dino777 18.09.2015 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 co zaoszczędzić...? policz sobie ile energii wyprodukujesz w sezonie grzewczym... chodziło mi o zakup, a z tego co słyszałem od nowego roku będzie można oddawać, i wtedy jest rozliczenie półroczne czy jakoś tak, wiadomo, ze w grzewczym nie nadążą panele ale w lecie może być na odwrót Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 18.09.2015 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 Poprzez cenę minimalną narzuconą przez UE wiem, że wystarczy złożyć małe zamówienie. Łukasza dalej chce negocjować cenę, która już jest minimalna. W dotację do kredytu bankowego lepiej się nie pchać, Ci którzy brali na kolektory słoneczne to wiedzą. Jesli chodzi o cło to importujac na własne potrzeby, jest się z niego zwolnionym, płaci się vat. Firmy płacą tylko cło, vat przechodzi na klienta ostatecznego. skoro cena jest narzucona i ni moz byc inna o wystarczy pongocjowac z zoltymi by dali co wiecej lub lepszego lub jakis dodatkowe produkty wyposażenie w cenie i po temacie 1m3 z chin kosztuje ok 200-250 zł / il takich paneli na 1m3 wejdzie? PS ni liczac sie palety tylko sumatyczny wymiar paczek , a ze te sa prostokatne to latwe do obliczenia PS. gdzie jest Admin i czemu jeszcze nie (przeniósł nas) piszemy w watku o PV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 26.09.2015 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2015 (edytowane) Czuje, że o 13:00 załączy się ogrzewanie i pochłonie ~ 5kWh powietrze 22,3 podłoga 20,4 pod domem temperatura zjechała o 0,4 do 19,4*C Edytowane 26 Września 2015 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 26.09.2015 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2015 Czuje, że o 13:00 załączy się ogrzewanie i pochłonie ~ 5kWh powietrze 22,3 podłoga 20,4 pod domem temperatura zjechała o 0,4 do 19,4*C A ja czuję że u mnie ogrzewanie nie włączy się jeszcze przez miesiąc... Temp. powietrza (temp. na wyrzutni) - 25,1*C. Podłogi są przyjemnie ciepłe - nie mierzyłem dokładnie ale chłód od razu bym odczuł bo ja po domu chodzę boso. Wiem, że nasi sąsiedzi wczoraj też przepalili i przegonili podłogówkę. Jednak nasze duże okna w okresach przejściowych dają bardzo duże efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 26.09.2015 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2015 A ja czuję że u mnie ogrzewanie nie włączy się jeszcze przez miesiąc... Temp. powietrza (temp. na wyrzutni) - 25,1*C. Podłogi są przyjemnie ciepłe - nie mierzyłem dokładnie ale chłód od razu bym odczuł bo ja po domu chodzę boso. Wiem, że nasi sąsiedzi wczoraj też przepalili i przegonili podłogówkę. Jednak nasze duże okna w okresach przejściowych dają bardzo duże efekty. Nie porównuj Twojego merola do mojego malczaka podłoga wchłonęła 5,3kWh, aktualnie: powietrze 22,5*C podłoga 21,4*C i rośnie, myśle że dojdzie na wyłączonej do 21,8*C również cały rok chodzę boso i dlatego napisałem o "chłodzie" przy 20,4*C na zewnatrz leje i chłodno w nocy 10*C teraz 12*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 26.09.2015 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2015 na zewnatrz leje i chłodno w nocy 10*C teraz 12*C to chyba mieszkasz na biegunie ciepła u mnie w nocy 4*C teraz też 12*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 27.09.2015 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 Nie porównuj Twojego merola do mojego malczaka podłoga wchłonęła 5,3kWh, aktualnie: powietrze 22,5*C podłoga 21,4*C i rośnie, myśle że dojdzie na wyłączonej do 21,8*C również cały rok chodzę boso i dlatego napisałem o "chłodzie" przy 20,4*C na zewnatrz leje i chłodno w nocy 10*C teraz 12*C Pospinałem czujniki zamontowane u mnie w przekroju płyty Masz bardzo wysoką temp. gruntu pod domem w porównaniu do mnie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 27.09.2015 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 (edytowane) Pospinałem czujniki zamontowane u mnie w przekroju płyty [ATTACH=CONFIG]332103[/ATTACH] Masz bardzo wysoką temp. gruntu pod domem w porównaniu do mnie.... Widziałem w Twoim dzienniku ... szacun co do moich temp to tak ciepłego i długiego lata moj dom jeszcze nie doświadczył więc miało z czego nazbierać temperatury będę patrzył ile po przyszłej zimie zostanie pod domem i nieogrzewanym (bez izolacji fundamentu) garażem. Po wczorajszym "grzaniu" 5,3kWh do dziś zostało podłoga 20,7*C powietrze 22,8*C (jak spadnie poniżej 22,5 z automatu włączy podłogę) zewnętrzna 5,4*C wiadomo sobota/niedziela sporo zysków bytowych. ps. czy ja wiem czy mam aż tak dużo cieplej wykorzystałem Twój przekrój i wstawiłem moje czujniki Z Twojej fotki wychodzi że na 60cm piachu masz różnice góra dół 19,9 vs 15,1 to prawie 5K Edytowane 27 Września 2015 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 27.09.2015 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 (edytowane) Panowie potrzebuję regulatora pokojowego z wyjściem beznapięciowym do kotła Eltermu "Generał". Na stronie Eltermu są dedykowane ale nie mają one możliwość podłączenia dodatkowego czujnika temperatury podłogi. Możecie coś polecić z opcją podłączenia takiego czujnika podłogi ? Edytowane 27 Września 2015 przez kwasniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 27.09.2015 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 Panowie potrzebuję regulatora pokojowego z wyjściem beznapięciowym do kotła Eltermu "Generał". THERM LINE RT takiego użyłem . Ale to było 2 lata temu kiedy jeszcze Elterm z nimi wspólpracował. Nie wierzę ze im jakiś na stanie nie został nawet jak nie wspolpracuja. Jak nie znajdziesz tel do nich to w ciagu 2 dni odkopie gwarancje z tel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 12.10.2015 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 po pogodzie można by wnioskować że mamy środek sezonu grzewczego u nas 5 cm śniegu. Ogrzewanie jeszcze nie hula bo dom nałapał słońca i lecimy na zyskach jeszcze ale już nie długo chyba .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 12.10.2015 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 po pogodzie można by wnioskować że mamy środek sezonu grzewczego u nas 5 cm śniegu. Ogrzewanie jeszcze nie hula bo dom nałapał słońca i lecimy na zyskach jeszcze ale już nie długo chyba .... Ty swój dom ogrzejesz bez włączania ogrzewania, wystarczy że będziesz oddychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 12.10.2015 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 ja odpaliłem w sobotę, ale delikatnie, sobotę się podgrzało, w niedzielę już mniej a dzisiaj w nocy prawie nic, "pykło" tylko 3 kwh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 12.10.2015 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 A delikatnie to ile? Tez odpalilem w sobotę. Temp w domu 21,7 temp na panelu 21,3 Po 30 min powietrze_podloga 21,7. 21,4po 1 h 21,8. 21,6. Histereza 0,1Chodzil 2 h 02 m zechlal tyle ile ma mocy na h.Wylaczyla go temp a nie czas pracy na sterowniku. Chodzil nie na programie tylko na "temperaturze chwilowej." programator ma jeszcze opcje tem powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 12.10.2015 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 po pogodzie można by wnioskować że mamy środek sezonu grzewczego u nas 5 cm śniegu. Ogrzewanie jeszcze nie hula bo dom nałapał słońca i lecimy na zyskach jeszcze ale już nie długo chyba .... http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=333810&d=1444638344 i brak perspektyw na słońce ... może dopiero w piątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 12.10.2015 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 (edytowane) A delikatnie to ile? Tez odpalilem w sobotę. Temp w domu 21,7 temp na panelu 21,3 Po 30 min powietrze_podloga 21,7. 21,4 po 1 h 21,8. 21,6. Histereza 0,1 Chodzil 2 h 02 m zechlal tyle ile ma mocy na h. Wylaczyla go temp a nie czas pracy na sterowniku. Chodzil nie na programie tylko na "temperaturze chwilowej." programator ma jeszcze opcje tem powietrza. w sobotę na rozruch 60kWh, w niedzielę 40, a dzisiaj 3, histereza 0.1 w sobotę i niedzielę wg temperatury posadzek dosyć wysoko nastawione, w niedzielę przestawiłem na grzanie wg temp. powietrza aktualnie w domu około 21.5* - 22*.. no i śnieg za oknem.. Edytowane 12 Października 2015 przez _artur_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 12.10.2015 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 histereza 0,1 C, jej co to masz za sterownik.. muszę u siebie zmienić bo ten co mam to min histereza 0,5 C i dokładność ustawiania zadanej temp do 1 C ... lekka kiszka :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 12.10.2015 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 histereza 0,1 C, jej co to masz za sterownik.. muszę u siebie zmienić bo ten co mam to min histereza 0,5 C i dokładność ustawiania zadanej temp do 1 C ... lekka kiszka :/ pytasz _artura_? On to ma kombajn. Takie male Centrum NASA. Z temperaturą to jest kiszka i to mocna . Ale do opanowania jeśli sterownik ma kalibracje temperatury. A w _arturowym_ można wszystko .Nawet regulowaną histerezę - góra -dol , czego mu najbardziej "zazdraszczam" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 12.10.2015 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 no właśnie kalibracji niet ... stąd mała kiszka i trudna regulacja temp. poszukuje jakiegoś sterownika z histerezą max 0,2C i regulacją temp też dokładną - 0,2 - 0,3C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 12.10.2015 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Wypuscilbys bys Artur wersje komercyjna. Nam z rabatem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts