xkordix 21.10.2015 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Mała uwaga, budynek bedzie co najwyzej dobrze ocieplony jak nie srednio, "mocno" to okreslenie jest za bardzo na wyrost. Kominek z płaszczem wodnym bez sensu, zamienic weglowiec w kotłowni na kotłownie z salonu??? Mozna korzystac z bufora do cwu pod warunkiem ze ma on wezownice przepływowa cwu. Fajnie że się Pan udzielił! Projekt który przesłałem do wstępnej wyceny to faktycznie typówka, cudów nie ma, natomiast te założenia o których wspominam to takie moje wyliczenia na szybko, które mi laikowi, dają przyzwoite wartości. Oczywiście jak już Panu podeślę gotowca do wyliczeń to wyjdzie gdzie faktycznie warto dołożyć, natomiast nie celuję w standard pasywny, raczej sensownie niskoenergetyczny:) Co do kominka to on tak czy siak będzie używany sporadycznie i rekreacyjnie, bo nie po to dziad 50 lat temu kotłownię do piwnicy przeniósł, żebym ja się teraz miał z tym ustrojstwem do salonu wprowadzać Nadal proszę o poradę co do tego który z proponowanych (a może jeszcze jakiś inny) systemów grzania najlepiej zdaje egzamin i jest najsensowniejszy. Mocno zastanawiam się nad tą wodną podłogówką i którymś z rozwiązań podgrzewania jej, zawsze "jak by co" to mogę do niej podpiąć inne źródło ciepła, a kable to niestety rozwałka całej posadzki. I to jest moja największa obawa z nimi związana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 21.10.2015 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Zacznij od rurek + Kospel, i zasobnik cwu grzany grzałką.To nie ograniczy Ci w przyszłości możliwości zakupu pompy ciepła. Z czasem będą coraz lepsze i tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.10.2015 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Fajnie że się Pan udzielił! Projekt który przesłałem do wstępnej wyceny to faktycznie typówka, cudów nie ma, natomiast te założenia o których wspominam to takie moje wyliczenia na szybko, które mi laikowi, dają przyzwoite wartości. Oczywiście jak już Panu podeślę gotowca do wyliczeń to wyjdzie gdzie faktycznie warto dołożyć, natomiast nie celuję w standard pasywny, raczej sensownie niskoenergetyczny:) Co do kominka to on tak czy siak będzie używany sporadycznie i rekreacyjnie, bo nie po to dziad 50 lat temu kotłownię do piwnicy przeniósł, żebym ja się teraz miał z tym ustrojstwem do salonu wprowadzać Nadal proszę o poradę co do tego który z proponowanych (a może jeszcze jakiś inny) systemów grzania najlepiej zdaje egzamin i jest najsensowniejszy. Mocno zastanawiam się nad tą wodną podłogówką i którymś z rozwiązań podgrzewania jej, zawsze "jak by co" to mogę do niej podpiąć inne źródło ciepła, a kable to niestety rozwałka całej posadzki. I to jest moja największa obawa z nimi związana. Moze zadwonić, to objasnię, wiem ze inni to czytają, ale ja naprawde nie mam czasu nieraz pisac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 21.10.2015 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 xkordix Julka: http://www.jula.pl/catalog/artykuly-budowlane-i-farby/klimatyzacja-wewnetrzna/ogrzewanie/pompy-ciepla-powietrze-woda/pompa-ciepla-powietrze-woda-416107/ Do tego zasobnik i podłogówka wg asoltowego projektu (o ile go zamawiasz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xkordix 22.10.2015 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Zacznij od rurek + Kospel, i zasobnik cwu grzany grzałką. To nie ograniczy Ci w przyszłości możliwości zakupu pompy ciepła. Z czasem będą coraz lepsze i tańsze. Mówiąc szczerze to rozwiązanie najbardziej mi się podoba, bo tez liczę na rozwój i popularyzację technologii odnawialnych, a co za tym idzie spadek cen urządzeń w przyszłości. Ale czy ktoś liczył jakie są różnice w ogrzaniu tego samego domu przy wykorzystaniu wodnej podłogówki+kospel a kablami? Czy występują jakieś straty w związku z ogrzewaniem medium pośredniego czyli wody? Czy może są to różnice pomijalne w ogólnym rozrachunku? Co do Juli to raczej odpuszczę. Temat pomp śledzę na bieżąco, ale widzę że z Julą zaczynają się problemy. A jak już w coś iść to tylko sprawdzonego, bo nie uśmiecha mi się potem przez pół zimy marznąć z powodu napraw serwisowych pompy. Sporo tych pytań, ale też decyzja ważna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 22.10.2015 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Zacznij od rurek + Kospel, i zasobnik cwu grzany grzałką. To nie ograniczy Ci w przyszłości możliwości zakupu pompy ciepła. Z czasem będą coraz lepsze i tańsze. Zastosowanie bufora również nie ograniczy mozliwosci zakupu pompy ciepła, gdyz po jej zamontowaniu bufora staje sie zasobnikiem cwu w którym nie musimy wygrzewac legionelii, jest praktycznie niezniszczalny, z racji pojemnosci zapewnia pracę pompy z najwiekszym mozliwym COP. Gdy kupimy kospel po instalacji pompy stanie sie zbedny. Moze lepiej chociaz drozej pojsc w kierunku rozwiazan docelowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 22.10.2015 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Zastosowanie bufora również nie ograniczy mozliwosci zakupu pompy ciepła, gdyz po jej zamontowaniu bufora staje sie zasobnikiem cwu w którym nie musimy wygrzewac legionelii, jest praktycznie niezniszczalny, z racji pojemnosci zapewnia pracę pompy z najwiekszym mozliwym COP. Gdy kupimy kospel po instalacji pompy stanie sie zbedny. Moze lepiej chociaz drozej pojsc w kierunku rozwiazan docelowych. Jeśli do CO proponujesz bufor, to co z cwu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 22.10.2015 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Ale czy ktoś liczył jakie są różnice w ogrzaniu tego samego domu przy wykorzystaniu wodnej podłogówki+kospel a kablami? Czy występują jakieś straty w związku z ogrzewaniem medium pośredniego czyli wody? Czy może są to różnice pomijalne w ogólnym rozrachunku? Pomijalne, ponieważ przekazywanie energii odbywa się w obrębie domu. Nawet jeśli będą straty na przesyle to i tak zostają w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 22.10.2015 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Jeśli do CO proponujesz bufor, to co z cwu ? Bufor jest z wezownicą cwu, po zainstalowaniu pompy istniejacy bufor (co+cwu) staje sie zasobnikiem cwu, to przeciez proste. Dodatkowo moze słuzyc jako awaryjne zródło ciepła dla co i cwu (w razie awarii pompy) przy wykorzystaniu grzałek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 22.10.2015 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Bufor jest z wezownicą cwu, po zainstalowaniu pompy istniejacy bufor (co+cwu) staje sie zasobnikiem cwu, to przeciez proste. A nie ma obaw, że rozbiór wody podczas kąpieli spowoduje, że braknie ciepła na CO i odwrotnie ? No i potrzebny jest rozdzielacz z mieszaczem. Dodatkowo moze słuzyc jako awaryjne zródło ciepła dla co i cwu (w razie awarii pompy) przy wykorzystaniu grzałek Trochę byłoby roboty z tym, bo musiałbyś odpinać wężownicę od pompy ciepła i podłączać pod podłogówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 22.10.2015 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Zastosowanie bufora również nie ograniczy mozliwosci zakupu pompy ciepła, gdyz po jej zamontowaniu bufora staje sie zasobnikiem cwu w którym nie musimy wygrzewac legionelii Dlaczego nie musimy wygrzewać legionelli ? Masz na myśli grzanie CWU do 65oC pompą ciepła ? , jest praktycznie niezniszczalny, z racji pojemnosci zapewnia pracę pompy z najwiekszym mozliwym COP. Możesz rozwinąć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 22.10.2015 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Mówiąc szczerze to rozwiązanie najbardziej mi się podoba, bo tez liczę na rozwój i popularyzację technologii odnawialnych, a co za tym idzie spadek cen urządzeń w przyszłości. Ale czy ktoś liczył jakie są różnice w ogrzaniu tego samego domu przy wykorzystaniu wodnej podłogówki+kospel a kablami? Czy występują jakieś straty w związku z ogrzewaniem medium pośredniego czyli wody? Czy może są to różnice pomijalne w ogólnym rozrachunku? Co do Juli to raczej odpuszczę. Temat pomp śledzę na bieżąco, ale widzę że z Julą zaczynają się problemy. A jak już w coś iść to tylko sprawdzonego, bo nie uśmiecha mi się potem przez pół zimy marznąć z powodu napraw serwisowych pompy. Sporo tych pytań, ale też decyzja ważna. jeżeli masz mieć kominek i używać go od czasu do czasu, to przy twoim metrażu i ociepleniu nie bawil bym się w nic innego jak w zwykle konwektory z termostatami... mnie taka instalacja (materiały i robocizna) wyniosła okolo 3500zł też przepalam wieczorkami w piecokominku (co2-3 dzień) i zeszła zima wyszła mnie 1340zl (prąd+opał do kominka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 22.10.2015 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Trochę byłoby roboty z tym, bo musiałbyś odpinać wężownicę od pompy ciepła i podłączać pod podłogówkę. Starczy kilka zaworow i troche rurek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 22.10.2015 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 A Trochę byłoby roboty z tym, bo musiałbyś odpinać wężownicę od pompy ciepła i podłączać pod podłogówkę. Wezownicy nie podpina sie do pompy ciepła, a jedynie bufor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 22.10.2015 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 jeżeli masz mieć kominek i używać go od czasu do czasu, to przy twoim metrażu i ociepleniu nie bawil bym się w nic innego jak w zwykle konwektory z termostatami... No właśnie. Żeby pojechać rano po bułki wystarczy rower, nie trzeba pick-upa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 22.10.2015 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Wezownicy nie podpina sie do pompy ciepła, a jedynie bufor Pod pompę ciepła połacza się obwód podłogówki oraz wężownicę zasobnika do cwu. Bufory przy pompie ciepła nie polepszają COP. Wręcz go pogarszają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 22.10.2015 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 No właśnie. Żeby pojechać rano po bułki wystarczy rower, nie trzeba pick-upa. Jak dla mnie konwektorki mają same plusy - instalacja jak i same grzejniczki są mega tanie, są o wiele mniejsze niż tradycyjne grzejniki moje mają wymiary jakieś 50 na 50cm , ładniejszy design, - http://www.atlantic-polska.pl/nasze_produkty/grzejniki_elektryczne/f117/ No i co najważniejsze sterowanie nimi jest dziecinne proste.... połowe tego wątku to wpisy odnośnie ustawiania temperatur i sterowania, a ja swoje ustawiłem w 5 minut rok temu i do tej pory nic nie ruszałem, na każdym mam termostat i jak ustawie temperaturę np na 20st to bez względu czy na zewnątrz jest +10 czy -10st w danym pomieszczeniu będzie te 20st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 22.10.2015 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Pod pompę ciepła połacza się obwód podłogówki oraz wężownicę zasobnika do cwu. Bufory przy pompie ciepła nie polepszają COP. Wręcz go pogarszają. Jaką wezownicę?? to nie jest zwykły bojler, wezownica przepływowo grzeje wodę korzystajac z ciepła w zasobniku. Duzy zasobnik polepsza COP bo mozna grzac cwu do nizszej temperatury poniewaz ma duzą pojemnosc. Majac pompe i taki zasobnik łaczymy podłogówke i zasobnik poprzez zawór trójdrozny pracujacy w priorytecie cwu, widac ze sie nie rozumiemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 22.10.2015 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Jaką wezownicę?? to nie jest zwykły bojler, wezownica przepływowo grzeje wodę korzystajac z ciepła w zasobniku. Duzy zasobnik polepsza COP bo mozna grzac cwu do nizszej temperatury poniewaz ma duzą pojemnosc. Majac pompe i taki zasobnik łaczymy podłogówke i zasobnik poprzez zawór trójdrozny pracujacy w priorytecie cwu, widac ze sie nie rozumiemy. Raz piszesz bufor (ruzimiem go jak bufor w układzie CO), raz zasobnik do cwu. Nie wiem co masz na myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 22.10.2015 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Raz piszesz bufor (ruzimiem go jak bufor w układzie CO), raz zasobnik do cwu. Nie wiem co masz na myśli. Napisłem wyraznie, trzeba tylko czytac dokładnie moje posty, po zamontowaniu pompy bufor (co+cwu) staje sie zasobnikiem cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts