miloszenko 15.09.2015 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2015 Czyli będzie dwie. Mam ofertę na CHIGO i FUITSU po 2600 i na DAIKINA za 1000 więcej, 3,5 kW każda. Dlaczego LG ? Tak wyszlo. Wtedy to byl dosc dobry stosunek ceny, jakosci do COP. Dzisiaj bralbym budzetowo Samsunga albo na wypasie Daikina. Kluczowy parametr to ilosc energii pobieranej podczas pracy wentylatora na minimum. Ta z lepszym COP bedzie brac mniej, a chodzi w taki sposob u mnie przez 90% czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 15.09.2015 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2015 Tak na marginesie, na jakim etapie budowy najlepiej montować klimę - lub w jakich krokach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.09.2015 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2015 To zalezy gdzie bedziesz ja montowal, ale raczej w fazie wykonywania pozostalych instalacji. Zwlaszcza warto pomyslec o odprowadzeniu skroplin, bo reszte najczesciej da sie jakos "przeskoczyc". Ja montowalem 2 szt na poddaszu juz w wykonczonym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 16.09.2015 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 Możesz też dodać zawór trojdrożny + zasobnik CWU i grzejesz kospelem podłogówkę i wodę użytkową wszystko w taniej taryfie. Ja taką będę robił zaraz instalację. Kospel z takim oprogramowaniem majacy priorytet grzania CWU jest droższy o około 700zł. Albo za te 700 zł kupić osobny bojler do CWU z programowaniem tygodniowym. W razie awarii Kospela, idziemy choć czyści do pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 16.09.2015 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 Jak bedziesz rozsadeni korzystal z pradu w domu to: - ogrzewanie - wstaw klime zbijesz do 700 kWh - CWU - wstaw mala PC do CWU - zbijesz do 800 kWh - reszta - rozsadek i energooszczedne urzadzenia - zbijesz do 2500 Lacznie wychodzi 4 MWh, I tutaj wychodzi pozorna oszczędność inwestycyjna w ogrzewanie czystym prądem. Jeśli ktoś z góry zakłada inwestycję w PV to tak jak w przypadku np. Horhera musi zrobić instalację fotowoltaiczną prawie dwukrotnie większą, niż gdyby zastosował pompy ciepła. Wychodzi na to, że to co zaoszczędzisz na zakupie systemów co i cwu to oddasz w PV. Mało kto bierze to pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 16.09.2015 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 Wszystko fajnie tylko widziałeś te ceny 800l z nierdzewki ponad 14000 tyś. To nie lepiej zrobic ten bufor w podłodze? Beton aż taki drogi nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.09.2015 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 I tutaj wychodzi pozorna oszczędność inwestycyjna w ogrzewanie czystym prądem. Jeśli ktoś z góry zakłada inwestycję w PV to tak jak w przypadku np. Horhera musi zrobić instalację fotowoltaiczną prawie dwukrotnie większą, niż gdyby zastosował pompy ciepła. Wychodzi na to, że to co zaoszczędzisz na zakupie systemów co i cwu to oddasz w PV. Mało kto bierze to pod uwagę. Otóż to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 16.09.2015 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 To nie lepiej zrobic ten bufor w podłodze? Beton aż taki drogi nie jest. Ja mam taki 23cm żelbetu w płycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 16.09.2015 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 Ja mam taki 23cm żelbetu w płycie W takim razie zamów sobie coś małego, wkręć w to 2 grzałki elektroniczne Galmet 6KW lub 4,5KW - polecam je ze względu na cichutką pracę, wyświetlacz aktualnej i nastawionej temperatury. Termostat jest dokładny i pracuje w przedziale +- 5stC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 16.09.2015 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 I tutaj wychodzi pozorna oszczędność inwestycyjna w ogrzewanie czystym prądem. Jeśli ktoś z góry zakłada inwestycję w PV to tak jak w przypadku np. Horhera musi zrobić instalację fotowoltaiczną prawie dwukrotnie większą, niż gdyby zastosował pompy ciepła. Wychodzi na to, że to co zaoszczędzisz na zakupie systemów co i cwu to oddasz w PV. Mało kto bierze to pod uwagę. No nie do końca się mogę zgodzić. Przecież pompa ciepła, nawet powietrzna, też swoje kosztuje. Ta pompa to koszt dodatkowych paneli, które mają znacznie większą żywotność. Ja planowałem PC, później mi wyszło z obliczeń, że szkoda kasy na nią i będę jechał na czystym prądzie. Ostatnio rozważam wykonanie instalacji PV, i chyba w tym kierunku trzeba iść. Klima która grzeje i chłodzi (standard dzisiaj) będzie przynajmniej jedna w salonie, a może jeszcze dam drugą do sypialni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.09.2015 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 No nie do końca się mogę zgodzić. Przecież pompa ciepła, nawet powietrzna, też swoje kosztuje. Ta pompa to koszt dodatkowych paneli, które mają znacznie większą żywotność. Większą żywotność? Na czym to opierasz? W dodatku 3kW zajmie mi niemal cały dach garażu. Gdybym chciał zbilansować roczne zużycie, musiałbym zawalić panelami również dom. A gdybym nie miał PC.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 16.09.2015 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 (edytowane) No nie do końca się mogę zgodzić. Przecież pompa ciepła, nawet powietrzna, też swoje kosztuje. Ta pompa to koszt dodatkowych paneli, które mają znacznie większą żywotność. Ale to tylko koszty inwestycyjne. Skoro bilansują się to oszczędzasz na kosztach eksploatacji (co i cwu tańsze ok. 3-krotnie). Wspomnę jeszcze o ewentualnych bateriach. Przy pompie będzie bardziej rentowna inwestycja. Ja planowałem PC, później mi wyszło z obliczeń, że szkoda kasy na nią i będę jechał na czystym prądzie. A czy w tych obliczeniach uwzględniłeś wyższe koszty PV czy tylko sam bilnas kosztów inwestycyjnych systeu grzewczego i jego kosztów eksploatacji ? Edytowane 16 Września 2015 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 16.09.2015 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 a jaką żywotność planujecie dla PC jak i dla PV ?myślę nad panelami ale właśnie zastanawiam się nad tym ile tak naprawdę podziałają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.09.2015 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 a jaką żywotność planujecie dla PC jak i dla PV ? myślę nad panelami ale właśnie zastanawiam się nad tym ile tak naprawdę podziałają Są PC, które pracują już kilkadziesiąt lat. Mam w domu kalkulator na ogniwa, który też działa już prawie 30 lat. Tak na prawdę to nikt nie wie, co będzie trwalsze. A czy jest sobie czym głowę zawracać, to zależy od wieku inwestora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 16.09.2015 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 Większą żywotność? Na czym to opierasz? W dodatku 3kW zajmie mi niemal cały dach garażu. Gdybym chciał zbilansować roczne zużycie, musiałbym zawalić panelami również dom. A gdybym nie miał PC.... Opieram na tym, że PC to zawsze urządzenie mechaniczne. Coś tam się obraca, coś tam o siebie trze itp. W panelach tego nie ma i wydaje mi się, że dłużej przez to popracują. Powinny pracować 25 lat, a raczej nic nie stoi na przeszkodzie żeby pracowały dłużej. Co innego jak nie masz miejsca na panele, ale to zupełnie inny temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 16.09.2015 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 Ale to tylko koszty inwestycyjne. Skoro bilansują się to oszczędzasz na kosztach eksploatacji (co i cwu tańsze ok. 3-krotnie). Wspomnę jeszcze o ewentualnych bateriach. Przy pompie będzie bardziej rentowna inwestycja. Jak chcesz być offgrid to masz rację, bo baterie kosztują. Jak chcesz być ongrid to nie ważne ile zużyjesz prądu na ogrzewanie, skoro instalacja PV i tak pokryje całe zapotrzebowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.09.2015 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 Opieram na tym, że PC to zawsze urządzenie mechaniczne. Coś tam się obraca, coś tam o siebie trze itp. W panelach tego nie ma i wydaje mi się, że dłużej przez to popracują. Powinny pracować 25 lat, a raczej nic nie stoi na przeszkodzie żeby pracowały dłużej. Co innego jak nie masz miejsca na panele, ale to zupełnie inny temat. Tam jest jedna ruchoma część, sprężarka. Powinna wytrzymać 100 000h pracy (tyle dla niej przewidują), a u mnie pracuje 2 000h rocznie. Żeby nie być hura optymistą dzielę ten czas na 2, co i tak daje 25 lat pracy pompy. A reszta to typowe podzespoły dobrze znane przez chłodników i elektryków. Panele leżące na dachu w przeciwieństwie do kalkulatora, jednak wystawione są na skrajne temperatury i cholera wie co dłużej pociągnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 16.09.2015 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 Moze ktoś będzie zainteresowany nad wspólnym importem modułów pv, oczywiście z fabryki świata? Będzie o połowę taniej. Sam potrzebuję około 30 modułów o mocy 315W. Formalności załatwiam sam, na miejscu płacimy 23% vat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 16.09.2015 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 Ile wychodzi za moduł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 16.09.2015 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 TomekB. a co z resztą zabawek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts