kalizbi 06.05.2015 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 epromJestem na podobnym etapie budowy i zrobię jak artix1 a mianowicie na ,,chudy beton" ochronnie dam piankę pod panele najtańszą i na piankę folia budowlana 0,5 z atestem, jej opór dyfuzyjny jest kilkukrotnie większy niż podwójna folia 0,3. Pozdrawiam kalizbi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 07.05.2015 04:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 eprom Jestem na podobnym etapie budowy i zrobię jak artix1 a mianowicie na ,,chudy beton" ochronnie dam piankę pod panele najtańszą i na piankę folia budowlana 0,5 z atestem, jej opór dyfuzyjny jest kilkukrotnie większy niż podwójna folia 0,3. Pozdrawiam kalizbi Czy tą piankę będziesz zakładał po brzegach aby zachodziła na ścianę na wysokość wylewki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalizbi 07.05.2015 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Czy tą piankę będziesz zakładał po brzegach aby zachodziła na ścianę na wysokość wylewki? Pianka będzie tylko na chudziaku w poziomie jako ochrona folii przed przecieraniem,z pewnym prawdopodobieństwem można też założyć że gdyby punkt rosy powstał na powierzchni chudziaka to wytrącona wilgoć pozostanie pod folią przeciwwilgociowa a nie nad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 07.05.2015 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Czy jest taka możliwość aby punkt rosy wystąpił w przegrodach podłogi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 07.05.2015 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 zrobiłem tak jak napisał kalizbi, położyłem na chudziaka piankę 2mm na nią dałem folię budowlaną czarną podwójnie i następnie styropian 2x 10cm, poniżej zdjęcie zrobionego jednego pokoju, szczelinki między styro pouzupełniałem jeszcze pianką montażową, tak wygląd mój podkład pod ogrzwanie elektryczne akumulacyjne: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 10.05.2015 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Mam jeszcze pytanie odnośnie kabli grzejnych, na początku miały być devi, sklep wyliczył że na mój dom potrzeba 13kw, jednak wysłałem zapytanie do innej firmy emultimax i oni mi wyliczyli 10kw, i teraz nie wiem skąd taka rozbierzność, powierzchnia grzana ok 94m2. Jestem prawie zdecydowany na zakup w tej drugiej firmie, kwestia tylko czy te 10kW wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 10.05.2015 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Mam jeszcze pytanie odnośnie kabli grzejnych, na początku miały być devi, sklep wyliczył że na mój dom potrzeba 13kw, jednak wysłałem zapytanie do innej firmy emultimax i oni mi wyliczyli 10kw, i teraz nie wiem skąd taka rozbierzność, powierzchnia grzana ok 94m2. Jestem prawie zdecydowany na zakup w tej drugiej firmie, kwestia tylko czy te 10kW wystarczy. Ja mam 6KW na na podobna powierzchnię co ty masz - tylko ze ja jestem w trochę innej strefie.... Odpowiedź powinno ci dać obliczenie zapotrzebowania. JA dałem kable Elektra 17W-VCD na 1 mb w rozstawie co 20 cm. Za same kable zapłaciłem 2600pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 10.05.2015 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 (edytowane) Mam jeszcze pytanie odnośnie kabli grzejnych, na początku miały być devi, sklep wyliczył że na mój dom potrzeba 13kw, jednak wysłałem zapytanie do innej firmy emultimax i oni mi wyliczyli 10kw, i teraz nie wiem skąd taka rozbierzność, powierzchnia grzana ok 94m2. Jestem prawie zdecydowany na zakup w tej drugiej firmie, kwestia tylko czy te 10kW wystarczy. ja mam łącznie zainstalowane na 120m2 7kW łącznej mocy i też nie narzekam, w części mam 17W/m a w części 10W/m co 15cm, tak że moim zdaniem spokojnie starczy ten 10kW wariant. wydaje mi się że lepiej gęściej słabsze bo lepszy rozkład temperatur w podlodze.. zrezta to łatwo policzyc - daje się (jak nie masz Ozc czy czegos ppdobnego) około 70W/m2 - ostrożni daja 100 i potem piszą że daliby mniej.. to masz prosto 7kW przy opcji "standard" a 10kW przy tej drugiej.. Edytowane 10 Maja 2015 przez _artur_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 10.05.2015 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 (edytowane) eprom pamiętaj gdzie mieszkasz!!! Masz OZC? Jakie masz ocieplenie? Też jestem za opcją 10 kW....u mnie dla porównania dom z poddaszem użytkowym 140m2, ocieplenie: płyta fund. 35cm, fasada 22cm, poddasze 40cm, WM, okna 0,8....projektowe obciążenie cieplne 4150W - obliczone przez asolt'a......jak chcę akumulacyjnie piszą, aby pomnożyć przez 2,4 czyli wychodzi mi też ok. 10kW.....po całej podłodze będę dawał kable 10W co 15cm......wiadomo trochę inaczej w łazience Edytowane 10 Maja 2015 przez Hanss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 10.05.2015 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Nie mam ozc, gdzie i kto to wylicza? Strefa klimatyczna najzimniejsza, ocieplenie styropian 20cm grafit, podłoga na gruncie kładę styropian 20cm, okna 0,7 - 0, 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 10.05.2015 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 a strop(skosy), WM? Na forum liczy asolt - cena ok. 3stówek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 10.05.2015 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Strop betonowy, na razie bez ocieplenia ale zamierzam dac styro z 5cm, na skosy dam wełnę z 20cm, oczywicie WM - jestem w trakcie wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 10.05.2015 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 (edytowane) Rozumiem, że poddasze użytkowe, strop tak jak piszesz 5cm, daj może ciut więcej, abyś pomieścił wszystkie instalacje techniczne w warstwie styro....w skosy to totalne minimum 30cm wełny.....choć bym polecał 40cm.....Sam piszesz Suwałki!!! Posłuchaj bo popłyniesz na gołym prądzie.... Edytowane 10 Maja 2015 przez Hanss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 11.05.2015 04:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 Poddasze użytkowe ale będzie tam strych na graty, centrala wentylacyjna i rozprowadzenia rur, dam pewnie wełnę i 40 jak tak, jeżeli 10 styro na stropie pomoże zaoszczędzić na ogrzewaniu to również zainwestuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 11.05.2015 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 A będzie poddasze ogrzewane? Chyba nie, jeżeli nie to :- ekonomiczniej jest położyć o wiele więcej na strop, a mniej w skosy:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 11.05.2015 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 poddasze nieogrzewane, czyli na strop dać 10cm styro a skosy 20 wełna, czy więcej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 11.05.2015 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 No na to wygląda A tak się odżegnywali od grzania pompą ciepła jak diabeł od święconej wody,że aż zmienili tytuł wątku. A tu widać,że jak nie do c.o to do cwu,nawet u kablarzy pompa ciepła z COP>1 króluje. R&K,zatem jaki sens był zmiany tutułu wątku ? powiedzmy sobie szczerze, sensu nie było żadnego. Będąc modem chciał pokazać reszcie (posiadaczom PC) że to jest "jego" wątek i on tu rządzi... słoma.....dobrze że nie jest już modem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 11.05.2015 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 (edytowane) a na styropian dasz wylewkę ? czy np. OSB ? co do rocznych rozliczeń.. w zasadzie u mnie już po pierwszym sezonie..sezon zacząłem około 1 października, powiedzmy że 8 maja skończyłem, więc sezon trwał 7 miesięcy..zużycie w pierwszym sezonie większe na pewno od kolejnego z paru powodów będzie:początek października to jeszcze wygrzewanie posadzki i uczenie się o jej bezwładności i akumulacji - teraz już wiem co i jak - na to sądząc po odczytach liczników poszło jakieś 500-600kWh, poprawkę muszę też brać na nieskończone prace na ociepleniu strychu, budowaną w okolicach 1 listopada na szybko ściankę z osb na strych bo dawało się odczuć że tam ciepło ucieka.., potem w zimie jeszcze docieplałem rury od WM co dało dodatkowe 3 stopnie na rekuperatorze.. dodatkowo po przejściu do duonu i prądzie do czerwca za 0 zł "poszedłem na całość" i zacząłem eksperymenty z grzaniem wg temperatur powietrza/posadzek itp. ale przechodząc do meritum.. na grzanie poszło mi około 8000 kWh, wszystko tylko i wyłącznie w taniej taryfie.. przy opłatach z PGE sezon wyszedłby mi 3200 zł..natomiast z racji zmiany operatora i przejściu do duonu (w promocji do czerwca prąd za 0 zł a potem w taniej 0.11 netto) zapłaciłem za cały prąd brutto 811 - faktura od października do końca stycznia, plus 1130 - faktura w kwietniu) co daje łączną kwotę około 2000 zł (dane o zużyciu z podlicznika, na fakturze całość prądu)..więc chyba nie mam co narzekać póki co..na podstawie ustabilizowanego już zużycia po wszystkich kombinacjach zużycie w najbardziej niekorzystnych warunkach nie przekraczało 50 kWh (wieje i mróz), typowo przy -10 -13 na zewnątrz około 40 kWh.. w tym roku czeka mnie jeszcze dołożenie 15cm wełny na poddaszu przy robieniu zabudowy z GK, dodatkowo dodałem niedawno do systemu sterowania prosty licznik aktywności w domu (liczę uruchomienia czujek od alarmu w określonym czasie) i w związku z tym w trochę poprzestawiam sterowanie wentylacją - myślę o trybie zupełnie automatycznym, gdzie na podstawie aktywności w obiekcie wentylacja będzie odpowiednio zwiększać lub zmniejszać wydajność.. dobierając odpowiednio parametry jestem w stanie zwiększyć temperaturę nawiewu z reku o kolejne 1-2 stopnie.. czyli np. w nocy jak wszyscy śpią wentylację na minimum, w momencie jak zaczyna się ruch to podkręcamy, wszyscy wychodzą z domu znowu w dół. jak wracamy lub o konkretnej godzinie przyspieszamy lekko itp. myślę że w skali sezonu około 500kWh na tym też się zyska.. aha.. CWU:od wprowadzenia się (połowa lipca 2014) do wczoraj zużycie na CWU wyniosło 1300kWh (podlicznik) - czyli średnio miesięcznie 130 kWh.. też wyłącznie w taniej taryfie.. co przy cenach w PGE daje 52 zł miesięcznie - niech będzie 600 zł za sezon..czy ktoś mnie może przekonać do zakupu PC PP prostej żeby grzać tym wodę w lato? a może i zimę?myślałem o takiej:Pompa ciepła HEWALEX PCWU3,8 do zasobnika, pierwszy z brzegu link: http://www.tanie-ogrzewanie.pl/pompa-ciepla/pompa-ciepla-hewalex-pcwu38-do-zasobnika,,rid,10419.html zasobnik w wężownicą mam, ale licząc tak, że teraz 600 zł rocznie płacę za prąd do grzałkito za 10 lat wydam 6000 (teraz mam duon ale może być drożej więc powiedzmy że się zrówna).. jedyny koszt to anoda raz na ileśtam lat i jak się spali to grzałka za stówkę..na taką pompę muszę wydać około 4000 (pompa plus jakieś szpeje do podłączenia, licząc COP3 to za prąd wydam 200 zł rocznie (w stosunku do tego co teraz wydaję) to wychodzi na to że zrównanie będzie za 10 lat.. nie znam kosztów serwisu i tego czy 10 lat pompa wytrzyma.. i mam dylemat czy kombinować w ogóle z PC do CWU ? Edytowane 11 Maja 2015 przez _artur_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 11.05.2015 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 na styropian muszę coś dać, prawdopodobnie wylewka, gdyż pewnie wyjdzie taniej niż OSB, myślałem o płycie ale jednak chyba nie jest to oszczędność, a zależy też mi na tym aby nie przepłacać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 11.05.2015 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 a jaką grubość tej wylewki? bo czasem nie ma miejsca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts