Hanss 14.04.2015 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 (edytowane) inny rozmiar nie wchodzi w grę bo znając życie krokwie maja rozstaw +- 1cm. Na prawdę w docinanie mi sie nie chce bawić. Myslę jeszcze o tej wełnie drzewnej, ale cena rozbraja, a lambda nie zachęca. Dokładnie cena trochę rozbraja, lambda - U przegrody można podgonić grubością ( o ile nie jest ważny każdy cm. poddasza;)) Ja czytałem, pytałem i myślałem chyba o wszystkich materiałach....po drzewnej chyba brałbym styro, ale podobno( tak piszą na FM): - lubią go gryzonie - bardzo słaby akustycznie, ktoś pisał, że wszystko słychać ( odgłosy z dachu i z zewnątrz) Mój wybór padł na drzewną, ponieważ: - dzięki dużej gęstości i sprężystości nie osiada - bardzo duża właściwa pojemność cieplna - chroni dach i ściany przed przegrzewaniem się nawet w najbardziej upalne dni lata - zdolność absorpcji dużej ilości pary wodnej - bez utraty właściwości izolacyjnych - świetna ochrona akustyczna - duża gęstość oraz specjalna struktura włókna Ps: będę układał ją sam, ze względu na dokładność układania - podobno nie gryzie:) Edytowane 14 Kwietnia 2015 przez Hanss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1964as 14.04.2015 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 podobno nie gryzie:) Podobno nie każdego;)mnie gryzła i to bardzo zwłaszcza jak pot po d.....pie cieknie i wszystko lgnie do ciebie jak pszczoła do miodu,albo mucha do..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 14.04.2015 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Podobno nie każdego;)mnie gryzła i to bardzo zwłaszcza jak pot po d.....pie cieknie i wszystko lgnie do ciebie jak pszczoła do miodu,albo mucha do..... Masz Steico? Jak szkielecior, to masz w ścianach i na stropie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 14.04.2015 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 tyle że jak przyjdzie mróz a poniźej będzie cieplej to na membranie para się zetnie i zbierze się lód.. i z parowania nic nie wychodzi, jak ciepło się zrobi to wtedy kapie.. a jak masz szczeline wentylowan z obu stron to lepiej paruje.. jak masz suchy dom to nic ci nie kapie czy zamarza ... po co wam ta membrana skoro robicie dziury ze wszystkich stron dla cyrkulacji powietrza...( o parametrach izolacji w której hula wiatr to już nawet nie wspomnę ...) nie jesteś niekumaty więc sobie to narysuj.. membraną ma wychodzic para wodna a nie jest jej zadaniem ocieplać cokolwiek, izolacja jest poniżej membrany.. i jak dostanie się tam wilgoć z domu (w postaci pary wodnej z oddychania czy gotowania) - tam czyli jak wlezie w izolacje (wełnę) to trzeba ją jakoś usunąć.. i temu służy ta szczelina.. wytwarza się podciśnienie które wyciąga parę wodną do membrany i dalej.. oczywiscie jak masz paraizolacje na poddaszu to masz łatwiej, ale jak tylko ocieplenie (jak ja miałem tej zimy) to efekty - zwłaszcza przy "przejsciu przez zero" temperatury są takie jak opisuję.. zresztą wpisz w wyszukiwarkę "lód na membranie" to zobaczysz . Połać powinna mieć szczelinę wentylacyjną nad membraną po to aby w razie gdy dostanie się tam woda z zewnątrz ( dachówka plus śnieg = całkiem prawdopodobne) nie zalała ocieplenia to oczywiste. Szczelina pomiędzy ociepleniem a membraną służy po to aby: A) odprowadzić parę wodną z izolacji ( w przypadku wełny istotna funkcja B) w przypadku gdyby wystąpiło wykroplenie pary wodnej od strony izolacji ( wełny ) woda mogła sobie spokojnie odparować a nie wsiąkać w izolację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 14.04.2015 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Pytanie do ogrzewających kablami: Macie u siebie jakieś zabezpieczenie kabli i sterowników przed piorunem??? Odgromnik czy coś takiego.... Elektrycy przychodzą niebawem popodłączać sterowniki i uruchomić kable /które sami kładliśmy/ i już wszystko porobić na gotowo i pytają czy robić to zabezbieczenie. Koszt 700zł. nie odgromnik ale pewnie ochronnik.. jak chcesz mieć dobrze to powinny być w dwch miejscach typu B na przyłączu,a typu C w rozdzielni.. jak masz dobre uziemienie to B+C w rozdzielni.. napiszę normalnie a nie technicznie - dopytaj co chcą podłączyć, KONIECZNIE niech tym ochronnikiem zabezpieczą też przewód N, nie tylko same fazowe (łącznie będą 4), niech gadają że drożej itp. ochronnik kosztuje jakieś 3-4 stówy więc 700starczy - i niech sprawdzą skuteczność uziemienia (specjalnym miernikiem - poproś o protokół z pomiarów) bo jak to będzie za słabe to jak piorun przyp... to żaden ochronnik nie pomoże, najlepiej żeby było w pobliże rozdzielni lub do środka tzw. bednarką doprowadzone (płaski 3cm, ocynkowany pręt) wystający z podłogi, i to połączone minimum 10mm linką żółto zieloną.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 14.04.2015 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Połać powinna mieć szczelinę wentylacyjną nad membraną po to aby w razie gdy dostanie się tam woda z zewnątrz ( dachówka plus śnieg = całkiem prawdopodobne) nie zalała ocieplenia to oczywiste. Szczelina pomiędzy ociepleniem a membraną służy po to aby: A) odprowadzić parę wodną z izolacji ( w przypadku wełny istotna funkcja B) w przypadku gdyby wystąpiło wykroplenie pary wodnej od strony izolacji ( wełny ) woda mogła sobie spokojnie odparować a nie wsiąkać w izolację. trzeba tylko pamiętać o tym żeby na górze zrobić szczelinę do odparowania tej wody i otwory wentylacyjne w podbitce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 14.04.2015 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 W kalenicy oczywiście szczelina bądź odpowiednia taśma. W zależności od rodzaju wykończenia okapu należy zapewnić sposób odprowadzenia ewentualnych skroplin z pod membrany. W jednym nie ma konieczności otworów w podbitce http://www.dachy.info.pl/przeglad/anatomia-okapu-cz-1-dwa-rozwiazania/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 14.04.2015 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Panowie mam pytanko. Doszlismy do wniosku ze pietra nie bedziemy robic u siebie bo ja po schodach i tak nie wejde a 110m2 starczy nam w zupelnosci w zwiazku z tym czy mysliscie ze ulozenie na stropie teriva welny 2x 20cm wyraznie poprawi parametry domu? Przypomne szybko ze nasz domek ma ozc 91kwh/m2 sciany ytong kl400 24cm +styropian 20cm grafit i w podlodze 20cm styropian. Czy zamiast welny jakas inna opcja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Schatje 14.04.2015 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 nie odgromnik ale pewnie ochronnik.. jak chcesz mieć dobrze to powinny być w dwch miejscach typu B na przyłączu,a typu C w rozdzielni.. jak masz dobre uziemienie to B+C w rozdzielni.. napiszę normalnie a nie technicznie - dopytaj co chcą podłączyć, KONIECZNIE niech tym ochronnikiem zabezpieczą też przewód N, nie tylko same fazowe (łącznie będą 4), niech gadają że drożej itp. ochronnik kosztuje jakieś 3-4 stówy więc 700starczy - i niech sprawdzą skuteczność uziemienia (specjalnym miernikiem - poproś o protokół z pomiarów) bo jak to będzie za słabe to jak piorun przyp... to żaden ochronnik nie pomoże, najlepiej żeby było w pobliże rozdzielni lub do środka tzw. bednarką doprowadzone (płaski 3cm, ocynkowany pręt) wystający z podłogi, i to połączone minimum 10mm linką żółto zieloną.. Dzięki Artur!!! Na Ciebie zawsze można liczyć!!! Chciałam się jeszcze poradzić odnośnie sterowników do kabli. Mamy w tej chwili 3 : 1 devireg touch do salonu i 2 auratony 3000. Potrzebne jest jeszcze 5. Zastanawiamy się nad tym TC510 firmy Esco. Nie będzie to problemem, jesli będą 3 rodzaje sterowników? Są jakieś przeciwwskazania? Czy lepiej nie kombinować i dać takie same wszędzie /poza salonem/ ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 14.04.2015 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Panowie mam pytanko. Doszlismy do wniosku ze pietra nie bedziemy robic u siebie bo ja po schodach i tak nie wejde a 110m2 starczy nam w zupelnosci w zwiazku z tym czy mysliscie ze ulozenie na stropie teriva welny 2x 20cm wyraznie poprawi parametry domu? Przypomne szybko ze nasz domek ma ozc 91kwh/m2 sciany ytong kl400 24cm +styropian 20cm grafit i w podlodze 20cm styropian. Czy zamiast welny jakas inna opcja? to OZC to dla wersji bez izolacji od góry? masz w ogóle jakąś izolację w dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 14.04.2015 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 jakie kable dają możliwość układania vbliżej niż co 10cm. Moje devi DTIP z tego co pamiętam maja średnicę zagięcia min 10cm. Pytanie czy można je bliżej układać? Mam do zagospodarowania powierzchnię 1mx3mx4 (cztery boki komina o wymiarze 1mx3m) przy rozstawiue co 10cm ja mi to kable max 120m długości. Mogę ewentualnie dorzucic jakieś gwa zgrabne grzejniczki na ścianie ale nie chce. 120x18W=2160kW to generalnie sporo. Kabel grzejny DEVIflex 18T / 2135W / 118mb byłb y na styk, a Kabel grzejny DEVIflex 18T / 1880W / 105mb chyba idealny. tylko będę musiał jakoś zaokrąglić w miejscach ptrzejścia kabla z jednej ścianki na drugą komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 14.04.2015 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Panowie mam pytanko. Doszlismy do wniosku ze pietra nie bedziemy robic u siebie bo ja po schodach i tak nie wejde a 110m2 starczy nam w zupelnosci w zwiazku ... hehehehe, jak bym siebie słyszał 5 lat temu. mam 152m2 i teraz będę adaptował poddasze, które NIGDY nie miało byc ruszane przez co mam tam 30-40m3 granulatu styropianu jak ktoś chce w prezencie. Rury WM do poprzekładania, podłoge do zrobie, skosy do ocieplenia itd., a przecież wiedziałem że kobiecie zawsze będzie za mało:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 14.04.2015 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 to OZC to dla wersji bez izolacji od góry? masz w ogóle jakąś izolację w dachu? Dla wersji gotowej z izolacja bodajze 20cm w dachu obecnie dach jest nieocieplony odeskowany pod blachodachowką i tak pomyslalem ze lepiej na stropie ulożyć izolacje niz ocieplać sam dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 14.04.2015 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Panowie mam pytanko. Doszlismy do wniosku ze pietra nie bedziemy robic u siebie bo ja po schodach i tak nie wejde a 110m2 starczy nam w zupelnosci w zwiazku z tym czy mysliscie ze ulozenie na stropie teriva welny 2x 20cm wyraznie poprawi parametry domu? Przypomne szybko ze nasz domek ma ozc 91kwh/m2 sciany ytong kl400 24cm +styropian 20cm grafit i w podlodze 20cm styropian. Czy zamiast welny jakas inna opcja? Daj dobrą wełne .Jak za 5 lat bedziesz adaptowal poddasze to z chęcią przyjme Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 15.04.2015 00:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Daj styropian i na to płytę OSB. Będziesz miał podłogę po której można chodzić. Ja tak robię u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 15.04.2015 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Kable grzewcze.... Jeżeli będę miał wylewke około 10 cm i ma być akumulacja to można ułożyć kabel co 25 cm 17W czy lepiej co 15 cm 10W - Jeżeli to jest akumulacja i kable będą 7 cm od powierzchnia to raczej nie ma to znaczenia ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 15.04.2015 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 lepiej bliżej siebie, lepszy rozkład temperatur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 15.04.2015 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 (edytowane) Marcin - a jakie sa przeciwskazania do ukladania pon 10 cm ? - co producenci o tym mowia / pisza? - jesli dobrze kojarze to gdzies widzialem kable ukladane w kratke - co 10 cm w 1 a potem w 2 strone - to daje 2x wieksza moc - czy tak czasem w matach nie jest ? Edit ok znalazlem w instrukcjach wiekszosci producentow ze kable nie moga sie ze soba stykac i nie mozna krzyzowac Edytowane 15 Kwietnia 2015 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 15.04.2015 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 średnica zagięcia, w devi to 10cm. skoro moge mniejsze odstępy to faktycznie po nawrotce mógłbym się zbliżyć na 5cm od wcześ niejszej linii. Teraz jeszcze myślę jak je zamocować? Tak jak pisałem tam styropian, na to myślałem klej siatka i np 1cm tynku i do tego tynku jakoś kable mocować, potem wszystko ładnie zatopić w kleju czy czyms podobnym i obłożyć pełna cegłą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BoBoW 19.04.2015 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Witamszybkie pytanko: jak mocowaliście kable do siatki zbrojącej przed wylewką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts