rwojtek 29.05.2015 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2015 -10 oC = 3411 W 0 oC = 2418 W +10 oC= 1543 W Czy te straty rozkładają się w miarę liniowo? Tzn. jak dla -20/20 jest 5kW to dla -10/20 będzie 75% tego dla -20? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 29.05.2015 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2015 Czy te straty rozkładają się w miarę liniowo? Tzn. jak dla -20/20 jest 5kW to dla -10/20 będzie 75% tego dla -20? Liniowo, z niewielkim przesunieciem wynikającym z mocy urzadzen zainstalowanych w domu (lodówka, oswietlenie ,tv, dekodery, itp) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 29.05.2015 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2015 Liniowo, z niewielkim przesunieciem wynikającym z mocy urzadzen zainstalowanych w domu (lodówka, oswietlenie ,tv, dekodery, itp) Dzięki, wolę nie brać pod uwagę tych "zysków". W ciągu pracującego tygodnia to chyba niewiele ich występuje. Częściej wstawia się teraz oświetlenie ledowe, telewizory też zamiast plazmy itp.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 29.05.2015 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2015 -10 oC = 3411 W 0 oC = 2418 W +10 oC= 1543 W Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 30.05.2015 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2015 Witajcie po dłuższym okresie milczenia Tak żyje i jak i mój domek i moja podłogówka i wszyscy mamy się dobrze. Minął 4 rok grzania na prąd i myślę, że teraz śmiało moge przedstawić moje ewentalne uwagii, sugestie i wnioski : 1. NIGDY nie zmieniłabym sposobu ogrzewania przy tak niedużym domu (100m) i do 140m robiłaym dokładnie taki sam system 2. Dałabym mniej wylewki w pokojach dzieci by osiągnąć jeszcze lepszą sterowalność (nadal upieram się, że udaje mi się częściowo sterować podlogówką ) 3. Zmieniłabym sterowniki na centralne - czasem wkurza mnie że muszę zmienić tą godzinę co pół roku Wołałabym to robić z kompa lub z jednego miejsca w domu zarządzać wszystkim, być może jakiś pogodowy cud bym dołączyła ale dla frajdy bardziej. 4. Przypminam- dom 95m, podłoga 15cm styro, ściany 20 cm, dach - 35- 45 cm wełny, wylewki od 5 do 8 cm, okna zwykłe pakiet 2 szybowy, bez ciepłych ramek itd, wentylacja - grawitacyjna wspomagana mechanicznie. 4. Jestem mega zadowolona że grzeje prądem i kablami, uzyskuje temperatury w domu: 23 w salonie i kuchni, łazienka, pokoje dzieci ok 22, sypialnia ok 20-21. Rachunki za samo ogrzewanie średnio kształtują się: październik 100 zł, listopad 150-200 zł, grudzień do 300 zł, styczeń - maks 500 zł przy 3 tygodniach -25 stopni, luty, marzec maks 300 zł, kwiecień 150 -200 zł, maj - 100 zł. czyli nie przekraczam 2 tysięcy na ogrzanie całego domu. Dochodzi bojler - maks 100 zł miesięcznie, codziennie pełna wanna wody plus min 3 prysznice. Czyli rocznie CO + CWU maks 3000 z ł. Znalazłam post sprzed 3 lat i moje założenia i wydatki były bardzo podobne do tego wszystkiego można dodać spokojną głowę przez cały okres eksploatacji bo raczej awarii kabli nie uświadczysz za swojego życia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.06.2015 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 czas na podsumowanie maja...zużycie energii na ogrzewanie 335,53kWh, rok temu było 408,42kWh...całkowite zużycie energii na ogrzewanie 10202,51kWh, rok temu było 10219,02kWhróżnice pomiędzy sezonami na dzień dzisiejszy 16,51kWh"życie" miesiąca w odniesieniu do poprzedniego sezonu...+46, +61, +54, +26, +19, +3, -10, -29, --34, -33, -50, -59, -75, -93, -93, -89, -96, -103, -107, -100, -81, -65, -41, -26, -22, +12, +28, +13, 0, -16...dni słonecznych od początku mojego sezonu grzewczego 73, w ubiegłym sezonie 77...i ciągle nasuwające się pytanie ..., gdzie tu widać rekuperator...???!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.06.2015 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 To znaczy zamontowałeś rekuperator a zużycie prądu nie spadło ? jak widać... rekuperator jest od połowy marca, temp. nawiewu podniosła się do ponad 21* ( obecnie jest 22*...), ostatnie kilka sezonów był tylko sam GWC a jak wiadomo na koniec sezonu to temp. nawiewu często jest niższa z gruntu niż bezpośrednio z zewnątrz więc powinna być widoczna różnica ale jak widać to raczej "nic nie widać"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 02.06.2015 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 jak widać... rekuperator jest od połowy marca, temp. nawiewu podniosła się do ponad 21* ( obecnie jest 22*...), ostatnie kilka sezonów był tylko sam GWC a jak wiadomo na koniec sezonu to temp. nawiewu często jest niższa z gruntu niż bezpośrednio z zewnątrz więc powinna być widoczna różnica ale jak widać to raczej "nic nie widać"... Znaczy dom jest szczelny i straty na wentylacji były najmniejszymi jakie miałeś?? Gdzieś indziej tkwi problem... Podłoga i jej izolacja?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.06.2015 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Znaczy dom jest szczelny i straty na wentylacji były najmniejszymi jakie miałeś?? Gdzieś indziej tkwi problem... Podłoga i jej izolacja?? akurat szczelność czy izolacje nie mają wpływu bo one są na takim samym poziomie od samego początku, różnica powinna być widoczna po zamontowaniu tego "ustrojstwa" bo zostały zmniejszone straty na wentylacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.06.2015 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 ..., gdzie tu widać rekuperator...???!!!!!! Ta zima w moim regionie była najcieplejsza odkąd mieszkam, za to była dłuższa niż w zeszłym roku. Może tu tkwi rozwiązanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 02.06.2015 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 akurat szczelność czy izolacje nie mają wpływu bo one są na takim samym poziomie od samego początku, różnica powinna być widoczna po zamontowaniu tego "ustrojstwa" bo zostały zmniejszone straty na wentylacji... Z jednej strony wiekszosc powie niemozliwe Ale z drugiej strony wczesniej z GWC nawiewales jakies 15-18 stopni. Tak wiec roznica energii bedzie niewielka zeby nie powiedziec znikoma, zwlaszcza, ze cieplo przed wszystkim masz z promieniowania a nie konwekcji. Ja mam u siebie wentylacje nawiewno-wywiewna, moj "reku" to troche rury na strychu karmionej stratami z domu i tez nie widze roznicy w rachunkach w porownaniu do tego, jak kiedys byl BRINK ze sprawnoscia 90%. Tak czy inaczej bardziej u Ciebie roznica sie powinna pojawic a jej nie ma. Moze gdybys notorycznie zima wietrzyl otwierajac okna a teraz zaprzestal tego procederu to by sie roznica pojawila Ciekaw tez jestem jaka jest srednia, niekontrolowana wymiana powietrza zima poza kontrolowanym obiegiem wentylacji. Ile tymi nieszczelnosciami "ucieka". Bo nimi dostaje sie powietrze o temperaturze zenwetrznej, to znacznie ponizej tego, co dostarczasz z GWC, wiec moze tutaj tkwi rozwiazanie zagadki - jesli bedzie super szczelny dom to w nim roznica bedzie do zauwazenia, jesli "przecietny" to nie za bardzo. Tak czy inaczej na dzien dzisiejszy przy obecnych cenach energii zalecalbym kazdemu przynajmniej GWC i rozprowadzenie kanalow. Jesli zima pojawi sie dyskomfort zimnego nawiewu to dokupic polski reku za 2000 zl dla swietego spokoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.06.2015 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Chciałbym skromnie napomknąć, że straty ciepła określane są przy założonych temperaturach rzędu minus 18-20*C Jak temperatury były w "zimie" dodatnie to i zyski z rekuperacji niewidoczne. Więc po co przepłacać... Zgadzam się, to że jest rekuperacja czuję jak spadnie poniżej -15 i mi zaczyna się nawiewny wentylator wyłączać i czuję jak zaciąga do domu Syberię. Wtedy dopiero wiem że działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.06.2015 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Tak czy inaczej na dzien dzisiejszy przy obecnych cenach energii zalecalbym kazdemu przynajmniej GWC i rozprowadzenie kanalow. Jesli zima pojawi sie dyskomfort zimnego nawiewu to dokupic polski reku za 2000 zl dla swietego spokoju A ja twierdzę, że albo jedno, albo drugie. Łączenie tych systemów nie ma ekonomicznego sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.06.2015 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Ta zima w moim regionie była najcieplejsza odkąd mieszkam, za to była dłuższa niż w zeszłym roku. Może tu tkwi rozwiązanie... chyba zauważyłeś że nakładam dwa sezony na siebie aby coś wyłapać, od początku sezonu grzewczego budynek reaguje dokładnie tak samo a powinna być widoczna jakaś zmiana od momentu założenia rekuperatora... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.06.2015 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 A ja twierdzę, że albo jedno, albo drugie. Łączenie tych systemów nie ma ekonomicznego sensu. z moich dotychczasowych obserwacji i doświadczeń wynika że tylko sam GWC ma sens a całą reszta już nie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 02.06.2015 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 A ja twierdzę, że albo jedno, albo drugie. Łączenie tych systemów nie ma ekonomicznego sensu. Wszystko zalezy. Natomaist lepiej miec sredni GWC i sredni REKU i niz wypasiony reku i brak mozliwosci chlodzenia w upaly. Cena ta sama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.06.2015 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 z moich dotychczasowych obserwacji i doświadczeń wynika że tylko sam GWC ma sens a całą reszta już nie ... Ile kosztują wentylatory i jakieś sterowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.06.2015 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Z jednej strony wiekszosc powie niemozliwe Ale z drugiej strony wczesniej z GWC nawiewales jakies 15-18 stopni. Tak wiec roznica energii bedzie niewielka zeby nie powiedziec znikoma, zwlaszcza, ze cieplo przed wszystkim masz z promieniowania a nie konwekcji. zacznijmy może od tego że ja nie czepiam się jesieni kiedy to nawiew ma ok. 15* ... centrala zostałą uruchomiona kiedy z GWC leciało ok. 8* i zostało "podbite" z dnia na dzień do ponad 20*, nawiew cały czas na poziomie 80-100m3/h co licząc na "piechotę" daje ok. 8,5kWh na dobę różnicy... od momentu uruchomienia ( 75 dni...) powinno chyba się zauważyć te ok. 500kWh ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.06.2015 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Ile kosztują wentylatory i jakieś sterowanie? poniżej 1k dla wydajności ponad 600m3/h... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.06.2015 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 poniżej 1k dla wydajności ponad 600m3/h... Czyli za resztę zapłaciłem około 3000zł. Jeżeli chodzi o GWC rurowiec i żwirowiec u mnie odpadał, wyszło na glikolowca. I nawet zakopałem dwie pętle po 75m rury fi25, i nawet kupiłem chłodnicę (ktoś nie chce?), ale prędzej to podłącze pod DZ pompy niż pod reku, będzie chyba lepszy pożytek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts