Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kocioł wisi na ścianie. Od kotła leci rurka do rozdzielacza podłogówki, a z niego na sekcje. Do kotła jest przyłączony dopływ wody w celu ew. napełniania instalacji. Jest też do niego doprowadzone zasilanie 3-fazowe oraz przewodzik do sterownika pokojowego (u mnie Insbud IB-Tron 3100).

Koniec instalacji.

A w praktyce działa to tak: spada temperatura poniżej np. 22,5*C, to sterownik załącza kocioł. Jeśli temperatura wzrośnie powyżej 22,5*C+histereza, kocioł się wyłącza.

Na sterowniku ustawiasz grzanie tylko w taniej taryfie. Odpowiednia grubość wylewki stabilizuje temperaturę. U mnie rurki są w 20-centymetrowej płycie fundamentowej - wahania temperatury dobowe zimą: do 0,5*K.

Możesz też dodać zawór trojdrożny + zasobnik CWU i grzejesz kospelem podłogówkę i wodę użytkową wszystko w taniej taryfie. Ja taką będę robił zaraz instalację. Kospel z takim oprogramowaniem majacy priorytet grzania CWU jest droższy o około 700zł.

Edytowane przez kwasniak

aaa... dobra.. po..bało mi się.. zrozumiałem zupełnie odwrotnie.. bo w sumie u mnie w zbiorniku grzanym grzałką jest wężownica ale własnie do wpięcia kotła czy PC po to żeby NAGRZAĆ wodę w zbiorniku.. a \ty piszesz o tym żeby właśnie CWU puszczać przez tą wężownicę.. tu się zgodzę tylko nie wiem przy przepływie o ile się ta woda podgrzeje.. nie wiem czy w takim razie zbiornik podwójny 400/150l nie byłby lepszy..

Przy odpowiedniej wezownicy temperatura cwu nizsza o ok 1 oC od tem bufora. Bez sensu jest zbiornik podwójny skoro wezownica zrobi to samo a na dodatek jest z nierdzewki.

Mam pytanko: Ile energii elektrycznej zużywa rocznie trzy, czteroosobowa rodzina w domu 150m2?

3 osoby, wszystko na prąd, ok. 9 kWh/dzień, zimą ciut więcej, latem ciut mniej.

Wszędzie ledy i żarówki energooszczędne, dwa laptopy, 50" plazma, indukcja, czajnik el, domofon, itd

PS. Po ponad 5 latach stałego zużycia drogiej i taniej taryfy dostałem fakturę za okres luty-sierpień. Ok. 600 kWh więcej zużycia w drogiej (ogrzewanie w ogóle nie chodzi w I taryfie): innymi słowy polecam malowanie z radosną ekipę z halogenem 400 W i ch... go wiem z czym jeszcze...;)

Jak dostałem prognozę to się kapciami nakryłem....:jawdrop:

3 osoby, wszystko na prąd, ok. 9 kWh/dzień, zimą ciut więcej, latem ciut mniej.

Wszędzie ledy i żarówki energooszczędne, dwa laptopy, 50" plazma, indukcja, czajnik el, domofon, itd

PS. Po ponad 5 latach stałego zużycia drogiej i taniej taryfy dostałem fakturę za okres luty-sierpień. Ok. 600 kWh więcej zużycia w drogiej (ogrzewanie w ogóle nie chodzi w I taryfie): innymi słowy polecam malowanie z radosną ekipę z halogenem 400 W i ch... go wiem z czym jeszcze...;)

Jak dostałem prognozę to się kapciami nakryłem....:jawdrop:

u mnie średnia z 923 dni wszystko na prąd

T 1 - droga 2,73/dobę (zima-lato różnica ~ 0,3kWh)

T 2 - tania 28,57/dobę (lato 8,5kWh / zima 44kWh)

Dziękuję Wam za te dane. Widać, że nie źle oszacowałem zużycie.

Czyli jeszcze raz:

ogrzewanie - 3000 kWh

CWU - 1500 kWh

reszta, czyli światło, studnia, oczyszczalnia, wentylacja, indukcja, laptopy, telewizory itp - 3000 - 3500 kWh

W sumie daje to nawet 8 MWh rocznie, czyli instalację fotowoltaiczną powinna mieć jakieś 8 kW mocy.

Dziękuję Wam za te dane. Widać, że nie źle oszacowałem zużycie.

Czyli jeszcze raz:

ogrzewanie - 3000 kWh

CWU - 1500 kWh

reszta, czyli światło, studnia, oczyszczalnia, wentylacja, indukcja, laptopy, telewizory itp - 3000 - 3500 kWh

W sumie daje to nawet 8 MWh rocznie, czyli instalację fotowoltaiczną powinna mieć jakieś 8 kW mocy.

Jak bedziesz rozsadeni korzystal z pradu w domu to:

- ogrzewanie - wstaw klime zbijesz do 700 kWh :)

- CWU - wstaw mala PC do CWU - zbijesz do 800 kWh :)

- reszta - rozsadek i energooszczedne urzadzenia - zbijesz do 2500 :)

Lacznie wychodzi 4 MWh, co daje oszczednosc jakies 20 tys (minut koszt PC i klimy - 6k), takze masz 14 tysi na wstawienie jakiejs wypasionej baterii (Panasonic badz Tesla) i bedziesz 3/4 roku jechal za free :)

Niestety z bateria to narazie ciezka sprawa, Tesli u nas jeszcze nie ma, Panas ma dramatyczne ceny...

Jesteś zadowolony z klimy ?

Bo ja jedną na pewno wstawię, a nad drugą się zastanawiam się.

Dzisiaj nie wiem co bym bez niej zrobil, mam ja juz drugi rok, tegorocznych upalow bym nie przezyl, dzisiaj malo brakowalo juz bym wlaczyl na chwile chlodzenie ale sie powstrzymalem :)

Generalnie to jest super zabawka, grzeje lub chlodzi, robi to szybko i skutecznie, jestem zadowolony :)