Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Z akumulacją powinno być jednak lepiej niż bez. Tak sądzę, a życie zweryfikuje ten pogląd.

Kiedyś dywagowaliśmy o tym w innym wątku i raczej nie doszliśmy do wspólnego wniosku. Choć tam chodziło o domy mocno energooszczędne. Ja jestem zdania, że jest coś takiego jak optymalna wielkość masy akumulacyjnej i w domu pasywnym jej nadmiar może być trudny w ujarzmieniu (duża bezwładność).

Przede wszystkim, to trzeba ograniczać nagrzewanie od słońca, a u mnie dużym problemem są dwa duże okna skierowane na zachód. Rolet zewnętrznych nie planowałem, jedynie wewnętrzne. Są jakieś inne sposoby zacienienia? Było by dobre drzewo, ale strasznie wolno rosną ;).

A czemu nie żaluzje zewnętrzne ?

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To prawda. Jeśli oba domy wystawione są tak samo na działanie słońca, to w tym z mniejszą masą akumulacyjną szybciej włączy się klima, ale i szybciej się wyłączy. Bilans powinien być zbliżony.

Zle Barth3z. W domu z akumulacja klima sie wlaczy pozniej. Ale potem musisz bilansowac ta sama ilosc energii uzyskana od np. slonca czy zyskow bytowych. Jestes do przodu o ten poczatkowy "gap".

Chyba ze oczekujesz spadku temp. w domu na noc, to wtedy w domu z akumulacja musisz wydatkowac wiecej chlodu niz przy szkielecie.

oto wlasnie chodzi karolek75 - tyle ze domu z silk (z duza masa akumulacyjna) nie wychlodzisz noca - jak szkielet - ale dom dluzej sie bedzie bronil

sumarycznie sezon letni pewnie wyjdzie w kontekscie chlodzenia na 1

w zimie i okresach przejsciowych daje wieksza stabilizacje - w ziemie ... wystarczy mala masa akumulacyjna - sama wylewka 8 cm jak pokazyja przyklady daje rade w g12

Zle Barth3z. W domu z akumulacja klima sie wlaczy pozniej. Ale potem musisz bilansowac ta sama ilosc energii uzyskana od np. slonca czy zyskow bytowych. Jestes do przodu o ten poczatkowy "gap".

Chyba ze oczekujesz spadku temp. w domu na noc, to wtedy w domu z akumulacja musisz wydatkowac wiecej chlodu niz przy szkielecie.

Ja mam na to inny sposob - jak jest upal klima od rana pilnuje tych 23-24 stopni. Chodzi na min. nawet jesli temp. nieco ucieknie w ciagu dnia, to chlodny powiew powietrza daje ogromny komfort.

Ja za to jestem zdania, iz 2 tygodniowe upaly bez wzgledu na to, czy slonce bezposrednio wpada do domu czy spowoduja w wiekszosci domow podniesienie temperatury w zaleznosci od intensywnosci uzytkowania.

Jesli u mnie w domu (poki co) od rana do wieczora ktos jest, i uzywa sie intensywnie drzwi tarasowych to zaden okap czy roleta nie pomoga.

oto wlasnie chodzi karolek75 - tyle ze domu z silk (z duza masa akumulacyjna) nie wychlodzisz noca - jak szkielet - ale dom dluzej sie bedzie bronil

Tak jak napisalem - pod warunkiem, ze chcesz go wychlodzic. Jesli nie - brak zyskow w nocy pozoli na wylaczenie klimy.

W zasadzie, gap trwa do pierwszego zalaczenia klimy - potem juz musisz pilnowac temperatury - patrz sposob miloszenki. A od wielu czynnikow zalezy kiedy nastapi koniecznosc zalaczenia klimy: od temp. zew, naslonecznienia, sposobu uzytkowania, updoban. Gap moze wynosci pare godzin, a moze wynosci i 2 tygodnie.

Rozmawialem, ze znajomym w szkieleciaku - juz wlaczal klime !!!

Jesli u mnie w domu (poki co) od rana do wieczora ktos jest, i uzywa sie intensywnie drzwi tarasowych to zaden okap czy roleta nie pomoga.

Okap pomoże i to znacznie. Zmierz sobie temperaturę podłogi w miejscu w którym pada słońce. Przecież to będą setki Wat, które klima musi skompensować. Lepiej zacienić okna tak, aby słońce nie wpadało do domu. Okap będzie dobrym rozwiązaniem w twoim przypadku, ponieważ nie ograniczy możliwości biegania salon-taras.

Okap pomoże i to znacznie. Zmierz sobie temperaturę podłogi w miejscu w którym pada słońce. Przecież to będą setki Wat, które klima musi skompensować. Lepiej zacienić okna tak, aby słońce nie wpadało do domu. Okap będzie dobrym rozwiązaniem w twoim przypadku, ponieważ nie ograniczy możliwości biegania salon-taras.

Ale ja od poludnia mam sciane szczytowa, musialbym miec okap z 5 metrow :p

polecam zrobienie pomiaru temperatury szyby

jasiek kiedys robil i opowiadal mi jak to na okno zacienione gornym balkonem przykleil termometr i byl w szoku ile energii odbija sie od balkonu i "trafia" w zacienione okno

Zadaszenie musialoby byc tak duze, zeby slonce odbite od gruntu nie trafialo w okno. Ja zrobilem zadaszenie tarasu glebokie na 4m, wiec deski nagrzewaja sie do 2m, te przy oknie juz sa znosne, wiec poludniowe okno jest dosc bezpieczne :)

Rozmawialem, ze znajomym w szkieleciaku - juz wlaczal klime !!!

dokładnie o to chodzi. u niego sezon na chłodzenie już się rozpoczął i będzie trwał do tego samego dnia co trwałby gdyby mieszkał w ciążkim budynku. dlatego w OZC wychodzi, ogromna różnica, przykładowo u mnie jak zmieniam typ konstrukcji:

- bardzo ciążka (cegła, beton) - energia na chłodzenie 549 kWh

- bardzo lekka (budynek drewniany) - energia na chłodzenie 1613 kWh

różnica trzykrotna

dokładnie o to chodzi. u niego sezon na chłodzenie już się rozpoczął i będzie trwał do tego samego dnia co trwałby gdyby mieszkał w ciążkim budynku. dlatego w OZC wychodzi, ogromna różnica, przykładowo u mnie jak zmieniam typ konstrukcji:

- bardzo ciążka (cegła, beton) - energia na chłodzenie 549 kWh

- bardzo lekka (budynek drewniany) - energia na chłodzenie 1613 kWh

różnica trzykrotna

to i na ogrzewanie też pewnie ze trzy razy więcej pójdzie w szkieleciaku...:cool:

mam dom z klocków styropianowych więc bardziej mu do szkieletowego niż murowanego i jakoś nie zauważyłem aby był bardziej podatny na jakieś przegrzania niż wszystkie inne budynki stojące w niedalekiej odległości i zbudowane z różnych materiałów...

to i na ogrzewanie też pewnie ze trzy razy więcej pójdzie w szkieleciaku...:cool:

mam dom z klocków styropianowych więc bardziej mu do szkieletowego niż murowanego i jakoś nie zauważyłem aby był bardziej podatny na jakieś przegrzania niż wszystkie inne budynki stojące w niedalekiej odległości i zbudowane z różnych materiałów...

to takie porównywanie jak zużycia kabelków do pompy ciepła w innym domu, w dodatku ze spieprzoną podłogówką :)

różne izolacje, różne przeszklenia, zresztą wcale chyba nie masz takiego lekkiego domu, masz chyba jakieś ściany wewnętrzne (nawet jak z klocków do pewnie zalane betonem), strop, wylewki. argument z ogrzewaniem nie trafiony, bo zysków do akumulowania w sezonie grzewczym jest niewiele. w sezonie przejściowym więcej, ale i tak główną rolę gra izolacja i nasłonecznienie. wielkiego wpływu na zużycie nie ma, szczególnie jeśli chcemy trzymać jednakową temperaturę przez dłuższy czas

to takie porównywanie jak zużycia kabelków do pompy ciepła w innym domu, w dodatku ze spieprzoną podłogówką :)

różne izolacje, różne przeszklenia, zresztą wcale chyba nie masz takiego lekkiego domu, masz chyba jakieś ściany wewnętrzne (nawet jak z klocków do pewnie zalane betonem), strop, wylewki. argument z ogrzewaniem nie trafiony, bo zysków do akumulowania w sezonie grzewczym jest niewiele. w sezonie przejściowym więcej, ale i tak główną rolę gra izolacja i nasłonecznienie. wielkiego wpływu na zużycie nie ma, szczególnie jeśli chcemy trzymać jednakową temperaturę przez dłuższy czas

teorii do "bólu" to teraz trochę praktyki by się przydało...:yes:

a na samym końcu i tak okaże się że "jedziemy na tym samym ....":cool: