Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

12kW to przyłącze prądu do domu. Joacie chodzi o to czy taka moc obsłuży cały dom.

Odpowiedz nie jest taka prosta jakby sie zdawało, wszystko zalezy od projektowego obciązenia cipelnego, mocy kotła elektrycznej i bojlera oraz mocy innych urządzen które pobierają duze moce. Byc moze koniecznym bedzie zainstalowanie przekaznikó priorytetowych dla utrzymania mocy przyłaczeniowej 12 kW

ale Wy sie skoncentrujcie się na odpowiedzi na zadane pytanie co lepsze

Co myślicie o piecu Kospel który jednocześnie podgrzeje mi wodę oraz dom chcę zastosować ogrzewanie podłogowe wodne, czy zostać przy bojlerze którym ogrzeje wodę, a może sam podgrzewacz wody typu Kospel PPE2 electronic LCD i osobno piec elektryczny do ogrzewania podłogowego wodnego.

Gość Arturo72
Mam pytania do Was co do ogrzewania domu na wątku o pompach ciepła zadałam pytanie ale chyba jednak będę z niej rezygonwać i zastanawiam się nad ogrzewaniem prądem.

Co myślicie o piecu Kospel który jednocześnie podgrzeje mi wodę oraz dom chcę zastosować ogrzewanie podłogowe wodne, jak się to ma do mocy ja mam 12 KW, czy zostać przy bojlerze którym ogrzeje wodę, a może sam podgrzewacz wody typu Kospel PPE2 electronic LCD i osobno piec elektryczny do ogrzewania podłogowego wodnego.

Dom ma 63 metry kwadratowe powierzchni użytkowej, zbudowany jest z betonu komórkowego firmy H +H 24 cm, 500,

Ocieplony jest w następujący sposób:

-ściana fundamentowa 12 cm styropian,

- podłoga 15 cm styropian grafit,

- ściana 15 cm styropian grafit,

- strop 20 cm wełna.

Będę wdzięczna za wszelkie rady .

Jak masz już bojler to przy nim zostań,dokup Kospela do c.o,będzie i taniej w zakupie i w instalacji bo podepniesz go bezpośrednio do podlogowki bez mieszaczy a cwu będzie nie zależna od c.o.

9kW styknie.

Ostatnio poruszaliśmy tu (jakże na temat :D ), temat anody magnezowej. Oto moja po trzech latach

IMG_20150328_085950.jpg

Obejrzałem i wsadziłem z powrotem. Co ciekawe, poprzednia po trzech latach była niemal doszczętnie zżarta, al ta jest tylko ledwie ruszona. Pytanie czy anoda lepsza, czy woda się poprawiła...

Postawiłbym na wodę.

Gość Arturo72
Jeszcze nie mam bojlera zastanawiam się co wybrać docelowo czy piec elektryczny typu Kospel do centralnego i grzania wody czy bojler do wody i osobno piec do centralnego.

Ja bym poszedł w drugie rozwiązanie i rozdzielil co od cwu.

hej. mam SSO dom i nie planuję ciągnąć instalacji wodnych na poddasze, bo całe nasze mieszkanie ma sie zamykać na parterze. Góra ma być uzytkowana sporadycznie, jako domek letniskowy, 2 małe pokoiki dla gości, duza sala bilardowa czy sala zabaw dla dzieci. 2 małe łazienki tam są. wiec może góra na prąd? ale czy faktycznie układać ogrzewanie elektryczne podłogowe, czy może lepiej ogrzewanie ścienne?. wszystko solidnie ocieplone, odizolowane od parteru grubą warstwą więc to byłaby taka szybka do nagrzania przestrzeń o małej ilości powierzchni akumulacyjnych (2 ścianki szczytowe daleko od siebie)

czy cos tu jest jeszcze potrzebne? aha, łazieneczki pewnie muszą mieć wodę oczywiscie...

• 2 weeks później...