lambert86 14.09.2015 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Panowie i Panie, jako że pomału stajemy się inwestorami, chcemy ciepły dom - płyta fund, pod nią 20cm xps, na płycie albo 5cm albo wcale, na ścianach 20cm, na poddaszu też coś się ociepli - domek do 96m2 pow. użytkowej. planujemy wodną podłogówkę, w której woda będzie podgrzewana prądem.pytanie do Was jak to rozegrać tzn. podłogówka + kospel czy podłogówka z buforem z grzałkami - w obu przypadkach mowa o II taryfie. nie mogę spobie wyobrazić jak wygląda instalacja z piecem np. kospel jak to w praktyce tak naprawdę działa... ktoś coś podpowie, pomoże ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 14.09.2015 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 jak dwutaryfowy licznik to bufor.. mam bardzo podobnie rozwiązanie ociepleńia i konstrukcji budynku, tylko mam kable.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.09.2015 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 jak dwutaryfowy licznik to bufor.. mam bardzo podobnie rozwiązanie ociepleńia i konstrukcji budynku, tylko mam kable.. Jak bufor to tylko z wezownicą cwu, takie 2w1. 100% II taryfy na co i cwu. Prosta konstrukcja, bezobsługowosc, niski koszt ewentualnych napraw, typowe czesci, bardzo duza trwałosc bufora. Z wad to tylko zajmowana powierchnia ok 1 m2, duzy bojer tez zajmuje ok 0,5 m2 czyli w zasadzie to nie wada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 14.09.2015 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 a tą wężownicę czym ogrzewać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.09.2015 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 a tą wężownicę czym ogrzewać? Jak to czym? prądem w II taryfie (wyłącznie) Ty tak na poważnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambert86 14.09.2015 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 no okej, bufor bufor, ale proszę napiszcie skąd bufor będzie wiedział że ma grzać? jakies czujniki temperatury w podłodze? bo rozumiem, ze jak są kable to jakiś czujnik czy jak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 14.09.2015 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Jak to czym? prądem w II taryfie (wyłącznie) Ty tak na poważnie? ale czym? konkretnie.. nie wsadzę tam dwóch przewodów żeby prąd tam wsadzić.. tylko przez wężownicę musi coś plynąć o ile mi wiadomo.. woda itp. więc musi być pompka itp. więc imho wężownica jak nie ma pieca czy pompy ciepła jest bez sensu.. lepiej po prostu drugą lub kolejną grzałkę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 14.09.2015 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 no okej, bufor bufor, ale proszę napiszcie skąd bufor będzie wiedział że ma grzać? jakies czujniki temperatury w podłodze? bo rozumiem, ze jak są kable to jakiś czujnik czy jak ? w podłodze, powietrza jak chcesz.. bufor grzeje wodę w tanim prądzie do np. 50-60*C (grzałki mają własne termostaty), a na obwody grzejne puszczasz kiedy chcesz (niezależnie od taryfy) przez zawór mieszający i pompkę obiegową.. i tą pompką sterujesz za pomocą sterownika który ma termometr czy coś takiego.. bufor to beczka z gorącą wodą z której pobierasz ile pasuje.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 14.09.2015 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Nowy domek, nowe wymogi.EP...Napiszcie, jak to obejść dla czystego prądu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 15.09.2015 02:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2015 Nowy domek, nowe wymogi. EP... Napiszcie, jak to obejść dla czystego prądu?Zamiast "czystego prądu", dla którego Wel=3,0, zastosować, przynajmniej częściowo, jeszcze "czystszy prąd", np. z paneli PV. Oprócz tego oczywiście ograniczyć do wartości minimalnych straty cieplne budynku i zastosować odzysk ciepła tam, gdzie to możliwe i ekonomicznie uzasadnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 15.09.2015 04:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2015 Nowy domek, nowe wymogi. EP... Napiszcie, jak to obejść dla czystego prądu? Prąd to najtańsze ogrzewanie i najwyższy komfort. Prawidłowo wykonana instalacja to 2-5zł/m2 przy komforcie cały rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 15.09.2015 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2015 ale czym? konkretnie.. nie wsadzę tam dwóch przewodów żeby prąd tam wsadzić.. tylko przez wężownicę musi coś plynąć o ile mi wiadomo.. woda itp. więc musi być pompka itp. więc imho wężownica jak nie ma pieca czy pompy ciepła jest bez sensu.. lepiej po prostu drugą lub kolejną grzałkę.. Powtórnie zapytam czy pytasz powaznie? Bufor ma grzałki, węzownica ma grzac przepływowo cwu. Dlaczego to jest bez sensu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 15.09.2015 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2015 Prąd to najtańsze ogrzewanie i najwyższy komfort. Prawidłowo wykonana instalacja to 2-5zł/m2 przy komforcie cały rok. To nie jest odpowiedz na pytanie klaudiusza. Jezeli nie sie nic do powiedzenia w danym temacie bo ewidentny brak wiedzy to moze lepiej nie pisac głupot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 15.09.2015 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2015 (edytowane) Mam pytanko: Ile energii elektrycznej zużywa rocznie trzy, czteroosobowa rodzina w domu 150m2? Pytam, bo chcę oszacować moc paneli PV. Ja będę grzał dom prądem i z wyliczeń wychodzi mi, że zużyję na ogrzewanie ok 3000 kWh. To jest proste, ale nie wiem ile zużyję na resztę, czyli na ciepłą wodę użytkową (grzaną też prądem) i pozostałe potrzeby. Oszacowałem, że w sumie na całość zużyję w ciągu roku ok 6000 kWh (czyli 3000 kWh ogrzewanie i 3000kWh CWU i reszta), ale nie wiem czy to nie za mało. z drugiej strony ogniwa PV mają zabezpieczyć tylko moje potrzeby i nie chcę przesadzić z ich ilością, bo czas zwrotu się strasznie wydłuża. Edytowane 15 Września 2015 przez Horher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 15.09.2015 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2015 nie mogę spobie wyobrazić jak wygląda instalacja z piecem np. kospel jak to w praktyce tak naprawdę działa... ktoś coś podpowie, pomoże ? Kocioł wisi na ścianie. Od kotła leci rurka do rozdzielacza podłogówki, a z niego na sekcje. Do kotła jest przyłączony dopływ wody w celu ew. napełniania instalacji. Jest też do niego doprowadzone zasilanie 3-fazowe oraz przewodzik do sterownika pokojowego (u mnie Insbud IB-Tron 3100). Koniec instalacji. A w praktyce działa to tak: spada temperatura poniżej np. 22,5*C, to sterownik załącza kocioł. Jeśli temperatura wzrośnie powyżej 22,5*C+histereza, kocioł się wyłącza. Na sterowniku ustawiasz grzanie tylko w taniej taryfie. Odpowiednia grubość wylewki stabilizuje temperaturę. U mnie rurki są w 20-centymetrowej płycie fundamentowej - wahania temperatury dobowe zimą: do 0,5*K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 15.09.2015 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2015 Mam pytanko: Ile energii elektrycznej zużywa rocznie trzy, czteroosobowa rodzina w domu 150m2? nie wiem ile zużyję na resztę, czyli na ciepłą wodę użytkową (grzaną też prądem) i pozostałe potrzeby. Oszacowałem, że w sumie na całość zużyję w ciągu roku ok 6000 kWh (czyli 3000 kWh ogrzewanie i 3000kWh CWU i reszta). u mnie na 150m2 mieszkają 3 osoby to za 3000kWh to nie starczy na prąd bytowy o CWU nie wspominam bo to mam wpięte i liczone 1 licznikiem z CO przez PC i osobny licznik. Będzie tego z 300zł na bytowy na 2 msc i z tego co pamiętam troje sąsiadów mieści się w widełkach 280-320zł na dom. Z tym, że oni oszczędzają a ja przy nich mam dom żarówkę - ale wszystko na ledach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 15.09.2015 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2015 Mam pytanko: Ile energii elektrycznej zużywa rocznie trzy, czteroosobowa rodzina w domu 150m2? 8-11 tys to średnia z forum , jeśli ktoś ma mnij to .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 15.09.2015 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2015 Konrad nie krępuj się dokończ:pja zamykam się w 3800kwhz czego na co jakieś 900kwh [przy pradzie czystym byłoby z 2500 kwh]cwu jakieś 1100 kwh przy czystym prądzie byłoby z 2000kwh reszta domu 1800 kwh [w domu wszystko na prąd]w kominku w tym roku poszło w okresie 1styczen -1 maj 2 taczki drobnej brzozy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 15.09.2015 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2015 Powtórnie zapytam czy pytasz powaznie? Bufor ma grzałki, węzownica ma grzac przepływowo cwu. Dlaczego to jest bez sensu? aaa... dobra.. po..bało mi się.. zrozumiałem zupełnie odwrotnie.. bo w sumie u mnie w zbiorniku grzanym grzałką jest wężownica ale własnie do wpięcia kotła czy PC po to żeby NAGRZAĆ wodę w zbiorniku.. a \ty piszesz o tym żeby właśnie CWU puszczać przez tą wężownicę.. tu się zgodzę tylko nie wiem przy przepływie o ile się ta woda podgrzeje.. nie wiem czy w takim razie zbiornik podwójny 400/150l nie byłby lepszy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 15.09.2015 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2015 Mam pytanko: Ile energii elektrycznej zużywa rocznie trzy, czteroosobowa rodzina w domu 150m2? Pytam, bo chcę oszacować moc paneli PV. Ja będę grzał dom prądem i z wyliczeń wychodzi mi, że zużyję na ogrzewanie ok 3000 kWh. To jest proste, ale nie wiem ile zużyję na resztę, czyli na ciepłą wodę użytkową (grzaną też prądem) i pozostałe potrzeby. Oszacowałem, że w sumie na całość zużyję w ciągu roku ok 6000 kWh (czyli 3000 kWh ogrzewanie i 3000kWh CWU i reszta), ale nie wiem czy to nie za mało. z drugiej strony ogniwa PV mają zabezpieczyć tylko moje potrzeby i nie chcę przesadzić z ich ilością, bo czas zwrotu się strasznie wydłuża. Na sam prąd niezwiązany z ogrzewaniem domu i c.w.u. musisz liczyć 10kwh/dziennie x 365 dni, a więc na te potrzeby spokojnie można przyjąć 4000kwh + przyjęte na ogrzewanie 3000kwh + c.w.u , skromnie 6kwh/dzień i już bilans zbliżony jest do 10000kwh/rok. Instalacja pv o mocy 10KW potrzebna dla całkowitego zbilansowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts