Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

na taką pompę muszę wydać około 4000 (pompa plus jakieś szpeje do podłączenia, licząc COP3 to za prąd wydam 200 zł rocznie (w stosunku do tego co teraz wydaję) to wychodzi na to że zrównanie będzie za 10 lat.. nie znam kosztów serwisu i tego czy 10 lat pompa wytrzyma.. i mam dylemat czy kombinować w ogóle z PC do CWU ?

Ja też obmyślałem chytre plany jak mało płacić za ciepłą wodę. Solary - drogo, PC trochę taniej ale jednak kilka dobrych tysiaków trzeba dać. Wyszło mi że jedynym rozwiązaniem jest się nie myć. Nigdy jeszcze tego rozwiązania nie próbowałem, ale jak się zdecyduje to napiszę.

PS."Szpeje" to w jakim narzeczu ? :)

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pompa ciepła HEWALEX PCWU3,8 do zasobnika, pierwszy z brzegu link:

http://www.tanie-ogrzewanie.pl/pompa-ciepla/pompa-ciepla-hewalex-pcwu38-do-zasobnika,,rid,10419.html

zasobnik w wężownicą mam,

ale licząc tak, że teraz 600 zł rocznie płacę za prąd do grzałki

to za 10 lat wydam 6000 (teraz mam duon ale może być drożej więc powiedzmy że się zrówna).. jedyny koszt to anoda raz na ileśtam lat i jak się spali to grzałka za stówkę..

na taką pompę muszę wydać około 4000 (pompa plus jakieś szpeje do podłączenia, licząc COP3 to za prąd wydam 200 zł rocznie (w stosunku do tego co teraz wydaję) to wychodzi na to że zrównanie będzie za 10 lat.. nie znam kosztów serwisu i tego czy 10 lat pompa wytrzyma.. i mam dylemat czy kombinować w ogóle z PC do CWU ?

Taka pompa copem nie powala, w zimie przy mrozach nie działa wcale. Też myślałem, ale trzeba się nastawić, że na zimę tylko czysty prąd. Poza tym hałasuje w domu. Jak już, to albo wziąć normalną pompę powietrze-woda za 15 tyś., albo czasowo pozostać przy prądzie i kupić jak ceny spadną, ewentualnie jak się dozbiera resztę.

Też to liczyłem....kompletnie mi się nie opłaca przy 2osobach plus niedaleko 1......Ariston 80-100L kosztuje 400-900PLN....kiedy ta pompa się zwróci??? Znając życie jak zacznie się rozpadać! Nie wspominając o serwisie, zimowym COP i buczeniu.....

Jak masz w domu z 5-6osób można się zastanawiać....

Jak nie liczyć: wybrałem kable, to musi być CWU na czysty prąd;)

Edytowane przez Hanss

Poajwił sie dylemat, czy położyć rurki i kupić elektryczny kocioł kospel, czy położyć kable grzewcze, dzisiaj okazało się że koszty są podobne, za rurki z położeniem ok 3000 zł plus kocioł kospel 12kW 2500 zł, rozdzielnica 500 zł, czyli ok 6000 zł, za kable podobnie, tylko kable kłade sam, co radzicie, jednym i drugim można grzać w taniej taryfie, już muszę w tym tygodniu zamówić, pomocy!

To ile masz tych rurek 40 metrów ?

Ja mam ofertę na montaż rurek; robocizna 29 zł/m materiał średni/dobry(Kan) 49 zł/m

Razem to 78 zł razy moje metry to daje ponad 13 tysięcy. Chyba że mówisz o rurkach do podłączenia grzejników ?

Mam ok 94m2, hydraulik mi policzył 4zł za mb rurki hertza, na 1m2 idzie ok 5mb, robicizna za całość ok 1000zł

Mam ok 94m2, hydraulik mi policzył 4zł za mb rurki hertza, na 1m2 idzie ok 5mb, robicizna za całość ok 1000zł

Czyli zaplanował rozstaw co 20 cm. Doradzę Ci, że wybierając bardzo fajną rurę Kan Blue Floor, zapłacisz za nią 2,5 zł/mb i to za fi 18, czyli będzie półtora raza taniej i tak samo dobrze albo i lepiej bo większa średnica (zakładam, że ten herz to fi 16).

Czytam o tych kotłach teraz i czytam, jak wygląda z doborem mocy sytuacja, czy jak kable miałem dobrane na ok 10-13kW, to czy kocioł 12kW wystarczy, czy trzeba mocniejszy? Oczywiście cały czas mam na myśli akumulacje.

Moc systemu grzewczego wynika bezpośrednio z obciążenia cieplnego budynku, a nie od systemu ogrzewania - to tak ogólnie. U mnie obciążenie cieplne to ok 3kW, ale kociołek kupię chyba 6 kW.

jednym i drugim można grzać w taniej taryfie, już muszę w tym tygodniu zamówić, pomocy!

Ja raczej nie zdecydowałbym się na grzanie kablami w rejonie Suwałk, choć u siebie jak najbardziej i decyzja jest ostateczna.Ten Twój hydraulik coś podejrzanie tanio kosztuje. Rurki to nie wszystko.

Edytowane przez Wivaldi