miloszenko 27.07.2015 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 Do emerytury. Wybudowałem trzy domy, ten będzie czwarty. Wiem co to budowa. O Ty.... To gdzie sa dzienniki? Podziel sie chociaz jakas galeria, no musisz cos miec. Jednego jak poprosili to dostalismy zdjecia z budowy Isodomem z przed 17 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 28.07.2015 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 O Ty.... To gdzie sa dzienniki? Podziel sie chociaz jakas galeria, no musisz cos miec. Jednego jak poprosili to dostalismy zdjecia z budowy Isodomem z przed 17 lat Ja mam już swoje lata. Jak kończyłem ostatni dom to forum muratora chyba jeszcze nie było. W przeciwieństwie do poprzednich nie budowałem go zresztą, zrobiła to firma a ja tylko płaciłem. Ten trzeci dom miał być taki idealny. Jak to się mówi "trzeci dla siebie". Niestety. Pierwszy błąd - ogrzewanie olejowe. Majątek na to szedł a miało być tanio. Producent się zwinął i nie było z kim rozmawiać. Drugi błąd miejsce. Daleko od centrum w uroczej wiosce otoczonej lasem. Zakochaliśmy się z żoną w tym miejscu. Po dwóch latach z ulgą dom sprzedałem. Kilkadziesiąt km dziennie wożenia dzieci do szkoły i czekania aż będziemy mogli wrócić ale nie to było najgorsze. W wiosce mieszkali ludzie. Większość bieda z nędzą, zlikwidowali PGR i nie było z czego żyć. Pijaństwo, kradzieże, nieustanne prośby o pożyczki. Mieliśmy dosyć. Zdjęć nie zamieszczam i nie zamieszczę, bo anonimowość to zbyt cenna dla mnie wartość o którą w internecie dosyć trudno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 12.08.2015 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2015 Jak wyglądają temperatury w waszych domach?U nas dom niezamieszkany ponad 30oC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.08.2015 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2015 26,3st.C to najwyzsza temp.jaka do tej pory była.Za rok przymierzam się do klimy kanalowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 12.08.2015 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2015 26,3st.C to najwyzsza temp.jaka do tej pory była. Za rok przymierzam się do klimy kanalowej. Arturo, Ale Ty masz parterowke, nie ogarniesz jednym splitem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 12.08.2015 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2015 Miłosz a jak u Ciebie na poddaszu? Jeden split daje radę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 12.08.2015 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2015 Miłosz a jak u Ciebie na poddaszu? Jeden split daje radę? Nie daje, nie ma jak. Mysle ciagle gdzie i jak co spiac zeby to zimne powietrze z dolu pchac na gore. Pewnie doloze druga klime na gorze za rok, poki co mam gabinet na parterze i temperature w nim jaka sobie zechce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.08.2015 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2015 Arturo, Ale Ty masz parterowke, nie ogarniesz jednym splitem? No też rozwiązanie ale kanałówka wg mnie bardziej komfortowa. Muszę podrążyć temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 13.08.2015 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 u mnie 26,9 na parapecie w kuchni - okno zachodnie , najcieplejsze miejsce w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 13.08.2015 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 Ja mam dalej 24,5*C, ale widzę, że różnice są ze względu na region Polski. Mieszkam na Pomorzu - lipne lato, lipna zima Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 13.08.2015 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 5-6 stopni różnicy swoje robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 13.08.2015 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 Przeszedłem dom z rejestratorem i wpiętymi dwoma dallasami. U mnie 25.37* w całym domu i 25.50* w salonie/kuchni/jadalni. W upały w czasie kiedy nas nie ma w domu (6-17) rolety są opuszczone. Z GWC leci już niestety 21*c. W sumie może to i dobrze bo do zimy już bliżej niż dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczyslaw79 16.08.2015 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 Nie daje, nie ma jak. Mysle ciagle gdzie i jak co spiac zeby to zimne powietrze z dolu pchac na gore. Pewnie doloze druga klime na gorze za rok, poki co mam gabinet na parterze i temperature w nim jaka sobie zechce dolny slask, wiec temperatury zabojcze, maksymalna temperatura powietrza w domu 26 stopni parter/pietro. na dzien rolety opuszczane na dol jak jestesmy w pracy, po poludniu normalnie. wentylacja BEZ gwc, w dzien 100m3/h, noca 250m3/h. utwierdzilem sie, ze nie potrzebuje GWC po tych rekordowych upalach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 16.08.2015 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 dolny slask, wiec temperatury zabojcze, maksymalna temperatura powietrza w domu 26 stopni parter/pietro. na dzien rolety opuszczane na dol jak jestesmy w pracy, po poludniu normalnie. wentylacja BEZ gwc, w dzien 100m3/h, noca 250m3/h. utwierdzilem sie, ze nie potrzebuje GWC po tych rekordowych upalach. Wynik swietny, tylko malo realny, skoro tu koledzy z GWC czy tez jak ja z klima ledwo co pedzac swoje GWC na maxa byc moze dobijado Twoich wynikow. Mozesz powiedziec jakim cudem masz tylko 26 skoro noca nawiewalo Ci w najlepszym wypadku 20 stopni przez 3 godziny, reszta to temperatura juz w okolicy 25? Mowisz, ze wpuscisz na noc z 1000m3 powietrza o temp srendio23 stopnie i cos schlodzisz? W weekend tez masz wszystkie rolet opuszczone, otwieracie czasem okno tarasowe, gotujecie, mieszkacie? Twoj wynik musi sie miec czyms obronic, moze masz piwnice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 16.08.2015 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 poza tym GWC bardziej potrzebne jest chyba w zimę niż latem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 16.08.2015 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 poza tym GWC bardziej potrzebne jest chyba w zimę niż latem.. Te potrzeby sa policzalne, u mnie bezwzglednie klima bardziej potrzebna latem, za to zima za GWC robi ocieplony strych pedzony stratami z domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 16.08.2015 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 u mnie dobiło do 25*C na obu kondygnacjach. rolety opuszczone w 2/3. na budowie przez ostatnie półtorej tygodnia pracował glazurnik, który ciął płytki na zewnątrz (wiecznie otwarte drzwi w ciągu dnia, w nocy wszystko zamknięte), brak GWC, dom pusty, w żaden sposób nieschładzany. pracuje rekuperator bez włączonego bypassu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 16.08.2015 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 u mnie dobiło do 25*C na obu kondygnacjach. rolety opuszczone w 2/3. na budowie przez ostatnie półtorej tygodnia pracował glazurnik, który ciął płytki na zewnątrz (wiecznie otwarte drzwi w ciągu dnia, w nocy wszystko zamknięte), brak GWC, dom pusty, w żaden sposób nieschładzany. pracuje rekuperator bez włączonego bypassu. Cuda. Na dole i u gory masz tyle samo? 25.1 czy bardziej 25.9? Nie wiem co wy za domy macie, ale do jakiego nie pojde (porzadnie izolowanego czy nie) to temperatury sa raczej z zakresu 27-30... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczyslaw79 17.08.2015 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 (edytowane) Wynik swietny, tylko malo realny, skoro tu koledzy z GWC czy tez jak ja z klima ledwo co pedzac swoje GWC na maxa byc moze dobijado Twoich wynikow. widzisz, tak wyszlo, ze realny z czego sie ciesze. parter + poddasze, po podlodze 150-160m2. 20cm zelbet plyta + 10 cm wylewki + silka + strop zelbet 24 + skosy lane 15 cm + strop nad pietrem 15 cm, razem z 70m3 betonu + w najcienszym miejscu 25cm styro 0,031 do 50 cm styro 0,031, okna mowo 0,5, rolety zewnetrzne, brak okien polaciowych i tak to wyglada, bunkier spelnia swoja role. powoli sie nagrzewa, powoli ochladza. pierwsza zima ok. 5000kWh kable grzejne + do stycznia np brak wylazu strychowego, nieszczelne drzwi. dom byl projektowany na ok. 20-30kWh/m2. dodatkowo dzieki bunkrowi temperatura na dole i na gorze taka sama. zima jednak na dole 30cm wylewki dluzej nagrzewa niz 10cm wylewki na gorze. tyle z moich obserwacji przez pierwsza zime. Edytowane 17 Sierpnia 2015 przez mieczyslaw79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 17.08.2015 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Cuda. Na dole i u gory masz tyle samo? 25.1 czy bardziej 25.9? Nie wiem co wy za domy macie, ale do jakiego nie pojde (porzadnie izolowanego czy nie) to temperatury sa raczej z zakresu 27-30... Na ta chwila, mam zaizolowany tylko dach, brak okien polaciowych. Na poddaszu nadmuch z GWC 20,3oC, temperatura powietrza 25.9oC. Mierzone dzisiaj o 15. Na dworze ponad 30. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts