jasiek71 02.06.2015 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Czyli za resztę zapłaciłem około 3000zł. Jeżeli chodzi o GWC rurowiec i żwirowiec u mnie odpadał, a to niby dlaczego...? rurę można zakopać wszędzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.06.2015 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 a to niby dlaczego...? rurę można zakopać wszędzie... Jaką rurę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 02.06.2015 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Taką:http://www.ground-therm.com/gwc Lub taką jak wysokie wody http://www.went-dom.pl/produkty/rekuperacja/gwc/gwc_rurowe/wymiennik_gruntowy_gwc_vallox/rura_kolektora_gruntowego_50mb/ Albo kanalizacyjna jak warunki pozwalają i termokurczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.06.2015 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Lub taką jak wysokie wody http://www.went-dom.pl/produkty/rekuperacja/gwc/gwc_rurowe/wymiennik_gruntowy_gwc_vallox/rura_kolektora_gruntowego_50mb/ Siedem lat temu ciężko było coś podobnego znaleźć (a w tematach nikt tego nie polecał), ale kupując tą rurę, płacąc za koparkę powoli zbliżamy się do ceny taniego reku. Dlatego mówię, albo reku, albo GWC, razem to jest bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.06.2015 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Lub taką jak wysokie wody Albo kanalizacyjna jak warunki pozwalają i termokurczki znam osobiście cztery wymienniki zrobione z pomarańczowej kanalizy bez żadnych tam termokurczek czy innych dodatkowych wynalazków, wszystkie są poniżej poziomu wód gruntowych ( dosłownie wykopy toną w wodzie ) i jakoś żaden z nich nie przepuszcza ani jednej kropli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.06.2015 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 znam osobiście cztery wymienniki zrobione z pomarańczowej kanalizy bez żadnych tam termokurczek czy innych dodatkowych wynalazków, wszystkie są poniżej poziomu wód gruntowych ( dosłownie wykopy toną w wodzie ) i jakoś żaden z nich nie przepuszcza ani jednej kropli... Pytanie jak długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.06.2015 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Pytanie jak długo. takie pytanie to można dopisać do wszystkiego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.06.2015 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 takie pytanie to można dopisać do wszystkiego... Dlatego cały czas mówię, albo jedno albo drugie A co zrobić jak się rozszczelni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 02.06.2015 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Zastosować rurę z długim kielichem i podwójną uszczelkĄ. Zwiększy to szczelność. Gdybym wiedział że te rury z długim kielichem mają podwójną uszczelkę i bym je kupił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.06.2015 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 Zastosować rurę z długim kielichem i podwójną uszczelkĄ. Zwiększy to szczelność. jak coś jest szczelne to nie może być jeszcze bardziej szczelne... tak swoją drogą to ciekawe ile jeszcze różnych "pierdół" trzeba wymyślić aby stwierdzić że cały czas drepcze się w tym samym miejscu... ktoś wymyślił rurę zakopaną w ziemi... ktoś inny od razu stwierdził że to nic nie warte choć nie widział tego na oczy... kolejny stwierdził że będzie przeciekało pomimo uszczelek... następny zrobił uszczelnienie szczelnego połączenia za pomocą termokurczki choć tak naprawdę to nic nie zmieniło... teraz już zaczynają się podwójne uszczelki... może zanim zaczniecie naprawiać dobre to sprawdźcie jakie jest prawdopodobieństwo że ten wymiennik zostanie zalany wodą gruntową, jak na razie to jakoś nie widzę że ktoś "pochwalił się" że mu "rurę" zalało... wszyscy ci co zrobili sobie GWC nie zastanawiając się nad przeciekami jakoś nie płaczą ... następna sprawa to studzienka na skropliny ( tak swoją drogą to chyba jedyne miejsce przez które może ów wymiennik być zalany...), robi się coś w rodzaju studni chłonnej co by ta woda miała gdzie wsiąkać a czy ktoś widział kiedykolwiek kondensat w takim wymienniku...? wszystkie wymienniki jakie znam a są usytuowane poniżej wód gruntowych maja zaślepione na szczelnie owe studzienki a jakiejkolwiek wilgoci ani śladu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.06.2015 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2015 Ciężko mi to odszukać, ale na tym forum ktoś opisywał, że mu zalało "rurowca". Jak to naprawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.06.2015 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2015 Ciężko mi to odszukać, ale na tym forum ktoś opisywał, że mu zalało "rurowca". Jak to naprawić? jak ktoś zrobił wymiennik na tyle niechlujnie że spadków nie umiał zrobić a przy montażu to nawet kielichy pękały raczej nie ma co oczekiwać na ratunek... trzeba najpierw określić którędy przecieka, czy woda podchodzi studzienką czy gdzieś po drodze... i oczywiście ile tej wody przecieka bo być może taka ilość będzie najzwyczajniej w świecie odparowywać na bieżąco podczas normalnej pracy ( taki minimalny przeciek często i gęsto sam "załazi" ...) a do tej pory wymiennik był nie używany i stopniowo wypełniał się wodą która po prostu sobie tam stoi... w przeciętnym GWC mieści się ponad 1m3 wody więc wcale nie tak łatwo go wypełnić jakąś drobną nieszczelnością, jeżeli dość szybko nabiera wody to znaczy że ma połamane rury albo ktoś zapomniał uszczelek pozakładać wiec w tym przypadku "bye bye"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swiki 11.06.2015 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2015 Liwko: pakiet trzy szybowy plus ciepła ramka itd kosztowało mnie od 6 do 10 tys więcej za okna - wyceniałam różne wersje i koncepcj i wiem. Rekuperator najtańszy - hm wg mojej wiedzy to min 5tys jakaś Luna a w miare ok ok 8 tys zł (przynajmniej za moich czasów) PC dokłądnie do 20 tys - ale woda kosztuje mnie 1000 zł rocznie maks.... to gdzie zyskam na PC?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.06.2015 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2015 Pewnie chodzi o to, że jak będziesz grzała wodę pompą ciepła z COP 3 to zaoszczędzisz rocznie 660 zł. Wniosek taki: przez najbliższe 30 lat oszczędności spłacą PC. Interes życia. Jeżeli ktoś dom ogrzewa CWU, to tak jak mówisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 11.06.2015 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2015 ja tam jestem chętny na rozmowy o oszczędnoćiach przy pompie:D jak chcecie to czemu nie:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.06.2015 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2015 ja tam jestem chętny na rozmowy o oszczędnoćiach przy pompie:D jak chcecie to czemu nie:yes: Twoja pompa wytrzyma 100 lat. Bo nieużywana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.07.2015 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 Ostatnio poruszaliśmy tu (jakże na temat ), temat anody magnezowej. Oto moja po trzech latach Obejrzałem i wsadziłem z powrotem. Co ciekawe, poprzednia po trzech latach była niemal doszczętnie zżarta, al ta jest tylko ledwie ruszona. Pytanie czy anoda lepsza, czy woda się poprawiła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 07.07.2015 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 może w tej magnezu mniej dali żeby się nie zużywała.. trzeba było zbiornik w środku oglądnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joacie 09.07.2015 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 Mam pytania do Was co do ogrzewania domu na wątku o pompach ciepła zadałam pytanie ale chyba jednak będę z niej rezygonwać i zastanawiam się nad ogrzewaniem prądem. Co myślicie o piecu Kospel który jednocześnie podgrzeje mi wodę oraz dom chcę zastosować ogrzewanie podłogowe wodne, jak się to ma do mocy ja mam 12 KW, czy zostać przy bojlerze którym ogrzeje wodę, a może sam podgrzewacz wody typu Kospel PPE2 electronic LCD i osobno piec elektryczny do ogrzewania podłogowego wodnego. Dom ma 63 metry kwadratowe powierzchni użytkowej, zbudowany jest z betonu komórkowego firmy H +H 24 cm, 500,Ocieplony jest w następujący sposób:-ściana fundamentowa 12 cm styropian,- podłoga 15 cm styropian grafit,- ściana 15 cm styropian grafit,- strop 20 cm wełna.Będę wdzięczna za wszelkie rady . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 09.07.2015 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 Trochę duża moc jak na 63 m2. Tak ze 3 razy za duza, ale to szczegół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts