Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dokładnie o to chodzi. u niego sezon na chłodzenie już się rozpoczął i będzie trwał do tego samego dnia co trwałby gdyby mieszkał w ciążkim budynku. dlatego w OZC wychodzi, ogromna różnica, przykładowo u mnie jak zmieniam typ konstrukcji:

- bardzo ciążka (cegła, beton) - energia na chłodzenie 549 kWh

- bardzo lekka (budynek drewniany) - energia na chłodzenie 1613 kWh

różnica trzykrotna

Tyle że dla jakiej temp latem w domu są te założenia? 21,5-22? u mnie na chłodzenie od końca lipca poszło 50kWhxCOP, więc ciężko mi w te 1100kWh uwierzyć, tymbardziej na domek 123m2.

Ja mam bardzo dużo przeszkleń pd, zach więc latem w zachodznie okna "lampa" non stop. Przecież latem się nie chłodzi do 22. Przy ostatnim upalnym lecie gdzie na zewnatrz >30 w domu schodziłem w salonie do 24 i było super.

Tyle że dla jakiej temp latem w domu są te założenia? 21,5-22? u mnie na chłodzenie od końca lipca poszło 50kWhxCOP, więc ciężko mi w te 1100kWh uwierzyć, tymbardziej na domek 123m2.

Ja mam bardzo dużo przeszkleń pd, zach więc latem w zachodznie okna "lampa" non stop. Przecież latem się nie chłodzi do 22. Przy ostatnim upalnym lecie gdzie na zewnatrz >30 w domu schodziłem w salonie do 24 i było super.

założona temperatura 22*C, orientacja większości przeszkleń (19,5 m2 okien) na płd-zach. program nie liczy okapów, także zakłada się pełne nasłonecznienie.

domyślam się że przy najgorszych upałach temperatura 24*C w salonie jest OK, chodziło raczej o przykład i zadaną taką samą temperaturę na cały rok (22*C) i tendencję w zależności od masy budynku.

skoro sezon zakończony, to może jakieś podsumowania? nikt się nie chwali? :)

u mnie - 4696 kWh od początku sezonu. Mieszkamy od świąt. Przed zamieszkaniem: od października do stycznia ok.17*C. Później stopniowo podnosiłem a w marcu grzałem dwa tygodnie non stop (dzień i noc) bo tego wymagała żywica. Od miesiąca w domu 23-24*C bo chyba przez wilgoć technologiczną jest odczucie chłodu - w bloku mieliśmy 22,5*C i było OK. Od dwóch tygodni kable się nie włączają.

u mnie do dziś 2512 kWh na ogrzewanie (jakieś 99% w taniej taryfie) z tym, że od 12 kwietnia grzeję tylko podłogę w łazience 1,29kWh na dobę.

+ 1,5 m drewna. 70 m2

przez lato muszę wymyślić ogrzewanie poddasza :) (około 40 m2 pow użytkowej) najlepiej w 2 taryfie. Wylewka odpada.

Edytowane przez MasterCheat

założona temperatura 22*C, orientacja większości przeszkleń (19,5 m2 okien) na płd-zach. program nie liczy okapów, także zakłada się pełne nasłonecznienie.

domyślam się że przy najgorszych upałach temperatura 24*C w salonie jest OK, chodziło raczej o przykład i zadaną taką samą temperaturę na cały rok (22*C) i tendencję w zależności od masy budynku.

skoro sezon zakończony, to może jakieś podsumowania? nikt się nie chwali? :)

Rozumiem, że jest to przykład, ale mimo tego doś mocno dyskutowaliście nad wyższością wielkiej masy akumulacyjnej, a ilość kWh na chłodzenie miało być tego dowodem. Dlatego napisałem, że z praktyką jest ma to raczej mało współnego.

U mnie sezon się kończy, choc w łazienkach na pewno jeszcze chodzi bo tam mam sterowanie wg temp posadzki, a ta ma być ciepła. odczyt standardowo ostatniego dnia miesiąca.

od początku sezonu grzewczego. a dokładniej od 2014-09-26,

jak pisałem + niecałe 1,5 m drewna w kominku.

do 2014-12-09 salon i kuchnię grzałem praktycznie tylko kominkiem, i prąd latał tylko w pokojach u dzieciaków.

a to jest najlepsze...;)

po co pisać że na ogrzewanie prądem poszło tyle a tyle skoro chałupę grzeje się czym innym ...

Drzewa byly scinane przed budowa domu. Co mam teraz patrzec jak leza i gnija? Skoro mam kominek...

Zresztą jak tos mq ochote to sobie policzy ile kw mozna wyciagnac z 1.5 m drzewa. kwotowo to 300 zl.

Te drzewa to liściaste były ? Ja też musiałem wyciąć trochę samosiejek sosnowych ale one nie bardzo nadają się do kominka.

Oczywiście że nie musiałeś patrzeć jak leżą i gniją ale "sorry Gregory" Twoje zużycie prądu jest trochę mało wiarygodne.:)

Te drzewa to liściaste były ? Ja też musiałem wyciąć trochę samosiejek sosnowych ale one nie bardzo nadają się do kominka.

Oczywiście że nie musiałeś patrzeć jak leżą i gniją ale "sorry Gregory" Twoje zużycie prądu jest trochę mało wiarygodne.:)

Dęby około 10 cio letnie.