Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kurcze decyzję muszę podjąć w przeciągu max 2 dnie, bo za tydzień już z wylewkami wchodzą, kwestia doboru moce tego kospela, 12kW czy więcej. Na bufor już mam trochę za mało czasu.

A czy musisz teraz podejmować decyzję? Kocioł można kupić w każdym czasie po zrobieniu podłogówki.

Kotły Kospela są produkowane w wersji P czyli przeznaczone do ogrzewania podłogowego. Można na nich ustawić temperaturę maksymalną zasilania (jeśli się nie mylę, tak właśnie to działa). W tej sytuacji nie ma takiego znaczenia maksymalna moc kotła - po prostu nie będzie pracował z pełną mocą. Tak więc jak kupisz za duży to większego problemu nie będzie.

Eprom, kładź rurki. Tym bardziej, że jeszcze nie bardzo wiesz jak, gdzie i ile kłaść izolacji w domu. Pamiętaj, że kable to zamknięta droga na ewentualną zmianę źródła ciepła.

Pilnuj hydraulika, aby położył Tobie podłogówkę z min. rozstawem 15cm a łazienki 10cm. Chyba, że masz naprawdę super ocieplony dom. Pamiętaj, że nasze województwo jest najzimniejsze.

tak do końca drogi do ogrzewania innym systemem niż kable nie zamknąłem, gdyż mam położone przewody grzejne do grzejników, gdyż brałem to pod uwagę jak mi na kablach wyjdzie bardzo drogo to kupię piec, grzejniki i tylko podłączam, ktoś może napisać, że grzejniki to bee ale zawsze jakaś alternatywa. Sam nie wiem czy rozkładać rurki czy zamawiać kable, według wstępnych wyliczeń koszt zakupu z robocizną wychodzi prawie tak samo, dzisiaj jeszcze pogadam z firmą w której zamawiałem reku i PC do CWU za ile mogą mi kospela sprzedać, jak z gwarancją i sterownikiem.

tak do końca drogi do ogrzewania innym systemem niż kable nie zamknąłem, gdyż mam położone przewody grzejne do grzejników, gdyż brałem to pod uwagę jak mi na kablach wyjdzie bardzo drogo to kupię piec, grzejniki i tylko podłączam, ktoś może napisać, że grzejniki to bee ale zawsze jakaś alternatywa. Sam nie wiem czy rozkładać rurki czy zamawiać kable, według wstępnych wyliczeń koszt zakupu z robocizną wychodzi prawie tak samo, dzisiaj jeszcze pogadam z firmą w której zamawiałem reku i PC do CWU za ile mogą mi kospela sprzedać, jak z gwarancją i sterownikiem.

Dostałeś już odpowiedź, kładź rurki. Skoro cena jest podobna to nad czym się dłużej zastanawiać? Kable to zamknięta droga, rurki to brak ograniczeń. Argumentów za rurkami usłyszałeś już kilka, przeciw nie było żadnego.

a jak ze sterowaniem, czy też w każdym pomieszczeniu można zastosować termostat, czy jest jeden główny ? W kablach bez problemu każdy termostat oddzielny obwód, a jak to wygląda z rurkami, czujnik temperatury też w każdym pomieszczeniu między rurkami tak jak przy kablach ?

a jak ze sterowaniem, czy też w każdym pomieszczeniu można zastosować termostat, czy jest jeden główny ? W kablach bez problemu każdy termostat oddzielny obwód, a jak to wygląda z rurkami, czujnik temperatury też w każdym pomieszczeniu między rurkami tak jak przy kablach ?

Regulujesz na rozdzielaczu jakie chcesz mieć temperatury w poszczególnych pomieszczeniach i zapominasz o sterowaniu. Można zastosować sterowniki i siłowniki, ale moim zdaniem to przerost formy nad treścią.

Jak się bedziesz bał, to pociągnij od rozdzielacza kabelki do każdego pokoju i schowaj je np. w puszkach włączników światła. U mnie już tam są od siedmiu lat :)

Regulujesz na rozdzielaczu jakie chcesz mieć temperatury w poszczególnych pomieszczeniach i zapominasz o sterowaniu. Można zastosować sterowniki i siłowniki, ale moim zdaniem to przerost formy nad treścią.

Jak się bedziesz bał, to pociągnij od rozdzielacza kabelki do każdego pokoju i schowaj je np. w puszkach włączników światła. U mnie już tam są od siedmiu lat :)

jakie to są kabelki, skrętka wystraczy, czy muszą być takie jak do zasilania? Zasilanie mam poprowadzone do każdego pomieszczenia, praktycznie wszystko przygotowane pod kable, także może się to wykorzystałoby?

Są niewykorzystane bo wykorzystac przy pompie on-off do sterowania pomieszczeniowego/strefowego praktycznie sie ich nie da. Były zbedne w momencie ich instalacji.

A w jaki sposób chcesz wykorzystać te kabelki przy innych źródłach ciepła?

Zapomnij o kabelkach, przy podłogówce sterowanie dynamiczne temperaturą nie ma sensu!!!

Przy podłogówce wodnej utrzymywanie temperatury zadanej w konkretnym pomieszczeniu nie tylko ma sens ale w praktyce sie sprawdza bardzo dobrze, jedynie w przypadku szybkiej zmiany temp. w danym pomieszczeniu to sterowanie nie zadziała tak szybko. Z drugiej strony jakl czesto zmieniamy na regulatorach temp., moze w czasie dłuzszego zimowego wyjazdu.

teraz kwestia oszczędności na ogrzewaniu, przy kablach ustawiam temperatury: w salonie i łazience 23st,, w technicznym i wiatrołapie na 18st, gabinet, sypialnia powiedzmy 21st, jakieś oszczędnością są gdyż nie wszędzie jest taka sama temp, a jak to zrobić w wodnej podłogówce ?

teraz kwestia oszczędności na ogrzewaniu, przy kablach ustawiam temperatury: w salonie i łazience 23st,, w technicznym i wiatrołapie na 18st, gabinet, sypialnia powiedzmy 21st, jakieś oszczędnością są gdyż nie wszędzie jest taka sama temp, a jak to zrobić w wodnej podłogówce ?

Zostało już napisane, że ustawisz to sobie na rotametrach.

Proponuję, poczytaj trochę o podłogówce.

dopisałem:

i rób pętle podłogówki nie dłuższe niż 80m z dobiegami, dzięki temu będziesz oszczędzał cały czas ...na prądzie obiegówek.

zacząłem czytać o tych wodny podłogówkach i jakiś odpychający stosunek teraz mam, kable zdecydowanie prostsze w położeniu i obsłudze, przy rurkach reduktory, jakieś pętle, dobiegi, regulacja temperatury mało precyzyjna. Trudna decyzja, za chwilę jadę do sklepu, przygotują mi wycenę całego systemu, może wtedy coś mi się przejaśni.

zacząłem czytać o tych wodny podłogówkach i jakiś odpychający stosunek teraz mam, kable zdecydowanie prostsze w położeniu i obsłudze, przy rurkach reduktory, jakieś pętle, dobiegi, regulacja temperatury mało precyzyjna. Trudna decyzja, za chwilę jadę do sklepu, przygotują mi wycenę całego systemu, może wtedy coś mi się przejaśni.

W przypadku braku prądu rurki i PC możesz zasilić z fotowoltaiki lub agregatu. Kable będzie ciężko (bardzo kosztowne) uruchomić na alternatywnym źródle zasilania.