noname2 13.10.2015 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 powiedzcie jaki macie kaganiec na podloge? bo testuje. . a jak bedzie nie 0 C tylko -15 C to przestawisz ?kaganiec IMHO nie ma sensu , to prosta droga do PORTIERA w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczyslaw79 13.10.2015 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 a jak bedzie nie 0 C tylko -15 C to przestawisz ?kaganiec IMHO nie ma sensu , to prosta droga do PORTIERA w domu no wlasnie bez kaganca pojdzie kabel np. 2kw przez cale 8 godzin, bo temperatur nie wzrosnie wg powietrznego, bedzie ladowac podloge, na drugi dzien bedzie cieplej i bedzie pomieszczenie przegrzane, kaganiec to ogranicza. na dole mam 10wylewki+20cm plyty, dopiero styro, czyli razem 30cm akumulacji, na pietrze 12cm akumulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 13.10.2015 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 cały system czyli konwektory, kabel w ścienie, dodatkowe bezpieczniki i robocizna to coś około 3500zł (koszt samych konwektorów atlantica to około2000 zł) możesz napisać ile zużyłeś kWh na ogrzewanie domu ? i ile kosztuje u ciebie kWh? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 13.10.2015 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Jaką masz moc przyłączeniową ? z tą mocą wiem że jakoś dziwnie wyszło bo niby na papierze mam 12,5kw a dali mi zabezpieczenie na 40A więc mogę nawet do 25kw brać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 13.10.2015 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 możesz napisać ile zużyłeś kWh na ogrzewanie domu ? i ile kosztuje u ciebie kWh? kwh kosztuje u mnie 0,64gr za cały zeszły sezon zapłaciłem za ogrzewanie 1340zł, w tym za prąd coś około 750zł i reszta na drewno+brykiety mam wszystko dokładnie spisane bo mam osobny podlicznik na grzejniki. U mnie dużo daje ten piecokominek - w zeszłym sezonie przepalałem 2-3 krotnie w tygodniu wieczorami, mam rekuperacje i dość zwarty dom więc cieplo ładnie rozchodzi się po pomieszczeniach. Większość (70%) okien mam od wschodu i południa i w słoneczne dni słońce praktycznie wystarcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 13.10.2015 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 kwh kosztuje u mnie 0,64gr za cały zeszły sezon zapłaciłem za ogrzewanie 1340zł, w tym za prąd coś około 750zł i reszta na drewno+brykiety mam wszystko dokładnie spisane bo mam osobny podlicznik na grzejniki. U mnie dużo daje ten piecokominek - w zeszłym sezonie przepalałem 2-3 krotnie w tygodniu wieczorami, mam rekuperacje i dość zwarty dom więc cieplo ładnie rozchodzi się po pomieszczeniach. Większość (70%) okien mam od wschodu i południa i w słoneczne dni słońce praktycznie wystarcza. sterowanie konwektorkami masz przez wbudowane termostaty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 14.10.2015 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Wydaje się, że większość posiadająca domy energooszczędne wystartowała w tym tygodniu z grzaniem.U mnie temp. wewnętrzna spadła poniżej 22,5*C - brak słońca od wtorku, więc sterownik i Kospel od wczoraj w akcji - na razie rozruch płyty grzewczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 14.10.2015 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 @ Karolek75 - dzienks poczytam o nich dzisiaj Uwazaj, Sterr ma komunikacje tylko jednokierunkowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 14.10.2015 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Laik, mozesz napisac jaki masz algorytm grzania u siebie i na jakim sterowniku ? (histereza, dokladnosc regulacji itp ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 14.10.2015 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Sterownik Insbud IB-Tron 3100. Ustawienia:od 0:05: 23*Cod 6:55: 13*Cod 13:05: 23*Cod 15:55: 13*CHistereza ustawialna jak się chce - mam 0,2*C - ona działa i w górę i w dół, czyli start przy 22,7*C, stop przy 23,3*C. Dokładność ustawienia temp. na tym sterowniku niestety co 0,5*C i tylko 4 okresy grzewcze na 24h. I największa jego wada - rozgrzewa się podczas działania i klikania! Dlatego mam ustawione 23*C, bo podczas pracy zawyża temperaturę - w realu daje mi to od 22,5*C wzwyż. Nauczyłem się go już, ale nie polecam ogólnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 14.10.2015 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Niektorzy narzekaja na wieczorny brak promieniowania. Czy u ciebie tez cos takiego wystepuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 14.10.2015 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Uwazaj, Sterr ma komunikacje tylko jednokierunkowa. ten Euroster prezentuje się lepiej, sprawdzę czy można to podpiąć do mojego Kospela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 14.10.2015 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Ja nie odczuwam. Dlatego też utrzymujemy ok. 22,5*C wzwyż - w bloku starczało mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 14.10.2015 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 A jaką miałeś temperaturę na zewnątrz? około 1-3 stopnie w nocy, w dzień 4-5 a napisz jeszcze czy masz kominek w salonie... u siebie obawiam się że dużo ciepła ucieka przez komin szczególnie jak wieje .. wrr nie mam w ogóle komina więc i kominka nie posiadamy.. ten sezon, poszlo juz 64kWh. sterowniki ustawione na powietrze 21st (lazienka 22). grzane 13-15, 22-6. powiedzcie jaki macie kaganiec na podloge? bo testuje. teraz ustawilem kaganiec na podloge +2st wiecej niz powietrze. zapotrzebowanie ok. 3,5-4,0 kW wg OZC. wentylacja idzie na 80m3/h, 2 osoby, wystarcza. bez gwc. ja mam albo wg temp posadzki albo powietrza.. posadzkę mam na 25 ustawioną, w łazience na 28 (tyle ze termometry jakies 5-6 cm pod górną powierzchnią wylewki), myślałem żeby zparogramować "kaganiec" na jedno i drugie ale po roku doświadczeń (z czego pół sezonu tylko na termometrach w posadzce) doszedłem do wniosku że to zawracanie dupy albo mam mieć ciepło albo nie.. w okresie przejściowym chyba bardziej sprawdza się pomiar temp. powietrza a w zime to obojętne.. termometry temp. powietrza mam puszkach od włączników światła no wlasnie bez kaganca pojdzie kabel np. 2kw przez cale 8 godzin, bo temperatur nie wzrosnie wg powietrznego, bedzie ladowac podloge, na drugi dzien bedzie cieplej i bedzie pomieszczenie przegrzane, kaganiec to ogranicza. na dole mam 10wylewki+20cm plyty, dopiero styro, czyli razem 30cm akumulacji, na pietrze 12cm akumulacji. a czemu ma nie wzrosnąć temp. powietrza? jak nie wzrasta to albo izolacja słaba, albo termometr w złym miejscu.. chyba że kabel jakoś ekstremalnie głęboko.. jak duża akumulacja to owszem początek będzie trudny bo musi się naładować bufor (posadzka, płyta, zbiornik) ale potem w zasadzie tylko "dobijamy" ja mam grzanie wg temp powierza teraz, Niektorzy narzekaja na wieczorny brak promieniowania. Czy u ciebie tez cos takiego wystepuje ? u mnie owszem, tylko w łazience ciepło w nogi, ale za to nie wystepują praktycznie wahania.. jak sąsiedzi przychodzą (piec, podłogówka z grzejnikami mieszana, kominek) to są zdziwieni że nie czuć tego podmuchu a jest ciepło Ja nie odczuwam. Dlatego też utrzymujemy ok. 22,5*C wzwyż - w bloku starczało mniej. u nas w sypialniach 21.5 a 22.5 w innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 14.10.2015 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5598129802 kupiłem taki jeszcze nie sprawdzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 14.10.2015 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Nie probuj sie wymigać . Listwami przypodłogowymi puszcze Odnośnie sterownika . To ...nie znajdę tego posta ale KrzysiekBB zaproponował kiedyś zaprzęgnięcie drugiego sterownika do kontroli temp podłogi . Miałyby działać rownolegle (a może szeregowo ) Juz miałem to zrobić i tak minął rok ? a może pol roku i zaproponował to grzanie pomiędzy 22-00 . Noooo to było zdecydowanie prostsze chyba o to Ci chodziło zrobiłem to tak : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewaj%C4%85cy-elektryczno%C5%9Bci%C4%85-z-COP-1-WYST%C4%84P-!!!&p=6942090&viewfull=1#post6942090 do dziś działa elegancko tylko na razie mam wartości ustawione na 22,5*C podłoga i 22*C powietrze. Podczas palenia w kominku T powietrza blokuje załączenie podłogi ponieważ temp jest powyżej 23*C (jak przyświeci słońce również jest wyższa niż 22*C), a od 21,9 w dół pozwala na działanie podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 14.10.2015 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 (edytowane) chyba o to Ci chodziło zrobiłem to tak : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewaj%C4%85cy-elektryczno%C5%9Bci%C4%85-z-COP-1-WYST%C4%84P-!!!&p=6942090&viewfull=1#post6942090 do dziś działa elegancko tylko na razie mam wartości ustawione na 22,5*C podłoga i 22*C powietrze. Podczas palenia w kominku T powietrza blokuje załączenie podłogi ponieważ temp jest powyżej 23*C (jak przyświeci słońce również jest wyższa niż 22*C), a od 21,9 w dół pozwala na działanie podłogi. można farelkami -np Atlanticami ,można COP farelką -czyli klimatyzatorem . A mozna po "taniości " Da się ? Bocianki ,macie gotowy przepis jak to lenistwo potrafi zaoszczedzić sporo kasy Edytowane 14 Października 2015 przez noname2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 14.10.2015 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 sterowanie konwektorkami masz przez wbudowane termostaty? Dokladnie tak, w każdym grzejniku jest fabryczny termostat, w praktyce jest tak że mam w domu 11 stref bo tyle mem grzejników...... mogę w każdym pokoju ustawić inną temperaturę i tak też mam bo na przykład w wiatrołapie więcej niż 15st mi nie potrzeba natomiast w łazience mam nastawione na 22st itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 14.10.2015 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Dokladnie tak, w każdym grzejniku jest fabryczny termostat, w praktyce jest tak że mam w domu 11 stref bo tyle mem grzejników...... mogę w każdym pokoju ustawić inną temperaturę i tak też mam bo na przykład w wiatrołapie więcej niż 15st mi nie potrzeba natomiast w łazience mam nastawione na 22st itd ale czy to znaczy że w wiatrołapie masz 15 st ? jak to możliwe ? czy po prostu nigdy się tam nie włącza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 14.10.2015 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 ale czy to znaczy że w wiatrołapie masz 15 st ? jak to możliwe ? czy po prostu nigdy się tam nie włącza? Nie! w tej chwili mam około 18-19st ale gdy zimą spadnie poniżej 15st to załączy się grzejnik i dogrzeje do tych 15-16,5st (histeryza w moim modelu to 1,5st). Za wielki plus mojego systemu uważam: - prostotę obsługi ustawień temperatur w poszczególnych pokojach - mi zajęło to w zeszłym roku 5 minut, i do teraz termostaty same kontrolują temperaturę w poszczególnych pomieszczeniach. - koszt materiałów i robocizny całego systemu (około 3500zł) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts