Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Opieram na tym, że PC to zawsze urządzenie mechaniczne. Coś tam się obraca, coś tam o siebie trze itp. W panelach tego nie ma i wydaje mi się, że dłużej przez to popracują. Powinny pracować 25 lat, a raczej nic nie stoi na przeszkodzie żeby pracowały dłużej.

Co innego jak nie masz miejsca na panele, ale to zupełnie inny temat.

Oprócz paneli jest jeszcze inwerter i jego żywotność może być krótsza niż paneli.

Jak chcesz być offgrid to masz rację, bo baterie kosztują. Jak chcesz być ongrid to nie ważne ile zużyjesz prądu na ogrzewanie, skoro instalacja PV i tak pokryje całe zapotrzebowanie.

Miałem na myśli taki hybrydowy inverter ongrid z bateriami.

Moze ktoś będzie zainteresowany nad wspólnym importem modułów pv, oczywiście z fabryki świata? Będzie o połowę taniej. Sam potrzebuję około 30 modułów o mocy 315W. Formalności załatwiam sam, na miejscu płacimy 23% vat.

W ostatnim czasie obserwuję rynek chińskich telefonów.

Pewna część firm deklaruje określone podzespoły. Po dotarciu do kupujących + odpowiedni czas, nagle okazuje się, iż dział marketingu dał ciała (pomylił się :p ) i słuchawki mają inne podzespoły od deklarowanych wcześniej.

Masz coś sprawdzonego?

Edytowane przez klaudiusz_x

Tam jest jedna ruchoma część, sprężarka. Powinna wytrzymać 100 000h pracy (tyle dla niej przewidują), a u mnie pracuje 2 000h rocznie. Żeby nie być hura optymistą dzielę ten czas na 2, co i tak daje 25 lat pracy pompy. A reszta to typowe podzespoły dobrze znane przez chłodników i elektryków.

Panele leżące na dachu w przeciwieństwie do kalkulatora, jednak wystawione są na skrajne temperatury i cholera wie co dłużej pociągnie.

Mimo wszystko jakbym miał wybierać pod kątem niezawodności, to wybrałbym panele. Są lodówki które mają 30 lat i działają, ale pytanie jak one wyglądają po tych 30 latach? Podobnie paskudna będzie jednostka zewnętrzna, zjedzona po takim długim czasie przez korniki. A nawet jak już wystąpi awaria, wielokrotnie słyszałem słowa "Panie, tego nie opłaca się naprawiać". Instalacja PV to zbiór osobnych urządzeń i zawsze można wymienić uszkodzony panel czy inwerter.

Czyli identycznie jak w pompie.

A właśnie, że całkiem odwrotnie. Jak padnie falownik, to kupujesz taki sam, albo inny i montujesz. Nie ma problemu fizycznego dopasowania do reszty związanego np z innymi gabarytami. w urządzeniu zamkniętym w jednej obudowie ten problem będzie występował w mniejszym lub większym stopniu, jeśli nie zastosuje się oryginalnych podzespołów (tzn. dedykowanych dla tego urządzenia).

Wstępny wybór padł na fabrykę z 15 letnim doświadczeniem w branży z masową produkcją głównie na rynek europejski.

http://www.himinsun.com/

Co do ceny, to właśnie zależna jest od wielkości zamówienia. Tradycyjnie najtaniej wychodzi 40' kontener :).

Ceny oscylują w granicach 0,5$ za Wp, czyli mniej więcej 150$ za 300W panel monokrystaliczny. Przy zamówieniu kontenerowym może to być nawet 100$.

Do zamówienia same panele, inwertery można sobie nabyć już na miejscu, choć jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że będą również pochodziły z państwa środka ale w europejskiej obudowie.

Na razie robię przymiarkę co do zamówienia a jego wielkość będzie zależała od ewentualnych dodatkowych chętnych. Można sobie przecież stworzyć taką spółdzielnię samopomocy chłopskiej.

Według mnie 1200zł za 300W panel to cena zaporowa a wynika głównie ze 100% marży na produkcie.

Edytowane przez Tomek B..

A właśnie, że całkiem odwrotnie. Jak padnie falownik, to kupujesz taki sam, albo inny i montujesz. Nie ma problemu fizycznego dopasowania do reszty związanego np z innymi gabarytami. w urządzeniu zamkniętym w jednej obudowie ten problem będzie występował w mniejszym lub większym stopniu, jeśli nie zastosuje się oryginalnych podzespołów (tzn. dedykowanych dla tego urządzenia).

Masz racje, jak ci padnie falownik, to wymieniasz cały falownik, nie naprawiasz raczej go (nie wiem, nie znam się), a to droga część. Przy pompie wymienisz tylko to co się popsuło.

Masz racje, jak ci padnie falownik, to wymieniasz cały falownik, nie naprawiasz raczej go (nie wiem, nie znam się), a to droga część. Przy pompie wymienisz tylko to co się popsuło.

podkreśliłem istotną część Twojej wypowiedzi :D

to zależy co padnie, z tego co kojarzę z rozmów z kolegami elektrykami, którzy na falownikach robią np. sterowania wentylatorami pożarowymi, klapami itp. najczęściej pada szeroko pojęte sterowanie czyli albo wysychają kondensatory albo "palą sie" np. diody na wejściach czy inne zabezpieczające rzeczy, główne (i najdroższe) elementy jak tranzystory mocy (czy pokrewne) to raczej rzadko.. zależy od mocy ale w zasadzie ogarnięty elektronik poradzi sobie bez problemu z naprawą.. poza tym elektronika jak by nie patrzeć tanieje..

Wstępny wybór padł na fabrykę z 15 letnim doświadczeniem w branży z masową produkcją głównie na rynek europejski.

Co do ceny, to właśnie zależna jest od wielkości zamówienia. Tradycyjnie najtaniej wychodzi 40' kontener :).

Ceny oscylują w granicach 0,5$ za Wp, czyli mniej więcej 150$ za 300W panel monokrystaliczny. Przy zamówieniu kontenerowym może to być nawet 100$.

Do zamówienia same panele, inwertery można sobie nabyć już na miejscu, choć jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że będą również pochodziły z państwa środka ale w europejskiej obudowie.

Na razie robię przymiarkę co do zamówienia a jego wielkość będzie zależała od ewentualnych dodatkowych chętnych. Można sobie przecież stworzyć taką spółdzielnię samopomocy chłopskiej.

Według mnie 1200zł za 300W panel to cena zaporowa a wynika głównie ze 100% marży na produkcie.

Ciekawe. Biorąc pod uwagę instalację na 7,5 kW, potrzeba 25 paneli po 300 W. Licząc 150 $ za panel wychodzi ok 14 000 zł. Do tego trzeba dodać falownik za 7000 i montaż z kablami, mocowaniami i innymi duperelami - powiedzmy 7000. Całą instalacje mamy za 28 tyś. Dla porównania jedna z firm zrobiła mi wycenę na taką moc na 40 000 zł, czyli 12 tyś da się na tym zaoszczędzić.

PS. cenę falownika może podałem zbyt wysoką, o cenach montażu nic nie wiem i podałem ją na oko.

Edytowane przez Horher

Ciekawe. Biorąc pod uwagę instalację na 7,5 kW, potrzeba 25 paneli po 300 W. Licząc 150 $ za panel wychodzi ok 14 000 zł. Do tego trzeba dodać falownik za 7000 i montaż z kablami, mocowaniami i innymi duperelami - powiedzmy 7000. Całą instalacje mamy za 28 tyś. Dla porównania jedna z firm zrobiła mi wycenę na taką moc na 40 000 zł, czyli 12 tyś da się na tym zaoszczędzić.

PS. cenę falownika może podałem zbyt wysoką, o cenach montażu nic nie wiem i podałem ją na oko.

Najnowszy news mam taki, że cena za 1Wp nie może być niższa niż 0,56 Euro.

Za 300W panel wychodzi 168 Euro. Cena z dostawą morską do Gdańska+ ubezpieczenie. Będą jeszcze opłaty w porcie w Gdańsku. W sumie wychodzi bardzo atrakcyjnie doliczając nawet końcowe 23%vat. Ponieważ zamówione rzeczy dla prywatnych potrzeb -zwolnione z cła.

jak weźmiesz od nich te PV ok 196x99cm to w 40" zmieścisz 11 palet (na styk a 10 na pewno) a w 20" 5 palet.

Przy założeniu, że kupujesz od nich 40 szt paleta a nie ma sensu brać paczek 20 szt paleta bo zajmują tyle samo m2 kontenera a jedynie są niższe i zajmują mniej m3 ale i tak nad nie nic nie wpakujesz.

Czyli masz odpowiednio 400 paneli (liczę 10 palet) z 40' i 200 paneli w 20'.

Policz czego do nich brakuje i za ile. Wtedy możesz na FM przedstawić wycenę końcową zestawu. Wtedy możesz szukać członków spółdzielni.

Dla bezpieczeństwa załóż 3000USD za dostawę tych 40' czyli fabryka-port CHN - port Gdynia lub Hamburg - transport do centralnej Polski. Będzi etaniej to OK, na razie licz z górką.

Cenę 150USD masz z ... katalogu czy zapytania z Ailibaby. Bo od Alibaby nie urwiesz z 150USD do 100USD przy małym zamówieniu jak 400 sztuk.

Jak będzie więcej chętnych sam się zastanowię i dam człowieka z Sznaghaju lub PL do emailowania lub rozmowy telefonicznej. Ws. ceny. 100 mailów z PL nie zrobi tyle dla ceny co 1 wyszczekany chińczyk z lokalnego telefonu.

Najnowszy news mam taki, że cena za 1Wp nie może być niższa niż 0,56 Euro.

Za 300W panel wychodzi 168 Euro. Cena z dostawą morską do Gdańska+ ubezpieczenie. Będą jeszcze opłaty w porcie w Gdańsku. W sumie wychodzi bardzo atrakcyjnie doliczając nawet końcowe 23%vat. Ponieważ zamówione rzeczy dla prywatnych potrzeb -zwolnione z cła.

jak pisałem to nie widziałam, czyli nie 100USD a 168Euro ....

policz cenę całego zestawu

to zależy co padnie, z tego co kojarzę z rozmów z kolegami elektrykami, którzy na falownikach robią np. sterowania wentylatorami pożarowymi, klapami itp. najczęściej pada szeroko pojęte sterowanie czyli albo wysychają kondensatory albo "palą sie" np. diody na wejściach czy inne zabezpieczające rzeczy, główne (i najdroższe) elementy jak tranzystory mocy (czy pokrewne) to raczej rzadko.. zależy od mocy ale w zasadzie ogarnięty elektronik poradzi sobie bez problemu z naprawą.. poza tym elektronika jak by nie patrzeć tanieje..

A czyli naprawiamy a nie wymieniamy? No cały czas mówię, że dokładnie tak jak PC :yes:

jak weźmiesz od nich te PV ok 196x99cm to w 40" zmieścisz 11 palet (na styk a 10 na pewno) a w 20" 5 palet.

Przy założeniu, że kupujesz od nich 40 szt paleta a nie ma sensu brać paczek 20 szt paleta bo zajmują tyle samo m2 kontenera a jedynie są niższe i zajmują mniej m3 ale i tak nad nie nic nie wpakujesz.

Czyli masz odpowiednio 400 paneli (liczę 10 palet) z 40' i 200 paneli w 20'.

Policz czego do nich brakuje i za ile. Wtedy możesz na FM przedstawić wycenę końcową zestawu. Wtedy możesz szukać członków spółdzielni.

Dla bezpieczeństwa załóż 3000USD za dostawę tych 40' czyli fabryka-port CHN - port Gdynia lub Hamburg - transport do centralnej Polski. Będzi etaniej to OK, na razie licz z górką.

Cenę 150USD masz z ... katalogu czy zapytania z Ailibaby. Bo od Alibaby nie urwiesz z 150USD do 100USD przy małym zamówieniu jak 400 sztuk.

Jak będzie więcej chętnych sam się zastanowię i dam człowieka z Sznaghaju lub PL do emailowania lub rozmowy telefonicznej. Ws. ceny. 100 mailów z PL nie zrobi tyle dla ceny co 1 wyszczekany chińczyk z lokalnego telefonu.

Ceny końcowej zestawu nikomu nie będę przedstawiał bo każdy sobie poskłada zestaw sam na lepszym lub gorszym inwerterze. Co do cen to czy zamówię jedna paletę czy też cały kontener to cena za Wp taka sama, jedynie chodzi wtedy o koszty odprawy i przeładunku w Gdańsku -wtedy z kontenerem jest łatwiej i przede wszystkim taniej.

Korespondencję prowadzę bezpośrednio z fabryką.

Tak czy inaczej wychodzi 40% taniej do tego ile sobie krzyczą u nas za taki panel.

co z cłem? niedawno UE groziła zaporowymi cenami na fotowoltaikę.. myślisz że UC uwierzy że cały kontener zamontujesz u siebie bo piszesz że "Ponieważ zamówione rzeczy dla prywatnych potrzeb -zwolnione z cła."?

jak z odbiorem w Gdyni i potem dystrybucja w kraju?

A czyli naprawiamy a nie wymieniamy? No cały czas mówię, że dokładnie tak jak PC :yes:

tak, tylko że inwerter/falownik itp. musi się uszkodzić a nie zużyć, nie wymaga smarowania, płynu, uzupełniania glikoli czy czynnika R410, a to różnica.. ale niech Ci będzie że tak samo..

Edytowane przez _artur_

Ceny końcowej zestawu nikomu nie będę przedstawiał bo każdy sobie poskłada zestaw sam na lepszym lub gorszym inwerterze. Co do cen to czy zamówię jedna paletę czy też cały kontener to cena za Wp taka sama, jedynie chodzi wtedy o koszty odprawy i przeładunku w Gdańsku -wtedy z kontenerem jest łatwiej i przede wszystkim taniej.

Korespondencję prowadzę bezpośrednio z fabryką.

Tak czy inaczej wychodzi 40% taniej do tego ile sobie krzyczą u nas za taki panel.

Nie bo:

- od 100 sztuk są dealerzy dopuszczający negocjacje. Jak negocjujesz teraz np: 3 palety czyli 120 sztuk to może dostałeś dobrą cenę, jak pytasz o cenę dla kilkunastu paneli to nie masz dobrej ceny -kilka -kilkanaście %.

- robisz to z PL pewnie po angielsku ... to masz inną cenę niż z Szanghaju po chińsku.

- cena za transport m3 w kontenerze to kosmos i zakup 200 szt paneli i transport całego koneteneru 20' obniża cenę panela o dobre kilka %.

Pewnie wiesz to jako importer bo zakładam, ze już pchałeś towar przez Hamburg lub teraz Gdynię?

Resumując pisałem o spółdzielni i 200 panelach aby cena była jeszcze bardziej atrakcyjna jak i o przykładowej wycenie całego zestawu aby ludzie mający małą widzę o tym wiedzieli ile kosztuje to "na końcu". Ci co mają wiedzę to i wiedzą gdzie kupować.

Ktoś to policzył na 28k a w PL miał wycenę na 40k. Jak masz dojście to w PL kupisz -25% i będzie nie 40k a 28k plus dotacja i nie ma co się w importera bawić. Jedyny dobry deal jest: kupić 200szt, zejść z innymi zakupami i montażem nie do 28k a 25k, brać do firmy montujące PV i dostać na to w przyszłym roku 30% z banku i zamknąć to w cenie 17,5k. Wszystko zgodnie z prawem i bez strachu co będzie jak za klika lat zmienią cenę 1kWh z PV.

Tomek , mam doswiadczenie w imporcie, nie trzeba pchac sie w caly kontener 20 czy 40 , napisz na PRV , porozmawiamy , pomoge Ci ugryzc temat

Poprzez cenę minimalną narzuconą przez UE wiem, że wystarczy złożyć małe zamówienie.

Łukasza dalej chce negocjować cenę, która już jest minimalna. W dotację do kredytu bankowego lepiej się nie pchać, Ci którzy brali na kolektory słoneczne to wiedzą.

Jesli chodzi o cło to importujac na własne potrzeby, jest się z niego zwolnionym, płaci się vat. Firmy płacą tylko cło, vat przechodzi na klienta ostatecznego.