Liwko 12.07.2011 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Choć by mieli PCi to ocieplic i tak powinni lepiej niż Ty. Bodajże Adamus24 (nie pamiętam dokładnie nicku) ma PCi i chyba 25cm szarego styro na ścianie. Oczywiście że należy zawsze dobrze ocieplić. Tyle że to kosztuje. Decydując się na PC i dokładając kolejne centymetry ocieplenia coraz bardziej oddalamy się od sensu ekonomicznego. To samo jest z prądem. Dlaczego dałeś np. (nie pamiętam) 30cm styro a nie 80? Bo to nie ma sensu. Dla każdego źródła ciepła powinno się dobrać optymalną ilość ocieplenia. Ale nawet największa ilość ocieplenia nie zmniejszy nam rachunków za CWU, i tutaj inwestując w PC mamy dwie pieczenie przy jednym ogniu. Nie można wszystkiego wrzucać do jednego koszyka. Jedni ludzie potrzebują więcej CWU inni mniej (pocenie, praca). Jednym wystarczy 18 stopni innym 25. Jedni chcą mieć balkony inni nie, itd, itd. Bardzo podoba mi się to, że grzejesz prądem, rachunki masz na przyzwoitym poziomie i nie smrodzisz z komina. Ale nie jest to jedyna słuszna droga. Pamiętaj o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 12.07.2011 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Dla każdego źródła ciepła powinno się dobrać optymalną ilość ocieplenia. Jak podniosą cenę prądu 3x to PCi nie pomoże, bo tańszego źródła ciepła nie ma i nie zamienisz na nic innego , dołożenia ocieplenia po latach kosztuje DUZO DUZO więcej. Dlatego ocieplać trzeba zawsze!!! Ja mu nie każe dawać kabli grzejnych, ale bądź dobrym kolegą i każ mu ocieplić!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.07.2011 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Ja Marcinie przy tak ostrej zimie za ogrzewanie zapłaciłem około 1300zł. Miałem nie podłączony na sztywno kominek z rurą doprowadzającą powietrze, zrobiłem. Miałem okap z wyciągiem, zamieniłem na pochłaniacz. Muszę dokończyć GWC. Rachunki moje na pewno jeszcze spadną i to znacznie ze względu na lepsze wykorzystanie tańszej taryfy (zmniejszyłem zapotrzebowanie). Jeżeli przy normalnej zimie zejdę poniżej 1tyś to nawet jak prąd za 10 lat będzie kosztował x3 to mnie z nóg nie zwali. 10 lat temu też zarabiałem dużo mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 12.07.2011 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 niech tak będzie, ale jak zrobi 20cm zamiast 15 styropianu, da okna 3 szybowe (teraz to standard w normalnej cenie) i na skosach 30cm dobrej wełny, zamiast 15 miedzy krokwiami i 20cm pod posadzką to w kieszeni nie poczuje, a za parę lat podziękuje za dobrą radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.07.2011 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Tak też mu doradziłem, ale czy posłucha?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 12.07.2011 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Bardzo ogólnikowo napisane, niby masz racje ale szczegóły mają znaczenie. Jakie poniosłeś koszty inwestycji na te systemy (solar+gaz+bojler+przyłącze gaz)? Kominek uznajamy za mebel chociaz jak z PW to już nie do końca. Jakie to sa te niskie koszty inwestycji? Jaka termoizolacja jest przesadą? Wiem że 10 lat to sporo, ale czemu zdecydoałeś się jeszcze na PCi i jaki to ten mały koszt? za pakiet solarów (4 panele, zbiornik , sterownik, przyłącza) zapłaciłem 5600zł, kominek z zabudową z pw 4600 (z rurami), kocioł gazowy (kupiony za grosze, chyba 650zł używany, miałem go zmienić na kondensat ale daje radę, jest niezawodny i ekonomiczny to chodzi dalej), podłogówka ok 500mb rury pcv, rozdzielacze, rury miedziane, ok 6000zł, montaż samodzielny, przyłącze gazu 900zł. O ile dobrze pamiętam to koszt nie przekroczył 18000zł. W tym roku już wcześniej wspominałem, nawet hydrauli radził jak podłączyć, zainstalowałem 2 tanie klimatyzatory inwerterowe ( o ile dobrze pamiętam kupione po 976zł). Mój dom w technnologii TH 300 ma 15cm dobrego styro, 10 lat temu ocieplano budynki 5cm, 10 już było sporo a 15 uważano za zbytek. Garaż ma 10cm styro bez ogrzewania i przez 10 lat nigdy w nim woda nie zamarzła, temp zawsze dodatnia. O technologii TH 300 już wtedy pisano że U<0,2, chociaż dzisiaj są TH z większą warstwą styro, ale dokładanie na dzień dzisiejszy więcej jak 20cm jest przesadą oraz ekonomicznie nieuzasadnione - różnica w kosztach ogrzewania może się nie zwrócić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 12.07.2011 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 grzejący kablami a w największe mrozy ile godzin pracują kable,czy tylko w 2 taryfie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 12.07.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 grzejący kablami a w największe mrozy ile godzin pracują kable,czy tylko w 2 taryfie ? to ile pracują jest nie ważne, ale najważniejsze jest ile kWh dom potrzebuje do zapewnienia odpowiedniego komfortu, potem można dyskutować jakim nośnikiem je dostarczyć, a ile to kosztuje można wyliczyć w moim kalkulatorze https://spreadsheets.google.com/spreadsheet/ccc?authkey=CPfu-_8B&key=tQAmsjRNiB2P61uI816EQwg&authkey=CPfu-_8B#gid=14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.07.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 grzejący kablami a w największe mrozy ile godzin pracują kable,czy tylko w 2 taryfie ? witam, dom z klocków TH 250, 154m2 po podłodze. największe zużycie dobowe w sezonie grzewczym 2010/2011 taryfa dzienna 8kw taryfa nocna 63kw ( w tym grzanie wody) średnia temp. 22*, kable grzejne electry o łącznej mocy 10.6kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 12.07.2011 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 kbab w tym kalkulatorze nie widzę kabli grzejnych jak to można prościej wyliczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 12.07.2011 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 witam, dom z klocków TH 250, 154m2 po podłodze. największe zużycie dobowe w sezonie grzewczym 2010/2011 taryfa dzienna 8kw taryfa nocna 63kw ( w tym grzanie wody) średnia temp. 22*, kable grzejne electry o łącznej mocy 10.6kw dzięki za konkretną odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.07.2011 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 A czym są zasilane kable grzejne ? Ropą naftową ? To ile godzin kable będą grzały i czy będą włączały się tylko w II taryfie zależy głownie od zapotrzebowania Twojego domu na ciepło ja wykombinowałem to w ten sposób że w godzinach tańszej taryfy sterowniki ponastawiane są na 22,5*, a w godzinach droższej na 20,5*. jak się okazało dom nie spada do progu załączania z dziennej taryfy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 12.07.2011 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 witam, dom z klocków TH 250, 154m2 po podłodze. największe zużycie dobowe w sezonie grzewczym 2010/2011 taryfa dzienna 8kw taryfa nocna 63kw ( w tym grzanie wody) średnia temp. 22*, kable grzejne electry o łącznej mocy 10.6kw Kolego jak ci wyszło te 10,6kw? W manualu elektry zalecają 100w/m2 , a to juz by dało 15,4kw na same ogrzewanie, a gdzie życie? I jakie konkretnie dałeś kable? z jakim rozstawem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 13.07.2011 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 grzejący kablami a w największe mrozy ile godzin pracują kable,czy tylko w 2 taryfie ? 39kWh/dobę to był dobowy max w sezonie grzeczym przy mocy kabli 11,2kW (dwa obwody nie były włączane). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 13.07.2011 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 Co ty wygadujesz, ja mam 25cm szarego z frezem robionego na zamowienie w Pęplinie w Swisspoor i dałem jak dobrze pamietam 175-180zł m3 tyle samo co za mniejsze grubości! Dlatego poszukaj lepiej. Koszt robocizny nie ma nic wspólnego z grubościa materiałumasz parterówkę więc po co Ci kołki? Rób na sam klej Tytan eos czy saudalNie gdybaj z ozczednościami, jak nie wyliczysz w OZC to nic sie nie dowieszJa za 1m2 okien 3-szybowych 0,5/0,6 (zalezy od powierzchni szyby), dopłacałem 1zł w firmie M&S była promocja , szukaj a i ty znajdziesz.Co ile cm bedzie rozstaw belek że do nich chcesz od razu kręcić k-g? Pierw odpowiedz sobie i nam na kilka pytań a potem pomyslimy o ogrzewaniu bo na razie to na kable nie jesteś jeszcze wystarczajaco uświadomiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.07.2011 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 Kolego jak ci wyszło te 10,6kw? W manualu elektry zalecają 100w/m2 , a to juz by dało 15,4kw na same ogrzewanie, a gdzie życie? I jakie konkretnie dałeś kable? z jakim rozstawem? ja nie liczyłem jak doradzają wszystkie mądrości:D, tylko według potrzeb, te dane to jest zużycie prądu na posesji razem z "życiem" np. w salonie 33m2 mam 225mb kabla o mocy 10w na metr, niektóre pętle mają 17w na metr kabla. z tego co pamiętam średnio rozstaw jest co 15cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 13.07.2011 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 My mamy powierzchni podlog 90 m i na wychodzi okolo 9kw na podloge + piece, jak byla sama podloga to bylo przyjete ok 160 kw/m. Jakie macie sterowania? Bo ceny widze tez sa rozne od 60 zl do 300 za pojedyncze sterowanie (ja potrzebuje ich okolo 9) ew dzis zobaczylam sterownik radiowy za okolo 3 tys ktory obsluguje caly dom i w ktoy po dokupieniu czegos tam (jeszcze nie wiem za jakie pieniadzE) moge wpiac piece akumulacyjne - w sumie cenowo wychodzi podobnie a sterowanie z jednego punktu w domu a nie w kazdym pokoju osobno... Wybij sobie z glowy kable+piece!!!!!!! Juz Ci pisalismy nadmiar kasy zainwestuj w ocieplenie. na ogrzewanie to wydajesz łatwa ręką a na izolację to juz nie bardzo. Zmień tok myslenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 13.07.2011 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 wmnich, do ręki kalkulator i wychodzi: dodatkowe 5cm styro zamiast 15cm - np. 250m2 x 0,05m = 12,5m3 styro. 12,5 m3 x 188zl/m3 = 2.350zl. Tyle płacisz więcej (za najlepsze styro o lambda 0,031 [oferta z alledrogo]). Klejenie - w jednej warstwie. Musiałem zerwać parę 30-stek ze ściany garażu - nie ma szans by odeszły od ściany - styro po prostu się rwie na części (klejone na zwykły wodny klej). Grubość styro - zawsze zależna od źródła ciepła. Im droższa kWh (elektryka), tym grubsze styro i na odwrót (np. dostęp do drewna). Grubość styro zamawiasz jaką chcesz. Styro i tak jedzie bezpośrednio z fabryki przez pośredników, więc oni tną co chcesz. Z tym, że do 30cm styro jest paczkowany (2 kostki w paczce), powyżej 30cm luzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.07.2011 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 Dobre pytanie??? -o widze ze padla tez odp - takze dziekuje - chyba 63 do 8 to niezle. Jasiek a jak masz ocieplony dom? Ile stro na scianach, na podlodze? Ile welny? Jakie okna? dom jest z klocków w systemie thermomur TH 250, 15cm na gruncie, dach między 30 a 70cm wełny, okna to normalne dwuszybowe żadne tam fajerwerki:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 13.07.2011 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 ja nie liczyłem jak doradzają wszystkie mądrości:D, tylko według potrzeb, te dane to jest zużycie prądu na posesji razem z "życiem" np. w salonie 33m2 mam 225mb kabla o mocy 10w na metr, niektóre pętle mają 17w na metr kabla. z tego co pamiętam średnio rozstaw jest co 15cm a możesz wyjaśnić jak to zapotrzebowanie policzyłeś bez tych "mądrości" bo może masz jakiś patent bez OZC i jak obliczałeś kable Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts