Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

zacząłem czytać o tych wodny podłogówkach i jakiś odpychający stosunek teraz mam, kable zdecydowanie prostsze w położeniu i obsłudze, przy rurkach reduktory, jakieś pętle, dobiegi, regulacja temperatury mało precyzyjna. Trudna decyzja, za chwilę jadę do sklepu, przygotują mi wycenę całego systemu, może wtedy coś mi się przejaśni.

Myślałem, że xałość robi Ci hydraulik...

Do wodnej podłogówki potrzebujesz tylko: rurki, rozdzielacze (bez mieszaczy!), rury dobiegowe, i trochę złączek, może parę trójników.

Wytłumacz nam wszystkim jak masz zamiar regulować temperaturą w domu w funkcji czasu, bo widzę, że niewiele wiesz na temat działania podłogówki.

zacząłem czytać o tych wodny podłogówkach i jakiś odpychający stosunek teraz mam, kable zdecydowanie prostsze w położeniu i obsłudze, przy rurkach reduktory, jakieś pętle, dobiegi, regulacja temperatury mało precyzyjna. Trudna decyzja, za chwilę jadę do sklepu, przygotują mi wycenę całego systemu, może wtedy coś mi się przejaśni.

Ja miałem identyczne dylematy ( pętle, przepływy, rotametry, bezwzględne izolowanie rurek od rozdzielacza do miejsca gdzie się rozchodzą i takie tam)

dlatego zdecydowałem się na kable (choć rurki do potencjalnych grzejników będą).:)

Ja miałem identyczne dylematy ( pętle, przepływy, rotametry, bezwzględne izolowanie rurek od rozdzielacza do miejsca gdzie się rozchodzą i takie tam)

dlatego zdecydowałem się na kable (choć rurki do potencjalnych grzejników będą).:)

właśnie ja rurki do grzejników położyłem tak awaryjnie,a dylemat mam czy podłogówkę akumulacyjną rozwiązać na kablach czy rurkach z kotłem elektrycznym. Większość mi radzi rurki, Ty pierwszy napisałeś że kable.

właśnie ja rurki do grzejników położyłem tak awaryjnie,a dylemat mam czy podłogówkę akumulacyjną rozwiązać na kablach czy rurkach z kotłem elektrycznym. Większość mi radzi rurki, Ty pierwszy napisałeś że kable.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewaj%C4%85cy-elektryczno%C5%9Bci%C4%85-z-COP-1-WYST%C4%84P-!!!&p=6860383&viewfull=1#post6860383

ja ma też rurki w plycie (ale tylko rurki, nieuzbrojme w nic, zamurowane w scianie).. a grzeje kablami i na razie nie zamierzam zmieniac

Gość Arturo72
A powiedz, dlaczego zamontowałeś kable, mając już rurki? Wystarczyło dokupić kospela i na pewno wyszłoby znacznie taniej?

Też tego nie zrozumiem nigdy bo i tak grzanie prądem by było a sterowalność w wylewce akumulacyjnej można między bajki włożyć,podobnie jak słynne NCO :)

.... a sterowalność w wylewce akumulacyjnej można między bajki włożyć,podobnie jak słynne NCO :)

Arturo byłes kiedy w domu gdzie jest sterowanie strefowe/pomieszczeniowe w wodnej podłogówce, to słynne NCO? zapewne nie byłes, nie widziałes, ale wypowidasz sie niczym znawca. Sa tu forum przykłady ze mozna utrzymywać temp zadaną z dokładnoscia do 0,1 oC (kwestia sterownika/regulatora) w poszczegolnych pomieszczeniach, co prawda grubosc wylewki to 6-10 cm i ona tak bardzo akumulacyjna nie jest w porównaniu z płytą, ale pewną akumulację ma. Jezeli nie wierzysz wpisom na forum to mogą podac adres budynku z takim sterowaniem na PW (Sosnowiec, chyba nie tak daleko od Ciebie)

bo założenie było takie, że będą kable.. sterowalnosć, mniej zawracania d.. i przede wszystkim całość zrobiłem sam.. itp. rurki poszły rezerwowo bo kiedys ma być gaz we wsi.. po pierwszym sezonie nie zamierzam uzbrajać i odpalać wodnej podłogówki..

Jakbym miał rurki, to dokupiłbym rozdzielacz i kospela. Byłoby taniej i pewnie tak samo dobrze. Z kablami miałeś dodatkową robotę i koszt, a zysków nie widzę więc to dla mnie trochę dziwne.

Jakbym miał rurki, to dokupiłbym rozdzielacz i kospela. Byłoby taniej i pewnie tak samo dobrze. Z kablami miałeś dodatkową robotę i koszt, a zysków nie widzę więc to dla mnie trochę dziwne.

koszt kabli miałem raczej niższy niż kospela i rozdzielaczy razem wziętych plus robota fachowca itp. poza tym mogę sobie dowolnie tym sterować, z dokładnościa grzania co do minuty i 0.1* a w wodnej nie ma takiej opcji, do tego mam to kompletnie powiązane ze sterowaniem resztą systemów w domu..

poza tym jeden i drugi system jeśli chodzi o sprawność są porównywalne.. ja wybrałem kable bo lubie mieć wpływ na to jak to dziala, jak ktoś wybierze rurki i kospela tez pewnie będzie zadowolony..

poza tym jestem dziwny i zawsze robię dziwne rzeczy - zgodnie z tytułem mojego dziennika ;)

Edytowane przez _artur_