Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja mam albo wg temp posadzki albo powietrza.. posadzkę mam na 25 ustawioną, w łazience na 28 (tyle ze termometry jakies 5-6 cm pod górną powierzchnią wylewki), myślałem żeby zparogramować "kaganiec" na jedno i drugie ale po roku doświadczeń (z czego pół sezonu tylko na termometrach w posadzce) doszedłem do wniosku że to zawracanie dupy albo mam mieć ciepło albo nie..

ja u siebie dajac temp podlogi na 23 stopni jako kaganiec, dzis np. kiedy na dworze 7 stopni juz robi mi wieksza temperature niz ustawione 21 stopni powietrza. bede musial potestowac. na razie zostawilem powietrze/podloga 21/23 grzanie 0-6, 13-15, lazienka odpowiednio 22/24 (najzimniejsze pomieszczenie, polnoc).

Za wielki plus mojego systemu uważam:

- prostotę obsługi ustawień temperatur w poszczególnych pokojach - mi zajęło to w zeszłym roku 5 minut, i do teraz termostaty same kontrolują temperaturę w poszczególnych pomieszczeniach.

- koszt materiałów i robocizny całego systemu (około 3500zł)

o ! i taki powinien być każdy system CO

Mnie na tym forum przekonali do rurek i kotła elektrycznego i tak zainstalowałem, ciezko wyregulować temperatury różne dla różnych pokoi. Mam centrale sterującą c.ps i rozdzielacz z regulacja, poza tym to mój pierwszy sezon grzewczy, wiec pewnie cięźko będzie.

Ja namawiałem na kabelki - tym bardziej tylko 92m2.....mimo wszystko, że to Suwałki:p

Napiszcie mi proszę, ile średnio zużywacie miesięcznie kWh na CWU dla jednej osoby.

od 1 wrzesnia do teraz 190 kWh - 4 osobowa rodzina (w tym 3 kobiety - w tym 16 i 12 latka) czyli wychodziłoby 4 kWh na dobę ale chyba twierdzenie, że jedna osoba zużyłaby 1kWh byłoby nadużyciem.. grzeję bojler grzałką 2kW do 55* ale na wyjściu mam zawór mieszający do 38 stopni (czy jakoś tak, w każdym razie gorąca leci ale wrzątku na głowę się nie puści)..

edit:

tu opisałem zużycie w całym sezonie:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?218088-quot-Tak-si%C4%99-dom%C3%B3w-nie-buduje-!!-quot-czyli-parter%C3%B3wka-ze-strychem-w-podkieleckiej-wiosce-)&p=6859108&viewfull=1#post6859108

wyszło 130kWh na miesiąc czyli w tym sezonie w zasadzie się pokrywa..

aa.. dorobiłem się kamery termowizyjnej flir one podłączanej do iphona więc parę rzeczy jeszcze poprawię. generalnie jest nieźle ale parę rzeczy mam do skończenia (na poddaszu nieużytkowym które jest niewykończone) w czym taki sprzęt wydatnie pomoże

Edytowane przez _artur_

I co ty na to TomekB?

Już wyjaśniam.

W innym wątku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?166997-Wydajno%C5%9B%C4%87-solar%C3%B3w/page50 TomekB zarzuca mi, że mijam się z prawdą, że na CWU zużywam 90kWh miesięcznie na CWU grzejąc pompą ciepła (ja uważam że zużywam dość sporo przez to że mam dwa zbiorniki dość słabo izolowane)

Edytowane przez Liwko

I co ty na to TomekB?

Już wyjaśniam.

W innym wątku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?166997-Wydajno%C5%9B%C4%87-solar%C3%B3w/page50 TomekB zarzuca mi, że mijam się z prawdą, że na CWU zużywam 90kWh miesięcznie na CWU grzejąc pompą ciepła (ja uważam że zużywam dość sporo przez to że mam dwa zbiorniki dość słabo izolowane)

w sensie że za mało zużywasz? czy za dużo? i te 90kWh to po COPie czy czysty prąd? zbiornik mam z fabryczną izolacją, jedną z modyfikacji którą mam w planie wprowadzić jest dodanie pompki obiegowej do zbiornika - mam stojący i grzałka pośrodku, niby oczywiste że ciepła woda leci do góry ale dopiero po zrobieniu fotki zbiornika termowizją parę dni temu zdziwiłem się bardzo.. a druga modyfikacja to własnie zrobienie dodatkowej obudowy ze styropianu/styroduru do bojlera bo poddasze gdzie stoi jest niegrzane

fotka w załączeniu

image.jpg

edit: wszystko grzeję w 2 taryfie w duonie z przesyłem w pge brutto wychodzi niecałe 25groszy za kWh

Edytowane przez _artur_

U mnie też sezon się rozpoczął. Próbowałem kilka dni w kominku palić patyki :) ale mi się znudziło.

Do tej pory poszło 101 kWh (od 12.10).

W tym roku wywaliłem czujniki temperatury na zewnątrz obudowy sterowników i testuję jak działa na sterowaniu temperaturą powietrza. No i na razie jest git. (sterownie podłoga zostawiłem tylko w łazience i ganku). Termometr w salonie pokazuje 21,5 +_ 0,4

U mnie też sezon się rozpoczął. Próbowałem kilka dni w kominku palić patyki :) ale mi się znudziło.

Do tej pory poszło 101 kWh (od 12.10).

W tym roku wywaliłem czujniki temperatury na zewnątrz obudowy sterowników i testuję jak działa na sterowaniu temperaturą powietrza. No i na razie jest git. (sterownie podłoga zostawiłem tylko w łazience i ganku). Termometr w salonie pokazuje 21,5 +_ 0,4

_artur_ a jaki masz zbiornik CWU duży i jak to robisz że na czystym prądzie zużywasz 4kWh dziennie dla 4 osób, też tak chcę:)

U mnie we wrześniu na dwie osoby, głównie prysznic i sporadycznie wanna poszło 35kWh z pompy ciepła, gdzie COP szacuję w granicach ~4, co daje 140kWh energii wytworzonej. To już jest więcej niż u Ciebie dla 4 osób:)

_artur_ a jaki masz zbiornik CWU duży i jak to robisz że na czystym prądzie zużywasz 4kWh dziennie dla 4 osób, też tak chcę:)

U mnie we wrześniu na dwie osoby, głównie prysznic i sporadycznie wanna poszło 35kWh z pompy ciepła, gdzie COP szacuję w granicach ~4, co daje 140kWh energii wytworzonej. To już jest więcej niż u Ciebie dla 4 osób:)

żartem napisałbym że we wioskach pod Kielcami kąpiele tylko w soboty ale się boję że potem to wyciągną..

zbiornik kospel 200 litrów ocieplony fabrycznie ale grzane na maxa jest realnie jakieś 120 (patrz fotka z termowizji powyżej).. reszta słabiej..

przede wszystkim zmywarka jest i praktycznie CWU idzie na łazienkę tylko..

nie ma cyrkulacji

po drugie gównie prysznic.. wanna jest ale używana co 2-3 dni.. większość razy prysznic z deszczownią..

po trzecie i chyba najważniejsze z tego co zauważyłem to ten zawór trójdrożny mieszający przy wyjściu z bojlera..

ustawiony na jakieś 38*-39* na wyjściu (od razu miesza wodę z bojlera z zimną wodą z sieci) - temperatura dobrana doświadczalnie, tak żeby dało się wytrzymać lejącą się z prysznica (taka fobia odkąd 5 letni synek sąsiadów poparzył się poważnie puszczając na siebie gorącą wodę z termy) - dzięki czemu gorąca woda nie jest marnowana na mieszanie w kranie, nie ma dolewania do wanny wystygniętej parującej wody itp.

i tyle chyba..

niedługo jeszcze bojler docieplę 5 -10 cm styropianu bo mam miejsce, i chyba dorobię cyrkulację wewnątrz bojlera - ta termowizja to zajebista sprawa, a jako przystawka do telefonu to niedrogo nawet wyszło.. i całkiem nowe możliwości kontrolno-rozpoznawcze się rysują..

Edytowane przez _artur_