Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Druga taryfa to COP=2. Na klimie masz ok. 4. Pozostaje kwestia policzenia stopy zwrotu.

I przy okazji jeszcze jedno pytanie. Czy grzanie podłogówki w 2 taryfie nie pożera więcej kWh ciepła niż klima załączająca się tylko wtedy kiedy przebywamy w salonie ? Klima nie musi ładować x-razy więcej kWh energii w akumulację podłogi/ściany, tylko grzeje samo powietrze, którego pojemność cieplna nie jest duża. Jeśli wracamy z roboty po 16-tej i załóżmy urzędujemy w salonie do 23:00 to jest to raptem 7 godzin /dobę w których musimy utrzymać zadaną temp.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Druga taryfa to COP=2. Na klimie masz ok. 4. Pozostaje kwestia policzenia stopy zwrotu.

I przy okazji jeszcze jedno pytanie. Czy grzanie podłogówki w 2 taryfie nie pożera więcej kWh ciepła niż klima załączająca się tylko wtedy kiedy przebywamy w salonie ? Klima nie musi ładować x-razy więcej kWh energii w akumulację podłogi/ściany, tylko grzeje samo powietrze, którego pojemność cieplna nie jest duża. Jeśli wracamy z roboty po 16-tej i załóżmy urzędujemy w salonie do 23:00 to jest to raptem 7 godzin /dobę w których musimy utrzymać zadaną temp.

no tak, tylko że żonie nie wytłumaczę że będziemy grzać dopiero jak wrócę z pracy a dzieci ze szkoły a ona niech w tym czasie w domu siedzi w kurtce :D

Nie wiem co Pan Artur ma do ogrzewania kablami, odzysku ciepła z wentylacji czy chłodzeniu klimatyzacją, ale jak się to poprawnie wykona to nie ma oszczędniejszego i bardziej komfortowego domu.

to podyskutujmy.. ja akurat wiem o czym piszę bo akurat grzeję kablami dom parterowy - około 120m2 już od roku, mam też WM z rekuperatorem i GWC.. nie mam też zastrzeżeń do komfortu i oszczędności ale pisanie o tym że bez problemu i bez izolowania bardzo grubo ze wszystkich stron da się zejść poniżej 30 kWh/m/rok jest moim zdaniem co najmniej sporym nadużyciem

proszę o napisanie co jest nie tak skoro mam dom na płycie fundamentowej posadowionej na 20 cm styroduru XPS, ocieplony 20cm grafitowego styropianu 0.031 (albo 0,032 w kazdym razie ciepły), okna 3 szybowe, od góry aktualnie łącznie 40cm wełny, do tego WM i GWC..

w ostatnie miesiące zimy po dociepleniu różnych takich części które jeszcze zostały zszedłem do zuzycia około 45 kWh na dobę w lutym tego roku (nie wiem jak to przeliczyć do zużycia na m2/rok).. i co? powinienem się martwić ??

no tak, tylko że żonie nie wytłumaczę że będziemy grzać dopiero jak wrócę z pracy a dzieci ze szkoły a ona niech w tym czasie w domu siedzi w kurtce :D

to podyskutujmy.. ja akurat wiem o czym piszę bo akurat grzeję kablami dom parterowy - około 120m2 już od roku, mam też WM z rekuperatorem i GWC.. nie mam też zastrzeżeń do komfortu i oszczędności ale pisanie o tym że bez problemu i bez izolowania bardzo grubo ze wszystkich stron da się zejść poniżej 30 kWh/m/rok jest moim zdaniem co najmniej sporym nadużyciem

proszę o napisanie co jest nie tak skoro mam dom na płycie fundamentowej posadowionej na 20 cm styroduru XPS, ocieplony 20cm grafitowego styropianu 0.031 (albo 0,032 w kazdym razie ciepły), okna 3 szybowe, od góry aktualnie łącznie 40cm wełny, do tego WM i GWC..

w ostatnie miesiące zimy po dociepleniu różnych takich części które jeszcze zostały zszedłem do zuzycia około 45 kWh na dobę w lutym tego roku (nie wiem jak to przeliczyć do zużycia na m2/rok).. i co? powinienem się martwić ??

Przeliczyć mozna łatwo, wystarczy jezeli sie ma oddzielnie opomiarowane zasilanie kabli i rekuperatora. Zuzycie w ciągu roku dzielimy przez powierzchnię ogrzewaną.

Może Pan mnie niedokładnie czytał.

Przypomnę błędy:

:

1) grzanie bufora i rozprowadzanie ciepła

2) nie instalowanie odzysku ciepłą z wentylacji

3) łączenie grzania domu z ogrzewaniem wody użytkowej

4) ogrzewanie podłogowe przy izolacji 20 i mniej cm styropianu

5)umieszczanie grzejników pod oknem

6)grzejniki konwekcyjne i drabinkowe w łazience

7) termostaty w górnej części grzejnika.

8 ) przewymiarowanie instalacji

9) Rurki w podłodze nie na suficie, gdy ciepło dostarczane jest pompą ciepłą

W przypadku braku izolacji od gruntu, robię grzejniki np. promienniki i to nie pod oknami.

Poza tym - 30kWh/m2 to zużycie na ogrzewanie ( bez cwu i reszty)

Robię ogrzewanie kablami od początku, od 1989 - podobnie odzysk ciepła.

proszę o napisanie co jest nie tak

Przy kablach w wylewce (płycie ) delta T po obu stronach styropianu wynosi 23-26 st. i wg PN 13370 grunt 1,4 ( z czym się nie zgadzam, mnie wychodzi więcej) lepiej odbiera ciepło .

Przy ogrzewaniu podłogowym, najchłodniejsze powietrze jest pod sufitem, gdy uwzględnimy nawiew z wentylacji to delta T w okresie grzewczym nie przekroczy 15 st. Do tego w mroźniejsze dni, dochodzą ogromne zyski słoneczne. Dach po prostu jest ciepły, zwłaszcza ciemny.

Uwzględniając to, powinien Pan zrobić jednakową izolację, a jak już gdzieś 40 cm to właśnie od gruntu, skoro jest podłogówka.

Ja daję 40 cm przekroj.jpg

- Twórca koncepcji płyty fundamentowej (legalett) doradza EPS legallet 40cm.jpg XPS na lepsze parametry na starcie, potem je z czasem traci. EPSvXPS_water asborpotion comparison chart EPS and XPS - Web4_tcm45-2113032.jpg

Przy ogrzewaniu podłogowym i rekuperacji jakby dał Pan "odwrotnie" izolację "lepsze buty niż czapka" zużycie byłoby o połowę mniejsze.

Przy tej izolacji o połowę by spadło przy np. promiennikach.

w ostatnie miesiące zimy po dociepleniu różnych takich części które jeszcze zostały zszedłem do zuzycia około 45 kWh na dobę w lutym tego roku
sezon grzewczy trwa 160 dni - jeżeli faktycznie ogrzewanie (samo) wychodzi 45kWh/dobę ( w co nie wierzę ) to rachunek miałby Pan w okolicy 800zł miesięcznie za samo ogrzewanie !!! To z cwu i resztą wyszłoby ponad 1000zł

Ile Pan płaci?

Twórca koncepcji płyty fundamentowej (legalett) doradza EPS [ATTACH=CONFIG]325628[/ATTACH] XPS na lepsze parametry na starcie, potem je z czasem traci. [ATTACH=CONFIG]325629[/ATTACH]

?

przeciez to co twierdzi legallet to bzdura, nie ma wynikow badan na dlugotrwale odksztacanie dla epsa co było dokadnie omawiane w wątku o plycie.. xps po latach się nie ugnie a eps jest szansa ze siądzie

sezon grzewczy trwa 160 dni - jeżeli faktycznie ogrzewanie (samo) wychodzi 45kWh/dobę ( w co nie wierzę ) to rachunek miałby Pan w okolicy 800zł miesięcznie za samo ogrzewanie !!! To z cwu i resztą wyszłoby ponad 1000zł

Ile Pan płaci?

Jak Pan to policzył? licznik na same kable nie kłamie

Dawaj misiu! Czymam kciuki, nie daj się!

Podoba mi się bardzo nowa teoria mistrza. Dom z lat 50, po uszczelnieniu, zmianie ogrzewania na kable i zastosowaniu WM z reku zużyje nie więcej niż 30kWh/m2/rok. SPRAWDZONE!

Tez sie zaznajomiłem z tą teorią ale nie jestem pewien czy mowa jest o kablach, skoro przy braku izolacji w podłodze na gruncie TB stosuje promienniki. To wymaga uszczegołowienia. Trzeba zapytac twórcy tej teorii.

przeciez to co twierdzi legallet to bzdura, nie ma wynikow badan na dlugotrwale odksztacanie dla epsa co było dokadnie omawiane w wątku o plycie.. xps po latach się nie ugnie a eps jest szansa ze siądzie

Jak Pan to policzył? licznik na same kable nie kłamie

Mam podobne do legalettu doświadczenie i projektant domów na płycie też.

A licznik nie kłamie!!! Tak dużo Panu ucieka do gruntu.

Jeszcze raz - przy takiej izolacji jak u Pana, w grę wchodzą grzejniki nie podłoga. Gdyby Pan zrobił odwrotnie ( dobre buty nie dwie czapki , byłoby koło 15kWh/m2 ( jak np u j-j tam poniżej 10-ciu)

Jeszcze dzisiaj TB zarzucał ze nie potrafię liczyc, a przeciez wiadomo od dawna ze to on ma problemy i to duze z nawet najprostszymi działaniami

Może Pan źle zrozumiał. Napisałem, że posługuje Pan się oprogramowaniem komercyjnym. To, że program jest do bani nie oznacza, że się Pan nim nie potrafi posługiwać.

Choć i z liczeniem nie najlepiej 30 i 100 czy 150 to nie jest różnica 50 czy 100%.

Może Pan źle zrozumiał. Napisałem, że posługuje Pan się oprogramowaniem komercyjnym. To, że program jest do bani nie oznacza, że się Pan nim nie potrafi posługiwać.

Choć i z liczeniem nie najlepiej 30 i 100 czy 150 to nie jest różnica 50 czy 100%.

Nie zrozumialem zle, chodzi o obliczenia opłacalnosci, koszty energii, nosników itp. OZC zostawmy na bok

Mam podobne do legalettu doświadczenie i projektant domów na płycie też.

A licznik nie kłamie!!! Tak dużo Panu ucieka do gruntu.

Jeszcze raz - przy takiej izolacji jak u Pana, w grę wchodzą grzejniki nie podłoga. Gdyby Pan zrobił odwrotnie ( dobre buty nie dwie czapki , byłoby koło 15kWh/m2 ( jak np u j-j tam poniżej 10-ciu)

Dobrze misiu! Czym sie! Straty prze podłogie duże som. Cza o tym pisać.

Ja z tym troche eksperymentowalem, i wg mnie roznica nie powala ale jest dobre 20% do obnizenia kosztow, dlaczego?

Prosty test: jesli dom to nie durszlak i nie ma dziur wielkosci piesci ilosc nawiewanego cieplego powietrza zalezy w glownej mierze od szczelnosci domu.

Teraz jesli szczelnosc domu jest klasy izolacyjnosci to wtedy mozemy uzyskac oszczednosci.

A skad? A czy ktos zastanawial sie czemu nadmuch chodzacy x czasu po wylaczeniu w stosunkowo krotkim czasie (zaleznym glownie od szczelnosci ale pozniej takze od izolacyjnosci) spowoduje spadek temperatury szybszy niz dla ogrzewania akumulacyjnego?

Jaka bedzie dobowa srednia temperatura podlogi i sciany (niech bedzie w srodku przegrody) grzejac akumulacyjnie vs grzejac klima?

Bo to, ze nizsza temperatura przegrody zewnetrznej to mniejsze straty to juz wiemy - czyli klima na plus.

To, ze taniej bedzie utrzymac "komfortowa" temperature powietrza niz odpowiednia temperature przegrod dajaca ten sam komfort.

Poza tym po wylaczeniu klimy powiedzmy o 2 w nocy do rana temperatura spadnie, ale glownie srednia temp powietrza w pomieszczeniu.

Odzyskac mozna ta temperature w kilka minut.

Jak to zrobic przy akumulacji?

Reasumujac, korzysci moga wynikac z 3 powodow:

- obinizenia temp. przegrod zewnetrznych,

- dynamiczna i znacznie krotsza praca ogrzewania ( tylko jak jestesmy, jak nas nie ma nie trzeba, straty sa szybko nadrabiane)

- nizsza dobowa temperatura powietrza w domu (nie ma sensu trzymac tej samej temp. skoro mozemy ja szybko podniesc, chociaz w pasywnym te potrzeby moga byc i tak niewielkie).

Pozdrawiam

...
Obniżanie temperatury wewnętrznej w domu energooszczędnym a tym bardziej pasywnym przez olbrzymią większość sezonu grzewczego musiałoby być wymuszane. Przez te kilka dni w roku gdzie to być może będzie zachodziło wskutek niskich temperatur oszczędności będą bardzo małe więc nie ma sensu stosowanie przewymiarowanych i szybko reagujących systemów grzewczych. Edytowane przez perm

Chodzi mi ogrzewanie np. salonu/otwartej kuchni/jadalni samą pompą ciepła p-p, bez załączania podłogówki. Zakup klimy to koszt od 2 tys. i więcej. Pytałem, czy w Waszych domach oszczędność na COP'ie uzasadni inwestycję w taką pompę ciepła p-p ?

No właśnie. Bo powoli głupieję. Do tej pory byłem przekonany że zakładanie PC do domu o niskim zuzyciu energii jest tak samo ekonomicznie opłacalne jak zakładanie gazu do auta co to pali 4lON/100km. Prędzej się spieprzy niż zwróci.

Pomijając Pana TB i jego teorie , czy ktoś robił obliczenia, czy w domu o relatywnie niskim zużyciu energii 30-40kWh, pompa ciepła ma w ogóle sens? Sens, tzn wg mnie okres zwrotu niższy niż średnia żywotność samego urządzenia?

Obniżanie temperatury wewnętrznej w domu energooszczędnym a tym bardziej pasywnym przez olbrzymią większość sezonu grzewczego musiałoby być wymuszane. Przez te kilka dni w roku gdzie to być może będzie zachodziło wskutek niskich temperatur oszczędności będą bardzo małe więc nie ma sensu stosowanie przewymiarowanych i szybko reagujących systemów grzewczych.

Ale ja nie mialem na mysli "obnizania" tylk owylaczenie klimy gdy nas nie ma. Moze to oznaczac zauwazalny spadek w kilka godzin lub nie, zalezy od domu i warunkow zewnetrznych.

Od nastepnego roku bede mial do porownan kolejny budynek grzany kablami i klima, tym razem z Izodomu, mysle, ze doswiadczenia beda bezcenne.

A Ty jak perm, wybudujesz cos w koncu czy bedziesz do emerytury teoretyzowal? :p

Ale ja nie mialem na mysli "obnizania" tylk owylaczenie klimy gdy nas nie ma. Moze to oznaczac zauwazalny spadek w kilka godzin lub nie, zalezy od domu i warunkow zewnetrznych.

Od nastepnego roku bede mial do porownan kolejny budynek grzany kablami i klima, tym razem z Izodomu, mysle, ze doswiadczenia beda bezcenne.

A Ty jak perm, wybudujesz cos w koncu czy bedziesz do emerytury teoretyzowal? :p

Do emerytury. :) Wybudowałem trzy domy, ten będzie czwarty. Wiem co to budowa.