Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O Ty.... To gdzie sa dzienniki? Podziel sie chociaz jakas galeria, no musisz cos miec.

Jednego jak poprosili to dostalismy zdjecia z budowy Isodomem z przed 17 lat :)

:) Ja mam już swoje lata. Jak kończyłem ostatni dom to forum muratora chyba jeszcze nie było. W przeciwieństwie do poprzednich nie budowałem go zresztą, zrobiła to firma a ja tylko płaciłem. Ten trzeci dom miał być taki idealny. :) Jak to się mówi "trzeci dla siebie". Niestety. Pierwszy błąd - ogrzewanie olejowe. Majątek na to szedł a miało być tanio. Producent się zwinął i nie było z kim rozmawiać. Drugi błąd miejsce. Daleko od centrum w uroczej wiosce otoczonej lasem. Zakochaliśmy się z żoną w tym miejscu. Po dwóch latach z ulgą dom sprzedałem. Kilkadziesiąt km dziennie wożenia dzieci do szkoły i czekania aż będziemy mogli wrócić ale nie to było najgorsze. W wiosce mieszkali ludzie. Większość bieda z nędzą, zlikwidowali PGR i nie było z czego żyć. Pijaństwo, kradzieże, nieustanne prośby o pożyczki. Mieliśmy dosyć. Zdjęć nie zamieszczam i nie zamieszczę, bo anonimowość to zbyt cenna dla mnie wartość o którą w internecie dosyć trudno.

• 3 weeks później...
Nie daje, nie ma jak. Mysle ciagle gdzie i jak co spiac zeby to zimne powietrze z dolu pchac na gore.

Pewnie doloze druga klime na gorze za rok, poki co mam gabinet na parterze i temperature w nim jaka sobie zechce :)

dolny slask, wiec temperatury zabojcze, maksymalna temperatura powietrza w domu 26 stopni parter/pietro. na dzien rolety opuszczane na dol jak jestesmy w pracy, po poludniu normalnie. wentylacja BEZ gwc, w dzien 100m3/h, noca 250m3/h. utwierdzilem sie, ze nie potrzebuje GWC po tych rekordowych upalach.

dolny slask, wiec temperatury zabojcze, maksymalna temperatura powietrza w domu 26 stopni parter/pietro. na dzien rolety opuszczane na dol jak jestesmy w pracy, po poludniu normalnie. wentylacja BEZ gwc, w dzien 100m3/h, noca 250m3/h. utwierdzilem sie, ze nie potrzebuje GWC po tych rekordowych upalach.

Wynik swietny, tylko malo realny, skoro tu koledzy z GWC czy tez jak ja z klima ledwo co pedzac swoje GWC na maxa byc moze dobijado Twoich wynikow.

Mozesz powiedziec jakim cudem masz tylko 26 skoro noca nawiewalo Ci w najlepszym wypadku 20 stopni przez 3 godziny, reszta to temperatura juz w okolicy 25?

Mowisz, ze wpuscisz na noc z 1000m3 powietrza o temp srendio23 stopnie i cos schlodzisz?

W weekend tez masz wszystkie rolet opuszczone, otwieracie czasem okno tarasowe, gotujecie, mieszkacie?

Twoj wynik musi sie miec czyms obronic, moze masz piwnice?

u mnie dobiło do 25*C na obu kondygnacjach. rolety opuszczone w 2/3. na budowie przez ostatnie półtorej tygodnia pracował glazurnik, który ciął płytki na zewnątrz (wiecznie otwarte drzwi w ciągu dnia, w nocy wszystko zamknięte), brak GWC, dom pusty, w żaden sposób nieschładzany. pracuje rekuperator bez włączonego bypassu.

u mnie dobiło do 25*C na obu kondygnacjach. rolety opuszczone w 2/3. na budowie przez ostatnie półtorej tygodnia pracował glazurnik, który ciął płytki na zewnątrz (wiecznie otwarte drzwi w ciągu dnia, w nocy wszystko zamknięte), brak GWC, dom pusty, w żaden sposób nieschładzany. pracuje rekuperator bez włączonego bypassu.

Cuda.

Na dole i u gory masz tyle samo?

25.1 czy bardziej 25.9?

Nie wiem co wy za domy macie, ale do jakiego nie pojde (porzadnie izolowanego czy nie) to temperatury sa raczej z zakresu 27-30...

Wynik swietny, tylko malo realny, skoro tu koledzy z GWC czy tez jak ja z klima ledwo co pedzac swoje GWC na maxa byc moze dobijado Twoich wynikow.

widzisz, tak wyszlo, ze realny z czego sie ciesze.

parter + poddasze, po podlodze 150-160m2. 20cm zelbet plyta + 10 cm wylewki + silka + strop zelbet 24 + skosy lane 15 cm + strop nad pietrem 15 cm, razem z 70m3 betonu + w najcienszym miejscu 25cm styro 0,031 do 50 cm styro 0,031, okna mowo 0,5, rolety zewnetrzne, brak okien polaciowych i tak to wyglada, bunkier spelnia swoja role. powoli sie nagrzewa, powoli ochladza. pierwsza zima ok. 5000kWh kable grzejne + do stycznia np brak wylazu strychowego, nieszczelne drzwi. dom byl projektowany na ok. 20-30kWh/m2.

dodatkowo dzieki bunkrowi temperatura na dole i na gorze taka sama. zima jednak na dole 30cm wylewki dluzej nagrzewa niz 10cm wylewki na gorze. tyle z moich obserwacji przez pierwsza zime.

temp.jpg

devi.jpg

Edytowane przez mieczyslaw79

Cuda.

Na dole i u gory masz tyle samo?

25.1 czy bardziej 25.9?

Nie wiem co wy za domy macie, ale do jakiego nie pojde (porzadnie izolowanego czy nie) to temperatury sa raczej z zakresu 27-30...

Na ta chwila, mam zaizolowany tylko dach, brak okien polaciowych. Na poddaszu nadmuch z GWC 20,3oC, temperatura powietrza 25.9oC. Mierzone dzisiaj o 15. Na dworze ponad 30.