_artur_ 13.05.2015 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 tak piszecie o tych brakach prądu jakby co chwila wyłączali.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 13.05.2015 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 Są rejony Polski, które w ostatniej ziemie były pozbawione prądu przez wiele dni. Nie wiem gdzie kolega mieszka. Niech sam zadecyduje czy to znaczący argument. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 13.05.2015 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 zacząłem czytać o tych wodny podłogówkach i jakiś odpychający stosunek teraz mam, kable zdecydowanie prostsze w położeniu i obsłudze, przy rurkach reduktory, jakieś pętle, dobiegi, regulacja temperatury mało precyzyjna. Trudna decyzja, za chwilę jadę do sklepu, przygotują mi wycenę całego systemu, może wtedy coś mi się przejaśni. Myślałem, że xałość robi Ci hydraulik... Do wodnej podłogówki potrzebujesz tylko: rurki, rozdzielacze (bez mieszaczy!), rury dobiegowe, i trochę złączek, może parę trójników. Wytłumacz nam wszystkim jak masz zamiar regulować temperaturą w domu w funkcji czasu, bo widzę, że niewiele wiesz na temat działania podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 13.05.2015 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 Są rejony Polski, które w ostatniej ziemie były pozbawione prądu przez wiele dni. Nie wiem gdzie kolega mieszka. Niech sam zadecyduje czy to znaczący argument. Kolega mieszka niedaleko ode mnie. Tam gdzie żyją zwierzęta, które oglądacie w zoo, czyli BIAŁE NIEDŹWIEDZIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 13.05.2015 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 u mnie braki energii zdarzają się bardzo sporadycznie, nie pamiętam kiedy ostatnio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 13.05.2015 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 zacząłem czytać o tych wodny podłogówkach i jakiś odpychający stosunek teraz mam, kable zdecydowanie prostsze w położeniu i obsłudze, przy rurkach reduktory, jakieś pętle, dobiegi, regulacja temperatury mało precyzyjna. Trudna decyzja, za chwilę jadę do sklepu, przygotują mi wycenę całego systemu, może wtedy coś mi się przejaśni. Ja miałem identyczne dylematy ( pętle, przepływy, rotametry, bezwzględne izolowanie rurek od rozdzielacza do miejsca gdzie się rozchodzą i takie tam) dlatego zdecydowałem się na kable (choć rurki do potencjalnych grzejników będą). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 13.05.2015 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 Ja miałem identyczne dylematy ( pętle, przepływy, rotametry, bezwzględne izolowanie rurek od rozdzielacza do miejsca gdzie się rozchodzą i takie tam) dlatego zdecydowałem się na kable (choć rurki do potencjalnych grzejników będą). właśnie ja rurki do grzejników położyłem tak awaryjnie,a dylemat mam czy podłogówkę akumulacyjną rozwiązać na kablach czy rurkach z kotłem elektrycznym. Większość mi radzi rurki, Ty pierwszy napisałeś że kable. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 13.05.2015 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 fajne rozwiązaanie z tymi rurkamiBiałystok to bardziej strefa numiarkowana w porównaniu do suwałk[jeden z najpiękniejszych regionów kraju] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 13.05.2015 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 fajne rozwiązaanie z tymi rurkami Białystok to bardziej strefa numiarkowana w porównaniu do suwałk[jeden z najpiękniejszych regionów kraju] Nie tak do końca. U mnie zazwyczaj temperatury w porównaniu do Suwałk są "równoległe", ale o 1-2 stopnie niższe. To niewiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 13.05.2015 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 Same Suwałki nie są najzimniejsze ale mamy miejsce oddalone o ok 10km gdzie temperatura spadła kilka lat temu do minus 40 stopni, w samych Suwałkach wtedy było minus 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 13.05.2015 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 właśnie ja rurki do grzejników położyłem tak awaryjnie,a dylemat mam czy podłogówkę akumulacyjną rozwiązać na kablach czy rurkach z kotłem elektrycznym. Większość mi radzi rurki, Ty pierwszy napisałeś że kable. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewaj%C4%85cy-elektryczno%C5%9Bci%C4%85-z-COP-1-WYST%C4%84P-!!!