Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sprawdź sobie dni i nocy w okresie 5-12 sierpnia.

ale co mi to da...?

wilgotności w chałupie i tak nie zmienię, spadają średnie temperatury zewnętrzne to i spada mi wilgotność wewnątrz domu...

i odwrotnie..., tyle że jest górny zaobserwowany pułap w granicy ok. 55% wiec nie widzę potrzeby jakiejkolwiek zmiany....:)

Witam

29 lipca w twoich okolicach wilgotność względna wyniosła 85 %. Wtedy też miałeś 55%?

Cuda, Panie, cuda....

Kup jednak nowe przyrządy pomiarowe.

Pozdrawiam

Pratchawiec

a przy jakiej temperaturze ta wilgotność bo kilka dni temu nad ranem w okolicy to i ponad 90% było tyle ze na zewnątrz tylko kilka *...:D

ile mieliście na nawiewie na pomieszczenia przy -10 na zewnątrz? bo jakoś mnie nie przekonują foldery, które mówią że przy -10* na zwenątrz i 22* w środku na nawiewie będzie 14-15*..

hej, z tego co pamiętam to u mnie były temp na wylocie w granicach 12-14C, ile było dokładnie na zewnątrz nie wiem, ale bywało i kilkanaście na minusie

pewnie byłoby lepiej ale przewody wentylacyjne mam standardowe, bez ekstra ocieplenia

ile mieliście na nawiewie na pomieszczenia przy -10 na zewnątrz? bo jakoś mnie nie przekonują foldery, które mówią że przy -10* na zwenątrz i 22* w środku na nawiewie będzie 14-15*..

hej, z tego co pamiętam to u mnie były temp na wylocie w granicach 12-14C, ile było dokładnie na zewnątrz nie wiem, ale bywało i kilkanaście na minusie

pewnie byłoby lepiej ale przewody wentylacyjne mam standardowe, bez ekstra ocieplenia

przy minusowych temp. u mnie zawsze nawiew +18 (Reku Janek i GGWC) ;-)

W zasadzie nie analizowałem obecnej oferty Duonu.

Patrząc tak na szybko, wydaje mi się że mimo wszystko są drodzy.

U mnie Tauron wraz z nową umową proponuje niespełna 21gr za nocną, około 41gr za dzienną przy cyrografie na 2 lata.

Duon wychodzi na plus tylko do końca marca przyszłego roku. Później na równi i na końcu drogo.

U mnie Tauron gliwicki.

U mnie Tauron wraz z nową umową proponuje niespełna 21gr za nocną, około 41gr za dzienną przy cyrografie na 2 lata.

Duon wychodzi na plus tylko do końca marca przyszłego roku. Później na równi i na końcu drogo.

U mnie Tauron gliwicki.

Obecną''promocją'' Duonu nie ma co sobie zawracać głowy, tym bardziej jeśli Tauron w zasięgu ręki.

U mnie Tauron gliwicki.

To sa ceny sprzedazy, trzeba doliczyc jeszcze dystrybucję.

To sa ceny sprzedazy, trzeba doliczyc jeszcze dystrybucję.

Dla energii z Duonu także ją doliczamy.

G12w w Tauronie przy umowie na 2 i 3 lata

-41,3gr dzienna

-20,02gr nocna

Duon od kwietnia przyszłego roku ma niespełna grosz taniej w nocnej, dzienna to 2 grosze.

Od 2017r dzienna to samo (różnica 0,2gr) a nocna to już o 4,4 grosza drożej, 2018 to prawie 7gr drożej w nocnej.

waflos do grzania bufora używasz zawsze pełnych 12 kW czy załączasz je sekcjami w zależności od temperatury zewnętrznej?

Sekcje nic Ci nie dadzą.... mocniejsza grzałka zagrzeje krócej tyle samo wody co słabsza dłużej.... - ot tyle....

lepiej mieć mocniejszą żeby w nocnych widełkach w ciągu dnia się zmieściła...

PS. W sumie mam 4 grzałki po 6kW - z czego używam dwóch... pozostałe dwie są jako zapas gdy obecne zaniemogą....

pozdr,

krzy