eprom 21.05.2015 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 co do ogrzewania rurkami vs kablami, to powiem że trochę jestem zawiedziony sposobem montażu rurek. Położyłem styropian na podłoże, pouszczelniałem szczeliny pianką poliuretanową aby było na ścisk a teraz okazuje się że jak rurki się przytwierdza do styropianu to trzeba się wpić specjalnymi kotwami, więc już nie robi się tak super szczelenie i przez te szczelinki będzie mi ciepło uciekało Przy kabelkach pewnie nie byłoby takiego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.05.2015 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 co do ogrzewania rurkami vs kablami, to powiem że trochę jestem zawiedziony sposobem montażu rurek. Położyłem styropian na podłoże, pouszczelniałem szczeliny pianką poliuretanową aby było na ścisk a teraz okazuje się że jak rurki się przytwierdza do styropianu to trzeba się wpić specjalnymi kotwami, więc już nie robi się tak super szczelenie i przez te szczelinki będzie mi ciepło uciekało Przy kabelkach pewnie nie byłoby takiego problemu. A kabelki do styropianu na klej się mocuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 21.05.2015 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 kable montuje sie do siatki zbrojeniowej lub do wylewki betonowej - nie spotkalem sie z tym by ktos bezposrednio do styropianu je mocowal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 22.05.2015 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Czy ktoś może używa kotłòw kospel ekco wraz centralą sterującą c.ps? Czy da się to bez problemów skonfigurować do grzania w tańszej taryfie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 24.05.2015 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Jak tam sezon grzewczy ?? rzeczywiście zakończony?? komu jeszcze "pyka" ?? U nas, jeśli pogoda się nie poprawi to za około dwie doby w północnych pomieszczeniach ogrzewanie pewnie się włączy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 24.05.2015 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 u mnie od miesiąca w pustym domu 20-21*C. wczoraj było 20*C. może dziś lub jutro będzie jeszcze chłodniej. w tej chwili nie ma zbytniej różnicy między pomieszczeniami północnymi a południowymi (odczuwalnie, bo w domu mam tylko dwa termometry), bo słońca i tak praktycznie brak, temperatura wyrównana. przypuszczam, że gdybym miał szkieleciaka, to teraz byłoby już znacznie mniej niż 20*C, a jakiś czas temu znacznie więcej niż 21*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 24.05.2015 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 ja dzisiaj definitywnie wyłączyłem bo i tak od dwóch tygodni w zasadzie po 1-2kwh na dobę więc w zasadzie koniec sezonu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 25.05.2015 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 mialem brak pradu kilka dni temu - elektrycy cos grzebali w skrzynce i sterowniki stracily ustawienia - nie chcialomi sie biegac i ich programowac - w danej chwili nie mialem czasu to na tablicy odlaczylem ogrzewanie - we wrzesniu wlacze i zaprogramuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 26.05.2015 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 U nas od przeszło tygodnia średnia temp. ~ 12*C brak słońca i deszcz.Wczoraj zapaliłem w kominku a dziś puściłem podłogi 1 godz 30 min.Wcześniej wyłączone 20-04-2015 ale w domu juz spadło do 20,7*C wiec załączyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.05.2015 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 u nas jak co roku... sezon grzewczy jeszcze trwa...( oczywiście jak byśmy utrzymywali 20* to pewnie już by się skończył... ) zestawienie i porównanie jak zwykle po upływie miesiąca ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 26.05.2015 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 U nas od przeszło tygodnia średnia temp. ~ 12*C brak słońca i deszcz. Wczoraj zapaliłem w kominku a dziś puściłem podłogi 1 godz 30 min. Wcześniej wyłączone 20-04-2015 ale w domu juz spadło do 20,7*C wiec załączyłem. Juz myslalem, ze tylko u mnie powoli spada. Jeszcze nie odpalilem klimy na dogrzanie bo caly dzien ktos w domu i zyski bytowe starczaja. Ale dzis albo najpozniej jutro dmuchniemy z 30 minut, niech strace te 30gr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.05.2015 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 W takim razie zachód jest uprzywilejowany (pomimo przegranych wyborów ). Pompę wyłączyłem 1 maja i tylko raz w tym czasie ją ponownie załączyłem (w sumie niepotrzebnie, pracowała może z godzinę). Pierwszy raz również ani razu nie musiałem przepalić w kominku. W sumie to szkoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swiki 26.05.2015 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 (edytowane) Witajcie po dłuższym okresie milczenia Tak żyje i jak i mój domek i moja podłogówka i wszyscy mamy się dobrze. Minął 4 rok grzania na prąd i myślę, że teraz śmiało moge przedstawić moje ewentalne uwagii, sugestie i wnioski : 1. NIGDY nie zmieniłabym sposobu ogrzewania przy tak niedużym domu (100m) i do 140m robiłaym dokładnie taki sam system 2. Dałabym mniej wylewki w pokojach dzieci by osiągnąć jeszcze lepszą sterowalność (nadal upieram się, że udaje mi się częściowo sterować podlogówką ) 3. Zmieniłabym sterowniki na centralne - czasem wkurza mnie że muszę zmienić tą godzinę co pół roku Wołałabym to robić z kompa lub z jednego miejsca w domu zarządzać wszystkim, być może jakiś pogodowy cud bym dołączyła ale dla frajdy bardziej. 4. Przypminam- dom 95m, podłoga 15cm styro, ściany 20 cm, dach - 35- 45 cm wełny, wylewki od 5 do 8 cm, okna zwykłe pakiet 2 szybowy, bez ciepłych ramek itd, wentylacja - grawitacyjna wspomagana mechanicznie. 4. Jestem mega zadowolona że grzeje prądem i kablami, uzyskuje temperatury w domu: 23 w salonie i kuchni, łazienka, pokoje dzieci ok 22, sypialnia ok 20-21. Rachunki za samo ogrzewanie średnio kształtują się: październik 100 zł, listopad 150-200 zł, grudzień do 300 zł, styczeń - maks 500 zł przy 3 tygodniach -25 stopni, luty, marzec maks 300 zł, kwiecień 150 -200 zł, maj - 100 zł. czyli nie przekraczam 2 tysięcy na ogrzanie całego domu. Dochodzi bojler - maks 100 zł miesięcznie, codziennie pełna wanna wody plus min 3 prysznice. Czyli rocznie CO + CWU maks 3000 z ł. Znalazłam post sprzed 3 lat i moje założenia i wydatki były bardzo podobne Edytowane 26 Maja 2015 przez swiki Znalazłam stary post... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 27.05.2015 03:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Witajcie po dłuższym okresie milczenia jakbym ducha zobaczył.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 27.05.2015 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 4. Przypominam- dom 95m, podłoga 15cm styro, ściany 20 cm, dach - 35- 45 cm wełny, wylewki od 5 do 8 cm, okna zwykłe pakiet 2 szybowy, bez ciepłych ramek itd, wentylacja - grawitacyjna wspomagana mechanicznie. Teoretycznie taka wentylacja przy grzaniu prądem powinna Cię "puścić z torbami". Wygląda, że tych toreb nie miałaś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.05.2015 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Hmm...Rocznie 3000zł za dom o 30% mniejszy od mojego. Czyli nie zwiększając CWU, przy mojej powierzchni wyszłoby 3600zł na rok. Obniżając zużycie CWU o jedną wannę może wyjść około 3400złJa w tm roku zapłacę rzeczywiście poniżej 1000zł, ale pomijając darmowy grudzień będzie to około 1100zł.Wychodzi na to, że mój wynik jest o około 2300zł niższy. Nie chcę wywoływać następnej wojny, ale ja bym dołożył ocieplenia, albo zrezygnował z grzania prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.05.2015 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Wielu inwestorów taką kwotę wydaje w pół roku na papierosy... A inni w dwa lata na CO i CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.05.2015 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Dobra, masz najlepsze, najoszczędniejsze, najsprawniejsze, najtańsze, najsrańsze i inne naj.. ogrzewanie. Wszyscy inni to idioci i frajerzy bo płacą więcej. Jesteś usatysfakcjonowany i dowartościowany? Dziękuję i do widzenia się z Państwem. Poniekąd masz rację Rozważamy przecież o tym że ma być tanio, tak inwestycyjnie jak i w eksploatacji. Tu raczej nie jest tanio. Samo zużycie cieplej wody determinowało myślenie o innym systemie, ale ktoś się uparł na czysty prąd. Dlaczego nie pozwolisz mi krytykować tego rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 27.05.2015 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Pompę ciepła w domu uznaję za bardzo dużą zaletę w porównaniu z wcześniejszym grzaniem energią elektryczną bez cop.Ludziska jeszcze grzeją a ja przymierzam się do montażu klimakonwektora w celach chłodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 27.05.2015 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 (edytowane) Też się zastanawiam, czy dawać wszędzie 8cm wylewki czy 6cm. wystarczy??? Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL: 4150WWskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EAH: 43,9 kWh/(m2·rok) przy 23*C w domu Edytowane 28 Maja 2015 przez Hanss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts