Daniel__ 17.05.2015 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Przeniosę swoje pytanie do tego wątku bo w oddzielnym temacie nikt nie zechciał odpowiedzieć. Cala dyskusja w temacie ogrzewania elektrycznego jest w tym wąteku i to on przekonał mnie do ogrzewania prądem wiec teraz pomóżcie w "projekcie" Domek niewielki, projekt Miniaturka N z Archonu. Powierzchnia użytkowa to 101m2 (kondygnację po podłogach 2x57m2). EUco według biura projektowego to 48 kWh/m2 ale ja dokładam jeszcze wentylację mechaniczną z przyzwoitym rekuperatorem okna trzyszybowe(montaż standardowy), rezygnuje z dwóch okien dachowych i styropian grafitowy zamiast białego (20cm). Kalkulator na stronie Archonu daje po tych zmianach EUco około 18kWh/m2. Ale to chyba zbyt optymistyczny wynik. Boje się dać kable które zamykają drogę do innych źródeł ciepła wiec chcę dać wodna podłogówkę i kocioł elektryczny. Oczywiście zakładamy maksymalne wykorzystanie drugiej taryfy. Pytania: -Jaką grubość wylewki zrobić na parterze a jaką na piętrze. Na poddaszu mam 12cm na styropian i wylewkę. Na parterze około 25cm. Parter płytki, poddasze panele. - Jakiej mocy kocioł założyć - Jaki rozstaw podłogówki? - jakie sterowanie nadaję się do takiego ogrzewania? Kospel ze sterowaniem pogodowym byłby ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 17.05.2015 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 daje po tych zmianach EUco około 18kWh/m2. Ale to chyba zbyt optymistyczny wynik. Boje się dać kable które zamykają drogę do innych źródeł ciepła wiec chcę dać wodna podłogówkę i kocioł elektryczny. Tylko zabójca z pistoletem przy mojej głowie, zmusiłby mnie przy takim zapotrzebowaniu i powierzchni na montaż wodnej podłogówki. Twój dom ogrzałby konwektor albo oszczędniej klimatyzator z funkcją grzania wpięty w WM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 17.05.2015 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Boje się dać kable Faktycznie jest się czego bać - 650 zł/rok żywym prądem.... Niech to będzie nawet pół na pół w taniej i drogiej to masz całe ~900 zł/rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel__ 17.05.2015 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Tylko zabójca z pistoletem przy mojej głowie, zmusiłby mnie przy takim zapotrzebowaniu i powierzchni na montaż wodnej podłogówki. Twój dom ogrzałby konwektor albo oszczędniej klimatyzator z funkcją grzania wpięty w WM. Tak tylko podałem co wylicza kalkulator na stronie archonu. Tak jak sugerowałem nie wierze w tak małe zapotrzebowanie. Chyba podają BARDZO optymistyczne wartości aby zachęcić do projektu. Raczej założyłbym te realnie te 48kWh/m2. Niemniej dom raczej w przyzwoitym standardzie styro planuje 20cm grafit, poddasze pewnie 30cm welny, okna średnie trzyszybowe ale za to większość fix, rekuperacja, tylko jedno okno dachowe, bryła zwarta na planie kwadratu bez wykuszy i balkonów. Musze na dniach zedcydowac po pierwsze ile wylewki na parterze i poddaszu a i co ile rozlozyc podlogowkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 17.05.2015 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Raczej założyłbym te realnie te 48kWh/m2. Ja "poświęciłem" 3 stówy i sprawdziłem. Mam 165 m2 do grzania, OZC 33,1 kWh/m2/rok (przeszacowane) Będą kable. Mam przebłyski wątpliwości (duża powierzchnia) ale jak sobie poczytam o regulacjach, przepływach, rotametrach, pompach obiegowych to mi przechodzi. Nie sugeruj się jednak mną, bo ja bardzo wygodny jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel__ 17.05.2015 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Ale ja mam projektowaną charakterystykę energetyczną budynku... mam również "kalkulator" na stronie biura... Zlecenie OZC niewiele zmieni. To że będą rurki jest pewne i na kable już się nie zdecyduje.Do grubości wylewki nie ma znaczenia czy rurki czy kable. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.05.2015 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Ale ja mam projektowaną charakterystykę energetyczną budynku... mam również "kalkulator" na stronie biura... Zlecenie OZC niewiele zmieni. To że będą rurki jest pewne i na kable już się nie zdecyduje. Do grubości wylewki nie ma znaczenia czy rurki czy kable. To czy zmieni tego nie wiesz ponieważ nie potrafisz oszcować błedu kalkulatora na stronie biura oraz charakterystyki energetycznej która zapewne jest razem z projektem i w której nie uwzgledniono zmian w grubosci i jakosci izolacji oraz aktualnych paramerów okien. Ponieważ pytałes o rozstawy to na podstawie informacji które posiadasz a które są mało wiarygodne przyjmij rozstawy 10 cm wszedzie, moc kotła 12 kW, regulacje temp za pomoca regulatora wewnętrznego (wersja minimum), stosowanie pogodówki przy kotle elektrycznym niewiele da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel__ 17.05.2015 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Może w tym kalkulatorze przesadziłem z dodawaniem poprawek. Największą zmianą jest wentylacja mechaniczna która może ograniczyć zużycie według charakterystyki o 30% co daje 33,6kWh/m2. Reszta to mniejsze zmiany które powiedzmy pokryją różnicę pomiędzy wykonawstwem a wyidealizowaną charakterystykę biura które zapewne nie brało pod uwagę żadnych nieprzewidzianych mostków i niedoróbek. Styro było 20cm tylko zamierzam dać grafit.Mógłby ktoś doradzić jeszcze co do grubości wylewki?Wivaldi jaką dajesz grubość wylewki na parterze a jaką na poddaszu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 17.05.2015 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Wivaldi jaką dajesz grubość wylewki na parterze a jaką na poddaszu? Mam parterówkę -10 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel__ 17.05.2015 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Mam parterówkę -10 cm. Wynika to jakichś wyliczeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel__ 17.05.2015 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Mam parterówkę -10 cm. Wynika to jakichś wyliczeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 17.05.2015 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Wynika to jakichś wyliczeń? Pewnie tak, ale nie pytałem o szczegóły instalatora. Może chodzi o rodzaj okładziny podłogowej - u mnie deska trójwarstwowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 17.05.2015 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Czy ktos pod ogrzewanie podłogowe stosował matę termoizolacyjną-folia, pianka, folia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.05.2015 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 (edytowane) Czy ktos pod ogrzewanie podłogowe stosował matę termoizolacyjną-folia, pianka, folia? Ja mam pod rurkami piankę pod panele 0,5cm,jest to jedyna "izolacja" płyty od wylewki Edytowane 17 Maja 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 17.05.2015 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 chodziło mi o maty typu alufox, zastanawiam się czy nie położyć tego jeszcze na styropian pod rurki, sprzedawcy piszą że 0,5cm takiej maty zastępuje 10cm styro, tylko czy tak jest w praktyce, czy ktoś to stosował, coś może napisać na ten temat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 17.05.2015 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Przeniosę swoje pytanie do tego wątku bo w oddzielnym temacie nikt nie zechciał odpowiedzieć. Cala dyskusja w temacie ogrzewania elektrycznego jest w tym wąteku i to on przekonał mnie do ogrzewania prądem wiec teraz pomóżcie w "projekcie" Domek niewielki, projekt Miniaturka N z Archonu. Powierzchnia użytkowa to 101m2 (kondygnację po podłogach 2x57m2). EUco według biura projektowego to 48 kWh/m2 ale ja dokładam jeszcze wentylację mechaniczną z przyzwoitym rekuperatorem okna trzyszybowe(montaż standardowy), rezygnuje z dwóch okien dachowych i styropian grafitowy zamiast białego (20cm). Kalkulator na stronie Archonu daje po tych zmianach EUco około 18kWh/m2. Ale to chyba zbyt optymistyczny wynik. Boje się dać kable które zamykają drogę do innych źródeł ciepła wiec chcę dać wodna podłogówkę i kocioł elektryczny. Oczywiście zakładamy maksymalne wykorzystanie drugiej taryfy. Pytania: -Jaką grubość wylewki zrobić na parterze a jaką na piętrze. Na poddaszu mam 12cm na styropian i wylewkę. Na parterze około 25cm. Parter płytki, poddasze panele. - Jakiej mocy kocioł założyć - Jaki rozstaw podłogówki? - jakie sterowanie nadaję się do takiego ogrzewania? Kospel ze sterowaniem pogodowym byłby ok? Obawiam się, że takimi zabiegami nie zmniejszysz parametrów o 70%. Często popełnianym błędem w obliczeniach jest fakt złych danych zysków bytowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel__ 18.05.2015 04:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 Obawiam się, że takimi zabiegami nie zmniejszysz parametrów o 70%. Często popełnianym błędem w obliczeniach jest fakt złych danych zysków bytowych. Tak jak pisałem: " Może w tym kalkulatorze przesadziłem z dodawaniem poprawek. Największą zmianą jest wentylacja mechaniczna która może ograniczyć zużycie według charakterystyki o 30% co daje 33,6kWh/m2. Reszta to mniejsze zmiany które powiedzmy pokryją różnicę pomiędzy wykonawstwem a wyidealizowaną charakterystykę biura które zapewne nie brało pod uwagę żadnych nieprzewidzianych mostków i niedoróbek. Styro było 20cm tylko zamierzam dać grafit." Ewentualnie jeśli ktoś jest w stanie doradzić w sprawie grubości wylewki i rozstawu rurek to proszę przyjąć te 33kWh. Co do mocy kotła to jak obliczyć (oszacować) maksymalne zapotrzebowanie dobowe takiego domu? tak powiedzmy przy -10, czy -20 to ile dobowo muszę wtloczć do domu KWH? oczywiście przy założeniu tych 33kWh/m2/rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 18.05.2015 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 ... Co do mocy kotła to jak obliczyć (oszacować) maksymalne zapotrzebowanie dobowe takiego domu? tak powiedzmy przy -10, czy -20 to ile dobowo muszę wtloczć do domu KWH? oczywiście przy założeniu tych 33kWh/m2/rok. I właśnie po to zleca się wykonanie OZC. 300-400pln za obliczenia to jest nic przy całej budowie, a będziesz świadomy czego możesz się spodziewać zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 18.05.2015 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 jak obliczyć (oszacować) maksymalne zapotrzebowanie dobowe takiego domu? tak powiedzmy przy -10, czy -20 to ile dobowo muszę wtloczć do domu KWH? oczywiście przy założeniu tych 33kWh/m2/rok. Spróbuj w "kalkulatorze zużycia energii" z mojej stopki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 19.05.2015 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 Horher- bufor magazynuje energię a kocioł jest jej źródłem, więc staraj się przemyśleć tak zdecydowane opinie Również się postaraj. Ja wiem co piszę i podtrzymuję opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts