Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A czy budując dom i kierując się tymi wstępnymi wskazówkami, koszt jego budowy będzie wyższy w porównaniu do typowej chaty, w miarę ocieplonej, ogrzewanej Ekogroszkiem? W tym przypadku dochodzą kominy spalinowe i wentylacyjne, cała instalacja no i dodatkowa powierzchnia domu.

W "elektryku" w ogólnym rozrachunku koszt budowy będzie niższy?

Na etapie budowy zastanawiałem się nad pompą ciepła, kominkiem, gazem, czytałem FM i głupiałem coraz bardziej. W końcu wziąłem kartę papieru i podsumowałem wszystkie koszty każdego ze źródeł ogrzewania zaczynając od kosztów inwestycji az po koszty późniejszej ekspolatacji. W rezultacie wywaliłem z budynku przyłacze gazu, grzeję się czystym prądem i podpisują się pod tym co pisał budowlany_laik. Teraz obserwuję zabawy sąsiadów którzy właśnie zwożą, tną, rąbią drzewo do kominka budując malownicze hałdy zapasu na zimę.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na etapie budowy zastanawiałem się nad pompą ciepła, kominkiem, gazem, czytałem FM i głupiałem coraz bardziej. W końcu wziąłem kartę papieru i podsumowałem wszystkie koszty każdego ze źródeł ogrzewania zaczynając od kosztów inwestycji az po koszty późniejszej ekspolatacji. W rezultacie wywaliłem z budynku przyłacze gazu, grzeję się czystym prądem i podpisują się pod tym co pisał budowlany_laik. Teraz obserwuję zabawy sąsiadów którzy właśnie zwożą, tną, rąbią drzewo do kominka budując malownicze hałdy zapasu na zimę.

A liczyłeś czy opłacałby Ci się dokupić do tych kabli inwerter ?

Kurde nic nie rozumiem? Jeżeli chodzi o grzanie to mam wodne. Jeżeli o PV to mam dwa inwertery

Masz inwertery, ale inwerter w rozumieniu TB to pompa ciepła p-p i nie masz centralnego rozprowadzania ciepła przez ten inwerter. Takie rozwiazanie promuje TB i tylko ono jest jedynie słuszne

Masz inwertery, ale inwerter w rozumieniu TB to pompa ciepła p-p i nie masz centralnego rozprowadzania ciepła przez ten inwerter. Takie rozwiazanie promuje TB i tylko ono jest jedynie słuszne

Aaa ok. Nie, nie mam żadnych kombinacji. Mam zwykłą wodną podłogę zasilaną z bufora + grzałki el + wentylacja z odzyskiem - choć to bardziej ze względu na komfort niż ekonomię

Aaa ok. Nie, nie mam żadnych kombinacji. Mam zwykłą wodną podłogę zasilaną z bufora + grzałki el + wentylacja z odzyskiem - choć to bardziej ze względu na komfort niż ekonomię

To sie tym nie chwal, popełniłes wszystkie mozliwe błedy w instalacji wg TB, no moze poza wm

Czy jest ktoś, kto ma ogrzewanie elektryczne bezpośrednie i wentylację z odzyskiem ciepłą ?

jeżeli tak

Czy zużycie na samo ogrzewanie( bez cwu itp.) przekracza 30kWh/m2 ?

ja mam - przekaracza..

Prosze dodac ze dom ma byc nieocieplony, tak jak te z lat 50.

no niestety mam ocieplony a i tak na złość Panu TB przekracza te trzy dychy

Edytowane przez _artur_

to masz identycznie jak ja.. koszty niższe niż ekogroszkowcy na wejściu, po pierwszym sezonie (podobno najbardziej energożernym) tez niżej.. cuda panie, cuda..

A liczyłeś czy opłacałby Ci się dokupić do tych kabli inwerter ?

w sensie że klimę? i jak to wpiąć? w kanały nawiewne od WM ?

Jakkolwiek. Nawet pojedynczy split na slon/otwartą kuchnie/ jadalnie itp.

Pytałem, czy zakup do kabli w domach energooszczędnych jest w miarę sensowny.

a jaką funkcję miałoby to urządzenie spełniać? teraz przy upałach jak nie otwieram za dużo okien to mam 24 w salonie a poniżej w sypialniach.. z gwc wieje mi 18* , w zimie mam w salonie około 21.5-22,5* w sypialniach 21.5..

jedyne miejsce gdzie mógłbym rozwazyć to łazienka żeby szybko podgrzać jak wychodzi się spod prysznica ale chyba farelką szybciej i taniej ;)

a jaką funkcję miałoby to urządzenie spełniać? teraz przy upałach jak nie otwieram za dużo okien to mam 24 w salonie a poniżej w sypialniach.. z gwc wieje mi 18* , w zimie mam w salonie około 21.5-22,5* w sypialniach 21.5..

jedyne miejsce gdzie mógłbym rozwazyć to łazienka żeby szybko podgrzać jak wychodzi się spod prysznica ale chyba farelką szybciej i taniej ;)

Nie zawsze można otworzyć okno, hałas, komary smród... GWC zastąpiliśmy kanałówką, bo można kierować strumień na bardziej potrzebujące części domu, nie na całość. Poza tym kanałówka zimą grzeje za kilka groszy kWh.

Chodzi mi ogrzewanie np. salonu/otwartej kuchni/jadalni samą pompą ciepła p-p, bez załączania podłogówki. Zakup klimy to koszt od 2 tys. i więcej. Pytałem, czy w Waszych domach oszczędność na COP'ie uzasadni inwestycję w taką pompę ciepła p-p ?

U mnie salon, otwarta kuchnia, jadalnia i korytarz to prawie połowa domu i taką pompą mogę mieć wymierne korzyści i szybki zwrot takiej inwestycji.

hmm.. dobre pytanie.. muszę popatrzeć w rejestrator danych i zobaczyć ile czasu grzały kable w tej części domu - mam jak Ty - salon z kuchnią/jadalnią razem.. tylko kwestia akumulacji - kable w płycie to zapewniają i grzeję w tanim prądzie a klima wtedy kiedy by się przydała to droższa taryfa..