rwojtek 10.09.2015 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 u mnie też. Julka wystartowała . rano 2-3 stopnie na termometrze. Julka pracuje u Ciebie na termostacie pokojowym czy na pogodówce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 10.09.2015 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Julka pracuje u Ciebie na termostacie pokojowym czy na pogodówce? heh bardziej na "ręcznym" jak już. termostat właściwie tylko pilnuje taniej taryfy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 10.09.2015 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 heh bardziej na "ręcznym" jak już. termostat właściwie tylko pilnuje taniej taryfy. Opisałbyś krótko jak to zgrałeś? Może być na priv. Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 11.09.2015 04:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 22,5-23,0* czyli próg załączenia ogrzewania więc coś tam "pyka"... u mnie się trzyma 23-23,5 ale jak się nie zrobi cieplej, to lada dzień się włączy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.09.2015 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 pytanko... co stanie się jak ktoś niechcący ( ) przełączy sterownik do "kabli" na duuuuużo wyższą temperaturę...? odpowiedź... po całej nocy w zamkniętym pokoju córki "zrobiło się" 28,7* a wylewka pod materacem leżącym na wykładzinie osiągnęła 46*... i 14,7 kWh poszło się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 11.09.2015 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 eee... trochę cieplej się zrobiło ale z tego co piszesz wbrew przewidywaniom kabel się nie spalił.. BTW.. jaką masz moc tego kabla że aż tyle poszło (chyba że długo grzałeś)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.09.2015 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 eee... trochę cieplej się zrobiło ale z tego co piszesz wbrew przewidywaniom kabel się nie spalił.. BTW.. jaką masz moc tego kabla że aż tyle poszło (chyba że długo grzałeś)? kabel ma 1570w więc musiał działać całą noc , prawdopodobnie ogrzewanie zostało włączone przy gaszeniu światła bo sterownik jest obok włącznika oświetlenia...( naciśnięcie "książeczki" na sterowniku powoduje przejście na tryb stałej zadanej temperatury a na tym ustawieniu było 30* , pewnie kiedyś coś "dłubałem" i zapomniałem zmniejszyć... ) najlepsze jest to że sterowniki mają blokadę klawiatury co by nikt przypadkowo nic nie przestawił ale jakoś nie wpadłem na pomysł aby zablokować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 11.09.2015 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Opisałbyś krótko jak to zgrałeś? Może być na priv. Z góry dzięki. proszę bardzo.może nie tak krótko..... http://forum.muratordom.pl/showthread.php?212810-Pompa-ciep%C5%82a-JULA/page42 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 11.09.2015 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 (edytowane) u mnie się trzyma 23-23,5 ale jak się nie zrobi cieplej, to lada dzień się włączy... Dołączam do grona .... jak się nie ociepli to chyba też zacznie "pykać" narazie 23,1*C powietrze / 21,0*C podłoga (taka mniej przyjemna) http://forum.muratordom.pl/showthread.php?217864-Tanie-i-komfortowe-domy-zu%C5%BCywajace-od-0-do-20kWh-m2-rocznie&p=6941094&viewfull=1#post6941094 Edytowane 11 Września 2015 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 12.09.2015 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2015 24,5-25 - końca lata nie widać jeszcze ponad miesiąc nie będzie pykać , zwłaszcza że do końca miesiąca słonecznie i ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 12.09.2015 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2015 to samo u mnie - 25-25,5*. W salonie nadal wypadałoby zasłaniać rolety bo zyski słoneczne są zbyt duże Na tą chwilę nawet spadki temp. do 6*C przedwczoraj na dom praktycznie były bez wpływu. Ale dodam, że wiedząc, że kończą się upały w zeszłym tygodniu, ostatnie dwa dni z temp. ponad 30*C "nagrzewaliśmy" dom tj. rolety były podniesione cały dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.09.2015 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2015 To u mnie chłodniej,w salonie na tą chwilę 23,2 a w sypialni 22,9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 13.09.2015 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2015 W końcu przerobiłem ogrzewanie z NCO na CO drażniły mnie pykające w nocy termostaty Teraz całą powierzchnią steruje z jednego miejsca (kuchnia / jadalnia - wschodnia część domu) Ogarnąłem to na dwóch termostatach jeden "pilnuje" powietrza drugi podłogi. Połączone są szeregowo jeśli temp powietrza spadnie poniżej 22,5*C to termostat powietrza pozwoli załączyć termostat podłogi, który ma pilnować 23*C. Na razie jak widać taka sytuacja nie występuje ponieważ powietrze ma zbyt wysoką wartość i "nie pozwala" załączyć podłogi. Termostaty mam jakie mam i myślę, że teraz będą działać OK (oczywiście całość 12kW leci przez 3-f stycznik) ... myślę, że zda to egzamin nawet podczas palenia w kominku oddalonym jakieś 6m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.09.2015 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2015 ciekawostka... już trzeci sezon (rok ) jest taka sama ilość dni z pełnym nasłonecznieniem... różnice są tylko w poszczególnych miesiącach ale suma jest taka sama czyli 125 dni.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 13.09.2015 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2015 W końcu przerobiłem ogrzewanie z NCO na CO drażniły mnie pykające w nocy termostaty Teraz całą powierzchnią steruje z jednego miejsca (kuchnia / jadalnia - wschodnia część domu) Ogarnąłem to na dwóch termostatach jeden "pilnuje" powietrza drugi podłogi. Połączone są szeregowo jeśli temp powietrza spadnie poniżej 22,5*C to termostat powietrza pozwoli załączyć termostat podłogi, który ma pilnować 23*C. Na razie jak widać taka sytuacja nie występuje ponieważ powietrze ma zbyt wysoką wartość i "nie pozwala" załączyć podłogi. Termostaty mam jakie mam i myślę, że teraz będą działać OK (oczywiście całość 12kW leci przez 3-f stycznik) ... myślę, że zda to egzamin nawet podczas palenia w kominku oddalonym jakieś 6m. np proszę, można uprościć proste jeszcze bardziej. to mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 13.09.2015 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2015 ciekawostka... już trzeci sezon (rok ) jest taka sama ilość dni z pełnym nasłonecznieniem... różnice są tylko w poszczególnych miesiącach ale suma jest taka sama czyli 125 dni.... a to bardzo ciekawa obserwacja. chyba najbardziej pod kątem fotovoltaiki się przyda. a jakie miesiące brałeś pod uwagę? wrzesień też? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 14.09.2015 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 ciekawostka... już trzeci sezon (rok ) jest taka sama ilość dni z pełnym nasłonecznieniem... różnice są tylko w poszczególnych miesiącach ale suma jest taka sama czyli 125 dni.... Tutaj mówią co innego: http://www.andretti.pl/wxsunhourssummary.php?r=wxsunhourssummary.php 2015 (liczone na dzień dzisiejszy): 784,5 h 2014: 708,1 h 2013: 936,9 h 2012: 1098,3 h 2011: 758,5 h Może dlatego, że mierzą to bardziej precyzyjnie (godziny, a nie dni) - "Godziny słoneczne są czasem, w jakim energia słoneczna o wartości co najmniej 80 procent maksymalnej możliwej dla tego dnia i godziny, dotarła na ziemię." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 14.09.2015 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 24,5-25 - końca lata nie widać jeszcze ponad miesiąc nie będzie pykać , zwłaszcza że do końca miesiąca słonecznie i ciepło Konrad, twój dom to trochę inna liga niż np. jaśka,mój czy KrzyskaBB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 14.09.2015 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 (edytowane) Tutaj mówią co innego: http://www.andretti.pl/wxsunhourssummary.php?r=wxsunhourssummary.php 2015 (liczone na dzień dzisiejszy): 784,5 h 2014: 708,1 h 2013: 936,9 h 2012: 1098,3 h 2011: 758,5 h Może dlatego, że mierzą to bardziej precyzyjnie (godziny, a nie dni) - "Godziny słoneczne są czasem, w jakim energia słoneczna o wartości co najmniej 80 procent maksymalnej możliwej dla tego dnia i godziny, dotarła na ziemię." ja zapisuję tylko dni gdzie słońce świeciło przez cały czas a nie np. godzinkę... jak świeciło cały dzień to wiadomo że kolektory pracowały długo... co mi tam z godzinki z samego rana czy późnym popołudniem kiedy to kąt padania na panele jest tak nędzny że praktycznie nic nie generują... ps. to co przytoczyłeś nie jest dla miejscowości Tereszpol ( Lubelskie...) tak ku ścisłości.. Edytowane 14 Września 2015 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 14.09.2015 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 (edytowane) ja zapisuję tylko dni gdzie słońce świeciło przez cały czas a nie np. godzinkę... jak świeciło cały dzień to wiadomo że kolektory pracowały długo... Rzeczywiście, dla kolektorów godzina słoneczna może być za mało, żeby odpowiednio podgrzać glikol w obiegu. Przy panelach PV nie stanowi to problemu. co mi tam z godzinki z samego rana czy późnym popołudniem kiedy to kąt padania na panele jest tak nędzny że praktycznie nic nie generują... Podałem jak są liczone te godziny: "Godziny słoneczne są czasem, w jakim energia słoneczna o wartości co najmniej 80 procent maksymalnej możliwej dla tego dnia i godziny, dotarła na ziemię." ps. to co przytoczyłeś nie jest dla miejscowości Tereszpol ( Lubelskie...) tak ku ścisłości.. Tak, wiem. Edytowane 14 Września 2015 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts