Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cuda.

Na dole i u gory masz tyle samo?

25.1 czy bardziej 25.9?

Tyle samo - 25.2. Mam pełne piętro, brak okien dachowych, okna głównie od południa. Na piętrze trochę mniej przeszkleń i okap. Strop zaizolowany od dołu, zatem na piętrze mam sporą masę akumulacyjną nie tylko na parterze (do tego płyta fundamentowa i silikaty), co wyraźnie poprawia komfort.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tyle samo - 25.2. Mam pełne piętro, brak okien dachowych, okna głównie od południa. Na piętrze trochę mniej przeszkleń i okap. Strop zaizolowany od dołu, zatem na piętrze mam sporą masę akumulacyjną nie tylko na parterze (do tego płyta fundamentowa i silikaty), co wyraźnie poprawia komfort.

Niepotrzebnie skupilem sie na samej temperaturze.

Zapomnialem o jednej bardzo istotnej rzeczy - GWC lub tez klima daje subiektywne odczucie komfortu poprzez wyczuwalny, staly (w czasie dzialania urzadzenia) ruch chlodnego powietrza.

I to jest istotniejsze niz podawane temperatury.

Bo ten co ma 26 stopni ale brak GWC bedzie mial "ciezko" w domu, natomiast 26 stopni i nawiew nawet 21-22 spowoduje, iz bedzie komfortowo.

Kluczowym jest aby nawiew byl w stanie dmuchac przynajmniej 1 kubature i byl w stanie dac te 20 stopni nawet po 3-4 tygodniach upalow.

Wtedy mysle, ze nawet 26 stopni w najgorszym momencie bedzie czyms znosnym.

U mnie przy klimie moge miec ile chce :p ale prosty test, kiedy wylacze na jakis czas klime w srodku dnia pokazuje, ze wskazanie termometra ma sie nijak do komfortu uzytkownikow. Dopoki klima dmucha, kazdy odczuwa snujace sie p odomu zimne powietrze i uznaje, ze jest komfort. Wystarczy klime wstrzymac, temperatura nie zdazy sie podniesc ale juz slychac marudzenie, ze cos duszno :p

Pamietam pare lat temu moja wizyte u Jaska podczas 30 stopniowych upalow. W domu w okolicy 24 stopni, nieco wyzsza wilgotnosc niz zwykle i naprawde, naprawde komfortowo.

U mnie tego samego dnia (bylo to przed klima) temperatury w domu dochodzily juz do 29-30 stopni.

GWC moze skutecznie utrzymac komfort uzytkownikow podczas dluzszych upalow, nawet jesli energetycznie i sterowalnie to nie tak optymalne urzadzenie w porownaniu z klima.

Moze za to bez problemu zapobiegac zamrazaniu reku i poprawiac efektywnosc ukladu wentylacji, czego klima zrobic nie moze.

Najlepiej byloby miec reku, GWC, klime i grzanie kablami, wtedy mamy wszystkie mozliwe zalety systemow CO/wentylacji.

Mozemy grzac dynamicznie lub akumulacyjnie, mozemy chlodzic mocno na zadanie klima i w sposob cialy poprzez GWC.

Jesli jest to dom z poddaszem uzytkowym jedna klima typu SPLIT moze byc malo, ja mam na parterze i wplyw na pietro jest znikomy, za to zima klima rozganie cieple po calym domu :)

Ściany 3W - 24pth-22cm styro 0,031 , 12cm klinkier , okna 3sz - 0,8 z roletami , okna i drzwi montaż w warstwie ocieplenia, okapy 1m, na parterze okna od południa chronione tarasem na piętrze. parter 3,1m , góra 2,8 , strych nieużytkowy. Chłodzenie podłogi PC PW, reku z GGWC . Pilnowanie rolet od południa i zachodu . Na na strychu nieużytkowym ( izolacja połaaci 27 cm styro 0,031 ) pompa do CWU i opuszczone od miesiąca rolety na oknach dachowych - stąd 24C.

Ściany 3W - 24pth-22cm styro 0,031 , 12cm klinkier , okna 3sz - 0,8 z roletami , okna i drzwi montaż w warstwie ocieplenia, okapy 1m, na parterze okna od południa chronione tarasem na piętrze. parter 3,1m , góra 2,8 , strych nieużytkowy. Chłodzenie podłogi PC PW, reku z GGWC . Pilnowanie rolet od południa i zachodu . Na na strychu nieużytkowym ( izolacja połaaci 27 cm styro 0,031 ) pompa do CWU i opuszczone od miesiąca rolety na oknach dachowych - stąd 24C.

A ile kWh poszlo na to chlodzenie?

Bo to jest problem miec i 18 stopni jesli sie ma urzadzenie chlodzace :)

Moglbys tez podac poszkt GGWC oraz opcji chlodzenia z PC (ile trzebabylo doplacic).

Wtedy bedzie mozliwosc jakiegos rachunku ekononicznego.

Sorki nie powiem bo nie mam podlicznika na PC . Szacuję iż na grzanie i chodzenie 310m2 ( 40 m2 garaż - ogrzewany ) i 140m2 nieużytkowego strychu oraz CWU dla 4 osób płace ok.4000 PLN rocznie ( I taryfa ).

Ale ksozty iwnestycyjne moglbys nam naswietlic, bylo by jakies odniesienie.

Poza tym, masz nieco latwiej niz inni bo:

- masz GWC,

- masz PC ktora chlodzisz,

- masz sciane 3W, ktora opoznia przegrzanie scian,

- masz jakies 900m3 kubatury, co niejako takze opoznia moment przegrzania domu.

GWC moze skutecznie utrzymac komfort uzytkownikow podczas dluzszych upalow, nawet jesli energetycznie i sterowalnie to nie tak optymalne urzadzenie w porownaniu z klima.

Jedna uwaga. Powietrze z GWC jest bardzo wilgotne, szczególnie ze słabszego GWC, w którym para wodna nie kondensuje (nie przekracza punktu rosy). Nawiewanie takiego powietrza - (21oC i wilg. 95%) jest mało komfortowe w porównaniu z klimą, która potrafi odprowadzać wiadra wody w ciągu dnia. Ta sama temperatura utrzymywana za pomocą GWC w porównaniu z domem w którym okresowo załącza się klima nie będzie w odczuciu tym samym komfortem. Przy klimie będziesz miał bardziej rześie powietrze.

Chłodzenie GWC, który nawiewa 19-21oC plus chłodzenie podłogą nie pozwala obniżyć wilgotności.

To akurat w domach gdzie jest WM jest zaletą a nie wadą (przy WM ludzie często narzekają na niską wilgotność)

Chodzi oczywiście o lato.

Dla przykładu: Od 5 do 12 sierpnia odnotowywaliśmy falę upałów. W tych dniach punkt rosy nie schodził poniżej 20oC. Z tego wynika, że mając GWC, które podaje powietrze o temp. 21oC podawało je z wilgotnością 95% ! Mimo utrzymywania komfortowej temperatory w domu na poziomie 24oC może się okazać, że z komfortem to nie ma nic wspólnego.

Włączenie klimy przy tak niewydajnym GWC będzie znacznie bardziej komfortowe.

Jest sprawa !!!

Nie wiem jak obliczyć i porównać koszty ogrzewania podłogowego :)

I wersja - kable elektryczne w jastrychu

II wersja - instalacja wodna w jastrychu, zasilana kotłem elektrycznym do podłogówki

Powierzchnia /80m2/

Podłoga - beton podkładowy/XPS 10cm/jastrych 6cm ( w jastrychu zalane kable lub rurki)

ściany - gazobeton 30cm/wełna 10cm

stolarka 3 szyby

Czyli, która wersja ogrzewania będzie mniej zużywała prądu ?

u mnie też.. powiedzcie proszę skąd w GWC ma być 95% wilgotności? w glikolowym wiadomo że znikąd bo kontaktu ze środowiskiem zewnętrznym nie ma, w rurowym jak dobrze zrobiony i nie przecieka też bo skoro na zewnątrz pustynia to zaciąga to co na zewnątrz, w żwirowcu może być ale te robi się raczej jak jest suchy grunt a nie woda.. u mnie wilgotność w domu jest teraz w granicach 45%

Jest sprawa !!!

Nie wiem jak obliczyć i porównać koszty ogrzewania podłogowego :)

I wersja - kable elektryczne w jastrychu

II wersja - instalacja wodna w jastrychu, zasilana kotłem elektrycznym do podłogówki

Powierzchnia /80m2/

Podłoga - beton podkładowy/XPS 10cm/jastrych 6cm ( w jastrychu zalane kable lub rurki)

ściany - gazobeton 30cm/wełna 10cm

stolarka 3 szyby

Czyli, która wersja ogrzewania będzie mniej zużywała prądu ?

będą zużywać prawie tyle samo.. elektrycznie masz sprawność grzałek na prąd na poziomie prawie 100% - czyli cały prąd idzie w ciepło..

w wodnej masz może jakieś małe straty ale to prawie pomijalne jak nie zrobisz bufora, kwestia nagrzania przy rozbiegu ale to margines...

no i jak masz dostarczyć powiedzmy 10kWh energii cieplnej to czy ona będzie z kabli o mocy 10 kWh czy z kotła o mocy 10kWh to przy takiej samej sprawności prądu weźmie tyle samo..

Cuda.

Na dole i u gory masz tyle samo?

25.1 czy bardziej 25.9?

Nie wiem co wy za domy macie, ale do jakiego nie pojde (porzadnie izolowanego czy nie) to temperatury sa raczej z zakresu 27-30...

imrahil jeszcze nie mieszka, dom pusty a juz ma 25 - to o czymś swiadczy , do tego wilgoć technologiczna / pracuje grazurnik mi wiecej danych nie trzeba

a te niski temp na poddaszu jakos mi trudno uwierzyc , moze za rok zmini zdanie jak w koncu zewnetrzne rolety zamontuj do okien dachowych

Niepotrzebnie skupilem sie na samej temperaturze.

Zapomnialem o jednej bardzo istotnej rzeczy - GWC lub tez klima daje subiektywne odczucie komfortu poprzez wyczuwalny, staly (w czasie dzialania urzadzenia) ruch chlodnego powietrza.

Kluczowym jest aby nawiew byl w stanie dmuchac przynajmniej 1 kubature i byl w stanie dac te 20 stopni nawet po 3-4 tygodniach upalow.

masz GWC albo rekuperator? Wątpię.

bo ja mając i będąc w kilkunastu domach z takim urządzeniem to musiałbym stać na drabinie lub w najlepszym wypadku pod anemostatem aby czuć ruch powietrza przy wymianie 1 kubatury. Mam na 150m2 domu reku 400m3 i włączone na 100% da tak śmiesznie mały ruch powietrza ... Teraz klepie z domu 115m2 i reku 350m3 włączonym na 100% i jakoś nie wieje.

także zapomni o jakimś ruchu powietrza przypominającym przeciąg, coś czuć jak pod tym spisz ale nie w dzień jak się ruszasz.