&p=6860383&viewfull=1#post6860383 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 13.05.2015 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 właśnie ja rurki do grzejników położyłem tak awaryjnie,a dylemat mam czy podłogówkę akumulacyjną rozwiązać na kablach czy rurkach z kotłem elektrycznym. Większość mi radzi rurki, Ty pierwszy napisałeś że kable. ja ma też rurki w plycie (ale tylko rurki, nieuzbrojme w nic, zamurowane w scianie).. a grzeje kablami i na razie nie zamierzam zmieniac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 14.05.2015 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 ja ma też rurki w plycie (ale tylko rurki, nieuzbrojme w nic, zamurowane w scianie).. a grzeje kablami i na razie nie zamierzam zmieniac A powiedz, dlaczego zamontowałeś kable, mając już rurki? Wystarczyło dokupić kospela i na pewno wyszłoby znacznie taniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 14.05.2015 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 bo założenie było takie, że będą kable.. sterowalnosć, mniej zawracania d.. i przede wszystkim całość zrobiłem sam.. itp. rurki poszły rezerwowo bo kiedys ma być gaz we wsi.. po pierwszym sezonie nie zamierzam uzbrajać i odpalać wodnej podłogówki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.05.2015 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 A powiedz, dlaczego zamontowałeś kable, mając już rurki? Wystarczyło dokupić kospela i na pewno wyszłoby znacznie taniej? Też tego nie zrozumiem nigdy bo i tak grzanie prądem by było a sterowalność w wylewce akumulacyjnej można między bajki włożyć,podobnie jak słynne NCO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.05.2015 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 .... a sterowalność w wylewce akumulacyjnej można między bajki włożyć,podobnie jak słynne NCO Arturo byłes kiedy w domu gdzie jest sterowanie strefowe/pomieszczeniowe w wodnej podłogówce, to słynne NCO? zapewne nie byłes, nie widziałes, ale wypowidasz sie niczym znawca. Sa tu forum przykłady ze mozna utrzymywać temp zadaną z dokładnoscia do 0,1 oC (kwestia sterownika/regulatora) w poszczegolnych pomieszczeniach, co prawda grubosc wylewki to 6-10 cm i ona tak bardzo akumulacyjna nie jest w porównaniu z płytą, ale pewną akumulację ma. Jezeli nie wierzysz wpisom na forum to mogą podac adres budynku z takim sterowaniem na PW (Sosnowiec, chyba nie tak daleko od Ciebie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 14.05.2015 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 Jeszcze pytanie odnośnie rurek zamiast kabli. Czy mając kocioł elektryczny bez dodatkowego bufora można tak samo akumulacyjnie grzać w wylewce jak kablami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 14.05.2015 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 Jeszcze pytanie odnośnie rurek zamiast kabli. Czy mając kocioł elektryczny bez dodatkowego bufora można tak samo akumulacyjnie grzać w wylewce jak kablami? Tak. Bufor przy kotle elektrycznym jest zbędny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 14.05.2015 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 bo założenie było takie, że będą kable.. sterowalnosć, mniej zawracania d.. i przede wszystkim całość zrobiłem sam.. itp. rurki poszły rezerwowo bo kiedys ma być gaz we wsi.. po pierwszym sezonie nie zamierzam uzbrajać i odpalać wodnej podłogówki.. Jakbym miał rurki, to dokupiłbym rozdzielacz i kospela. Byłoby taniej i pewnie tak samo dobrze. Z kablami miałeś dodatkową robotę i koszt, a zysków nie widzę więc to dla mnie trochę dziwne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 14.05.2015 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 (edytowane) Jakbym miał rurki, to dokupiłbym rozdzielacz i kospela. Byłoby taniej i pewnie tak samo dobrze. Z kablami miałeś dodatkową robotę i koszt, a zysków nie widzę więc to dla mnie trochę dziwne. koszt kabli miałem raczej niższy niż kospela i rozdzielaczy razem wziętych plus robota fachowca itp. poza tym mogę sobie dowolnie tym sterować, z dokładnościa grzania co do minuty i 0.1* a w wodnej nie ma takiej opcji, do tego mam to kompletnie powiązane ze sterowaniem resztą systemów w domu.. poza tym jeden i drugi system jeśli chodzi o sprawność są porównywalne.. ja wybrałem kable bo lubie mieć wpływ na to jak to dziala, jak ktoś wybierze rurki i kospela tez pewnie będzie zadowolony.. poza tym jestem dziwny i zawsze robię dziwne rzeczy - zgodnie z tytułem mojego dziennika Edytowane 14 Maja 2015 przez _artur_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts