad styropianem już za dużo powietrza nie przepuści raczej. Nad poddaszem planuję KG i podwójny krzyżowy stelaż, a co upchnę pomiędzy KG a podłogę na strychu to sprawa jeszcze otwarta. Opcji kilka jest, chciałbym coś lekkiego żeby nie obciążać konstrukcji (granulat styro, natrysk piany, może celuloza ). Dziennikiem Lumiere zaraz się zainteresuję - dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts