Barth3z 20.08.2015 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 czyli licząc w ten sam sposób drugie tyle zyskujemy na GWC (przy -15 na reku wchodzi powiedzmy 1*-2*) czyli niech będze że też dT = 15* możesz napisać skąd wartość 0,765kWh dla strumienia 150m3/h - pewnie jakiś wzór termodynamiczny ale taki biegły nie jestem a chętnie poznam.. Energia potrzebna do podgrzania 1m3 powietrza o 1 oC wynosi: 1020*1.2=1224 J 150 m3 powietrza podgrzane o 15oC to 1224*150*15 = 2 754 000 J czyli 0,765 kWh. Na dobę wyjdzie 24*0.765 kWh = 18.36 kWh. A jak przy czystym prądzie nie dzielimy przez 4 to jest 800 zł rocznie ? Trochę przesadziłem z długością okresu grzewczego ze zbyt niskimi temperaturami. Te 3800 godzin można skrócić do 2800 (4 miesiące - listopad - luty). No nie wiem. Poprawcie mnie jeśli źle rozumuje. Skoro reku ma sprawność 80%, to przy -15 na zewnątrz i +22 wewnątrz (delta 37 stopni) odzyska 29,6 stopnia. Natomiast przy -15 na zewnątrz i +2 na wejściu do reku, reku odzyska 16 stopni, plus to co odzyska GWC, czyli +17 stopni, co daje nam razem 33 stopnie. Różnica w odzysku wynosi tylko 3,4 stopnia. No tak, ale jaki z tego morał ? A no taki, że bezsensu budować GWC do rekuperatora, bo zyskujesz tylko 3oC. Po prostu im sprawniejszy GWC, tym mniej odzyska reku. I na odwrót. Zauważ, że GWC nigdy nie odzyska tyle ile potrafi reku. Dobrze dobrany wymiennik w rekuperatorze potrafi odzyskać nawet 90% (o ile nie zamarznie). A pomyśl ile byś był do przodu w pierwszej taryfie Nie nie panowie, to tak nie działa Tak działa, tylko żeby idealnie wyliczyć zysk należałoby przeliczyć każdy dzień osobno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 20.08.2015 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 I pamiętajcie, że dni z temperaturą -15 zimą jest stosunkowo mało (tu zależy od strefy), a im cieplej na zewnątrz, tym mniej tych stopni odzyskamy. Nie będzie to 3,4 a 2 a może i mniej. Nie o to chodzi. Mówimy o instalacji samego GWC względem GWC + wymiennik. W takiej sytuacji bierzemy pod uwagę te dni w których temp. na zewn. jest niższa niż z GWC. Ty natomiast liczysz reku + GWC względem samego reku i tutaj się zgadzam, że budował GWC przy planowanym rekuperatorze jest mało ekonomicznym uzasadnieniem. Przy lepszym GWC powiniśmy spokojnie uzyskać temp. +5 - +8oC. Przy dobrym reku (sprawność 90%) i temperaturze potwierza wyrzucanego na poziomie 24oC powinniśmy odzyskać 14-15oC, więc dobrze założyłem dT na poziomie 15oC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.08.2015 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 ... i tutaj się zgadzam, że budować GWC przy planowanym rekuperatorze jest mało ekonomicznym uzasadnieniem. No dokładnie o tym mówię. Przy lepszym GWC powiniśmy spokojnie uzyskać temp. +5 - +8oC. Przy dobrym reku (sprawność 90%) i temperaturze potwierza wyrzucanego na poziomie 24oC powinniśmy odzyskać 14-15oC, więc dobrze założyłem dT na poziomie 15oC. Już nie przesadzaj. Za chwile zaczniesz liczyć +15 i 28 wyrzucanego Ty wentylujesz zimą 150m3/h? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 20.08.2015 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 tylko pojawia się pytanie czy tanie requ za 3-5 tys czy tanie GWC za powiedzmy 1,5 zl czy dobry reku za 8-12 tys czy dobre GWC 3-5 tysczy tanie reku i tanie gwc za np 4,5 tys kmpczy dobry układ GWC i REKU za nawet 20 tys kazdy sobie sam odpowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.08.2015 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 Energia potrzebna do podgrzania 1m3 powietrza o 1 oC wynosi: 1020*1.2=1224 J 150 m3 powietrza podgrzane o 15oC to 1224*150*15 = 2 754 000 J czyli 0,765 kWh. Na dobę wyjdzie 24*0.765 kWh = 18.36 kWh. A teraz policzmy dla moich parametrów. 1224*80*3,6=352 512 J czyli 0,097kWh Na dobę wyjdzie 24*0,097=2,328kWh (czyli jakaś złotówka) Czyli zimą dzięki GWC zaoszczędziłbym coś około 50zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 20.08.2015 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 (edytowane) Aktualna temperatura glikolu w moim gwc to 20st C. Klimakonwektor przez miesiąc czasu zrobił swoje. A pompa ciepła cichutko mruczy podczas grzania c.w.u. Najwyższa zanotowana temp. glikolu w tym roku 21 st C. Edytowane 20 Sierpnia 2015 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.08.2015 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 Czyli zimą dzięki GWC zaoszczędziłbym coś około 50zł. Tfu tfu, zapomniałem podzielić przez COP. Czyli oszczędność rzędu kilkunastu złotych rocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 20.08.2015 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 (edytowane) wg tego:http://www.viessmann.pl/pl/dom-jednorodzinny/Ogrzewanie/Wentylacja-mechaniczna-rekuperacja/wizualizacja.htmlw zeszłym sezonie reku odzyskał 3869MJ czyli okolo 1075kWh, w poprzednim 1600 kWh.. czyli coś tam działa..mam przy okazj pytanie do posiadających rekuperator zasilany powietrzem z czerpni bez GWC - ile mieliście na nawiewie na pomieszczenia przy -10 na zewnątrz? bo jakoś mnie nie przekonują foldery, które mówią że przy -10* na zwenątrz i 22* w środku na nawiewie będzie 14-15*.. jak będę miał chwilę to siądę i w excelu mogę policzyć co nieco bo mam wszystkie paramerty chyba zapisywane co 10 minut.. Edytowane 20 Sierpnia 2015 przez _artur_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 21.08.2015 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 A teraz policzmy dla moich parametrów. 1224*80*3,6=352 512 J czyli 0,097kWh Na dobę wyjdzie 24*0,097=2,328kWh (czyli jakaś złotówka) Czyli zimą dzięki GWC zaoszczędziłbym coś około 50zł. No dokładnie o tym mówię. A jeszcze nie dawno pisałeś, że nie opłaca się dorabiać reku/wymiennika do GWC. Zdecyduj się. Wiadome jest, że jeśli planujesz półkowe reku, które w standardzie ma zaszyty algorytm rozmrażania lub grzałkę to budowa GWC jest nieekonomiczna. Już nie przesadzaj. Za chwile zaczniesz liczyć +15 i 28 wyrzucanego Ty wentylujesz zimą 150m3/h? A co za różnica. Ważne jest realne dT, które w powyższym przykładzie wychodzi 13oC. Ja przyjąłem 15oC. Planuję wentylować 120-150m3/h. Mam 4 osoby w domu i żwirowy GWC, który nawilża. Plnuję też duże, otwarte akwarium, więc o poziom wilgotności się nie martwię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.08.2015 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 (edytowane) A jeszcze nie dawno pisałeś, że nie opłaca się dorabiać reku/wymiennika do GWC. Zdecyduj się. Czyli według ciebie oszczędność roczna w wysokości 50zł (przy czystym prądzie) warta jest budowy GWC? No nie wiem, ja za te pieniądze wolałbym kupić klimę i byłbym latem o niebo bardziej z tego zadowolony. Także albo GWC, albo rekuperator. Razem efekt mizerny. Ale to już było przerabiane w wątkach wentylacyjnych. Planuję wentylować 120-150m3/h. Mam 4 osoby w domu... Dla czterech osób 120m3/h w zupełności wystarczy, ale będą ona wszystkie na raz zawsze w domu? W zupełności wystarczy 100m3, ale tu już wchodzimy w ułamki. Zresztą większość ludzi nie ma ani żwirowca, ani dużego akwarium i dla nich ważniejsze zimą jest wietrzenie na granicy komfortu właśnie ze względu na wilgotność. A i jeszcze jedno. Zrób jakiś kranik koło tego akwarium Edytowane 21 Sierpnia 2015 przez Liwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 21.08.2015 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 Czyli według ciebie oszczędność roczna w wysokości 50zł (przy czystym prądzie) warta jest budowy GWC? No nie wiem, ja za te pieniądze wolałbym kupić klimę i byłbym latem o niebo bardziej z tego zadowolony. Liwko, przecież piszę, że budowa GWC nie ma uzasadnienia ekonomicznego. Reku, jak najbardziej. Ale jak już ktoś się uprze na GWC to ja zalecam dobudowanie do niego wymiennika. Także albo GWC, albo rekuperator. Razem efekt mizerny. Ale to już było przerabiane w wątkach wentylacyjnych. Nie. Albo Rekuperator, albo rekuperator +GWC. Samo GWC nie ma sensu. Dla czterech osób 120m3/h w zupełności wystarczy, ale będą ona wszystkie na raz zawsze w domu? W zupełności wystarczy 100m3, ale tu już wchodzimy w ułamki. Zresztą większość ludzi nie ma ani żwirowca, ani dużego akwarium i dla nich ważniejsze zimą jest wietrzenie na granicy komfortu właśnie ze względu na wilgotność. Jeśli wilgotność będzie na zadowalającym poziomie, to dlaczego nie podkręcić wentylacji i zbić nieco poziom CO2 ? Zawsze to lepiej. A i jeszcze jedno. Zrób jakiś kranik koło tego akwarium Tego nie załapałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.08.2015 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 Liwko, przecież piszę, że budowa GWC nie ma uzasadnienia ekonomicznego. Reku, jak najbardziej. Ale jak już ktoś się uprze na GWC to ja zalecam dobudowanie do niego wymiennika. No ale wymiennik przecież jest właśnie w rekuperatorze. Jaki ty inny wymiennik chcesz dołożyć? Bo skoro chcesz, to musisz robić też kanały powrotne. A skoro będą kanały nawiewne, kanały wywiewne, wentylator nawiewny, wentylator wywiewny, jakiś sterownik, jakaś obudowa, to dokładając wymiennik wybudujesz... rekuperator Nie. Albo Rekuperator, albo rekuperator +GWC. Samo GWC nie ma sensu. Jak ktoś już wybudował GWC to dokładanie rekuperatora też już ma niewielki sens. Zyski (jeżeli będą) mogą być bardzo mizerne. Problem polega na tym, że nikt nie wie ile dokładnie wyciągnie ze swojego GWC, więc bezpieczniej od razu pójść w rekuperator. Tego nie załapałem. Zrozumiesz po pierwszej zimie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 21.08.2015 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 No ale wymiennik przecież jest właśnie w rekuperatorze. Jaki ty inny wymiennik chcesz dołożyć? Bo skoro chcesz, to musisz robić też kanały powrotne. A skoro będą kanały nawiewne, kanały wywiewne, wentylator nawiewny, wentylator wywiewny, jakiś sterownik, jakaś obudowa, to dokładając wymiennik wybudujesz... rekuperator Jak ktoś już wybudował GWC to dokładanie rekuperatora też już ma niewielki sens. Zyski (jeżeli będą) mogą być bardzo mizerne. Problem polega na tym, że nikt nie wie ile dokładnie wyciągnie ze swojego GWC, więc bezpieczniej od razu pójść w rekuperator. Jeśli ktoś wybudował GWC, to zapewne ma wentylatory i sterowanie, więc wystarczy dodać sam wymiennik i obudowę. Nie wyobrażam sobie instalacji tylko nawiewnej (same kanały nawiewne). Wywiewna jest stosowana, bo wyciąg centralny ciągnie z kuchni, łazienki WC a reszta nieszczelności podaje świeże powietrze. Ale o samej nawiewnej nie słyszałem, bo to nie jest poprawna instalacja. Każda otwarcie drzwi zaburza wentylację. Poza tym nawiew powietrza z samego GWC może być niekomfortowy. jasiek71 swego czasu miał taką instalację i z tego co pamiętam zdecydował się na wymiennik/rekuperator mimo, że miał nawiew o temp. 8-10oC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.08.2015 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 Jeśli ktoś wybudował GWC, to zapewne ma wentylatory i sterowanie, więc wystarczy dodać sam wymiennik i obudowę. Nie wyobrażam sobie instalacji tylko nawiewnej (same kanały nawiewne). Wywiewna jest stosowana, bo wyciąg centralny ciągnie z kuchni, łazienki WC a reszta nieszczelności podaje świeże powietrze. Ale o samej nawiewnej nie słyszałem, bo to nie jest poprawna instalacja. Każda otwarcie drzwi zaburza wentylację. Czym jest kanał wywiewny jak nie jedną wielką dziurą? Jeżeli zrobisz WM bez rekuperacji, to równie dobrze możesz zrobić tylko nawiew i rozszczelnić okna, efekt będzie dokładnie taki sam. Każde otwarcie drzwi zakłóci każdą wentylacje mechaniczną, jakakolwiek by ona nie była. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 22.08.2015 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 Pytanko do tych co zmienili na Duon. Jak wygląda sposób liczenia ? W chwili obecnej (PGE) mam tak (kwoty netto): 1. dzienna (ze energię czynną) - 0,3662 2. całodobowa (opłata za składnik jakościowy) - 0,0115 3. dzienna (opłata zmienna sieciowa) - 0,2322 4. nocna (za energię czynną) - 0,1954 5. opłata przejściowa - 3,29 zł. na miesiąc, 6. całodobowa (opł. za składnik jakościowy) - 0,0115 7. nocna (opłata zmienna sieciowa) - 0,0679 8. opłata stała za przesył - 7,68 zł. na miesiąc, 9.opłata abonamentowa dystrybucja - 0,88 zł. na miesiąc. W Duonie są tylko wskazane (netto): 1. do 31.03.2016 r. - strefa I - 0,1348 zł. 2. do 31.03.2016 r. - strefa II - 0,0656 zł. Pytanie jest takie, które pozycje z PGE (od 1 do 9) pozostaną w rachunku dla PGE po zmianie na Duon ? Albo inaczej, które pozycje zostaną wchłonięte w opłatę dla Duon ? Chodzi przede wszystkim o opłaty za składnik jakościowy i opłaty abonamentowe. Jak to jest u Was ? Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.08.2015 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 Wypadna punkty 1 i 4 z PGE i w to miejsce wskocza te duonowe.Na duonowej fakturce tez bedziesz mial oplate handlowa w kwocie prawie 10 zl brutto. PS.Mozna juz w duonie katywowac rozliczenia na podstawie rzeczywistych odczytow licznika a nie tylko prognozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 22.08.2015 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 Dzięki. Dziwi mnie to, że pozostanie pkt. 2 i 6. Przecież to chyba składnik samego prądu, a nie przesyłu... No i ta opłata przejściowa abonamentowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.08.2015 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 Z ichnia promocja zostanie w kieszeni sporo kasy (ja porownuje do Tauronu). Przy pompie ciepla czy czystym pradzie ma to sens ekonomiczny, tym bardziej, ze formalnosci to 20min - z tego 15 min to skanowanie umowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczyslaw79 22.08.2015 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 Z ichnia promocja zostanie w kieszeni sporo kasy (ja porownuje do Tauronu). Przy pompie ciepla czy czystym pradzie ma to sens ekonomiczny, tym bardziej, ze formalnosci to 20min - z tego 15 min to skanowanie umowy. przy cenie za energie czynna 0,31 dzienna, 0,18 nocna (netto) i zuzyciu 2000kWh dzienna, 7000kWh nocna, w pierwszym roku wyglada to fajnie (zysk 500-600 zl netto), jednak uwzgledniajac kolejne lata i oplaty abonamentowe, na koniec 2018 roku caly zysk to okolo 300 zl netto, wiec niestety nie ma dla mnie sensu szkoda, ze przegapilem najlepsza ich promocje z 0,11 netto za nocna przez 3 lata - to bylby strzal w 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.08.2015 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 Poza tym nawiew powietrza z samego GWC może być niekomfortowy. jasiek71 swego czasu miał taką instalację i z tego co pamiętam zdecydował się na wymiennik/rekuperator mimo, że miał nawiew o temp. 8-10oC. nigdzie nie pisałem ( ani nie zaobserwowałem...) że nawiew z samego GWC jest mało komfortowy... dołączyłem rekuperator z czystej ciekawości aby zobaczyć o ile spadnie mi zużycie energii i tylko się rozczarowałem bo nie ma nawet śladu na licznikach energii pomimo że mam opomiarowane każde jedno pomieszczenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts