Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a jak bedzie nie 0 C tylko -15 C to przestawisz ?kaganiec IMHO nie ma sensu , to prosta droga do PORTIERA w domu

no wlasnie bez kaganca pojdzie kabel np. 2kw przez cale 8 godzin, bo temperatur nie wzrosnie wg powietrznego, bedzie ladowac podloge, na drugi dzien bedzie cieplej i bedzie pomieszczenie przegrzane, kaganiec to ogranicza. na dole mam 10wylewki+20cm plyty, dopiero styro, czyli razem 30cm akumulacji, na pietrze 12cm akumulacji.

możesz napisać ile zużyłeś kWh na ogrzewanie domu ? i ile kosztuje u ciebie kWh?

kwh kosztuje u mnie 0,64gr

za cały zeszły sezon zapłaciłem za ogrzewanie 1340zł, w tym za prąd coś około 750zł i reszta na drewno+brykiety mam wszystko dokładnie spisane bo mam osobny podlicznik na grzejniki. U mnie dużo daje ten piecokominek - w zeszłym sezonie przepalałem 2-3 krotnie w tygodniu wieczorami, mam rekuperacje i dość zwarty dom więc cieplo ładnie rozchodzi się po pomieszczeniach. Większość (70%) okien mam od wschodu i południa i w słoneczne dni słońce praktycznie wystarcza.

kwh kosztuje u mnie 0,64gr

za cały zeszły sezon zapłaciłem za ogrzewanie 1340zł, w tym za prąd coś około 750zł i reszta na drewno+brykiety mam wszystko dokładnie spisane bo mam osobny podlicznik na grzejniki. U mnie dużo daje ten piecokominek - w zeszłym sezonie przepalałem 2-3 krotnie w tygodniu wieczorami, mam rekuperacje i dość zwarty dom więc cieplo ładnie rozchodzi się po pomieszczeniach. Większość (70%) okien mam od wschodu i południa i w słoneczne dni słońce praktycznie wystarcza.

sterowanie konwektorkami masz przez wbudowane termostaty?

Sterownik Insbud IB-Tron 3100. Ustawienia:

od 0:05: 23*C

od 6:55: 13*C

od 13:05: 23*C

od 15:55: 13*C

Histereza ustawialna jak się chce - mam 0,2*C - ona działa i w górę i w dół, czyli start przy 22,7*C, stop przy 23,3*C.

Dokładność ustawienia temp. na tym sterowniku niestety co 0,5*C i tylko 4 okresy grzewcze na 24h.

I największa jego wada - rozgrzewa się podczas działania i klikania! Dlatego mam ustawione 23*C, bo podczas pracy zawyża temperaturę - w realu daje mi to od 22,5*C wzwyż. Nauczyłem się go już, ale nie polecam ogólnie.

A jaką miałeś temperaturę na zewnątrz?

około 1-3 stopnie w nocy, w dzień 4-5

a napisz jeszcze czy masz kominek w salonie... u siebie obawiam się że dużo ciepła ucieka przez komin szczególnie jak wieje .. wrr

nie mam w ogóle komina więc i kominka nie posiadamy..

ten sezon, poszlo juz 64kWh. sterowniki ustawione na powietrze 21st (lazienka 22). grzane 13-15, 22-6.

powiedzcie jaki macie kaganiec na podloge? bo testuje.

teraz ustawilem kaganiec na podloge +2st wiecej niz powietrze. zapotrzebowanie ok. 3,5-4,0 kW wg OZC. wentylacja idzie na 80m3/h, 2 osoby, wystarcza. bez gwc.

ja mam albo wg temp posadzki albo powietrza.. posadzkę mam na 25 ustawioną, w łazience na 28 (tyle ze termometry jakies 5-6 cm pod górną powierzchnią wylewki), myślałem żeby zparogramować "kaganiec" na jedno i drugie ale po roku doświadczeń (z czego pół sezonu tylko na termometrach w posadzce) doszedłem do wniosku że to zawracanie dupy albo mam mieć ciepło albo nie.. w okresie przejściowym chyba bardziej sprawdza się pomiar temp. powietrza a w zime to obojętne.. termometry temp. powietrza mam puszkach od włączników światła

no wlasnie bez kaganca pojdzie kabel np. 2kw przez cale 8 godzin, bo temperatur nie wzrosnie wg powietrznego, bedzie ladowac podloge, na drugi dzien bedzie cieplej i bedzie pomieszczenie przegrzane, kaganiec to ogranicza. na dole mam 10wylewki+20cm plyty, dopiero styro, czyli razem 30cm akumulacji, na pietrze 12cm akumulacji.

a czemu ma nie wzrosnąć temp. powietrza? jak nie wzrasta to albo izolacja słaba, albo termometr w złym miejscu..

chyba że kabel jakoś ekstremalnie głęboko.. jak duża akumulacja to owszem początek będzie trudny bo musi się naładować bufor (posadzka, płyta, zbiornik) ale potem w zasadzie tylko "dobijamy"

ja mam grzanie wg temp powierza teraz,

Niektorzy narzekaja na wieczorny brak promieniowania. Czy u ciebie tez cos takiego wystepuje ?

u mnie owszem, tylko w łazience ciepło w nogi, ale za to nie wystepują praktycznie wahania.. jak sąsiedzi przychodzą (piec, podłogówka z grzejnikami mieszana, kominek) to są zdziwieni że nie czuć tego podmuchu a jest ciepło

Ja nie odczuwam. Dlatego też utrzymujemy ok. 22,5*C wzwyż - w bloku starczało mniej.

u nas w sypialniach 21.5 a 22.5 w innych

Nie probuj sie wymigać . Listwami przypodłogowymi puszcze :)

Odnośnie sterownika . To ...nie znajdę tego posta ale KrzysiekBB zaproponował kiedyś zaprzęgnięcie drugiego sterownika do kontroli temp podłogi . Miałyby działać rownolegle (a może szeregowo :)) Juz miałem to zrobić i tak minął rok ? a może pol roku i zaproponował to grzanie pomiędzy 22-00 . Noooo to było zdecydowanie prostsze

chyba o to Ci chodziło zrobiłem to tak :

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewaj%C4%85cy-elektryczno%C5%9Bci%C4%85-z-COP-1-WYST%C4%84P-!!!&p=6942090&viewfull=1#post6942090

do dziś działa elegancko tylko na razie mam wartości ustawione na 22,5*C podłoga i 22*C powietrze. Podczas palenia w kominku T powietrza blokuje załączenie podłogi ponieważ temp jest powyżej 23*C (jak przyświeci słońce również jest wyższa niż 22*C), a od 21,9 w dół pozwala na działanie podłogi.

chyba o to Ci chodziło zrobiłem to tak :

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewaj%C4%85cy-elektryczno%C5%9Bci%C4%85-z-COP-1-WYST%C4%84P-!!!&p=6942090&viewfull=1#post6942090

do dziś działa elegancko tylko na razie mam wartości ustawione na 22,5*C podłoga i 22*C powietrze. Podczas palenia w kominku T powietrza blokuje załączenie podłogi ponieważ temp jest powyżej 23*C (jak przyświeci słońce również jest wyższa niż 22*C), a od 21,9 w dół pozwala na działanie podłogi.

można farelkami -np Atlanticami ,można COP farelką -czyli klimatyzatorem . A mozna po "taniości " Da się ? Bocianki ,macie gotowy przepis

jak to lenistwo potrafi zaoszczedzić sporo kasy :)

Edytowane przez noname2

sterowanie konwektorkami masz przez wbudowane termostaty?

Dokladnie tak, w każdym grzejniku jest fabryczny termostat, w praktyce jest tak że mam w domu 11 stref bo tyle mem grzejników...... mogę w każdym pokoju ustawić inną temperaturę i tak też mam bo na przykład w wiatrołapie więcej niż 15st mi nie potrzeba natomiast w łazience mam nastawione na 22st itd

Dokladnie tak, w każdym grzejniku jest fabryczny termostat, w praktyce jest tak że mam w domu 11 stref bo tyle mem grzejników...... mogę w każdym pokoju ustawić inną temperaturę i tak też mam bo na przykład w wiatrołapie więcej niż 15st mi nie potrzeba natomiast w łazience mam nastawione na 22st itd

ale czy to znaczy że w wiatrołapie masz 15 st ? jak to możliwe ? czy po prostu nigdy się tam nie włącza?

ale czy to znaczy że w wiatrołapie masz 15 st ? jak to możliwe ? czy po prostu nigdy się tam nie włącza?

Nie! w tej chwili mam około 18-19st ale gdy zimą spadnie poniżej 15st to załączy się grzejnik i dogrzeje do tych 15-16,5st (histeryza w moim modelu to 1,5st). Za wielki plus mojego systemu uważam:

- prostotę obsługi ustawień temperatur w poszczególnych pokojach - mi zajęło to w zeszłym roku 5 minut, i do teraz termostaty same kontrolują temperaturę w poszczególnych pomieszczeniach.

- koszt materiałów i robocizny całego systemu (około 3500zł)