Schatje 19.04.2015 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Witam szybkie pytanko: jak mocowaliście kable do siatki zbrojącej przed wylewką? trytytkami /opaski zaciskowe/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zet120 19.04.2015 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Jakiś czas temu w tym wątku zamieściłem zużycie prądu po trzecim sezonie grzewczym, teraz trzynasty sezon zbliża się do końca, zatem zestawienia roczne za te trzynaście lat grzania prądem. Dla porządku dodam: Narożne mieszkanie 66m2 w trzyklatkowej, jednopiętrowej kamienicy z lat 30 XXw, Jak nietrudno zauważyć po zużyciu w roku 2009 nasza kamienica doczekała się ocieplenia. Ogrzewanie zrealizowane za pomocą dynamicznych ogrzewaczy akumulacyjnych 2x4kW + 2x2kW cwu - łazienka: przepływowy ogrzewacz wody, kuchnia: pojemnościowy ogrzewacz wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 20.04.2015 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Narożne mieszkanie 66m2 w trzyklatkowej, jednopiętrowej kamienicy z lat 30 XXw, Jak nietrudno zauważyć po zużyciu w roku 2009 nasza kamienica doczekała się ocieplenia. Ogrzewanie zrealizowane za pomocą dynamicznych ogrzewaczy akumulacyjnych 2x4kW + 2x2kW cwu - łazienka: przepływowy ogrzewacz wody, kuchnia: pojemnościowy ogrzewacz wody. A myślałem że ja wydaje majątek na zakup 3,5 T ekogroszku na ogrzanie 150 m2. Myślę że grzanie tego mieszkania klimatyzatorami funkcją grzania wyszłoby dużo taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 20.04.2015 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 A myślałem że ja wydaje majątek na zakup 3,5 T ekogroszku na ogrzanie 150 m2. Myślę że grzanie tego mieszkania klimatyzatorami funkcją grzania wyszłoby dużo taniej. Dogrzewanie klimatyzacją + wentylacja z odzyskiem ciepła to maksymalnie 30kWh/m2 czyli 4-5 x taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 20.04.2015 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Dogrzewanie klimatyzacją + wentylacja z odzyskiem ciepła to maksymalnie 30kWh/m2 czyli 4-5 x taniej Mieszkanie pewnie wysokie, więc nie byłoby problemu z rurami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 20.04.2015 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 (edytowane) Mieszkanie pewnie wysokie, więc nie byłoby problemu z rurami. Nie ma znaczenia wysokość mieszkania, wszystko jest w przedpokoju, a tam można 10- 15cm opuścić nawet przy 2.4. Lub 6 cm i rozprowadzenie szczeliną Edytowane 20 Kwietnia 2015 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zet120 20.04.2015 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Panowie, rzeczywiście jest tak, że dosyć sporo płacę za prąd, ale to jeszcze nie znaczy, że płace dużo za ogrzewanie zwłaszcza po ociepleniuCo prawda obecny sezon jeszcze się nie skończył niemniej od 04.09.2014 (mniej więcej początek sezonu grzewczego) do 20.04.2015 czyli do dzisiaj zużyłem 4983 kWh energii w tańszej taryfie.4983kWh, uwzględniając zmianę ceny 01.01.2015 stanowi to kwotę ok 1500PLN.To jest całe zuzycie prądu w drugiej taryfie czyli ogrzewanie plus cała reszta, a zwłaszcza przepływowy ogrzewacz wody.Uwzględniając prawie całkowitą bezobsługowość i trzynastoletnią całkowitą bezusterkowość to dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 20.04.2015 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 4983kWh, uwzględniając zmianę ceny 01.01.2015 stanowi to kwotę ok 1500PLN. To jest całe zuzycie prądu w drugiej taryfie czyli ogrzewanie plus cała reszta, a zwłaszcza przepływowy ogrzewacz wody. Uwzględniając prawie całkowitą bezobsługowość i trzynastoletnią całkowitą bezusterkowość to dużo? Więc co za za kwota w PLN 4599 ? Marzec 2014 - marzec 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 20.04.2015 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Dziś otrzymałem kolejną ofertę na ogrzewanie kablami. Pomijając cenę, zastanowiła mnie propozycja instalatora, który zasugerował mi rezygnację z grzania akumulacyjnego. Określił takie grzanie jako nie komfortowe i stwierdził że grzanie bezpośrednie jest dużo lepsze. Czy dużo droższe nie wspomniał lub nie wiedział. Bardzo interesuje mnie głos praktykujących użytkowników.Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 20.04.2015 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 no wiesz.. nikt nie ma porownania bo każdy albo tak, albo tak.. ja mam tylko w taniej taryfie grzanie i nie narzekam po pierwszym sezonie, a po skończeniu wszystkich prac dociepleniowych będzie tylko lepiej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 20.04.2015 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 no wiesz.. nikt nie ma porównania bo każdy albo tak, albo tak.. ja mam tylko w taniej taryfie grzanie i nie narzekam po pierwszym sezonie, a po skończeniu wszystkich prac dociepleniowych będzie tylko lepiej.. Oczywiście, że albo tak albo tak. Nie sądzę że ktokolwiek zrobił pół domu akumulacyjne a pół nie. Z rocznej obserwacji forum spotkałem się tylko z grzaniem akumulacyjnym, w przypadku wodnej i PC także.Ale jak to jest w przypadku zimnej nocy i 19*C w dzień w np. salonie od południa ? Jest zbyt ciepło ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zet120 20.04.2015 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Więc co za za kwota w PLN 4599 ? Marzec 2014 - marzec 2015 Marzec 2014 - Marzec 2015 to dwa półrocza taryfy dziennej plus dwa półrocza taryfy nocnej. Ogrzewanie to JEDNO półrocze taryfy NOCNEJ minus normalne zużycie w tejże taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 20.04.2015 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Oczywiście, że albo tak albo tak. Nie sądzę że ktokolwiek zrobił pół domu akumulacyjne a pół nie. Z rocznej obserwacji forum spotkałem się tylko z grzaniem akumulacyjnym, w przypadku wodnej i PC także.Ale jak to jest w przypadku zimnej nocy i 19*C w dzień w np. salonie od południa ? Jest zbyt ciepło ? akurat mam prawie tak - tyle ze mam dłuzsze okapy.. izolacja działa w dwie strony i przynajmniej u nas ta "samoregulacja" się sprawdza.. zresztą 19* to upał nie jest.. poza tym tak jak u mnie to akurat te poranne godziny grzania (4-6) wystarczały do godzin 13-15. Przy czym to zależy jak w domu sie mieszka, u mnie żona jest ciepłolubna i w dodatku w domu siedzi, ja i dzieci od 7 do około 16-17 poza domem.. poza tym kto Ci nie da sterowac ogrzewaniem w dowolnych godzinach? akumulacja jest po to żeby tylko w tamiej grzać.. chociaż moment.. policzę tak.. teraz za sezon poszo mi niecale 8000kWh czyli w g11 zapłacibym około 4000 rocznie (co jest trochę ponad to co załozyłem - o czym pisalem wcześniej).. w taniej wyszło niecale 3000, więc nawet jak wejdziesz troche w drogą to wyjdzie podobnie.. ja jeszcze docieplę poddasze i myślę że te 20-30% zejdę w dól ze zużyciem.. (no i do 2018 mam duon za 0.11groszy w taniej taryfie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 20.04.2015 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 akurat mam prawie tak - tyle ze mam dłuższe okapy.. izolacja działa w dwie strony i przynajmniej u nas ta "samoregulacja" się sprawdza.. poza tym kto Ci nie da sterować ogrzewaniem w dowolnych godzinach? akumulacja jest po to żeby tylko w taniej grzać.. Podobno mam tzw. "ślepotę lodówkową" ale przeniosło się to chyba na Twój DB, bo nie mogę znaleźć jakie masz sterowniki/termostaty do kabli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 20.04.2015 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 (edytowane) Podobno mam tzw. "ślepotę lodówkową" ale przeniosło się to chyba na Twój DB, bo nie mogę znaleźć jakie masz sterowniki/termostaty do kabli ? post 246 w moim db http://forum.muratordom.pl/showthread.php?218088-quot-Tak-si%C4%99-dom%C3%B3w-nie-buduje-!!-quot-czyli-parter%C3%B3wka-ze-strychem-w-podkieleckiej-wiosce-)&p=6668055&viewfull=1#post6668055 z tym że zmiany teraz są takie że dodałem niedawno termometry mierzące temp. powietrza i mogę przełączyć sterowanie albo wg temperatur posadzki albo wg temperatury powietrza.. w sumie chyba przełączę na sterowanie posadzką to zobaczę czy będzie mniej zależne od wahań temp. zewnętrznej. "zrzuty ekranu" z teraz: Edytowane 20 Kwietnia 2015 przez _artur_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 21.04.2015 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Oczywiście, że albo tak albo tak. Nie sądzę że ktokolwiek zrobił pół domu akumulacyjne a pół nie. Z rocznej obserwacji forum spotkałem się tylko z grzaniem akumulacyjnym, w przypadku wodnej i PC także.Ale jak to jest w przypadku zimnej nocy i 19*C w dzień w np. salonie od południa ? Jest zbyt ciepło ? Grzanie w taryfie płaskiej powinno generować nieco mniejsze zużycie kWh z tego względu, że grzejesz kiedy potrzebujesz. Słoneczny dzień w zimie spowoduje, że zapotrzebowanie na ciepło w ten dzień mocno spada. Obecnie ogrzewanie w drugiej taryfie jest tańsze. Ale niedługo wejdzie bilansowanie to posiadacze instalacji PV nie będą bawić się w akumulację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 21.04.2015 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 (edytowane) tylko jak okaże się że to bilansowanie jest dobre dla ludzi to je uwalą.. przy aktualnych kosztach to ja jeszcze poczekam z instalacją PV i hurraoptymizmem.. A czemu mniejsze? zapotrzebowanie na ciepło się nie zmieni przecież.. poza tym sama konstrukcja domu determinuje pewnie rozwiązania - znaczy silka, płyta itp. sprzyjają akumulacji i choćbyś nie chciał to ją trochę masz.. w szkielecie o to z kolei trudno.. Edytowane 21 Kwietnia 2015 przez _artur_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 21.04.2015 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 oczywiście przewagą tego systemu zrobionego na PLC Siemensa będzie pomiar w każdym pomieszczeniu i sterowanie każdym obwodem oddzielnie.. i to jest duży plus całego układu - masz wszystko sterowane jak pasuje, co ważne - bez problemu można taki układ przeprogramować po jakimś czasie - przykładowo zmienić histerezę żeby np. inne wartości były "w dół" a inne "w górę" - np. ustawiasz 22,0 i zamiast +/-0,2* ustawisz sobie +0,3/-0,1* bo masz taki kaprys.. i.. bo mam wrażenie że i tak takie "centralne sterowanie" wyjdzie taniej niż regulatory w każdym pokoju.. powrót do przeszłości. Czyli to jednak nie jest złe. Czy można to porównać do różnicy między skodą a mercedesem. Jednym i drugim dojedziesz z punktu A do B ale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 21.04.2015 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 A czemu mniejsze? zapotrzebowanie na ciepło się nie zmieni przecież.. poza tym sama konstrukcja domu determinuje pewnie rozwiązania - znaczy silka, płyta itp. sprzyjają akumulacji i choćbyś nie chciał to ją trochę masz.. w szkielecie o to z kolei trudno.. Chodzi o to, że jeśli następny dzień będzie słoneczny, to nie potrzebne jest ogrzewanie akumulacyjne w nocy. Przy taryfie płaskiej czerpiesz zyski słoneczne na maxa, i ogrzewanie włączasz dopiero kiedy jest taka potrzeba. Ot taka różnica na której zarobisz kilka kWh rocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 21.04.2015 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 i tak i nie .... bo nie grzejesz tak naprawde na zaś - tylko uzupełniasz straty które wystąpły - więc miedzy 4 a 6 rano grzejesz po to by rano było ciepło gdy wstaniesz a nie po to by mieć nagrzane na wieczór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts