pawko_ 09.07.2015 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 12kW to przyłącze prądu do domu. Joacie chodzi o to czy taka moc obsłuży cały dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 09.07.2015 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 spokojnie idż w prąd ale sugeruje się zastanowić nad ociepleniem stropu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 09.07.2015 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 12kW to przyłącze prądu do domu. Joacie chodzi o to czy taka moc obsłuży cały dom. Odpowiedz nie jest taka prosta jakby sie zdawało, wszystko zalezy od projektowego obciązenia cipelnego, mocy kotła elektrycznej i bojlera oraz mocy innych urządzen które pobierają duze moce. Byc moze koniecznym bedzie zainstalowanie przekaznikó priorytetowych dla utrzymania mocy przyłaczeniowej 12 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 09.07.2015 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 ale Wy sie skoncentrujcie się na odpowiedzi na zadane pytanie co lepsze Co myślicie o piecu Kospel który jednocześnie podgrzeje mi wodę oraz dom chcę zastosować ogrzewanie podłogowe wodne, czy zostać przy bojlerze którym ogrzeje wodę, a może sam podgrzewacz wody typu Kospel PPE2 electronic LCD i osobno piec elektryczny do ogrzewania podłogowego wodnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.07.2015 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 Mam pytania do Was co do ogrzewania domu na wątku o pompach ciepła zadałam pytanie ale chyba jednak będę z niej rezygonwać i zastanawiam się nad ogrzewaniem prądem. Co myślicie o piecu Kospel który jednocześnie podgrzeje mi wodę oraz dom chcę zastosować ogrzewanie podłogowe wodne, jak się to ma do mocy ja mam 12 KW, czy zostać przy bojlerze którym ogrzeje wodę, a może sam podgrzewacz wody typu Kospel PPE2 electronic LCD i osobno piec elektryczny do ogrzewania podłogowego wodnego. Dom ma 63 metry kwadratowe powierzchni użytkowej, zbudowany jest z betonu komórkowego firmy H +H 24 cm, 500, Ocieplony jest w następujący sposób: -ściana fundamentowa 12 cm styropian, - podłoga 15 cm styropian grafit, - ściana 15 cm styropian grafit, - strop 20 cm wełna. Będę wdzięczna za wszelkie rady . Jak masz już bojler to przy nim zostań,dokup Kospela do c.o,będzie i taniej w zakupie i w instalacji bo podepniesz go bezpośrednio do podlogowki bez mieszaczy a cwu będzie nie zależna od c.o. 9kW styknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 09.07.2015 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 Ostatnio poruszaliśmy tu (jakże na temat ), temat anody magnezowej. Oto moja po trzech latach Obejrzałem i wsadziłem z powrotem. Co ciekawe, poprzednia po trzech latach była niemal doszczętnie zżarta, al ta jest tylko ledwie ruszona. Pytanie czy anoda lepsza, czy woda się poprawiła... Postawiłbym na wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joacie 10.07.2015 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 Strop będzie ocieplony zapomniałam napisać, dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joacie 10.07.2015 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 dzięki Pawko za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joacie 10.07.2015 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 Jeszcze nie mam bojlera zastanawiam się co wybrać docelowo czy piec elektryczny typu Kospel do centralnego i grzania wody czy bojler do wody i osobno piec do centralnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 10.07.2015 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 Jeszcze nie mam bojlera zastanawiam się co wybrać docelowo czy piec elektryczny typu Kospel do centralnego i grzania wody czy bojler do wody i osobno piec do centralnego. Ja bym poszedł w drugie rozwiązanie i rozdzielil co od cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 11.07.2015 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 Ot taka ciekawostka.Po ostatniej nawałnicy zostałem bez prądu na dokładnie 59 godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.07.2015 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 Ot taka ciekawostka. Po ostatniej nawałnicy zostałem bez prądu na dokładnie 59 godzin. To pewnie bedzie u Was lokalny wyz demograficzny za 9 m-cy. Moze poki jest szansa, to pokoik jeden dobuduj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BoBoW 12.07.2015 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2015 Witam ponownieKolejne szybkie pytanie do praktyków. Czy przy układaniu paneli na posadzki z kablami dawaliście, oprócz specjalnego podkładu (np. arbitron thermo), folię przeciwwilgociową ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joacie 13.07.2015 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2015 Jeśli rozdzielę c.o od wody to do podgrzania wody lepiej użyć bojlera czy podgrzewacz elektryczny typu Kospel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 13.07.2015 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2015 jak będziesz używać 2 taryf to bojler a jak jednej to kospel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 13.07.2015 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2015 hej. mam SSO dom i nie planuję ciągnąć instalacji wodnych na poddasze, bo całe nasze mieszkanie ma sie zamykać na parterze. Góra ma być uzytkowana sporadycznie, jako domek letniskowy, 2 małe pokoiki dla gości, duza sala bilardowa czy sala zabaw dla dzieci. 2 małe łazienki tam są. wiec może góra na prąd? ale czy faktycznie układać ogrzewanie elektryczne podłogowe, czy może lepiej ogrzewanie ścienne?. wszystko solidnie ocieplone, odizolowane od parteru grubą warstwą więc to byłaby taka szybka do nagrzania przestrzeń o małej ilości powierzchni akumulacyjnych (2 ścianki szczytowe daleko od siebie)czy cos tu jest jeszcze potrzebne? aha, łazieneczki pewnie muszą mieć wodę oczywiscie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 24.07.2015 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 Co to za temperatury na wykresie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 24.07.2015 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 pewnie zewnętrzne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 24.07.2015 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 U mnie na razie wewnątrz 23,5*C. By-pass w reku chodzi, GWC też gdy trzeba, zasłaniam rolety rano od wschodu. Robotę robi silka na działówkach + płyta fundamentowa oraz 30 cm styro na ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 24.07.2015 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 Co to za temperatury na wykresie? Zewnętrzne w Bielsku-Białej mierzone w cieniu czujnik w ciepłowni http://www.therma.bielsko.pl/wykres/wykres/index.php?a=2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts