schizo85 18.10.2015 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 (edytowane) 4 kWh to jakieś 123l wody grzanej z 10 do 38 stopni, bez liczenia strat ciepła zasobnika. Strata zasobnika takiego małego nie wiem ile mogła by być ale pewnie z 0,5-0,6 kWh na dobę. U mnie Galmet Maxi 300l po przeliczeniu stratę ma około 1kWh na dobę, przy temperaturze wody w środku 45 stopni. Podgrzanie wody do 38 stopni czy podgrzanie wody do 60 i późniejsze wymieszanie jej z zimną, w wyniku czego mamy tyle samo wody w kranie, to dalej jest ta sama energia, a strata zasobnika większa przy mocniejszym grzaniu. Dla mnie to zaskakująco mało jak dla 4 osób. Muszę zacząć gonić żonę za wannę bo na prysznicu mam baterię termostatyczną więc też woda leci zawsze 38 stopni i też brak cyrkulacji. Nie ma to tamto, zwalę winę na żonę Kamerka do Iphona fajny bajer, nawet nie wiedziałem że coś takiego jest. Ale cena 1200zł za nową dalej troszkę zaporowa. Edytowane 18 Października 2015 przez schizo85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 18.10.2015 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 4 kWh to jakieś 123l wody grzanej z 10 do 38 stopni, bez liczenia strat ciepła zasobnika. Strata zasobnika takiego małego nie wiem ile mogła by być ale pewnie z 0,5-0,6 kWh na dobę. U mnie Galmet Maxi 300l po przeliczeniu stratę ma około 1kWh na dobę, przy temperaturze wody w środku 45 stopni. Podgrzanie wody do 38 stopni czy podgrzanie wody do 60 i późniejsze wymieszanie jej z zimną, w wyniku czego mamy tyle samo wody w kranie, to dalej jest ta sama energia, a strata zasobnika większa przy mocniejszym grzaniu. i tak i nie.. zwróć uwagę co napisałem o dolewaniu wrzącej prawie wody do wanny i potem zaleganiu jej w rurkach które jednak jakąś tam pojemność mają.. Dla mnie to zaskakująco mało jak dla 4 osób. Muszę zacząć gonić żonę za wannę bo na prysznicu mam baterię termostatyczną więc też woda leci zawsze 38 stopni i też brak cyrkulacji. Nie ma to tamto, zwalę winę na żonę a to oczywista oczywistość że to wina baby - ja mam 3 w domu więc dom musi się bronić sam.. jak będą za dużo wody czerpać to dodam do programu sterownika licznik zużytej wody i będę elektrozaworem odcinać Kamerka do Iphona fajny bajer, nawet nie wiedziałem że coś takiego jest. Ale cena 1200zł za nową dalej troszkę zaporowa. moją mam zamiar za 7 stówek sprzedać jak kupiec się trafi.. po zaprezentowaniu w firmie będę miał chyba firmowy egzemplarz .. póki co to z moim kombinatorstwem bardzo narzędzie przydatne.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 18.10.2015 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 i tak i nie.. zwróć uwagę co napisałem o dolewaniu wrzącej prawie wody do wanny i potem zaleganiu jej w rurkach które jednak jakąś tam pojemność mają.. Przy grzaniu wody do wysokiej temperatury to masz rację, dobieg 7m rury PP25 ma prawie 10l, jeżeli gdzieś się nie pomyliłem w liczeniu na szybko. Szczęście że ja grzeję tylko do 42 aktualnie:) Z tym odcinaniem wody to się nie rozpędzaj tak. Już sobie wyobrażam babę której nagle odcięto wodę pod prysznicem i więcej nie będzie. Piekło na ziemi:D W sumie za 700 zł to dalej trochę drogo ale wygląda już korzystniej niż 1200 zł. Już mnie korciło żeby normalną kamerkę termowizyjną gdzieś pożyczyć. Miałem termowizję robioną ale nie mogłem się samodzielnie kamerką pobawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 18.10.2015 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Przy grzaniu wody do wysokiej temperatury to masz rację, dobieg 7m rury PP25 ma prawie 10l, jeżeli gdzieś się nie pomyliłem w liczeniu na szybko. Szczęście że ja grzeję tylko do 42 aktualnie:) Z tym odcinaniem wody to się nie rozpędzaj tak. Już sobie wyobrażam babę której nagle odcięto wodę pod prysznicem i więcej nie będzie. Piekło na ziemi:D to nie ja odcinam to dom się broni przed wychłodzeniem W sumie za 700 zł to dalej trochę drogo ale wygląda już korzystniej niż 1200 zł. Już mnie korciło żeby normalną kamerkę termowizyjną gdzieś pożyczyć. Miałem termowizję robioną ale nie mogłem się samodzielnie kamerką pobawić też miałem i dlatego jak tylko nadarzyła się okazja to kupiłem, w zasadzie to się zastanawiam czy taki flir nie podcina sobie tym rynku tych tańszych kamer bo o takich samych parametrach przetwornika termicznego na allegro kosztuje ponad 5 tysięcy.. Przy grzaniu wody do wysokiej temperatury to masz rację, dobieg 7m rury PP25 ma prawie 10l, jeżeli gdzieś się nie pomyliłem w liczeniu na szybko. Szczęście że ja grzeję tylko do 42 aktualnie:) ( no tak, ale skoro jest więcej niż otoczenie to i tak straty będą chyba podobne (w sensie że ta sama ilość wody pobranej z bojlera będzie chłodniejsza) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 18.10.2015 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Przy grzaniu wody do wysokiej temperatury to masz rację, dobieg 7m rury PP25 ma prawie 10l, Mi wychodzi ok. 3,5L Gdyby to było 10 litrów, to przy wydajności prysznica 6L/min. musiałbym czekać prawie 2 minuty, aż doleci ciepła z zasobnika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 19.10.2015 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 (edytowane) Mi wychodzi ok. 3,5L Gdyby to było 10 litrów, to przy wydajności prysznica 6L/min. musiałbym czekać prawie 2 minuty, aż doleci ciepła z zasobnika... A rzeczywiście wychodzi 1,51497 l:D Czyli 0,216424 l/m. Wczoraj na szybko przeliczyłem średnicą zamiast promieniem i z głowy strzeliłem grubością ścianki rury PP. też miałem i dlatego jak tylko nadarzyła się okazja to kupiłem, w zasadzie to się zastanawiam czy taki flir nie podcina sobie tym rynku tych tańszych kamer bo o takich samych parametrach przetwornika termicznego na allegro kosztuje ponad 5 tysięcy.. Hmmm nie wiem jak wygląda soft na Iphona albo Androida ale pewnie kamerka za 5 tysi ma jednak bardziej dopracowany i dostajesz jeszcze program na kompa do obróbki termogramów. Dla przeciętnego użytkownika takie coś może być ok, ale ja osobiście bym śmiechem zabił gościa który by przyszedł mi robić termowizję kamerką do telefonu. Profesjonaliści jakichś standardów muszą się trzymać. Noo chyba że cena była by promocyjna:) A kiedy masz zamiar ją sprzedawać? W sumie to zawsze później można ją odsprzedać więc chętnie bym ją odkupił od Ciebie. EDIT A powiedz mi jeszcze masz wersję pierwszą jako nakładkę na Iphona czy tą drugą na USB? Edytowane 19 Października 2015 przez schizo85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 19.10.2015 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 (edytowane) - ta termowizja to zajebista sprawa, a jako przystawka do telefonu to niedrogo nawet wyszło.. i całkiem nowe możliwości kontrolno-rozpoznawcze się rysują.. Napisz cos wiecej pliz. do I5 czy I6? Edytowane 19 Października 2015 przez karolek75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 19.10.2015 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 (edytowane) Hmmm nie wiem jak wygląda soft na Iphona albo Androida ale pewnie kamerka za 5 tysi ma jednak bardziej dopracowany i dostajesz jeszcze program na kompa do obróbki termogramów. Właśnie tu jest problem z tym softem bo z tego co widziałem wcześniejsze pliki i pliki z kamer to niekoniecznie bo przetwornik jest takiej samej rozdzielczości.. Na androida nie znam softu, na iphone możesz sciągnąć sobie z appstopa - flirone i flir tools - działa bez kamery, jakieś przykładowe zdjęcia są.. a same pliki możesz obrabiać tez w "dużym" programie FLIRTOOLS na Peceta czy maka (do ściągnięcia za darmo - w tym programie gość robił mi raport z termowizji). Pliki mają zapisaną całą informację termograficzną więc w dowolnym punkcie na PCie możesz sobie potem zmierzyć np. różnicę temperatur.. jeszcze jest fajna opcja że w pliku są dwa zdjęcia - jedno termiczne i drugie normalne, dzięki czemu nie musisz się domyślać co jest gdzie Profesjonaliści jakichś standardów muszą się trzymać. Noo chyba że cena była by promocyjna:) A kiedy masz zamiar ją sprzedawać? W sumie to zawsze później można ją odsprzedać więc chętnie bym ją odkupił od Ciebie. standard standardem ale do naszych celów to w zupełności wystarczy - robiłem w sobotę zabudowę poddasza i upychałem resztki styropianu pod płyty zerknij na zdjęcia jakie różnice widać i ile daje jedna warstwa styropianu pierwsze prawo handlu mówi że jak jest kupiec to trzeba sprzedawać a serio to za parę dni będę miał firmową sztukę więc moja będzie "wolna" A powiedz mi jeszcze masz wersję pierwszą jako nakładkę na Iphona czy tą drugą na USB? tą do piatki ale z tego co widziałem to bez problemu podłacza się ją do każdego ze złączem lighting (oczywiście nie jako pokrowiec ale na "przedłużaczu") ta wersja jest bardzo wygodna bo bez problemu ściągasz telefon jak nie chcesz używać bo to opakowanie jest jakby "podwójne" i jest dodatkowy zaczep Napisz cos wiecej pliz. do I5 czy I6? Do I5/5s - ale jak pisałem powyżej - podłączają do nowszych tyle ze już nie jest jak pokrowiec.. http://zmniejszacz.pl/zdjecie/324/3524591_IMG_2395.JPG http://zmniejszacz.pl/zdjecie/324/3524592_IMG_2396.JPG http://zmniejszacz.pl/zdjecie/324/3524594_IMG_2410.PNG Edytowane 19 Października 2015 przez _artur_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 19.10.2015 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 (edytowane) Do I5/5s - ale jak pisałem powyżej - podłączają do nowszych tyle ze już nie jest jak pokrowiec.. Ajajaj, to dupa zbita, ja mam tylko androida. Myślałem że masz tą wersję podłączaną pod USB Edytowane 19 Października 2015 przez schizo85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 19.10.2015 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 pod androida nie ma jeszcze - na razie jest napisane że preordery zbierają..podejrzewam że na IOSa łatwiej zrobić bo nie ma iluśtam wersji softu i sprzętu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 19.10.2015 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 Właśnie zasugerowałem się że jest już to dostępne. Ale swoją drogą to już będzie ciekawy wynalazek, 160x120 rozdzielczości i łapie ujemne temperatury. A jak z tym jest w Twojej wersji pokazuje coś? Bo w specyfikacji piszą że działa mierzy od 0 stopni Celsjusza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 19.10.2015 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 w sumie to nie wiem, pokazuje na ciemno, ale w zakresie interesującym zupełnie wystarcza, bo mostki i różnice pokazuje.. z tego co widziałem to w zasadzie będzie podobnie.. od środka przy pracy róznicy się specjalnej nie spodzewam.. zresztą jak widzisz na zdjęciach powyżej na 3-4 metry odległości różnica w temperaturze na styropianie jest doskonale widoczna.. wrzucam jeszcze parę fotek, przekaźniki od moich kabli grzejnych (w końcu to wątek o grzaniu prądem), krokwie na nieocieplnym, niezabudowanym jeszcze, nieużytkowym poddaszu, belka stalowa w drewnianym stropie widoczna przez podłogę z OSB i na ostatnim - to trochę żartobliwe ale może ktoś zgadnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xkordix 21.10.2015 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Witam W związku z tym że do sieci gazowej mamy ok. 100 m i raczej nie chcemy wydawać kroci na samo przyłączenie, zostaje nam ogrzewanie na prąd (paliwa stałe odpadają, wyprowadzam się z domu w którym jest węglowiec więc wiem z czym to się je).Projekt który wybraliśmy to:http://z500.pl/projekt/613/Z101_L_h_PLUS,lustro-podwyzszona-sciana-kolankowa-ogrzewanie-na-paliwo-stale.html Po zmianach który wprowadziliśmy będzie ok 130 m po podłogach. Niezależnie od tego czym będziemy grzali dom będzie on mocno ocieplony dobrym styro grafitowym:- fundamenty obustronnie po 10 cm, pod chudziaka też 10 cm- 20 cm pod wylewkę- 20 cm na ścianach- 40 wełny w skosach- okna z pakietem trzyszybowym i ciepłym montażem, ciepłe drzwi. Oczywiście rekuperacja, ale też kominek (nie podlega negocjacji, żona też musi coś mieć do powiedzenia hehe).Długo byliśmy nastawieni na pompę ciepła, ale jest to jednak spora inwestycja. I tu trafiłem na temat R&K o tanich systemach grzewczych, który dał mi sporo do myślenia, liczenia i zastanawiania się. Przy założeniach projektowych które wymieniłem powinno wyjść małe zapotrzebowanie na ciepło (jestem dogadany na wyliczenie OZC jak tylko architekt skończy adaptację). I tu prośba o pomoc w dobraniu systemu ogrzewania elektrycznego, CO+CWU, który będzie najtańszy w wykonaniu i eksploatacji dla czteroosobowej rodziny.Zastanawiam się nad następującymi rozwiązaniami: - kable grzewcze w wylewce akumulacyjnej- wodna podłogówka akumulacyjna podłączona pod jakiś kospel- wodna podłogówka podłączona pod jakiś bufor grzany tylko w taniej taryfie- jw + wpięcie w bufor płaszcza wodnego (to chyba najmniej mi odpowiada, bo kominek ma być źródłem awaryjnym jak nie będzie prądu, wiec raczej skłaniam się pod grawitacyjną DGP) I co z CWU? Może mała pompa PW? Czy ewentualnie z takiego dużego bufora 1000 l mogę jednocześnie korzystać z CO i CWU? Bardzo proszę o porady i sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 21.10.2015 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Jak zrobisz OZC, to będziesz dopiero liczył. Dodaj do OZC jakiś procent na różne czynniki. Patrząc pobieżnie, wstawiałbym na Twoim miejscu PCi powietrzną albo gruntową z dolnym źródłem wykonanym metodą gospodarczą + podłogówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.10.2015 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Mała uwaga, budynek bedzie co najwyzej dobrze ocieplony jak nie srednio, "mocno" to okreslenie jest za bardzo na wyrost.Kominek z płaszczem wodnym bez sensu, zamienic weglowiec w kotłowni na kotłownie z salonu???Mozna korzystac z bufora do cwu pod warunkiem ze ma on wezownice przepływowa cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 21.10.2015 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Mała uwaga, budynek bedzie co najwyzej dobrze ocieplony jak nie srednio, "mocno" to okreslenie jest za bardzo na wyrost. to jak aktualnie wygląda ocieplenie "dobrze ocieplony" ? jakiś czas temu były dyskusje o bezsensie dawania 20cm styro bo nigdy się nie zwróci.. Kominek z płaszczem wodnym bez sensu, zamienic weglowiec w kotłowni na kotłownie z salonu??? dokładnie Mozna korzystac z bufora do cwu pod warunkiem ze ma on wezownice przepływowa cwu. a z ciekawości wiesz może jak wygląda w rzeczywistości temperatura wody na wyjściu z takiej wężownicy - bo zakładam że chcesz to puścić tak że zbiornik masz np. grzany do 60* i przez wężownicę puszczasz CWU z sieci (powiedzmy 10*) - ile realnie na wyjściu będzie mieć CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.10.2015 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 to jak aktualnie wygląda ocieplenie "dobrze ocieplony" ? jakiś czas temu były dyskusje o bezsensie dawania 20cm styro bo nigdy się nie zwróci.. dokładnie a z ciekawości wiesz może jak wygląda w rzeczywistości temperatura wody na wyjściu z takiej wężownicy - bo zakładam że chcesz to puścić tak że zbiornik masz np. grzany do 60* i przez wężownicę puszczasz CWU z sieci (powiedzmy 10*) - ile realnie na wyjściu będzie mieć CWU? Kwestia nazewnictwa i opłacalnosci to rzecz dyskusyjna, dla mnie bardzo dobrze to sciana 30 cm (grafit) , podłoga co najmniej 25 cm (tez grafit) skosy 40 cm czyli moga byc, okna 0,7-0,8 (max). Co do temp. cwu z wezownicy to zalezy od mocy wezownicy (długosc, srednica) oraz przepływu, dT miedzy wejsciem a wyjsciem przy dobrej wezownicy nie przekracza 2-3 oC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 21.10.2015 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 ale przy tych 30cm grafitu na scianie okna mam rozumieć chyba tylko w ocieplenie? bo tak to trochę głęboko? a jak ma się kwestia ocieplenia fundamentu i odizolowania od ścian? bo ja mam płytę fund. i mam "wannę" z 2x10cm styroduru a tu widzę słaby punkt - mianowicie tradycyjny fundament - te 30cm na ścianie gdzieś się musi zacząć bo 25cm na podłogę to masz na myśli na chudziaku czyli ściany idą pomiędzy tą izolację.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.10.2015 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 ale przy tych 30cm grafitu na scianie okna mam rozumieć chyba tylko w ocieplenie? bo tak to trochę głęboko? a jak ma się kwestia ocieplenia fundamentu i odizolowania od ścian? bo ja mam płytę fund. i mam "wannę" z 2x10cm styroduru a tu widzę słaby punkt - mianowicie tradycyjny fundament - te 30cm na ścianie gdzieś się musi zacząć bo 25cm na podłogę to masz na myśli na chudziaku czyli ściany idą pomiędzy tą izolację.. Mozna podniesc wysokosc kondygnacji, ogolnie sprawa tradycyjnego fundamentu i eliminacji/zmnjejszenia mostka sciana/fundament to nie prosta sprawa. Nie ma to do rzeczy dla ocieplania pozostałych przegród Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 21.10.2015 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Mozna podniesc wysokosc kondygnacji, ogolnie sprawa tradycyjnego fundamentu i eliminacji/zmnjejszenia mostka sciana/fundament to nie prosta sprawa. no właśnie, dlatego ciekawy jestem jak się ma teoria do praktyki, no i poddasze.. o widzisz, zapytam od razu bo Ty się znasz.. jak zauważyłeś parę postów wcześniej dorwałem kamerkę termowizyjną.. działa nawet nieźle.. i tak się zastanawiam czy da się jakoś teoretycznie wyliczyć czy sprawdzić efektywność przegrody (coś jak lambda czy nie wiem jak to nazwać).. powiedzmy mam ścianę zewnętrzną.. znam temperaturę zewnętrzną, wilgotność itp. mocuję na tym styropian 15 cm i za jakiś czas patrzę co mi tam pokazuje.. obok mocuję styropian 20 cm grafitowy powiedzmy - i też sprawdzam, a jeszcze dalej wełnę.. czy od strony teoretycznej takie zabawy mają sens? z tego co widzę i co pokazałem wyżej na paru fotkach to przy zabudowie ścianek kolankowych układając styropian dodanie jednej warstwy styropianu (kawałków) temperatura wzrosła o 1* w stosunku do poprzedniej warstwy a po zamknięciu płytą GK o kolejny - w stosunku do temperatury muru to około 4*.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts