head67 07.07.2011 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 pewnie i mniejszy bojler można kupić ilu litrowy planujesz? ilość osób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 07.07.2011 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 bojler 120l, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 07.07.2011 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 No nad tym sie dalej w sumie zastanawiam..., moze i racja ze lepiej przeplywowka w kuchni wyjdzie... Nim Ty sie doczekasz tej ciepłej wody to juz dawno umyjesz w zimnej, a ciepła zostanie w rurach i bedzie sie chłodzić. U mnie do najdalszej łazienki jest jakieś 5-6 metrów i już mnie szlak trafia jak odkręcam wodę w umywalce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.07.2011 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 w kuchni mam zamontowany pod zlewem bojler 15l, średnio na dobę zużywa ok. 0,6kw. większość naczyń myta w zmywarce a pod bieżącą wodą tylko jakiś garnek ,patelnia itp. jak to w kuchni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 08.07.2011 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 Nim Ty sie doczekasz tej ciepłej wody to juz dawno umyjesz w zimnej, a ciepła zostanie w rurach i bedzie sie chłodzić. U mnie do najdalszej łazienki jest jakieś 5-6 metrów i już mnie szlak trafia jak odkręcam wodę w umywalce. z tymi 15stoma metrami rurki do kuchni to przegiąłem, ale i tak przeplywowka sprawdzie sie tam lepiej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 08.07.2011 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 A czy ktoś bardziej doświadczony w rachunkach mógłby oszacować jak się ma godzinowa strata ciepła z takiej rury CWU w funkcji izolacji. Na przykład gdyby dać 10 cm styro lub waty wokół rury i założyć np. 50C, o ile spadnie ta temperatura po 12 godzinach? Opcja niestety dla nielicznych, ale warto rozważyć, w szczególności w połączeniu z dobrymi bateriami termostatycznymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 08.07.2011 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 Najważniejsze w sumie abyś to TY był zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 08.07.2011 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 A czy ktoś bardziej doświadczony w rachunkach mógłby oszacować jak się ma godzinowa strata ciepła z takiej rury CWU w funkcji izolacji. Na przykład gdyby dać 10 cm styro lub waty wokół rury i założyć np. 50C, o ile spadnie ta temperatura po 12 godzinach? Opcja niestety dla nielicznych, ale warto rozważyć, w szczególności w połączeniu z dobrymi bateriami termostatycznymi. Tu http://www.jz24.pl/wiecej/elektra/ogrzewanie-rur-rurociagow.pdf znajdziesz wzór na obliczanie strat ciepła rurociągów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 09.07.2011 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 Proponuję uwzględnić w rozważaniach podgrzewacze elektryczne wyposażone w pompę ciepła.Oczywiście PC pobierającą powietrze z zewnątrz.Obecnie cena jest bardzo atrakcyjna. Np.ariston,ulrich,dimplex,termoval,chigo,itp.Dodatkowa zaletą może być możliwość wykorzystywania nadmiaru wytworzonej energii do celów ogrzewania w okresach przejściowych.Rachunek jest prosty 2 do 3razy niższe koszty oraz ekologia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 09.07.2011 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 Proponuję uwzględnić w rozważaniach podgrzewacze elektryczne wyposażone w pompę ciepła.Oczywiście PC pobierającą powietrze z zewnątrz.Obecnie cena jest bardzo atrakcyjna. Np.ariston,ulrich,dimplex,termoval,chigo,itp.Dodatkowa zaletą może być możliwość wykorzystywania nadmiaru wytworzonej energii do celów ogrzewania w okresach przejściowych. Rachunek jest prosty 2 do 3razy niższe koszty oraz ekologia. Jaka jest ta aktualnie atrakcyjna cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 10.07.2011 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Jaka jest ta aktualnie atrakcyjna cena? można kupić od 3500 zł ja montuję takie po 7000 zł (6kW).Taka moc może wystarczyć do grzania domu.Pompa chodzi do -5.Ale nwet jeżeli odstawisz ją przy +10 To i tak znaczny czas grzania bez wegla ,ropy czy butanu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 10.07.2011 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Pytanie kiedy to się zwróci w sensie porównania z przepywówkami oraz ogrzewaczami pojemnościowymi? Bo założyć można wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.07.2011 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Z własnego doświadczenia.Jeżeli w kuchni mamy zmywarkę lepiej zrobić podgrzewacz przepływowy. Mój kuchenny kran widzi ciepłą wodę tylko w momencie włączonej cyrkulacji. Najczęściej używany jest do nalania wody do czajnika.Jeżeli umywalki używamy tylko do mycia zębów i golenia lepszy będzie przepływowy.Gdy chcę brać prysznic odkręcam wodę zaraz po wejściu do łazienki, po kilkunastu sekundach woda jest ciepła.Dla wanny nie ma to żadnego znaczenia.Gdy tak zrobimy, możemy całkowicie zrezygnować z cholernej cyrkulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 10.07.2011 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Dla pompy i podgrzewacza nie potrzeba dużej mocy zainstalowanej.A kiedy sie zwróci?Na wczasach mogłem jeść chleb z mielonką ale poszedłem do restauracji .Jakoś nie zastanawiałem się kiedy to sie zwróci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 10.07.2011 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Rozumie o co koledze chodzi. Ale mi chodzi o to żeby nie dublować systemów.. Ktoś instaluje PC ok, wybrał. Ale teraz jakbym go namawiał żeby zrobił przepływówkę byłoby to trochę dziwne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 10.07.2011 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Z własnego doświadczenia. Jeżeli w kuchni mamy zmywarkę lepiej zrobić podgrzewacz przepływowy. Mój kuchenny kran widzi ciepłą wodę tylko w momencie włączonej cyrkulacji. . czy kolega ma ciepłą wodę podłączoną do zmywarki? Czy źle zrozumiałem? Wiem ze tak można ale nigdy się nad tym nie zastanawiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.07.2011 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Rozumie o co koledze chodzi. Ale mi chodzi o to żeby nie dublować systemów.. Ktoś instaluje PC ok, wybrał. Ale teraz jakbym go namawiał żeby zrobił przepływówkę byłoby to trochę dziwne. A ja mam PC i uważam, że to tylko zależy od odległości odbiorników i od naszych upodobań. Z ciekawości można odkręcić syfony pod zlewem i umywalkami i podstawić wiadro. Zobaczycie, że tej wody idzie na tyle mało, że warto podpiąć zwykły przepływowy za psie pieniądze na 230W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.07.2011 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 czy kolega ma ciepłą wodę podłączoną do zmywarki? Czy źle zrozumiałem? Wiem ze tak można ale nigdy się nad tym nie zastanawiałem. Nie, nie, nie ma to kompletnie sensu. Po prostu, jeżeli mamy zmywarkę to kranu używamy naprawdę sporadycznie. Zróbcie test z wiadrem, sami zobaczycie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 10.07.2011 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 ok zły przykład dałem. Niech będzie ze oprócz tej PC będziesz sobie podgrzewał wodę w kotle na ekogroszek. Teraz już chyba nikt mnie nie przebije Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.07.2011 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 ok zły przykład dałem. Niech będzie ze oprócz tej PC będziesz sobie podgrzewał wodę w kotle na ekogroszek. Teraz już chyba nikt mnie nie przebije Przesył tak czy siak kosztuje, nie ważne czym grzejesz;) A cyrkulacja to komfortowe draństwo:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts