jasiek71 27.04.2015 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 Janie pewnie tak i dla- tego zapewne za 2014 za cały dom zapłaciłeś za prąd podobnie jak ja 1840 zł 4 a to jakiś konkurs...? na gaz do mojej "katafiei " wydaje trzy razy tyle jak cie to uszczęśliwi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 27.04.2015 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 ale ja za to mam lepsze taczki na letniej oponie klasy premiumpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 28.04.2015 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Ktoś w ostatnim czasie porównywał oferty sprzedawców energii?Pojawiła się jakaś nowa oferta na rynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 28.04.2015 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 dokładnie o to chodzi. u niego sezon na chłodzenie już się rozpoczął i będzie trwał do tego samego dnia co trwałby gdyby mieszkał w ciążkim budynku. dlatego w OZC wychodzi, ogromna różnica, przykładowo u mnie jak zmieniam typ konstrukcji: - bardzo ciążka (cegła, beton) - energia na chłodzenie 549 kWh - bardzo lekka (budynek drewniany) - energia na chłodzenie 1613 kWh różnica trzykrotna Tyle że dla jakiej temp latem w domu są te założenia? 21,5-22? u mnie na chłodzenie od końca lipca poszło 50kWhxCOP, więc ciężko mi w te 1100kWh uwierzyć, tymbardziej na domek 123m2. Ja mam bardzo dużo przeszkleń pd, zach więc latem w zachodznie okna "lampa" non stop. Przecież latem się nie chłodzi do 22. Przy ostatnim upalnym lecie gdzie na zewnatrz >30 w domu schodziłem w salonie do 24 i było super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 28.04.2015 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Tyle że dla jakiej temp latem w domu są te założenia? 21,5-22? u mnie na chłodzenie od końca lipca poszło 50kWhxCOP, więc ciężko mi w te 1100kWh uwierzyć, tymbardziej na domek 123m2. Ja mam bardzo dużo przeszkleń pd, zach więc latem w zachodznie okna "lampa" non stop. Przecież latem się nie chłodzi do 22. Przy ostatnim upalnym lecie gdzie na zewnatrz >30 w domu schodziłem w salonie do 24 i było super. założona temperatura 22*C, orientacja większości przeszkleń (19,5 m2 okien) na płd-zach. program nie liczy okapów, także zakłada się pełne nasłonecznienie. domyślam się że przy najgorszych upałach temperatura 24*C w salonie jest OK, chodziło raczej o przykład i zadaną taką samą temperaturę na cały rok (22*C) i tendencję w zależności od masy budynku. skoro sezon zakończony, to może jakieś podsumowania? nikt się nie chwali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 28.04.2015 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 u mnie - 4696 kWh od początku sezonu. Mieszkamy od świąt. Przed zamieszkaniem: od października do stycznia ok.17*C. Później stopniowo podnosiłem a w marcu grzałem dwa tygodnie non stop (dzień i noc) bo tego wymagała żywica. Od miesiąca w domu 23-24*C bo chyba przez wilgoć technologiczną jest odczucie chłodu - w bloku mieliśmy 22,5*C i było OK. Od dwóch tygodni kable się nie włączają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygada RR 28.04.2015 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Od września do marca 2484 PLN ( pół roku) na wszystko, nie mam pod licznika więc ciężko powiedzieć ile z tego na grzanie. Lubię ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 28.04.2015 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 (edytowane) u mnie do dziś 2512 kWh na ogrzewanie (jakieś 99% w taniej taryfie) z tym, że od 12 kwietnia grzeję tylko podłogę w łazience 1,29kWh na dobę. + 1,5 m drewna. 70 m2 przez lato muszę wymyślić ogrzewanie poddasza (około 40 m2 pow użytkowej) najlepiej w 2 taryfie. Wylewka odpada. Edytowane 28 Kwietnia 2015 przez MasterCheat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 29.04.2015 04:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 u mnie do dziś 2512 kWh Od kiedy. że tak grzecznie zapytam ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 29.04.2015 04:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Ktoś w ostatnim czasie porównywał oferty sprzedawców energii? Pojawiła się jakaś nowa oferta na rynku? od zmiany oferty w Duonie nie ma nic godnego uwagi na rynku praktycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 29.04.2015 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 założona temperatura 22*C, orientacja większości przeszkleń (19,5 m2 okien) na płd-zach. program nie liczy okapów, także zakłada się pełne nasłonecznienie. domyślam się że przy najgorszych upałach temperatura 24*C w salonie jest OK, chodziło raczej o przykład i zadaną taką samą temperaturę na cały rok (22*C) i tendencję w zależności od masy budynku. skoro sezon zakończony, to może jakieś podsumowania? nikt się nie chwali? Rozumiem, że jest to przykład, ale mimo tego doś mocno dyskutowaliście nad wyższością wielkiej masy akumulacyjnej, a ilość kWh na chłodzenie miało być tego dowodem. Dlatego napisałem, że z praktyką jest ma to raczej mało współnego. U mnie sezon się kończy, choc w łazienkach na pewno jeszcze chodzi bo tam mam sterowanie wg temp posadzki, a ta ma być ciepła. odczyt standardowo ostatniego dnia miesiąca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 29.04.2015 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Od kiedy. że tak grzecznie zapytam ? od początku sezonu grzewczego. a dokładniej od 2014-09-26, jak pisałem + niecałe 1,5 m drewna w kominku. do 2014-12-09 salon i kuchnię grzałem praktycznie tylko kominkiem, i prąd latał tylko w pokojach u dzieciaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.04.2015 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 od początku sezonu grzewczego. a dokładniej od 2014-09-26, jak pisałem + niecałe 1,5 m drewna w kominku. do 2014-12-09 salon i kuchnię grzałem praktycznie tylko kominkiem, i prąd latał tylko w pokojach u dzieciaków. a to jest najlepsze... po co pisać że na ogrzewanie prądem poszło tyle a tyle skoro chałupę grzeje się czym innym ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 30.04.2015 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 a to jest najlepsze... po co pisać że na ogrzewanie prądem poszło tyle a tyle skoro chałupę grzeje się czym innym ... Drzewo zapewne było cięte piłą elektryczną ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 30.04.2015 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 Drzewa byly scinane przed budowa domu. Co mam teraz patrzec jak leza i gnija? Skoro mam kominek... Zresztą jak tos mq ochote to sobie policzy ile kw mozna wyciagnac z 1.5 m drzewa. kwotowo to 300 zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 30.04.2015 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 Drzewa byly scinane przed budowa domu. Co mam teraz patrzec jak leza i gnija? Skoro mam kominek... Zresztą jak tos mq ochote to sobie policzy ile kw mozna wyciagnac z 1.5 m drzewa. kwotowo to 300 zl. Te drzewa to liściaste były ? Ja też musiałem wyciąć trochę samosiejek sosnowych ale one nie bardzo nadają się do kominka. Oczywiście że nie musiałeś patrzeć jak leżą i gniją ale "sorry Gregory" Twoje zużycie prądu jest trochę mało wiarygodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 30.04.2015 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 a to jest najlepsze... po co pisać że na ogrzewanie prądem poszło tyle a tyle skoro chałupę grzeje się czym innym ... I to przez półtora miesiąca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 30.04.2015 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 a to jest najlepsze... po co pisać że na ogrzewanie prądem poszło tyle a tyle skoro chałupę grzeje się czym innym ... Może po to, aby było uczciwie (skoro ogrzewa prądem i kominkiem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 30.04.2015 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 Może po to, aby było uczciwie (skoro ogrzewa prądem i kominkiem). Oj tam, oj tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 30.04.2015 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 Te drzewa to liściaste były ? Ja też musiałem wyciąć trochę samosiejek sosnowych ale one nie bardzo nadają się do kominka. Oczywiście że nie musiałeś patrzeć jak leżą i gniją ale "sorry Gregory" Twoje zużycie prądu jest trochę mało wiarygodne. Dęby około 10 cio letnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts