noname2 12.04.2015 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 Sezon się skończył. Na początku roku wyplakiwalem się tu ,że to grzanie akumulacyjne to wcale takie fajne nie jest itd.Zastosowalem i wiem że nie tylko ja , patent KrzyskaBB , coby procz okienka 13-15 , i grzania nad ranem zastosować też grzanie pomiędzy 22-24. I to byl strzal w 10.Coś takiego jak brak komfortu już nie wystapiło albo było marginalne na tyle że sie tego nie zauważało. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 13.04.2015 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 A w jakich okresach odczuwałeś ten dyskomfort? Rano? wieczorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 13.04.2015 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Sezon się skończył. Gratulacje. Ja co roku kończę sezon w długi weekend majowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 13.04.2015 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 biorac pod uwage przyszly weekend i spacek do 3-4st w nocy przez 3-4 dni to raczej dom sie nie obroni przed pyknieciem kilku kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 13.04.2015 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 biorac pod uwage przyszly weekend i spacek do 3-4st w nocy przez 3-4 dni to raczej dom sie nie obroni przed pyknieciem kilku kWh To zastosuje farelke. Myślę że trzymanie teraz OP to jak rozpalanie ogniska żeby upiec 1 kiełbaske. Co bedzie czas pokaże. Pewnie teraz idealnie byłoby mieć COPfarelke , no ale "ni ma " A w jakich okresach odczuwałeś ten dyskomfort? Rano? wieczorem? wieczorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 13.04.2015 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 (edytowane) Gratulacje. Ja co roku kończę sezon w długi weekend majowy. Wywołałem Cię myślami, zastanawiałem się właśnie jak u Ciebie wychodzi ten sezon grzewczy, ponieważ jesteśmy z tego samego obszaru. Noname, to chyba w nocy, bo przecież druga taryfa zaczyna się o 22 Edytowane 13 Kwietnia 2015 przez Lobo_M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 13.04.2015 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Zastosowalem i wiem że nie tylko ja , patent KrzyskaBB , coby procz okienka 13-15 , i grzania nad ranem zastosować też grzanie pomiędzy 22-24. I to byl strzal w 10. A co Ci daje te grzanie od 22-24 ? Przecież bezwładność płyty jest większa niż 2 godziny. A skoro ciepło ma się uwolnić dopiero po północy to nie jest one potrzebne. W sypialni lepiej utrzymywać niższą temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Schatje 13.04.2015 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 (edytowane) Od góry na krokwiach mam membranę. Wtedy dochodzi się do samej membrany czy trzeba zostawić jakąś szczelinę? Inna sprawa że membrana nad styropianem już za dużo powietrza nie przepuści raczej. Nad poddaszem planuję KG i podwójny krzyżowy stelaż, a co upchnę pomiędzy KG a podłogę na strychu to sprawa jeszcze otwarta. Opcji kilka jest, chciałbym coś lekkiego żeby nie obciążać konstrukcji (granulat styro, natrysk piany, może celuloza ). Dziennikiem Lumiere zaraz się zainteresuję - dzieki. Jeśli membrana wysokoparoprzepuszczalna /powyżej 1200 czegośtam:)/ -szczelina niepotrzebna a nawet niewskazana. Tak mieliśmy w projekcie i tak też zrobiliśmy. Z tym, że nie wykończyliśmy karton-gipsami na stelażach jak było w projekcie tylko siatka i klej i na to cienka warstwa gładzi. Pomalujemy jakąś dobrą farbą lateksową. Zastosowaliśmy szary styro fasadowy z termoorganiki. Fasadowy ponieważ szary dach-podłoga z termoorganiki ma taką samą wytrzymałość na ściskanie jak fasadowy, tylko cena wyższa, co uzmysłowił nam jeden ze sprzedawców i faktycznie po przejrzeniu kart technicznych tak jest. W podłoge daliśmy sporo wcześniej szary dach-podłoga i mam nadzieję, że nie okaże się za miękki /w projekcie był termoorganika Gold o gorszej lambdzie ale o większej wytrzymałości na ściskanie, co odkryliśmy po czasie/. Jak robiliśmy wyceny to ten specjalny NACINANY styro na poddasze był o jakieś 30% droższy. Po długich namysłach zdecydowaliśmy się na ten nienacinany. Muszę przyznać, że całkiem przyjemna praca to była, docinaliśmy zwykłą piłką, a w 3 osoby poszło to dosyć sprawnie. Narazie jeszcze nie mieszkamy, ale jak narazie jesteśmy zadowoleni z efektu i mam nadzieję, że to się nie zmieni:) Edytowane 13 Kwietnia 2015 przez Schatje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 13.04.2015 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Gratulacje. Ja co roku kończę sezon w długi weekend majowy. Ne dziękuje bo , ? 179 dzień grzania . Wynik 7700 kwh , jakoś tak . Ale , jest tyle samo co zeszły sezon (tamten 7600) . Dom 168 mkw pow grzanej. Napisałem że sezon się skończył. Może przedwcześnie . Ale wolę precyzyjnie dmuchnąć farelką niż ........To że się tu wypłakiwałem dowodzi że mam trochę spaczone poczucie komfortu cieplnego. Akurat mi przeszkadzałyby albo inaczej , mi przeszkadzają wahnięcia 0,5 C .Albo jeszcze inaczej , u mnie w domu wahnięcia o 0.5 C byłyby na pewno odczuwalne . Zbyt długi czas spadku temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 13.04.2015 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 A co Ci daje te grzanie od 22-24 ? Przecież bezwładność płyty jest większa niż 2 godziny. A skoro ciepło ma się uwolnić dopiero po północy to nie jest one potrzebne. W sypialni lepiej utrzymywać niższą temp. Stary , nie wiem . na początku też mi się wydawało to absurdalne . Ale to działa. Czas pomiędzy cyklami się równiej rozkłada ? Jestem tylko koleś od przysiadów. To Wy jesteście tegie głowy . Może akurat w tym konkretnym domu , przypadku to działa. W innym nie zadziała albo bedą niepotrzebne straty . Nie wiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 13.04.2015 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Noname, to chyba w nocy, bo przecież druga taryfa zaczyna się o 22 jestem inny mamo , tato czy dostane wpier.....l za to . Komfort ponad wszystko . Wiec to że dmuchne w 1 taryfie mi nie przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 13.04.2015 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Stary , nie wiem . na początku też mi się wydawało to absurdalne . Ale to działa. Czas pomiędzy cyklami się równiej rozkłada ? Jestem tylko koleś od przysiadów. To Wy jesteście tegie głowy . Może akurat w tym konkretnym domu , przypadku to działa. W innym nie zadziała albo bedą niepotrzebne straty . Nie wiem . Pytam, bo ja tylko teoretyk. Ciekawe są doświadczenia mieszkańców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 13.04.2015 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Pytam, bo ja tylko teoretyk. Ciekawe są doświadczenia mieszkańców. Może mam wylewkę za cienką - 7 cm , 6 cm piętro. Może mam za małą moc kotła - 12 kw. ?Przez co za pożno jest spadek temp a później za mała moc kotła żeby szybko dogrzać ? (Na pewno za duże straty ) Nie wiem . Szkoda mi życia na analizowanie . W moim przypadku histereza 0,1 i te ustawienia pozwoliły zapomniec o problemie wieczornego - nie spadku temperatury - tylko braku promieniowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 13.04.2015 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Jaki sterownik pozwala ustawić Tobie histerezę 0,1C? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 13.04.2015 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Jaki sterownik pozwala ustawić Tobie histerezę 0,1C? były ale już nie ma , wycofali się z produkcji , dedykowane do kotłów eltermu , ....gdyby nie ten niemiec .......wieczorem podam. MAM! TERMLINE. chyba tak.....albo THERMILINE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 13.04.2015 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 OK, dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 13.04.2015 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 http://www.google.pl/imgres?imgurl=https://images.yumpu.com/yumpu.com/000/030/403/179/1417062903_9056/small/instrukcja_obs____ugi_-_T000001.jpg&imgrefurl=https://www.yumpu.com/pl/document/view/12711340/instrukcja-obsaugi-przekaanik-termiczny-ptc-typ-msf-220-v-vu&h=640&w=475&tbnid=JfwHAHFIsKbiEM:&zoom=1&docid=K1ze9JrMDSpjTM&ei=IrwrVdaTLIXmywOE2IHYAg&tbm=isch&biw=1173&bih=560 takie zdjecie znalazłem ,i to jest ten Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 13.04.2015 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Może mam wylewkę za cienką - 7 cm , 6 cm piętro. Może mam za małą moc kotła - 12 kw. ?Przez co za pożno jest spadek temp a później za mała moc kotła żeby szybko dogrzać ? (Na pewno za duże straty ) Nie wiem . Szkoda mi życia na analizowanie . W moim przypadku histereza 0,1 i te ustawienia pozwoliły zapomniec o problemie wieczornego - nie spadku temperatury - tylko braku promieniowania. Może faktycnie te 6cm, powoduje że masz szybsze spadki, ciekawe jest po jakim czasie od godz 22, widać stabilizacjęa potem wzsrost temp w pomieszczeniach, może doś szybko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 13.04.2015 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Stary , nie wiem . na początku też mi się wydawało to absurdalne . Ale to działa. Czas pomiędzy cyklami się równiej rozkłada ? Jestem tylko koleś od przysiadów. To Wy jesteście tegie głowy . Może akurat w tym konkretnym domu , przypadku to działa. W innym nie zadziała albo bedą niepotrzebne straty . Nie wiem . nie no wszystko u ciebie dobrze tez sobie ustawiłem dodatkowe okno 21-23:30 żeby dorzuciło energii cieplnej.. wiadomo włącza się w tym czasie jak trzeba. w okresie zimy robiło to stale.. poprawia to komfort cieplny. niestety mam u siebie cienki sterownik w piecu, ustawienie temp z dokładnością co 1C, histereza 0,5C, stąd też takie kombinowanie. teraz szukam innego sterownika coby miał większą dokładność działania.. a podane zużycie to z CWU czy bez ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 13.04.2015 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Może faktycnie te 6cm, powoduje że masz szybsze spadki, ciekawe jest po jakim czasie od godz 22, widać stabilizacjęa potem wzrost temp w pomieszczeniach, może doś szybko? Mi się wydaje że to jest jak ze snem . Tego się nie oszuka. Zarywasz noce kilka dni z rzędu a później organizm mówi dość i musisz to odespać. Nie ma bata. tak samo jest z niedogrzaniem chałupy. Niby temp OK ale kilowatów za mało wpompowane i kiedyś musi dojść do odrobienia tego . I to było u mnie widać po zużyciu dziennym. Mało , mało , SRUUUUU. Godziny grzania nad ranem miałem chyba od 3 do 6 . Może za mało - krótko. Ale czasem wystarczyło a czasem nie . (przed zmianami).Mi chodziło o to żeby przed 6 wyłączała kocioł temp a nie taryfa. Ale jak wycelować ? nie da się . nastawisz od 2 to wyłączy o 4 , A dodatkowa nastawa od 22 do 24 pozwoliła "wypłaszczyć " to wszystko. Tak to widzę ... Przed zmianami wiedziałem że kocioł pracował nad ranem czy w południe (13-15) , po zmianach jakoś mniej zauważałem a później to juz o tym zapomniałem. Czyli , tak jak powinno być ....normalnie. A może mi już przeszło ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts